גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה, ענקית הנדל"ן הסינית והדלתא: הדילמות שיכריעו בקרוב לאן פני הכלכלה העולמית

קריסת חברת הנדל"ן הסינית אוורגרנד לא צפויה להוביל למשבר פיננסי בסין, אך מאותתת על האטה בצמיחה ומסמנת את האתגרים של בייג'ינג ● וריאנט הדלתא עוצר את ההתאוששות העולמית מהקורונה ובארה"ב מנסים להתמודד עם צווארי בקבוק בלתי צפויים הפוגעים בצמיחה ● שלוש נקודות על הכיוון של הכלכלה העולמית בתקופה הקרובה

דריכות בבורסות בעולם. מסחר בבורסה בסיאול, אתמול / צילום: Associated Press, Ahn Young-joon
דריכות בבורסות בעולם. מסחר בבורסה בסיאול, אתמול / צילום: Associated Press, Ahn Young-joon

1. האם ענקית הנדל"ן הסינית אוורגרנד לקראת קריסה מהדהדת שתגרור אחריה גם את המערכת הפיננסית הסינית? נראה שהתשובה היא לא. זה לפחות הקונצנזוס שהחל להסתמן בקרב הפרשנים והאנליסטים לקראת סוף השבוע: אוורגרנד היא לא להמן ברדרז. לא צפוי לסין אירוע בסגנון בנק ההשקעות שקריסתו הביאה לפרוץ המשבר הפיננסי של 2008. השליטה של ממשלת סין במערכת הפיננסית היא כזאת, שיש ביכולתה למנוע מגלי ההדף להתפשט.

אבל גם בלי משבר פיננסי, הצרות של אוורגרנד יכולות לאותת על כך שהכלכלה הסינית בדרך להאטה. ויותר מכך: הן חושפות את הדילמה של המשטר בבייג'ינג: איך לאזן את הכלכלה בלי לרסק אותה.

כמו כל דבר בסין, גם המספרים שנכרכים באוורגרנד עצומים: ההתחייבויות שלה עומדות לפי הההערכות על 300 מיליארד דולר, היא עדיין צריכה לספק ללקוחות שלה 1.6 מיליון דירות, ויש לה 200 אלף עובדים. קריסה לא מבוקרת שלה תהיה אירוע מערכתי - וזו בדיוק הסיבה, לפחות לפי ההערכות, שבייג'ינג לא תיתן לאירוע כזה לקרות.

אוורגרנד ממחישה (באופן קיצוני) את מודל הצמיחה מתודלק האשראי של מגזר הנדל"ן בסין, שהוא אחד מקטרי הצמיחה של המשק, וגם מקור לסכנה. נשיא סין, שי ג'ינפינג, כבר הכריז ב-2017 שבתים נועדו לדיור, ולא לספקולציה, ובשנה שעברה הרגולטורים בסין הכריזו על מגבלות אשראי בתחום הנדל"ן - שהתגלגלו לצרות של אוורגנרד.

וכאן מסתתרת שורת דילמות שבפניה ניצבת סין, ושאותן תיאר השבוע פרופ' מייקל פטיס, מרצה למינהל עסקים באוניברסיטת פקינג, בנקאי השקעות בעברו, ואנליסט מוביל לכלכלה הסינית. בבסיסו של דבר, הזינוק הבלתי פוסק באשראי לנדל"ן נובע מהאמונה שהממשל יחלץ בסופו של דבר את המערכת (מה שנקרא, סיכון מוסרי), ונראה שזה גם מה שיקרה בצורה כזו או אחרת הפעם.

אבל גם אם מניחים בצד את הסכנה להדבקה פיננסית, או לקשיי המימון של חברות הנדל"ן, הבעיה האמיתית שהשלטון הסיני צריך להתמודד איתה, כך כתב פטיס השבוע, היא "הסתירה הבלתי אפשרית בין צמיחה מהירה של התוצר, לבין חוב יציב". הצמיחה מתודלקת האשראי היא מה שמאפשרת לממשלה בסין לעמוד ביעדי הצמיחה שלה, ו"עד שבייג'ינג תלמד לקבל צמיחה איטית בהרבה - אבל בריאה יותר - של התוצר, היא לא תצליח לייצב את הצמיחה בחוב".

יש מי שמשוכנע שההאטה בדרך. פרופ' קנת רוגוף מהרווארד, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית, הציע השבוע חישוב, לפיו מגזר הנדל"ן אחראי על לא פחות מ-29% (!) מהתוצר בסין - נתון שמתחרה באירלנד וספרד בתקופה שלפני המשבר הפיננסי. לפי רוגוף, "קשה לראות איך אפשר להימנע מאטה משמעותית בכלכלה הסינית, גם אם מכילים את בעיות הבנקאות".

2. אבל רוגוף מזכיר עוד סיבה, הרבה יותר מיידית, להאטה בכלכלה הסינית: "וריאנט הדלתא, שהרבה יותר מדבק". זו לא רק בעיה סינית כמובן. כבר יותר משנה וחצי למגפה, והקורונה עדיין איתנו.

בחלקים מסוימים של העולם, שלא נהנים מגישה נרחבת לחיסונים כמו במערב, הפגיעה של הדלתא מורגשת הרבה יותר.

הדלתא מככבת לא מעט גם בדוח הביניים של ה-OECD, שהתפרסם השבוע, וקובע ש"ההתאוששות ממשיכה, אבל המומנטום נחלש". בין היתר, כלכלני ה-OECD, ארגון הכלכלות המתקדמות, מסבירים שם שהדלתא עשויה לגרום גם לאפקט שרשרת כלכלי.

סגרים במדינות אסיה עשויים לשבש את שרשרת האספקה העולמית, ולהיות מתורגמים למחירי ייצוא גבוהים יותר - כלומר למחירים גבוהים יותר למדינות שמייבאות מהן. או במילים אחרות, לעוד אינפלציה.

ניתוח דומה, מפרספקטיבה אמריקאית, הציע השבוע יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, שהסביר במסיבת עיתונאים שההתפשטות המחודשת של הקורונה בארה"ב האטה את ההתאוששות של אותם חלקים בכלכלה שחשופים במיוחד לווירוס. גם הגידול בהוצאות של משקי הבית האמריקאים נבלם. ומנגד, הסביר פאוול, עם ההתאוששות נוצרו צווארי בקבוק שלא מאפשרים להגדיל בקלות את ההיצע בכלכלה - מה שמביא לעליות מחירים.

ההשפעה של צווארי הבקבוק האלה, פאוול מודה, "הייתה גדולה ומתמשכת יותר מהצפויה". היא הובילה לגידול בתחזיות האינפלציה לשנה הנוכחית. זה אולי לא לגמרי מפתיע. פאוול הזכיר שכמו שסגירת הכלכלה בגלל הקורונה הייתה צעד חסר תקדים, ככה גם הפתיחה שלה.

ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE

ועדיין, לפי פאוול, עם החזרה לשגרה בעיות ההיצע יחלפו, והאינפלציה תחזור ליעד שהציב הבנק המרכזי. לפי התחזית של הפד, מ-4.2% השנה, האינפלציה צפויה ליפול ל-2.2% כבר בשנה הבאה. אלא שלא כולם קונים את הניתוח הזה. פרופ' לארי סאמרס, אולי המבקר הבולט ביותר של הפד כרגע, דיבר השבוע בראיון על צוואר בקבוק 'זמני', שאחריו מתגלה עוד צוואר בקבוק 'זמני', וכך הלאה והלאה.

3. הניתוח של פאוול, בכל מקרה, הוא לא רק ניתוח תיאורטי. הוא מסביר את כוונת הפד, עליה אותתו חברי 'ועדת השווקים הפתוחים' שקובעת את מדיניות הבנק המרכזי, להתחיל להקטין את תוכנית רכישות האג"ח שלהם כבר השנה, ולהתחיל להעלות את הריבית, אולי כבר בשנה הבאה. מה שנקרא, להתחיל 'להדק' את המדיניות המוניטרית.

אלה החלטות שיורגשו הרחק מחוץ לארה"ב. שאר העולם מתיישר במידה רבה לפי החלטות הריבית של הפד, והפרשי הריבית בין ארה"ב לשאר העולם עשויים לגרום לבריחת כספי המשקיעים מהכלכלות המתפתחות. ב-2013, כשהפד ניסה להתחיל לחזור לשגרה אחרי המשבר הפיננסי, גלי ההדף טלטלו את הכלכלות האלה.

בינתיים, חשוב להדגיש, ההתאוששות הכלכלית העולמית מהקורונה ממשיכה בקצב מרשים. אבל אם בשלבים מוקדמים יותר של המגפה היה מי שדיבר על סגירה ופתיחה מחדש של הכלכלה, כאילו מדובר בצעד מכני פשוט, היום ברור שהתמונה מורכבת יותר - ובינתיים נוספו אליה עוד משתנים, כמו בועת הנדל"ן בסין, והניסיונות של בייג'ינג לאזן מחדש את הכלכלה. עבור מקבלי ההחלטות, זו מציאות של דילמות ואיזון סיכונים, ונראה שהיא תמשיך ללוות אותנו לא מעט זמן.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק