גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוורגרנד מייצגת את כל כלכלת סין בזעיר אנפין

מה שקורה בחברת הנדל"ן הסינית אוורגרנד הוא דוגמה לכלכלה הסינית כולה ● המודל הכלכלי של המדינה הגיע לסוף דרכו, ותהליך העברתו למסלול חדש צפוי לכלול תקלות נוספות כמו קריסת ענקית הנדל"ן אוורגרנד

פרויקט דיור של אוורגרנד בבייג'ינג', סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
פרויקט דיור של אוורגרנד בבייג'ינג', סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

חברת ניהול הנכסים הענקית אוורגרנד הסינית (Evergrande) היא מיניאטורה של הכלכלה הסינית כולה. שתיהן פעלו במשך עשורים רבים על העקרון ששווה ללוות כסף כדי לבנות - במקרה של אוורגרנד בעיקר בתי מגורים, במקרה של סין כולה לא רק דירות אלא גם כבישים, מסילות ברזל, שדות תעופה ומרכיבים אחרים בתשתיות.

לאוורגרנד נגמר האשראי, במידה רבה בגלל שינויי מדיניות שעשתה ממשלת סין. משקיעים צפו באימה כשאגרות החוב של החברה ואגרות החוב של יזמי בנייה לא יציבים אחרים צנחו. גם למודל הכלכלי של סין נגמר הכביש, והתהליך של העברתו למסלול חלופי צפוי לכלול עוד טעויות כמו אוורגרנד.

כעת עלינו להתמודד עם הסכנה לטווח קצר שקריסת אוורגרנד תזלוג לתחומים אחרים כשאנו באים להעריך את ההשפעות לטווח ארוך הנובעות מהשינוי במודל הכלכלי הסיני. לשני הדברים עשויות להיות השלכות משמעותיות על שאר העולם.

אפקט דומינו

ההשפעה הרעה ביותר לטווח קצר מהצניחה של אוורגרנד עשויה לגרום לאפקט דומינו של כשלים בגלל שהמימון יברח מחברות נכסים סיניות אחרות, מחירי הדיור והקרקע יתרסקו, ומשקיעים סינים יגלו שהדירות הריקות שוות פחות ממה ששילמו עבורן. ספקיות מלט, פלדה, חיווט, צינורות וחומרי בנייה אחרים יקרסו, והאבטלה תגאה. המכה העולמית תתחיל במדינות המספקות פחם, מרבצי ברזל וסחורות אחרות שסין זקוקה להן, כמו אוסטרליה וברזיל, אבל הדברים לא ייעצרו שם.

בינתיים, התפשטות של המחלה הפיננסית עשויה לבוא ממי שהימרו בגדול על מניות או אגרות חוב סיניות, באופן דומה למה שקרה בעת הקריסה של Long-Term Capital Management בשנת 1998.

השווקים המערביים הראו שהדאגה לגבי תוצאה איומה כזו אינה גדולה, בגלל שאף אחד לא מאמין שממשלת סין תרשה לזה לקרות. קשה עד בלתי אפשרי לנחש איזו תמיכה תספק הדיקטטורה הקומוניסטית בסין. הדרך הפשוטה ביותר תהיה הגנה על ספקים, רוכשי דירות, משקיעים קטנים ובעלי חסכונות, על חשבון ההנהלה של אוורגרנד, המלווים שלה, משקיעים מוסדיים ובייחוד נותני אשראי זרים. אוורגרנד צריכה להיות עם הגב לקיר "למען השאר" כפי שאומרים, אבל סין לא רוצה משבר בקנה מידה סיסטמי.

בנקים גדולים עושים דברים טיפשיים

בכל הנוגע להידבקות במחלה הפיננסית, אין דרך לדעת בוודאות, אבל עדיין אין סימנים לכך. בנקים גדולים עושים דברים טיפשיים, כמו שההפסדים במיליארדי דולרים בעקבות קריסת קרן ארכגוס הדגימו מוקדם יותר השנה. המערכת האמריקאית יותר עמידה מאשר ב־1998 או 2007, כך שכל התפוצצות של קרנות או בנק סיני צריכה להיות באמת גדולה מאוד או מחוברת מאוד למוסדות אחרים על מנת להציב איום.

מה שיותר סביר הוא שתהיה הדבקה פסיכולוגית. משקיעים בינלאומיים החוששים בגלל ההערכות הגבוהות של כמעט־כל־דבר בשוק עשויים להתמקד מחדש בסיכונים ולא ברווחים האפשריים, ולסגת ממניות ומאגרות חוב בסיכון גבוה יותר. אבל כשמחיר הבטיחות כה גבוה - הפסדים וודאיים בעקבות אינפלציה על אגרות חוב ממשלתיות ומזומנים - אפילו יותר יקר לחפש ניירות ערך שיעזרו לתמוך בנכסים הכרוכים בסיכון.

ההשלכה ארוכת הטווח עשויה להיות יותר מפריעה. סין ניסתה שוב ושוב לאזן מחדש את הכלכלה שלה ולהתרחק מבנייה הנתמכת על ידי חוב לכיוון תעשיות הצריכה והשירותים. הייתה לה הצלחה מסוימת, אבל כל פעם שיש האטה, היא חוזרת למודל הבדוק של הגדלת החוב וההשקעות לעידוד הצמיחה.

הפעם זה עשוי להיות שונה, בגלל שהנשיא שי ג'ינפינג שולט בכל מנופי הכוח של המדינה; אולי הוא מוכן לקבל האטה בצמיחה הכלכלית כמחיר של זה שהכלכלה תהיה יותר בת קיימא.

המודל צריך לעבור איזון מחדש

אם סין באמת נלחמת נגד צמיחה שאינה בת קיימא המונעת על ידי חוב, היא צריכה להתמודד עם סדרה של בעיות לא פשוטות בזמן שהיא מעצבת מחדש את הכלכלה שלה. המדינה תצטרך לגמול את האוכלוסייה מהרעיון שדירות ריקות הן כלי טוב לחסכון בכסף, ולעשות זאת מבלי להשמיד את החסכונות של כולם. היא תצטרך לשכנע אנשים שהם צריכים לחסוך פחות ולהוציא יותר. היא תצטרך לעשות רילוקיישן למספר גדול של עובדים והון מתחום הנדל"ן באופן נרחב יותר, שיחד מרכיבים כשמינית מהכלכלה של סין, וביחד עם ספקים כנראה אחראיים ליותר מרבע מהתוצר המקומי הגולמי. והיא תצטרך להעלות מסים שיחליפו את מכירת הקרקעות כמקור הכנסות. הגרוע מכל הוא שסין תצטרך לעשות את כל זה בזמן שהיא מגדילה את תקרת החוב שלה פחות מאשר בעבר ומתוך ציפייה לשיעור צמיחה איטי יותר.

המודל צריך לעבור איזון מחדש בגלל שלא ניתן לשמור עליו לאורך זמן. סין אימצה את המנטרה של קווין קוסטנר מהסרט "שדה החלומות" - אם תבנה את זה, האנשים יבואו - אבל האוכלוסייה המזדקנת וההאטה בתהליך העיור משמעותה ש"האנשים" כבר לא באים במספרים גדולים כמו פעם.

כוח העבודה הסיני עלול להתייקר

גם החוב לא יכול בשום אופן להמשיך לתפוח בקצב בו תפח בעשור האחרון. סין היא אחת משלוש מדינות בלבד שמגדילה את החוב הלא־פיננסי לממדים הגדולים יותר מהתמ"ג מאז 2011, כך אומרים בבנק להסדרים בינלאומיים (לצד יוון וסינגפור, והדבר נכון גם לגבי הונג קונג שהיא טריטוריה סינית). כעת יחס החוב לתמ"ג דומה ליחס שלו בארה"ב, למרות שהמערכת הפיננסית הסינית הרבה פחות מפותחת.

אם סין תצליח, המשמעות תהיה שיהיה פחות ביקוש לחומרי גלם שהיא מייבאת, יותר ביקוש למוצרי צריכה וכנראה מאזן סחר טוב יותר. לגבי שאר העולם, המשמעות היא שהמחיר של הפלדה, הנחושת והאנרגיה לייצור מלט יהיה נמוך יותר ולסין יהיה פחות צורך למחזר דולרים בצורת אגרות חוב של האוצר ואחזקות במדינות זרות. אבל אם סין תצליח המשמעות תהיה גם שכוח העבודה הסיני יהיה יקר יותר והצריכה הסינית תגדיל את הביקוש בעולם כולו, שני דברים שבאופן כללי אמורים להעלות את האינפלציה.

ההיסטוריה רומזת שקשה בצורה יוצאת דופן לנווט שינויים כאלה בלי לעשות טעויות, וסין כל כך גדולה שהשינויים יצטרכו להיות עולמיים ולא רק מקומיים. השנים הקרובות עשויות להיות רצופות מהמורות.

הבלימות וההאצות של סין בניסיונותיה לעשות איזון מחדש לא השיגו הרבה בשנים האחרונות, אבל נראה שהנשיא שי יותר ויותר רציני בנושא זה, בלי קשר לרצונו הישן לשלוט יותר בסקטור הפרטי. כשהאיזון מחדש הזה זולג לשאר העולם הוא ישפיע על כולנו. אוורגרנד הייתה קריאת השכמה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת