גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי מצטרף לטרנד הלוגיסטי: יממן הקמת פרויקט ב-145 מיליון שקל

עלות ההשקעה הכוללת בפרויקט, שיוקם באבן יהודה בהובלת סופרין אחזקות, מוערכת ב-260 מיליון שקל ● אורי יוניסי, סמנכ"ל המשכנתאות בלאומי: "המגמה של הקמת קבוצות רכישה למרכזים לוגיסטיים נמצאת רק בראשיתה, וצפויה להתחזק בשנים הקרובות"

המרכז הלוגיסטי באבן יהודה / הדמיה: איוולב מדיה
המרכז הלוגיסטי באבן יהודה / הדמיה: איוולב מדיה

תחום המרכזים הלוגיסטיים (המרלו"גים) נהנה בתקופה האחרונה מביקושים גבוהים, הרבה בעקבות התפרצות מגפת הקורונה, שהגדילה את היקף הרכישות המקוונות מהארץ ומחו"ל, וחייבה חברות רבות לרכוש שטחי אחסון לסחורות שהן מספקות ללקוחותיהן. השיא הגיע בתחילת החודש, כשחברת אמות רכשה ב-1.52 מיליארד שקל את הפארק הלוגיסטי בצריפין, בסיומו של מכרז שעורר את זעמם של המתחרים האחרים בו.

לגלובס נודע כי גם בנק לאומי  רוצה לקחת חלק במגמה הצוברת תאוצה, וכי הוא יממן ב-145 מיליון שקל את הקמת המרכז הלוגיסטי (מרלו"ג) שמקדמת קבוצת הרכישה בהובלת חברת הנדל"ן סופרין אחזקות, יחד עם קבוצת הנדל"ן וייס, באזור התעשייה באבן יהודה. מדובר בקבוצת רכישה הכוללת 36 משקיעים, וההשקעה בפרויקט צפויה להסתכם בכ-240 מיליון שקל.

המרלו"ג, שהקמתו החלה בחודש שעבר וצפויה להסתיים בסוף 2023, יתפרס על כ-20 אלף מ"ר ויכלול שטחי מסחר, מלאכה וחניה. בלאומי מסבירים כי חלק מחברי הקבוצה הם בעלי עסקים שמעוניינים במרכזים לוגיסטיים לשימוש עצמי, וחלקם משקיעים שזיהו את פוטנציאל ההשקעה בהקמת מרכזים לוגיסטיים, וצפויים להשכיר את היחידות שבבעלותם.

צח צמח, מנהל ענף קבוצות רכישה בלאומי, הסביר בשיחה עם גלובס כי "עבור המשתתפים בקבוצת הרכישה הם אומנם נוטלים על עצמם את כל סיכוני הבנייה, אבל בהתאם גם צפויים ליהנות מרווחיות מסוימת, כפי שיזם היה נהנה אם היה בונה ומוכר את הנכס בתום הבנייה".

"פוטנציאל לרווחיות גבוהה מההערכות"

לדברי צמח, לאור הביקוש הגבוה למרלו"גים והפריחה של מכירות מרחוק בשנים האחרונות, הצפי הוא להמשך עליית מחירי המרלו"גים בשנים הקרובות, "כך שיש פוטנציאל לרווחיות גבוהה אף יותר מזו שמעריכים ביום הכניסה להשקעה".

לאומי אומנם לא התמקד בהשקעה במרלו"גים, אך עשה זאת כבר לפני שלוש שנים, אז מימן פרויקט אחר של קבוצת רכישה בהובלת סופרין-וייס. מדובר בפרויקט טכנו פארק חולון, שהוקם על-ידי קבוצת רכישה הכוללת 83 משקיעים, בהשקעה של כ-265 מיליון שקל, ולאומי מימן את הפרויקט בהיקף של 160 מיליון שקל. לאחרונה התקבל טופס 4 לפרויקט זה, שהיה הראשון בישראל של הקמת מרכז לוגיסטי על-ידי קבוצת רכישה.

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

אורי יוניסי, סמנכ"ל המשכנתאות בלאומי, אמר: "להערכתנו, המגמה של הקמת קבוצות רכישה למרכזים לוגיסטיים נמצאת רק בראשיתה, וצפויה להתחזק בשנים הקרובות. בימים אלה אנו נמצאים במגעים למימון מספר עסקאות נוספות בתחום זה".

סופרין: מוותיקי תחום קבוצות הרכישה

סופרין אחזקות הוקמה בשנת 2009 על-ידי קלמן סופרין ושלושת בניו. סופרין הוא מוותיקי תחום קבוצות הרכישה בישראל, והוא ייסד בעבר (יחד עם נחשון קיויתי) את קבוצת ב.ס.ר. כיום מחזיקים בבעלות על סופרין אחזקות שניים מבניו, ליאון וצחי, בחלקים שווים. 

בחודש שעבר פרסמה סופרין טיוטת תשקיף לקראת הנפקה ראשונה (שמתעכבת בינתיים) ועל פי הערכות, בכוונת החברה לגייס בהנפקה סכום שנע בטווח של כ-50-70 מיליון שקל, לפי שווי חברה שינוע בטווח של כ-160-180 מיליון שקל לפני הכסף.

