גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן מרשה לנערות אפגניות לחזור לחלק מבתי הספר - אבל לא בקאבול

אפילו במקומות בהם נפתחו בתי הספר לבנות, לא כל התלמידות חזרו לכיתות

נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

הטליבאן הרשו לילדות בחטיבת הביניים ובתיכון לחזור ללימודים בכמה מחוזות בצפון אפגניסטן, צעד המצביע על כך שמדיניות של הארגון האיסלאמיסטי בנושאים מרכזיים מושפעת מפערים תרבותיים בתוך המדינה.

בספטמבר, הטליבאן הרשה לפתוח את התיכונים לתלמידים בנים ברחבי אפגניסטן אך לא אמר דבר על הבנות בגילאים אלה. בפועל זה התפרש כאיסור על ילדות להמשיך ללמוד אחרי כיתה ו'. בתי הספר היסודיים נפתחו עבור כולם, כאשר בנים ובנות לומדים בנפרד.

אבל בארבעה מחוזות צפוניים באפגניסטן - שם נשים באופן מסורתי מחזיקות בתפקידים יותר פעילים בחברה מאשר בדרום ובמזרח השמרניים יותר - נפתחו התיכונים גם לבנות, באישור פקידי טליבאן מקומיים. ההחלטה, שלא פורסמה באופן נרחב, אושרה על ידי מורות, תלמידות ואחד הדוברים של הארגון.

הצעד מראה על מידה של מוכנות מצד טליבאן לעצב מדיניות בהתאם להבדלים התרבותיים בתוך אפגניסטן, שלא כמו בשנות ה־90, אז כפו כללים חברתיים נוקשים על כל מי שהיה תחת שליטתם.

במחוזות באלק וקונדוז, הכוללים את שתי הערים הגדולות ביותר בצפון מזאר א־שריף וקונדוז, בתי ספר לנערות נפתחו כבר לפני כחודש. פקידים בכירים בטליבאן נפגשו עם מנהלות בתי ספר שם והורו להם להחזיר את הבנות ללימודים, כך אומרות נשים שהיו בפגישות או תודרכו לגביהן.

שמאיל סוביידה, מנהלת בית הספר פטימה באלקי במזאר א־שריף, קידמה את ההחלטה בברכה: "אנחנו והתלמידים שלנו מאוד שמחים מכך שבתי הספר לבנות נפתחו מחדש והנערות יכולות להמשיך בשיעורים".

בבאלק, פקיד החינוך הבכיר ביותר של הטליבאן ביקש ממורות לשכנע ילדות לחזור לבית הספר. "התלמידות שלא באות ללימודים, לכי לבתיהן והקישי בדלת, ותאמרי להן לבוא", אמר הפקיד, כך סיפרה מורה מקומית ששמעה על הפגישה.

בתי ספר לנערות נפתחו מחדש גם במחוזות סאר־א־פול וג'ווזג'אן, ומפקדים בטליבאן ביקרו בהם לעתים קרובות.

"הטליבאן מגיע לבית הספר ובודק את רשימת הנוכחות של התלמידות. אם מורה חולה, הטליבאן פשוט רושמים שהיא חסרה", אמרה סדאף, תלמידה בכיתה י' מסאר־א־פול. "הם אומרים לנו לבוא לבית הספר עם חיג'אב, לא לנעול נעלי עקב או סנדלים, ולא לעשות צליל כשאנחנו הולכות".

לא כל התלמידות חוזרות לכיתות

אפילו במקומות שבתי הספר נפתחו מחדש, לא כל התלמידות חזרות לכיתות. בבית ספר אחד בעיר הצפונית קונדוז, שליש מ־3,000 תלמידות חסרות, על פי המנהל. הרבה משפחות ברחו מהעיר. אחרות לא סומכות על הבטחת הטליבאן שמותר לבנות לחזור ללימודים. חלק חוששים שלוחמי טליבאן יטרידו את בנותיהם בגיל הנעורים בדרכן לבית הספר.

החלטת הטליבאן להגביל באופן חמור את החינוך לילדות לאחר שהשתלט על המדינה הייתה אחד הסימנים הבולטים ביותר לכך שהזכויות של נשים אפגניות שנלחמו עליהן מוסגות לאחור. הדרך שבה מתייחסת הממשלה בקאבול לנשים היא אחת התשובות הבולטות לשאלה האם הטליבאן התמתן - ויכול להתקבל על הקהילייה הבינלאומית - מאז שהחליף את הממשלה של הרפובליקה האפגנית ב־15 באוגוסט.

בסוף שנות ה־90, הטליבאן הטיל מגבלות חמורות על נשים אפגניות, ואסר עליהן ללמוד ולעבוד, וכמו כן הטיל איסור על נשים לעזוב את הבית בלי גבר האחראי עליהן.

אקיף מוהג'ר, דובר משרד הטליבאן לדיכוי חטאים וקידום חסד, המשרד שאחראי לאכוף ציות לציוויי הדת, אישר בראיון שתיכונים לבנות נפתחו בארבעה מחוזות צפוניים. הוא הוסיף שפתיחות מחדש אלה "ימשיכו ברחבי המדינה".

דובר של משרד החינוך האפגני לא הגיב לבקשות תגובה.

הנהגת הטליבאן בקאבול נמנעה מלהצהיר על עמדה לגבי חינוך נשים

לא ברור מתי - אם בכלל - ייפתחו מחדש תיכונים לבנות ברחבי המדינה. הנהגת הטליבאן בקאבול בינתיים נמנעה מלהצהיר על עמדה ברורה לגבי חינוך נשים, ובכירים אמרו שוועידה של אנשי דת מוסלמיים צריכה לבחון את הנושא לפני שיוחלט כך או אחרת.

כשנשאל על כך שהבנות יוצאו מבתי הספר, אמר אמיר חאן מוטאקי, שר החוץ של הטליבאן, שהמכשול בחלקו תרבותי. "באפגניסטן, דבר אחד הוא מה שהאפגנים רוצים. דבר אחר זה מה שהקהילייה הבינלאומית רוצה", אמר באירוע שנערך בדוחא, קטאר ביום שני.

בצפון אפגניסטן גרות בעיקר קהילות של טג'יקים, הזארה ואוזבקים, והגישות לנשים בקהילות ליברליות יותר מאשר בפשטון, אזור בדרום אפגניסטן שהוא ערש הטליבאן ומעוזם המסורתי.

שוקרייה הסארנאיה, מורה במחוז הלמנד בדרום, אמרה שהיא מחכה כבר שבועות לתשובה מקצין החינוך המקומי של טליבאן לשאלה אם תיכונים לבנות ייפתחו מחדש.

"הוא לא נתן לי תשובה שנטעה בי תקווה. הוא פשוט אמר לי 'אנחנו מחכים לתוכנית'", אמרה הסארנאיה. "איך זה יכול להיות שבתי הספר פתוחים בצפון אבל לא בדרום? אם יש חוק צריך ליישם אותו בכל פינה במדינה. כל פקיד מחליט החלטות רק על המחוז שלו".

בדרום אפגניסטן ומזרחה, שהם יותר שמרניים מבחינה תרבותית, יש בקרב לוחמי הטליבאן יותר התנגדות פוליטית לכך שבנות ילכו לבית הספר - ופחות לחץ מהאוכלוסייה לגרום לזה לקרות, כך אמרה פשטנה דוראני, פעילת חינוך אפגנית שבאה במקור מהמחוז הדרומי קנדהאר.

"זו החלטה שאמורה להיעשות על ידי ההנהגה אבל במקום זה היא נעשית במחוזות. זה כמו מערכת פדרלית", אמרה דוראני. "ישנה תחושה שהם עושים את ההחלטה (לפתוח בתי ספר לבנות) במקומות בהם לא יתמודדו עם אתגרים. ובדרום יש להם יותר אתגרים. הטליבאן בקנדהאר הרבה יותר שמרני. הם רואים בתי ספר כפרויקט של הכופרים".

דוראני החליטה לקחת את העניינים לידיים: דרך קרן הצדקה שלה לחינוך, הנקראת "ללמוד", הקימה בית ספר סודי לנערות. כמאה נערות בין הגילאים 13 ל־18 רשומות לבית הספר, שפועל כבר עשרה ימים במיקום סודי. היא מקווה שבקרוב ניתן יהיה להכריז על מיקומו.

דוראני מצפה שלחץ בינלאומי - וההבטחה של סיוע הומניטרי - יכריחו בסופו של דבר את הטליבאן לפתוח מחדש תיכונים לבנות בכל המחוזות. "הם חייבים לעשות משהו. אם לא בשביל הלגיטימיות, אז בשביל הכסף", אמרה.

ממשלת הטליבאן מרוששת

לא ברור כמה זמן אפילו בתי הספר לבנות שפועלים כרגע יוכלו להישאר פתוחים: רוב המורות, כמו עובדי ממשלה אחרים, לא קיבלו משכורת כבר חודשים.

ממשלת הטליבאן מרוששת. יותר מ־70% מהתקציב הלא־צבאי של הממשלה הקודמת הגיע מסיוע בינלאומי, שברובו הופסק. יותר מ־9 מיליארד דולר בנכסים של הבנק המרכזי מוקפאים בארה"ב ומדינות מערביות אחרות. מערכת הבנקים בקושי מתפקדת. ההכנסות שנגבו ממכס ומסים יכולות לכסות רק חלק קטן מההוצאה הציבורית.

מורות בצפון אפגניסטן אומרות שבעוד שהן שמחות שהתלמידות שלהם יכולות לחזור לבית הספר, המצב הכספי הנוכחי שלהן לא יכול להימשך. חלקן לא יכולות אפילו להרשות לעצמן את מחיר הנסיעה מביתן לבתי הספר.

"אנו עובדות כמתנדבות בימים אלה. לא קיבלנו שכר שלושה חודשים", אמרה שמים סיאל ג'משיד, מנהלת התיכון לבנות סדארק בעיר קונדוז. "אבל אנחנו שמחות שדלתות בית הספר פתוחות לבנות".

ג'לאלודין נזארי וסעיד שאה השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית