גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן רוצה הכרה בינלאומית - למדינות שדנות עימו יש מחשבות אחרות

ביקורו של שר החוץ של קטאר בקאבול מדגיש את המורכבות של עיסוק בממשלה החדשה שהקים הארגון האיסלאמיסטי באפגניסטן

מפגש בין אנשי הממשל הקטאריים לאנשי הטליבאן בקאבול / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACAPRESS.COM
מפגש בין אנשי הממשל הקטאריים לאנשי הטליבאן בקאבול / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACAPRESS.COM

עם ממשלה חדשה ושליטה ללא מתחרים באפגניסטן, שליטי הטליבאן מבקשים הכרה בינלאומית באמירות האיסלאמית של אפגניסטן שהקימו.

כמעט חודש אחרי נפילת הרפובליקה האפגנית, אף מדינה לא העניקה לטליבאן הכרה כזו. ובכל זאת, ממשלות בכל העולם וגם האו"ם, מצפים בכיליון־עיניים לקיים מגעים בדרג גבוה עם הטליבאן, בייחוד בזמן שהמדינה מתמודדת עם משבר הומניטרי. 

כמה ממשלות מערביות אומרות שדיאלוג כזה עם הטליבאן אפשרי - ורצוי - מבלי להכיר דה יורה בשלטון של הארגון. "לפני הכרה הם צריכים שיהיה להם איזשהו מנדט הנובע מהרצון הפוליטי של האוכלוסייה", אמר דיפלומט מערבי בכיר. "אבל חוץ משאלת ההכרה אנחנו יכולים לדון איתם, אנחנו יכולים לדבר איתם".

לפני הפתיחה מחדש של שגרירויות מערביות, שנסגרו כולן מאז נפילת קאבול ב־15 באוגוסט, מעורבות כזו יכולה לקבל צורה של נסיעות קצרות של דיפלומטים לקאבול, אם המצב הביטחוני מאפשר זאת, הוסיף הדיפלומט הבכיר. 

הכרה בינלאומית ראשונה? 

שר החוץ הקטארי שיח מוחמד בין עבדולרחמן אל־תאני היה ביום ראשון השר הראשון מממשלה זרה שנסע לקאבול מאז השתלטות הטליבאן. התיאורים המנוגדים של הנסיעה הקצרה הדגישו את הרצון של הארגון בהכרה בינלאומית - ואת היסוס הקהילה הבינלאומית להעניק אותה לפני שימולאו כמה תנאים.

בהודעה חוגגת ניצחון, רמז הטליבאן כי האמירות האיסלאמית של אפגניסטן זכתה סוף־סוף בהכרה הבינלאומית הראשונה שלו. "שר החוץ של קטאר בירך את הנהגת IEA ואת כל העם האפגני על הניצחון והדגיש את חיזוק היחסים הדו־צדדיים", נמסר מהטליבאן.

בדוחא לא היו מרוצים. התיאור הקטארי של השיחות בקאבול בין שיח מוחמד לראש הממשלה החדש של ממשלת הטליבאן, מולה מוחמד חסאן אחונד - לא הזכיר שום דברי ברכה.

במקום זה, הדגישה ההודעה את החשש של רבים בקהילייה הבינלאומית. בקאבול, שר החוץ הקטארי דחק בטליבאן להקים ממשלה יותר כוללנית ולוודא חופש נסיעות לאפגנים ולזרים שרצו לעזוב את המדינה, ולהיאבק בטרור הבינלאומי, כך נמסר בהצהרה מדוחא.

ציוץ של משרד החוץ הקטארי הראה גם צילומים של שיח מוחמד נפגש בקאבול עם הנשיא הקודם של אפגניסטן חמיד קרזאי ועם הנציג לשיחות השלום לשעבר עבדאללה עבדאללה. למרות הבטחות של טליבאן מהעבר לחלוק בשררה עם מנהיגים פוליטיים אחרים, בשבוע שעבר הקים טליבאן ממשלת מעבר שכל חבריה הם חברים בכירים בארגון האיסלאמיסטי.

הממשלה אמרה שוב ושוב שהיא רוצה ששגרירויות מערביות יחזרו לאפגניסטן. "האמירות האיסלאמית של אפגניסטן רוצה יחסים חיוביים של שלום עם העולם", כתוב באנגלית על השלט הענק שהטליבאן תלה מעל טרמינל הנוסעים של שדה התעופה בקאבול.

"ההכרה חשובה מאוד", אמר רוהולה אומאר, פרשן פוליטי המקורב לטליבאן בראיון שנערך ביום שני במשרד המידע החדש של ממשלת הטליבאן. "אם ארה"ב ומדינות מערביות לא ייתנו יד לאפגניסטן, הטליבאן יצטרך להגיש יד לרוסיה ולסין".

דרישות של מדינות זרות לכוללנות פוליטית, הוסיף אומאר, אינן הגיוניות בגלל שהטליבאן קשור במחויבותו לארה"ב כפי שמפורט בהסכם דוחא מפברואר 2020, שם נדרש הארגון לוודא שאדמת אפגניסטן לא תשמש לערעור הביטחון של מדינות אחרות.

"העולם צריך להבין שמה שנחוץ הוא לא כוללנות אלא ביטחון", אמר אומאר. "אם נכניס לתוך הממשלה את קרזאי, עבדאללה, וכל האנשים האחרים האלה שיש להם יחסים עם רוסיה או סין או מדינות אחרות, והם ייתנו למישהו רשות לתקוף מדינה אחרת, איך אנחנו עשויים להיות אחראים לכך?"

הטליבאן אנו ארגון מונוליתי, והרבה מהלוחמים הפשוטים בו אומרים שהם מוטרדים ממה שהם תופסים כגישה רכה מדי לאויבים לשעבר. בעת שזרמים שונים מתייחסים למשרות ממשלתיות שונות כאל שלל מהקרבות, הממשלה החדשה שיקפה יותר מכל את הרצון להכיל את המתחים הפנימיים, כך אומרים דיפלומטים. 

שמועות על רצח

ביום שני דחה הארגון שמועות שגרסו כי מולה עבדול ראני בראדר, סגן ראש הממשלה המתון יחסית שעמד בראש המשרד הפוליטי של טליבאן בדוחא, נרצח ביום ראשון בארמון הנשיאותי של קאבול. בראדר, שהוטס בחזרה לאפגניסטן על גבי מטוס צבאי קטארי בחודש שעבר, לא היה בין המכובדים שפגשו את שר החוץ של קטאר ביום ראשון.

בהודעה קולית שפרסם הטליבאן, נשמע בראדר אומר שהוא נמצא בנסיעה מחוץ לקאבול ודיווחים על מותו הם "שקרים מבישים". חשבונות ברשתות חברתיות של טליבאן מאוחר יותר הראו צילומים שמוכיחים לכאורה שבראדר ביקר באזור כפרי במחוז ראזני.

כשהטליבאן שלט בקאבול בין 1996 ל־2001, לפני שארה"ב פלשה למדינה, רק פקיסטן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות נתנו למשטרו הכרה דיפלומטית. ממשלת המוג'הדין לשעבר - שיש לה מעוזים בהרים בצפון־מזרח אפגניסטן - שמרה על מקומה המדינה באו"ם ועל שגרירויות אחרות מנהלי הטליבאן עמדו בקשרים עם האו"ם ועם ארה"ב דרך משרדים לא רשמיים בקווינס, ניו יורק.

בכירי הטליבאן בקאבול מצביעים על כך שכיום המצב שונה לגמרי. לאחר שהשתלטו על בירת פנג'שיר, המחוז האחרון שהיו בו מתנגדים לטליבאן, כעת שולט הארגון ללא עוררין בכל המדינה. "אחרי 43 שנים, המלחמה סוף־סוף נגמרה באפגניסטן", כך אמר אנמולה סמנגאני, דובר של הטליבאן ולשעבר מפקד של מורדים במחוז סמנגאן הצפוני.

לא היה אף ניסיון להקים ממשלה אפגנית גולה מאז שהנשיא אשרף ראני ברח לאיחוד האמירויות הערביות ב־15 באוגוסט. אך לעת עתה, כל המשלחות הדיפלומטיות של אפגניסטן במדינות זרות, כולל המשלחת לאו"ם ושגרירות בוושינגטון, עדיין מניפות את הדגל של הרפובליקה האפגנית שקרסה.

ארה"ב וכל שאר המדינות המערביות סגרו את השגרירויות שלהן בקאבול לאחר השתלטות הטליבאן, והפכו את האזור הירוק שהיה פעם פורח והיו בו אלפי דיפלומטים וקבלנים לעיר רפאים נטושה שכלבים שוטים רצים בסמטאות שלה, הזרועות במחסומי בטון מופצצים.

מתוך תקווה להכרה, הטליבאן מגן על רוב השגרירויות, אם כי חלקן - כמו המשלחת הנורבגית, הנמצאת בדיוק מחוץ לאזור הירוק - נבזזו על־ידי לוחמים איסלאמיסטים שגם השמידו את אוסף היין של הדיפלומטים לעיני מצלמות. ארה"ב הברית ומדינות רבות אחרות העבירו באופן זמני את הדיפלומטים שלהם הקשורים לאפגניסטן לדוחא.

בניגוד להן, סין, רוסיה, קטאר, טורקיה, איראן, פקיסטן ומדינות שכנות ממרכז אסיה כולן שמרו על נוכחותן הדיפלומטית באפגניסטן, וקטאר במיוחד משחקת תפקיד גדול בשיפוץ שדה התעופה של קאבול וארגנה את פינוי האזרחים הזרים בשבוע שעבר. גם האו"ם השאיר אנשי צוות רבים במשרד שלו בקאבול. החודש פקידים בכירים באו"ם ביקרו בקאבול ונפגשו עם מנהיגי הטליבאן - אליהם האו"ם מתייחס כעת כ"רשויות בפועל".

החזקת שגרירות במדינה אינה שוות־ערך להכרה בממשלתה, כך אומרים דיפלומטים, ומצביעים על העובדה שמדינות מערביות רבות השאירו את השגרירויות שלהן במיאנמר פתוחות על אף שלא הכירו בלגיטימיות של המשטר הצבאי שהתבסס במדינה לאחר הפיכה צבאית בפברואר האחרון.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"