גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית החנויות הפיזיות של אמזון נחשפת: מותגי ביגוד משלה ותאי הלבשה חכמים

סניפים פיזיים של החברה עשויים לכלול סריקת ברקודים ע"י משתמשים, מסכי מגע וחוויית קנייה לא מסורתית

מטה אמזון בקליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images
מטה אמזון בקליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

חנויות הכלבו שחברת אמזון מתכננת להקים אמורות להגביר את מכירות הבגדים שלה על-ידי זה שייתנו לרוכשים הזדמנות למדוד את הבגדים מהמותגים הפרטיים של החברה בחדרי הלבשה הפועלים בכוח הטכנולוגיה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

חנויות הכלבו שחברת המסחר המקוון עשויה לפתוח כבר בשנה הבאה, יתפקדו בעיקר כמקום בו אמזון תמכור חולצות טי, ג'ינס ופריטים אחרים מהמותגים שלה, כמו גם שילוב של מותגים חיצוניים המוכרים בגדים באתר שלה, כך אמרו אנשיה. אמזון רוצה לראות אם יש לחנויות הכלבו סיכוי לשפר את הכרת המותג שלה וכן להתמודד עם כמה מהמאפיינים המרגיזים אנשים היוצאים לקנות בגדים בחנויות פיזיות.

אחד הרעיונות שנבחנו היה שלקוחות יסקרו ברקודים של פריטים שהם מעוניינים למדוד בעזרת אפליקציה בטלפון, ואז עובדים בחנויות יאספו את הפריטים ויניחו אותם בתאי ההלבשה לקראת הגעת הלקוחות.

כשיהיו בחנות, יוכלו הלקוחות לבקש פריטים נוספים על-ידי לחיצה על מסך מגע, שיוכל גם להמליץ על פריטים נוספים בהתבסס על מה שהקונים אהבו. תאי ההלבשה עשויים לכלול דלת הזזה, כך שעובדים יוכלו להביא עוד בגדים מבלי לראות את הקונים. רובוטים או צורות אחרות של אוטומציה יוכלו לעבוד בשלב מסוים בחנויות.

התוכניות עוד לא הושלמו ועשויות להשתנות. 

חברת ההלבשה המקוונת עשתה מאמץ לשמור את הקונספט שלה לגבי הלבשה בסוד והעניקה לו שם קוד. חנויות הכלבו הראשונות אמורות להיפתח ליד סן פרנסיסקו וקולומבוס, אוהיו. ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח עליהן לראשונה באוגוסט. 

אפיק להבאת לקוחות חדשים

מאז שנוסדה אמזון ב־1994, החברה ניסתה באגרסיביות להגדיל את מספר הפריטים שנמכרים באינטרנט, ובהדרגה גרמה להפרעה בשוק הקמעונאי כשהצליחה למצב את יחסיה עם הלקוחות. הדומיננטיות שלה גרמה להרבה חנויות פיזיות להגיע לפשיטת רגל, מכיוון שלקוחות נטו לקנות יותר ויותר מוצרים באופן מקוון.

כעת נעה החברה לכיוון התחומים בהם החנויות האלה שלטו במשך עשורים, והתחילה למכור מוצרי מכולת, ספרים וכעת גם ביגוד. בחברה רואים חנויות פיזיות כאפיק מבטיח להגעה ללקוחות חדשים ובחינת העוצמה הטכנולוגית של החברה.

בתעשיית הקמעונאות חוו עלייה בכמות האנשים שחזרו לחנויות פיזיות בשלבים מסוימים השנה, לאחר שסגרים והוראות הישארות בבית הקשורות בקורונה הוסרו בכמה מקומות. רשתות כמו מייסי'ס ו־Kohl’s דיווחו לאחרונה על מכירות טובות, כשקונים מילאו מחדש את הארונות לאחר שהקטינו את רכישות הביגוד בשנה שעברה.

השימוש של אמזון בטכנולוגיה חדשה בחנויות פיזיות הגיע במידה רבה במקביל לפתיחת חנויות הנוחות Amazon Go שאין בהן קופאים וקופאיות, מהלך שקרה ב־2018. כעת יש לחברה סניפים של Go בשיקגו, בניו יורק, בסן פרנסיסקו ובסיאטל, ובשנה שעברה הודיעה אמזון כי החלה למכור את הטכנולוגיה שבבסיס החנויות האלה לרשתות נוספות. 

למרות שהפוטנציאל של אמזון לזעזע שווקים כשהיא מתרחבת הוא דבר ידוע, החברה גם מעדה כמה פעמים כשהציגה מוצרים חדשים, שירותים או חנויות. בשנת 2014 השיקה החברה טלפון חכם שנכשל, וב־2019 הפסיקה את שירות משלוחים ממסעדות שניסתה להשיק. השנה הודיעה אמזון כי תסגור הרבה חנויות "פופ־אפ" שהקימה בקניונים. החנויות הקטנות נועדו להציג את מוצרי החברה, כגון רמקול חכם שניתן לבצע ממנו רכישות באמזון, טאבלטים שהחברה מייצרת וקוראי הספרים שלה, מדגם Kindle. 

התמקדות במכירות הבגדים 

במשך שנים התמקדה אמזון בבניית מכירות הבגדים שלה. השנה עברה את וולמארט כמוכרת הביגוד הגדולה ביותר בארה"ב, כך נמסר מדוח של בנק וולס פרגו, שהעריך מוקדם יותר השנה כי סך המכירות של אמזון של בגדים ונעליים, כולל אלה המיוצרים על-ידי צדדים שלישיים, יגיע עד סוף השנה ל־45 מיליארד דולר. אמזון לא מגלה נתונים פיננסיים לגבי מכירות בגדים. המותגים Goodthreads ו־Lark & Ro הם בין המותגים של אמזון על גבי האתר שלה.

סחורות בתחום האופנה לרוב נמכרות בשולי רווח גבוהים יותר לעומת מוצרים אחרים. בכך שיהיו לאמזון מיקומים ממשיים בהם ניתן יהיה למדוד את הבגדים, תאפשר החברה ללקוחות לנסות תלבושות לפני הרכישה, ובכך היא עשויה לצמצם את כמות ההחזרות. באופן היסטורי החברה העדיפה נגיסה בנתחים מהשוק בתעשיות שונות על פני רווחיות.

בעבר לא כללה אמזון מעולם ביגוד בקונספט שלה לחנויות פיזיות. חנויות הכלבו של החברה אמורות למכור בגדי גברים ונשים ועשויות להיות דומות לסגנון הקז'ואל של חברות כמו גאפ, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

אמזון הציגה לראשונה מותג משלה בתחום הביגוד ב־2016, וכעת יש לה יותר מ-100 מותגים, כך נמסר מוולס פרגו.

החברה ניסתה לבנות את תחום האופנה שלה על-ידי שנתנה ללקוחות יותר אפשרויות קנייה. אבל היא התקשתה בהגדלת כמות מכירות אופנת העילית, ומעט מותגי יוקרה נמכרים באתר שלה. 

אתוס החנות האינסופית

בדוח של וולס פרגו נכתב כי אתוס החנות האינסופית של אמזון מנוגד מבחינות מסוימות לתרבות של עולם האופנה, שמושתת על חוויה של קניית פרמיום, סגנון שנבחר בקפידה, עיצוב איכותי וכוח של מותגים. אמזון ניסתה לתקן את החסרונות שלה מבחינות אלה על-ידי זה שהשיקה מודל בדמי מנוי שנקרה "קונה פרמיום" המספק ללקוחות סטייליסטית שעושה עבורם המלצות אישיות.

חלק מלקוחות החברה הביעו רצון שתשיק חנויות בגדים. בסקר של וולס פרגו, לקוחות ציינו את הצורך לשלם על משלוח במקרה שאינם לקוחות פריים, ואת העדפת החוויה של רכישה בחנות פיזית בין הסיבות העיקריות לכך שלא אהבו לעשות קניות באתר של אמזון.

מותגי ביגוד רבים כמו ליווי'ס ואדידס נמכרים באמזון, אבל אחרים התנגדו לכך בגלל החששות שאמזון היא שוק זול או שחברת המכירות תוכל להעתיק את המוצרים כשיהיו לה הנתונים אילו מהם נמכרים הכי הרבה.

מעבר לכך, חלק מהתוכניות של אמזון לגבי החנויות שלה אינם רעיונות חדשים. נייקי, למשל, היא רשת שבה עובדים מכינים מראש פריטים בתאי ההלבשה אם הלקוחות סורקים את המוצרים בטלפון מראש.

ג'ים אוברמן השתתף בהכנת הכתבה 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן