גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסון שלישי רק לקבוצות סיכון ומבוגרים: מה עומד מאחורי המלצת המומחים ל-FDA?

על רקע העלייה החדה בתחלואה בארה"ב, ועדת מומחים חיצונית של ה-FDA המליצה על אישור זריקה שלישית של החיסון של חברת פייזר נגד קורונה עבור בני 65 ומעלה ועבור אנשים בסיכון גבוה ● ממשרד הבריאות נמסר: "ה-FDA נתן תוקף למבצע החיסון השלישי אשר החל בישראל ובעקבותיה בקנדה, אוסטריה, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות"

חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson
חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson

ועדת מומחים חיצונית של ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, המליצה אתמול (ו') לאשר זריקה שלישית של החיסון של חברת פייזר נגד קורונה (Covid-19) עבור בני 65 ומעלה ועבור אנשים בסיכון גבוה לתחלואה קשה. מדובר בפשרה בין הקו שמובילה ממשלת ארה"ב, שכבר הכריזה על כוונתה להציע את הזריקה לכלל האוכלוסיה, לבין קו זהיר יותר שנוקטים כמה מומחים מתוך המנהל, שטוענים ששני חיסונים מהווים הגנה מספקת מפני מחלה קשה בעת הזו, וכי יש לאסוף את המידע לגבי בטיחות החיסון השלישי בהדרגה.

מהן תוצאות ההצבעה של ועדת המומחים?
ההמלצה לאשר את מנת הדחף השלישית לבני 65 ומעלה ולקבוצות סיכון התקבלה פה אחד. לגבי אישור המנה לצעירים יותר, 16 הצביעו נגד, שניים בעד. המומחים הדגישו כי מדובר בהחלטה נכונה לרגע הזה, וכי בהמשך ייתכן והאישור יורחב. זאת, אם ההגנה החיסונים הקיימת תמשיך לדעוך כך שיהיה כדאי (או לא תהיה ברירה אלא) לקחת סיכון, או אם משום שיצטברו יותר נתונים לגבי בטיחות ויעילות מנת הדחף.

ההמלצה על מנת הדחף תקפה לכל החיסונים?
האישור הוא בינתיים רק למנה שלישית של החיסון של חברת פייזר, שהיא הראשונה שביקשה אישור לחיסון הדחף. בשלב הראשון, רק אמריקאים שחוסנו בעבר בשתי מנות של פייזר יוכלו לקבל את השלישית. מי שחוסנו במודרנה או ג'ונסון אנד ג'ונסון, יצטרכו בינתיים להמתין לאישור מנה נוספת רלוונטית להם.

ה-FDA מחוייב לפעול לפי ההמלצה?
ה-FDA אינו מחוייב לקבל את ההמלצה, אך ככל הנראה יקבל אותה. כך נעשה בדרך כלל, ובמיוחד כעת חשוב ל-FDA להקשיב לקבוצת מומחים שנחשבת אובייקטיבית, על רקע הטענה כי מופעלים לחצים פוליטיים לאישור המנה.

מה מצב התחלואה כעת בארה"ב?
ההחלטה התקבלה על רקע עלייה חדה בתחלואה ובתמותה מקורונה בארה"ב, אם כי עדיין לא לרמות שנרשמו בגל האחרון בינואר. כ-2,000 איש נפטרים מקורונה בממוצע בארה"ב כל יום. העלייה היא חמורה במיוחד במדינות הלא מחוסנות בארה"ב, אך גם בחלק מן המדינות הכי מחוסנות שם חלה עלייה.

על מה מתבססות החלטות הוועדה?
מאחר שניסוי קליני מסודר לבדיקת יעילות המנה השלישית טרם הושלם, הוועדה הסתמכה על מידע שהגיע ממדינות אחרות, וישראל הייתה אחת הדוגמאות הבולטות, כמדינה שאישרה כבר את החיסון השלישי לכלל הציבור, שרובו חוסן בחיסון פייזר, והמדינה אספה מידע רב ומסודר על השפעות החיסון השלישי. כמו כן, כאחת המדינות שהקדימה לחסן נגד קורונה בספטמבר, ישראל מקדימה את העולם בהצגת השפעת דעיכת החיסון עם הזמן.