פעילותה של סופרין אחזקות, כפי שעולה מטיוטת התשקיף, מתרכזת בשלושה תחומים - קבוצות רכישה, נכסים מניבים (שעיקרם נרכשים כחלק מפעילות קבוצות הרכישה) וייזום נדל"ן - שבמסגרתו היא מפתחת בניינים, בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית, ומוכרת אותם.

בסך הכול מציגה סופרין 32 פרויקטים שבהם הייתה ועדיין מעורבת, הכוללים יחד עם שותפים יותר מ-1,200 דירות, כ-527 אלף מ"ר שטחי מסחר ומשרדים וכ-44 אלף מ"ר שטחי לוגיסטיקה.

את הפרויקט באבן יהודה היא מקדמת כאמור בשיתוף קבוצת וייס, שבבעלות האחים יואל ורוני וייס והיזם רוני בן יוסף. הקבוצה עוסקת בייזום, ניהול והשבחה של נכסי נדל"ן בארץ ובעולם, ושתי הקבוצות כבר קידמו מספר פרויקטים משותפים, כמו ONYX בצומת סביון, והיו שותפות גם לפרויקט EAST&TLV שמקימה תדהר יחד עם רבוע כחול נדל"ן וחברות נוספות סמוך למחלף השלום בתל אביב.

מחאה בעקבות זכייתה של אמות

ההשקעה במרכזים לוגיסטיים הופכת כאמור לנפוצה יותר ויותר. בשבוע שעבר עלה כאמור התחום לכותרות סביב רכישת המתחם הלוגיסטי בצריפין שביצעה אמות בסכום של 1.52 מיליארד שקל, לאחר שזכתה במכרז שפרסמה החברה לניהול קופת התגמולים והפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית. זכייתה של אמות במכרז עוררה את זעמה של חברת התיירות והנדל"ן איסתא, שהגיעה שנייה במכרז, שטענה כי היה ראוי להמשיך את ההתמחרות בין הצדדים, לאחר שהצעתה הייתה נמוכה ב-12 מיליון שקל בלבד מהצעתה של אמות.

באיסתא פנו לדירקטוריון של חברת ניהול קרנות הפנסיה בבקשה להבהרות, וגם משתתפים אחרים במכרז טענו כי היו שוקלים להגיש הצעה גבוהה יותר, שעשויה הייתה להגיע גם ל-1.55 מיליארד שקל, במקרה של התמחרות נוספת.

עם זאת, ברשות שוק ההון, הרגולטור המפקח על קרנות הפנסיה, לא יתערבו ככל הנראה בתוצאות המכרז, אך הרשות עשויה להטיל עיצומים על חברת ניהול הקרנות במקרה שיימצאו פגמים בהתנהלותה. ערב חג הסוכות הודיעה אמות כי גייסה כמחצית מהכסף למימון הרכישה בהנפקת אג"ח.

עבור אמות מדובר בפרויקט רביעי בתחום המרלו"גים בתקופה האחרונה. בחודש יוני האחרון היא רכשה 60% מקרקע של כ-40.5 דונם בבית שמש, בתמורה לסך של כ-53.5 מיליון שקל, מידי חברת י.ד.ע. מניבים בע"מ (מקבוצת ערן י.ד החזקות, שבבעלות האחים יפרח). לפני כן היא רכשה את המרכז הלוגיסטי של טבע באזור התעשייה חבל מודיעין, תמורת כ-450 מיליון שקל, וסיכמה על הקמת מרכז לוגיסטי במודיעין עבור שופרסל, בהשקעה מוערכת של כ-330 מיליון שקל.

אולם לא רק אמות משקיעה בתחום. חברת פוקס למשל הודיעה בחודש אוגוסט על כוונתה להקים מרכז עסקים בבית שמש, בעלות של יותר מחצי מיליארד שקל. המרכז יוקם בשיתוף עם מגה אור ומשפחת וייל, המחזיקות במשותף בקרקע של כ-140 דונמים בבית שמש.

שבועיים לפני כן הודיעו החברות דיפלומט ונכסי קיסריה כי חתמו על עסקת שכירות והקמה של מרכז לוגיסטי בשטח של כ-82 אלף מ"ר בפארק התעשייה קיסריה. בהקמת המבנה תשקיע החברה לנכסי קיסריה כ-340 מיליון שקל. דיפלומט צפויה להשקיע סכום של כ-270 מיליון שקל במערכות אוטומציה, מידוף וניהול מלאי חכמות. המבנה יושכר לחברת דיפלומט לתקופה של 20 שנה.

לאלו יש להוסיף את חברת מגה אור שמכרה נכס לוגיסטי במודיעין ליבואן הרכב רמי אונגר תמורת כ-470 מיליון שקל, בעסקה שנחשבה כשיא מבחינת התשואה הנמוכה (כ-5%) שבה מומש הנכס.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?