גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשעובד חזק עוזב, גם אחרים שוקלים: איך עוצרים את הסחף?

מחקר חדש מגלה כי התפטרות של עובד עם ביצועים טובים עלולה להיות מידבקת ● איך מונעים התפטרויות נוספות? מומחים מזהירים שהדבר האחרון שארגון צריך לעשות זה להעמיד פנים שהכול בסדר, ומסבירים אילו צעדים כן כדאי לנקוט

כשעובד חזק עוזב, גם אחרים שוקלים להתפטר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
כשעובד חזק עוזב, גם אחרים שוקלים להתפטר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

גל ההתפטרויות ששוטף את העולם, שסיקרנו רק לאחרונה בהרחבה במוסף G של גלובס ("למה כולם מתפטרים?", 9.10.2021), מחייב מנהלים בארגונים לחשוב מחדש על שימור עובדים בארגון. מחקר שנעשה לפני כמה חודשים ופורסם ב- Leadership & Organization Development Journal טוען כי התפטרות עשויה להיות מידבקת.

ההשפעה של עובדים חזקים 

המחקר, שנעשה בקרב כ-200 אנשי מכירות ב-93 סוכנויות רכב, מצא מגמה מעניינת: עזיבה של עובדים עם ביצועים גבוהים מגבירה את הנטייה של עובדים נוספים להתפטר, ועזיבה של עובדים שאינם נחשבים עובדים טובים דווקא מחזקת את הקשר לחברה. המחקר מצא כי גם לאופי היחסים עם המנהל יש משמעות גדולה בהחלטה אם להישאר בחברה.

מדוע עזיבת עובדים חזקים מעודדת עזיבה? לפי המחקר, העובדים נוטים לחשוב שהחברה היא בבחינת "ספינה טובעת" וגם עליהם לעזוב אותה. עזיבה של עובדים שביצועיהם חזקים עלולה להוריד את המורל ולהראות לאחרים שהתפטרות היא אופציה. חשש נוסף של העובדים היא שעכשיו תהיה להם הרבה יותר עבודה.

כשמדובר בעובדים עם ביצועים חלשים, מתקבלת תמונה הפוכה: העובדים הנשארים יצפו שחלוקת העבודה תהיה הוגנת יותר, וזה יחזק את הרצון שלהם להישאר. 

 

מה עובר לעובדים בראש

האם מנהלים יכולים לעצור את הסחף? לדברי אהד גניאל, ממייסדי אימ.טק, חברה המייעצת לארגונים, במקרים רבים כשעובד מחליט להתפטר זה כבר מאוחר מדי להניא אותו מהחלטתו, ויש להתמקד בטיפול בצוות האנשים שסביבו ובמניעת התפטרויות נוספות של עובדים. 

לפי כותבי המחקר, מנהלים צריכים לתקשר את הסיבות להתפטרות של עובדים חזקים כדי למנוע רכילויות ופרשנות מוטעה של המציאות. למשל, אם עובד התפטר כדי לחזור לספסל הלימודים או כדי לעבור לעיר אחרת, כדאי שהעובדים יידעו זאת. בנוסף, כאשר מנהל מעודד ותומך בעובדים ואף נותן להם השראה, הוא ממתן את ההיתכנות של "הדבקה" בנגיף ההתפטרות.

גם גניאל סבור שחשוב להציף את הנושא. "באף ארגון אין באמת עזיבה המונית", הוא אומר, "אבל מה עובר בראשם של אנשי הצוות כשהם שומעים שמישהו התפטר? 'עוד פעם אני צריך לחנוך מישהו?'; 'האם המשימות שלו יעברו אליי? גם ככה אני בעומס'; 'אם הוא מצא עבודה מהר, למה שאני לא אתחיל לחפש?'; 'שום דבר לא משתנה כאן; לא בטוח כאן, כולם עוזבים'".

אל תטאטאו מתחת לשטיח

כשמדובר בגל של מתפטרים, שמירה על המסר שהכול טוב ואין בעיות עלולה להיות רעילה. "אם מנסים להשתיק את המצב, זה מלבה את הכעס. כשכואב לנו בגוף אנחנו ערים לזה שיש לנו משהו", אומר גניאל. "צריך להציף את העניין ולטפל בזה. לשבת עם מחלקת משאבי אנוש, לבדוק אם ההתפטרויות קשורות זו לזו ולראות מה עושים. פתיחות וכנות הן כלים מצוינים לטיפול בשחיקה".

עניין נוסף הוא שקיפות. "חישבי על צוות שעבד מרחוק מצוין, ואז בסוף התקופה אומרים לאנשים 'תחזרו למשרדים'. הם שואלים 'למה? הרי התפוקה טובה', והתשובה היא: ''החלטה מערכתית'. עובדים כאלה לא מרגישים שמקשיבים למה שהם עושים והם יחפשו משרה יותר נוחה".

ברמה הפרקטית, ממליצה היועצת הארגונית גליה אלמליח הרמן לראיין כל אחד מהעובדים שעוזבים ולהבין מה הסיבה האמיתית לעזיבה. "לשאול אותו בשיחה של אחד על אחד עם המנהל למה הוא עוזב, למה עכשיו ולא לפני שנתיים, מה צריך לשנות במחלקה ומהן נקודות החולשה, ואז לפעול לסגירת הפערים האלה.

"עניין נוסף הוא מיפוי עובדי מפתח ותוכנית לשימור שלהם. חשוב לדאוג שתהיה ורסטיליות של עובדים. לדוגמה, לדאוג שיהיה לא רק עובד אחד עם מיומנות ספציפית בהפעלת מכונה מסוימת".

להגביר את הוודאות בעבודה מרחוק

ומה עם כסף או שיפור התנאים? "זו הפעולה הראשונה שנוקטים אבל היא לא עושה שום דבר", אומר גניאל, "זה הפתרון הקל שיכול לעבוד רק בטווח הקצר, ואני לא רוצה שמישהו יישאר בעבודה בגלל הכסף".

גניאל ממליץ לטפל בארבעה היבטים כדי למנוע גל של התפטרויות: הראשון הוא להגביר את הוודאות בעבודה מרחוק, להקפיד על מועדי ישיבות ועל פגישות אחד על אחד; להגביר את המעורבות של המנהלים כדי להעמיק את המחוברות של עובדים שנשחקה בתקופת הקורונה; ולהיות השראה לצוות באמצעות הצבת מטרה משמעותית כמו ייצור מוצר שיש לו תרומה לחברה.

המלצה נוספת של גניאל היא ביצוע סקרי עומק שלוש או ארבע פעמים בשנה כדי לבדוק את הלכי הרוח של העובדים ולאתר מגמות לפני שהן קורות.

אלמליח הרמן ממליצה למנהלים להבין שהצרכים והציפיות של העובדים השתנו. "לעובדים חשובה המעורבות של המנהל הישיר, הפנאי, המשפחה, הגמישות. כל הדברים האלה היו נכונים קודם, אבל העוצמה השתנתה".

עוד כתבות

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר