גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביל גייטס, אלון מאסק וטים קוק: השיעור החשוב ביותר שלמדנו מסטיב ג'ובס

מייסד אפל סטיב ג'ובס מת לפני עשור בדיוק ממחלת הסרטן ● מנהלים בכירים בתעשייה נזכרים בדמותו יוצאת הדופן ומספרים איך הוא נתן להם השראה

סטיב ג'ובס ב-2010 / צילום: Reuters, Kimberly White
סטיב ג'ובס ב-2010 / צילום: Reuters, Kimberly White

בשבוע שעבר מלאו עשר שנים למותו של מייסד אפל סטיב ג'ובס ממחלת הסרטן. דמויות בכירות בתעשייה, מהמנכ"ל הנוכחי של אפל, טים קוק, ועד לביל גייטס ואלון מאסק, מספרים על דמותו יוצאת הדופן של ג'ובס, שעוררה בהם השראה, דחפה אותם ליצירתיות ושימשה להם מצפן להצלחה.

גייטס ידוע בתור המתחרה הגדול ביותר של ג'ובס, על בסיס התחרות בת ה-30 שנה בין שתי החברות שייסדו - מיקרוסופט ואפל, מאז הולדתו של המחשב האישי הראשון ותוכנות ההפעלה שלו. עם השנים וההצלחה שזכו לה שניהם, התחרות הפכה לחברות. מאז מותו של ג'ובס, גייטס מדבר בפתיחות על הכבוד ואף על הקנאה שרכש לג'ובס, בעיקר בהקשר של יכולתו של ג'ובס לשלהב קהל.

בראיונות שונים גייטס כינה את ג'ובס "מכשף", שידע לעורר מוטיבציה כאשר דיבר מול קהל המעריצים שלו, בזכות הכישרון הטבעי שלו לשבות אותם, גם אם המוצר אותו מכר להם לא היה טוב כמו יכולת הביטוי וההופעה המהפנטת שלו.

טים קוק, המנכ"ל הנוכחי של אפל, אותה הוריש לו ג'ובס לפני מותו, מודה שאף על פי שבילה 14 שנים לצדו של ג'ובס ולמד ישירות ממנו את העבודה - כאשר הגיעה העת להחליף את ג'ובס בתפקידו כמנכ"ל, הוא לא הרגיש מוכן.

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Shutterstock, John Gress Media Inc

קוק תיאר את הבדידות שחש עם מותו של המנטור שלו, וסיפר שהחוויה לימדה אותו את ההבדל בין נכונות למוכנות. השיעור שלמד קוק מהחוויה שלו בתור היורש של ג'ובס היא שאפשר להיות מוכן, אבל לא להרגיש ככה - וזה בסדר. האומץ מגיע עם האתגר, התקווה והחזון מגיעים עם חוסר הוודאות.

מג ויטמן, הנשיאה והמנכ"לית של חברת HP, סיפרה גם היא שג'ובס השאיר חותם על תפיסת המנהיגות העסקית שלה. מה שלקחה ויטמן מג'ובס הוא הגישה העיצובית שנקט בה, והיא אולי המורשת הגדולה ביותר שהשאיר ג'ובס על העולם הטכנולוגי. העיצוב הייחודי של מוצרי אפל מייצג את התפיסה של ג'ובס שחותרת אל הפשוט, שעשוי להיות לעיתים מאתגר יותר מאשר המורכב. ויטמן אמרה שלמדה מג'ובס שיעור על חשיבותו של עיצוב המוצר, שהוא אחד מסימני ההיכר של ג'ובס ואפל.

מג ויטמן, הנשיאה והמנכ''לית של HP / צילום: Associated Press, Richard Drew

ג'וני אייב הוא המעצב הראשי של אפל. בהלוויה של ג'ובס, אייב ספד לחברו הקרוב, ואמר כי הדבר הגדול ביותר שהשאיר ג'ובס אחריו הוא האופן שבו הוא ראה את העולם. אייב ציין שג'ובס שהוא היה האיש הסקרן ביותר שפגש - סקרנות שלא נפגעה על ידי הידע העצום והניסיון הרב שרכש. אייב סיפר שהסקרנות של ג'ובס הייתה חלק חשוב מאוד בהצלחה שלו, שהניעה אותו לצאת מאזור הנוחות ולרצות ללמוד ללא הפסקה, משהו שהיה חשוב לו יותר מאשר להיות צודק ובטוח.

אלון מאסק דיבר על יכולותו של ג'ובס למשוך ולעורר מוטיבציה אצל אנשים. השפעתו של ג'ובס על אנשים - על קהל מאזינים, על העובדים שלו, על הסגנים והמתחרים שלו - היא עוד אחד מסימני ההיכר שלו. מאסק, מנכ"ל ומייסד טסלה, צייץ בחשבון הטוויטר שלו משאלה: לזכות בהזדמנות לדבר עם ג'ובס.

כמובן שהמשאלה בלתי אפשרית, לא בחיים האלה, אבל היא ממחישה את הערצתו של מאסק לג'ובס, שלעיתים קרובות עומדים בהשוואה זה מול זה, על בסיס השאפתנות יוצאת הדופן שלהם ויכולתם המשותפת לחלום ולעשות את הבלתי אפשרי. נוסף לזה, מאסק מספר על ההשראה שעורר בו ג'ובס עם האופן שבו הוא מתייחס לעובדים שלו, ההשקעה בהם והנאמנות, ועם יכולתו לגייס אנשים מצוינים וכישרוניים שיתרמו להגשמת החזון שלו ולעורר בהם מוטיבציה. עבור מאסק, היכולת הזאת קריטית להצלחה של כל עסק, מקטן עד ענק, משום שהוא רואה כל עסק כאסופה של אנשים שמתכנסים יחד למטרה משותפת.

אלון מאסק / צילום: Shutterstock

בוב איגר, יו"ר ומנכ"ל דיסני, התייחס אל ג'ובס כאיש חזון ומורה דרך, מלבד היותו חבר קרוב שלו. כמו אחרים, איגר הזכיר את יכולתו של ג'ובס לראות רחוק, לזהות פוטנציאל במקומות שאף אחד אחר לא ידע, לקחת סיכונים גדולים כדי להגיע למקומות רחוקים וגם למכור אותם, עטופים באופטימיות, למי שלא היה מצליח לראות רחוק כל כך בלעדיו.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט