גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' דניאל כהנמן: כך חברות יכולות לשפר את תהליך גיוס העובדים שלהן

זוכה פרס הנובל מסביר מדוע מעסיקים צריכים לשאול את כולם אותן שאלות בראיונות עבודה

זוכה פרס נובל דניאל כהנמן / איור: גיל ג'יבלי
זוכה פרס נובל דניאל כהנמן / איור: גיל ג'יבלי

בתור קצין צעיר בצה"ל, דניאל כהנמן התבקש לשפר את התהליך האקראי של הערכת הביצועים בקרב לוחמי עילית בעת גיוסם.

חמוש בתואר בפסיכולוגיה וניסיון כחייל קרבי, הוא גיבש במהירות קריטריונים, פיתח שאלות שיספקו עובדות רלוונטיות והתעקש על כך שהמראיינים ישאלו רק את השאלות הללו. כל מועמד קיבל ציון עבור כל קריטריון, והציון הכולל - "ציון כהנמן" - שימש כדי להחליט איזה תפקיד מתאים לכל מועמד.

המערכת המובנית שלו עבדה. עשורים קדימה, הוא מספר, צה"ל קבע שהמערכת הזאת אכן הביאה לתוצאות בשיבוצים טובים יותר. גם המראיינים נעשו טובים יותר ביכולת לחזות הצלחה, עם הערכה אינטואיטיבית יותר.

 

זה היה אי אז בשנות החמישים. כהנמן העביר את העשורים מאז במחקר ובכתיבה על קבלת החלטות ויצר גוף עבודה רחב היקף בעל השפעה רבה על עולם העסקים. בשנת 2002 הוא קיבל פרס נובל בכלכלה עבור מחקרי הפסיכולוגיה שלו בתחום הכלכלה.

היום, בגיל 87, הוא עדיין כותב על כושר שיפוט אנושי, על קבלת החלטות, וכן, על גיוס עובדים. לאחרונה יצא לאור ספר שכתב עם אוליבר סיבוני וקאס סנסטיין, "רעש: פגם בשיפוט האנושי". ספרו הקודם, "לחשוב מהר, לחשוב לאט", עסק באותו נושא. בשיחה עם "וול סטריט ג'ורנל", הוא דיבר על הצעדים שמעסיקים יכולים לעשות כדי לשפר את תהליך קבלת העובדים שלהם, תוך כדי שהוא מתעקש על כך שהוא "אינו מומחה", כלשונו.

לפניכם חלקים ערוכים מתוך השיחה.

מהן הבעיות בתהליך המסורתי של גיוס עובדים? האם זה באמת כל כך נורא לשפוט לפי לחיצת יד, נעליים מצוחצחות וראיון שהתנהל היטב?
"זאת לא הדרך הטובה ביותר לעשות דברים. ראיונות צריכים להיות תבניתיים. אתה צריך לפרק את הבעיה לתכונות של המועמד, ולתת ציון לכל אחת מהתכונות בהתאם. זאת הייתה ההנחה שלי לפני 65 שנה, כשיצרתי שיטת ראיונות לצה"ל. אף שיטה לנבא ביצועים אינה טובה כל כך, אבל הדרך הזאת היא מעט יותר טובה".

תן לנו דוגמה שתמחיש איך השיטה אמורה לעבוד.
"הדבר הפשוט ביותר הוא לעשות לפני ראיון רשימה של התכונות הנדרשות לתפקיד, לבחור שישה מאפיינים שדרושים להצלחה - נניח דייקנות, כישורים טכניים, אפילו יכולת לנהל כעסים. לאחר מכן כדאי למראיין לחשוב על שאלות שיעזרו לו לקבוע אם למועמד יש התכונות האלו, ולהכין רשימת שאלות לכל תכונה נדרשת וציון של 1 עד 10 לכל תכונה. על המראיין לשאול אותן שאלות, באותו סדר, כל מועמד. אם דייקנות היא תכונה רצויה, כדאי לשאול אם המועמד מחשיב את עצמו דייקן, האם הוא היה דייקן בעבודתו בעבר.

"חשוב להימנע מאפקט ההילה, כאשר המועמד מקרין רושם ראשוני חיובי או שלילי. זאת בעיה גדולה בתהליך של גיוס עובדים".

האם כדאי למראיינים לתת לכל תכונה משקל שונה או חשיבות שונה?
"הביצועים שלך לא יהיו טובים יותר אם תיתן לכל תכונה חשיבות שונה, אבל אני לא טוען שהציון הסופי צריך להיות בהכרח ממוצע של הדירוגים השונים. כל עוד אתה מצליח לדחות את השיפוט שלך לסוף התהליך, אתה יכול לעשות הערכה כללית של כל מועמד שכוללת גם אינטואיציה ורשמים לא מוחשיים".

באופן כללי, אילו תכונות מעסיק צריך לחפש אצל העובד שלו?
"כמובן, התכונה החשובה ביותר היא יכולת מנטלית, משום שזו מנבאת ביצועים במספר גדול מאוד של משרות. זה בהחלט מבוסס".

למה לא פשוט לתת למרואיין מבחני IQ ולקבל לעבודה את מי שקיבל את הציון הגבוה ביותר?
"זה לא הדבר היחיד שחשוב. ביצועים בתוך סיטואציה הם המנבאים הטובים ביותר לביצועים עתידיים באותה סיטואציה. אין ספק שאם ניתן לתת למועמד להתנסות בחלק קטן מהעבודה, זה מה שכדאי לעשות".

מה אתה חושב על מבחנים באופן כללי, ללא קשור למבחני IQ?
"מבחנים הם בהחלט רצויים בגלל האחידות שתורמת לאמינות של השיטה. מבחן פירושו הפניית אותן שאלות למועמדים שונים, וזה נותן אמת מידה אובייקטיבית. זאת גרסה אחרת למבנה הראיון שדיברנו עליו".

פרויד טען שבסוגיות שוליות, כמו איזה סיגר לקנות, הוא עשה מחקר אינטנסיבי, אבל בנוגע לשאלות הרות גורל, כמו עם מי להתחתן, הוא הלך עם תחושת הבטן שלו. האם זה חכם?
"לא, מובן שלא. אבל לאינטואיציה כן יש תפקיד. הפסיכולוג והכלכלן הרברט סימון אמר, 'אינטואיציה היא לא פחות ולא יותר מאשר הכרה'. במילים אחרות, אנשים, באמצעות חוויות וניסיון חיים, מזהים רמז שמעורר איזשהו ידע, וזה מה שאנחנו קוראים לו אינטואיציה. תעשה דברים זה אחר זה, ונסה לא לחשוב על השאלה את מי אתה עומד לגייס או אם תבחר נכון. צריך להתנגד למחשבות האלו עד שיש בידך את כל המידע והנתונים, אלא אם כן, כמובן, נתקלת במועמד שלא עומד בתנאי הכרחי, כמו חוסר כנות".

מה אם תהליך הגיוס המובנה שלך יפיק מנכ"ל חדש ונורא? האם זה אומר שהשיטה לא טובה?
"לא בהכרח. אפילו התהליכים הטובים ביותר אינם מושלמים, משום שהרבה דברים בלתי צפויים יקרו בדרך. ישנם מנכ"לים שפועלים טוב יותר בסיטואציות של לחץ ואחרים בסיטואציות יציבות, כך שאם מתגלה ששכרת מישהו שביצועיו אינם טובים זה לא אומר שאתה, בתור מעסיק, לא עשית את הטוב ביותר שלך".

מדוע בכלל לקיים ראיון עבודה? אולי עדיף לא לפגוש את המועמד וכך לנטרל את אפקט הרושם הראשוני ואת הדעות הקדומות על מגדר, מוצא או כל דבר אחר, ולתת למועמדים לענות על שאלות אונליין?
"בהקשרים מסוימים, הראיון הוא מזיק, אבל זה תלוי בשאלה כמה אתה יודע על המועמד ללא כל קשר. בראיון, אנשים מקבלים מושג לגבי הכימיה בינם לבין מישהו אחר. זה לא אמור לקבוע את ההחלטה, אבל זאת תוספת בעלת ערך. כך גם בנוגע להמלצות ולתעודות רלוונטיות. חלק מהן בעלות ערך משום שהן יכולות להוות תחליף למבחן יכולות מנטליות כלליות. כך, השכלה גבוהה בהחלט תיתן מושג לגבי המועמד, גם אם זה רק מועמד למשרה אדמיניסטרטיבית שיש לו תואר בספרות".

בעבודה שלך יש מסר על ענווה. הספרים שלך מצביעים על כך שכושר השיפוט שלנו דל, ושאנחנו נתונים לכל מיני סוגים של דעות קדומות והשפעות שלא עוזרות.
"נדרשת ענווה גדולה יותר מסוג אחר: הכרה בכך שאנחנו חיים עם מידה לא מבוטלת של חוסר ודאות, והכשל ביכולת לנבא בדרך כלל מתרחש כאשר אירועים בלתי צפויים מתרחשים. ראיונות טובים יכולים לשפר את הסבירות שתבחר במועמד הנכון מ-50% ל-60%. אם אתה יכול להגיע ל-65% זה נפלא. יותר טוב מזה עשוי להיות בלתי אפשרי".

איך מעסיקים יידעו אם הם ערכו בדיקה מקיפה מספיק? מתי עליהם להפסיק?
"סימון היה אומר לך לבחור במועמד הראשון שעומד בקריטריונים שלך. זה נקרא מועמד מספק. אתה לא באמת מחפש אחר המועמד הכי טוב שיש, כי זה ייקח יותר מדי זמן".

האם זה בלתי נמנע שעוד ועוד מהפעולות האלה יעברו לידיהם של כלי בינה מלאכותית?
"ברור שיש מגמה בכיוון הזה. אבחנות רפואיות שונות כבר נעשות טוב יותר על ידי אינטליגנציה מלאכותית. היא יכולה תמיד להשתפר, לכל הפחות על ידי תוספת של אינפורמציה".

אבל האם אינטליגנציה מלאכותית לא תציע פשוט להשתמש בעוד אינטליגנציה מלאכותית? במילים אחרות, בהינתן האפשרות לכך, האם רובוט לא יבחר להעסיק רובוט?
"זאת שאלה מרתקת. אינטליגנציה מלאכותית היא אחת הסוגיות, כמו שינויי האקלים, שיכולות לשנות הכול. אבל יש פתגם שאני חושב שהוא בעל משמעות בהקשר הזה, והוא שהנבואה ניתנת לשוטים".

הכותב הוא מייסד חברת Q Behavioral Thinking, בעל תואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית, מנחה תהליכי חשיבה בחברות, עם סקרנות בריאה בתחומים של חשיבה וחשיבה על חשיבה 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"