גורמים ממשרד הבריאות הישראלי הציגו נתונים שהראו את דעיכת ההגנה הניתנת כל ידי שתי מנות, ולעומת זאת את התייצבות התחלואה בכלל האוכלוסיה ואת הירידה בתחלואה בקרב מקבלי מנת הדחף מאז החל הקמפיין.

כאשר נשאלו המציגים הישראלים מדוע הם חיסנו את כלל האוכלוסיה ולא רק מבוגרים, הסבירה ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס כי בישראל נרשמו גם מקרים של צעירים שחלו קשה למרות שחוסנו בשתי מנות, וכי מבלי לחסן את רוב האוכלוסיה, לא ניתן היה לעצור את התפשטות המחלה.

המידע מישראל נועד לתמוך גם בבטיחות החיסון, והצוות הישראלי הציג מידע לגבי רמות נמוכות יחסית של דלקת בשריר הלב, לעומת המנה השניה. עם זאת, המומחים האמריקאים הצביעו על כך שרוב נוטלי מנת הדחף הם מבוגרים יותר. לכן ייתכן שהמידע אינו מציג בצורה מלאה את הסיכון לדלקת שריר הלב, שאחרי המנה השניה הופיעה בעיקר בצעירים (אם כי גם אז באופן נדיר מאוד).

מה ההבדל בין הגישה הישראלית לזו הבריטית?
באתר חדשות הביומד STAT, ציינו את הפרזנטציה של משרד הבריאות הישראלי בהשוואה לזו של משרד הבריאות הבריטי. המצגת הבריטית, לטענתם "טבעה במידע" והמסקנה הוצגה באופן רפה. זאת לעומת המצגת הישראלית שאמנם הייתה גם היא עמוסה במידע אבל הביאה שורה תחתונה - ההגנה החיסונית ירדה, יצאנו לקמפיין מנה שלישית, ומאז המחלה בשליטה.

הטענה של משרד הבריאות הבריטי הייתה ששתי זריקות מרווחות יחסית דווקא נותנות הגנה סבירה. התחלואה בבריטניה אמנם בעלייה, אך הטענה הייתה שהנתון הזה ממסך נתונים אחרים שמראים שהחיסונים הקיימים ממשיכים להיות יעילים. אלא שהבריטים חשבו אחרת מהאמריקאים והישראלים. הם ריווחו בין מנות החיסון והשתמשו יותר בחיסון של חברת אסטרהזנקה שפועל בטכנולוגיה שונה מזו של החיסון של פייזר, ולכן הוא פחות יעיל בהתחלה אבל אולי גם נשחק פחות עם הזמן ומול וריאנטים חדשים.

מהי עמדת ארגון הבריאות העולמי?
הדילמה של ה-FDA הוגברה על ידי בקשתו (או אולי יש לאמר, תחינתו) של ארגון בריאות העולמי לא לבזבז מנות חיסון על חיסון שלישי למדינות עשירות, לפני שניתנו אפילו שתי מנות ליתר העולם. לכך ענו חלק מן המומחים, כי יהיה זה מיותר לחסן את כל העולם בשתי מנות חיסון צמודות, כשאנחנו חושדים שזו כבר אסטרטגיה שלא עובדת. עדיף להבין קודם כל מהו משטר החיסונים היעיל.

"ה-FDA נותן תוקף למבצע החיסון השלישי"

ממשרד הבריאות נמסר: "מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) המליץ פה אחד על מתן מנת בוסטר לאנשים מעל גיל 65 ולאנשים בסיכון, כמו גם לעובדי מערכת הבריאות - בדיוק כפי שנעשה תחילה אצלנו. בכך נתן ה-FDA תוקף למבצע החיסון השלישי אשר החל בישראל ובעקבותיה בקנדה, אוסטריה, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות.

הצגנו ל-FDA נתונים מחקריים על דעיכת החיסון והעלייה במוגנות לאחר חיסון שלישי, עלייהם נאמר שהם משכנעים.

בישראל הוחלט לפעול באופן אחראי ומהיר בכדי לטפל בתחלואה הגוברת, וכך מוכיחים גם נתוני היעילות הגבוהים של מנת הבוסטר - המשיב את ההגנה מפני נגיף הקורונה".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר