גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר שרשראות האספקה מתדלק נסיגה נוספת מהגלובליזציה

הקורונה, האקלים והגיאופוליטיקה ריסקו את הייצור הגלובלי ומאיימים להביא לסיום תקופה של מחירים נמוכים ומגוון אינסופי

נמל שנזן בסין. חברות וממשלות מתעוררות לסיכונים של תלות בספקים רחוקים / צילום: Shutterstock, Alexey Lesik
נמל שנזן בסין. חברות וממשלות מתעוררות לסיכונים של תלות בספקים רחוקים / צילום: Shutterstock, Alexey Lesik

אין דבר שגילם את ההבטחה שבגלובליזציה יותר משרשרת האספקה הצנועה. הודות לאינטגרציה של הייצור בין גבולות ובתוכם, לקוחות למדו לצפות לגיוון אינסופי ולזמינות מיידית.

כרגע כל זה נמצא תחת מצור. משבר שרשראות האספקה של 2021 מתדלק נסיגה מהגלובליזציה, במידה רבה כפי שהמשבר הפיננסי של 2008 עשה.

שלושה כוחות גדולים מניעים את המשבר האחרון: הקורונה, האקלים וגיאופוליטיקה. כולם שיחקו תפקיד במחסור בשבבים ששיתק את ייצור המכוניות בכל העולם. הקורונה הניעה ביקוש למוצרי אלקטרוניקה שלקח שבבים מיצרני רכב, וצעדים לשליטה על הנגיף הפריעו לייצור במלזיה. מזג אוויר קיצוני גרם לבתי חרושת בטקסס להפסיק לעבוד ומאיים לעשות אותו הדבר בטייוואן. והמכסים האמריקאים ואיסורים על יצוא הורידו את מלאי השבבים בארה"ב בזמן שגרמו לקונים סינים לאגור מה שיכלו, כך אומר צ'ד בוון ממכון פטרסון לכלכלה בינלאומית.

הכוחות האלה גם תרמו למשבר האנרגיה של בריטניה. הקורונה והברקזיט הקטינו את מספר נהגי המשאיות הזמינים להעברת דלק, ורוח חלשה גרמה לכך שמלאי האנרגיה המתחדשת הזמינה היה נמוך בזמן שרזרבות הגז הטבעי גם הן מידלדלות. כלכלת סין הוכשלה על ידי סגרים שנועדו למגר את התפרצויות הקורונה או למלא יעדים של הפחתת פליטות פחמן, והמחסור בפחם הוחמר על ידי איסור היבוא מאוסטרליה, שהוטל כעונש על היבשת בגלל שביקשה חקירה לגבי מקורות הקורונה.

התלות בייצור העולמי

לפני עשרים שנה, משקיעים ובנקאים הבינו כדבר מובן מאליו שאשראי תמיד יהיה זמין במחיר כלשהו ובנו עסקים שלמים סביב הרעיון הזה. התוצאה הייתה מערכת פיננסית שכולה מחוברת בינה לבין עצמה ללא מרווח לטעויות, ובמקרים של זעזוע הייתה נתקעת לחלוטין.

באופן דומה, מה שאפשר את המשבר בשרשראות האספקה הוא המידה בה הייצור העולמי הפך ליעיל וחלקיו השונים קשורים אלה באלה. חברות אימצו את מיקור החוץ ואת הייצור בחוץ, מלאי המגיע בדיוק ברגע הנכון, ומודלים "קלים בהון" שהפרידו בין פיתוח לבין ייצור. הנתח של מסחר עולמי ששרשראות האספקה גלובליות היו אחראיות לו - מקרים בהם מוצר עובר לפחות שני גבולות - עלה מ־37% ב־1970 ל־52% ב־2008, ומאז נשאר ברמה זו, על פי נתוני הבנק העולמי.

היום, חברות וממשלות מתעוררות לסיכונים של תלות בספקים הנמצאים רחוק והיעדר מנגנונים לבלימת זעזועים בחוליות חיוניות בשרשרת, החל משילוח ימי ועד העברת כוח חשמלי. לדוגמה, יש יותר מ־50 נקודות בשרשרת האספקה העולמית של שבבים בהם "אזור אחד בעולם מחזיק יותר מ־65% מנתח השוק של כל העולם", על פי דוח של קבוצת הייעוץ של בוסטון ושל איגוד תעשיית המעבדים. "אלה נקודות כשל בודדות אפשריות שעשויות להיות מופרעות על ידי אסונות טבע, סגירות תשתית או סכסוכים בינלאומיים".

הקורונה היא הזעזוע הגדול ביותר למערכת הזו, וגרמה להפסקת ייצור, סגירת גבולות והוצאת עובדים מכוח העבודה. נגיף העובר מוטציות, התנגדות למשטרי התחסנות ומדיניות האפס קורונה של סין - כולם מובילים לכך שהקורונה עדיין מאיימת על שרשראות האספקה. אבל היא אמורה לסגת כשחסינות טבעית והחיסונים יקטינו את קטלניות הנגיף וממשלות אחרות מחוץ לסין יבינו שהמגבלות וסגירות הגבולות הן תגובה יקרה מדי להתפרצויות.

"משהו חייב להשתנות מהר", מזהירים בסוכנות האנרגיה הבינלאומית

סיכוני האקלים צפויים לגדול, גם בגלל שאירועי מזג אוויר קיצוני יהיו תכופים יותר וגם בגלל המעבר לאנרגיה מתחדשת, שאין לה את ההספק העודף שיש לדלקי מאובנים. שוק הנפט הוא עולמי: ההיצע במקום אחד יכול למלא ביקוש במקום אחר. בעוד שמחיר הנפט עשוי לנוע, ההיצע כמעט לעולם לא נגמר בגלל יכולת התפוקה העודפת של אופ"ק, מלאי פרטי של חברות ורזרבות חירום שהממשלות מחזיקות. למרות שהגז הטבעי פחות נייד מנפט, גם אותו אפשר לאחסן ולאחרונה גם לשלוח למרחקים יותר ויותר בצורת נוזל.

לעומת זאת, אנרגיה המופקת בכוח הרוח והשמש לרוב נצרכת מיד עם ייצורה ויכולה להיעלם לחלוטין אם הרוח לא נושבת או השמש מוסתרת. "אין אופ"ק של אנרגיה נקיה שמחזיק כיום מלאי עודף של אנרגיה מתחדשת כרזרבה", אמר קווין בוק, מנהל מחקר בחברת הייעוץ ClearView Energy Partners בדוח מהעת האחרונה. זה יכול להיפתר רק דרך השקעות באחסון והובלת סוללות, שמפגר בהרבה אחרי ההשקעה בייצור, כך אמרה בשבוע שעבר סוכנות האנרגיה הבינלאומית, אפילו כשגרף ההשקעות בדלקי מאובנים נעשה שטוח. "משהו חייב להשתנות מהר, או ששווקי האנרגיה העולמיים יעמדו מול תקופה סוערת בקרוב", מזהירים בסוכנות האנרגיה הבינלאומית.

פרוטקציוניזם מפריע לשרשראות האספקה לפחות מאז 2008 כשסבב שיחות הסחר בדוחא קרס. מלחמת המסחר בין ארה"ב לסין הביאה את החיכוכים האלה לרמה חדשה. בגלל מלחמה זו, ארה"ב, סין ואירופה כולן מבקשות לעצמן יכולת ייצור עצמית בתחומי מפתח כמו מעבדים וסוללות. ישנם גם איומים נוספים, כמו תעריפים ירוקים על יבוא פחם. בינתיים, איסורים אקראיים על יבוא ומעצרים הפכו לחלק שגרתי מארגז הכלים של מדיניות החוץ הסינית, כפי ששליטה על היצוא הפכה לחלק מארגז הכלים של ארה"ב. האיום השגרתי של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ להטיל תעריפים ומכסות על מנת לקדם מטרות בתוך ארה"ב נגמר כשהוא עזב את התפקיד, אבל חברות ושותפי מסחר חייבים להתכונן לכך שאולי יחזור בעוד כמה שנים.

לא כל הלחצים על שרשראות אספקה הם נגד הגלובליזציה. הטכנולוגיה ממשיכה להגדיל את האפשרויות למיקור חוץ, בייחוד בתחום השירותים. עדיין, חברות צפויות לבחון מחדש נהלים שפעם לקחו כמובנים מאליהם כמו למשל החזקת מלאי מינימלי או הבאת מרכיבים חיוניים ממקומות שיש בהם סיכון פוליטי. בדוח השבוע, אסטרטגים העוסקים בניירות ערך בבנק אמריקה מצאו שסין חברות במדד S&P 500, כמות אתרי הייצור בארה"ב ב־2000 הייתה גבוהה ב־2% לעומת 2018, אבל באסיה נמוכה ב־5%.

בדיוק כמו שהמשבר הכלכלי הניע בנקים ורגולטורים להעדיף חסינות על פני יעילות, משבר שרשראות האספקה כנראה יביא לכך שרשתות ייצור יהיו יותר חסינות להפתעות אך מצד שני בעלות יכולת קטנה יותר לשמח צרכנים במבחר גדול במחיר נמוך.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים