גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לוועידת האקלים בגלזגו הם רוצים עוד פחם, הרבה פחם

תלות כמעט מלאה של הודו, נאמנות נמשכת באוסטרליה שמתכוונת לפתוח עוד עשרות מכרות, וכן מחסור דרמטי בפחם המאיים עכשיו על שלומה הכלכלי של סין ומשפיע על קווי ייצור רב־לאומיים ● כל אלה מזכירים לנו ערב הוועידה ה־26 להצלת האקלים, שפחם מוסיף להכתיב את הקצב

נשים הודיות סוחבות סלי פחם אל מחוץ למכרה בג'הרקאנד במזרח הודו, 2018 / צילום: Associated Press, Kevin Frayer
נשים הודיות סוחבות סלי פחם אל מחוץ למכרה בג'הרקאנד במזרח הודו, 2018 / צילום: Associated Press, Kevin Frayer

ספק אם יש הסכמה לבבית יותר בין מתקני האקלים מזו הנוגעת לפחם: לחדול לכרות אותו, לחדול להשתמש בו. בהקדם האפשרי.

ערב ועידת גלזגו על הצלת כדור הארץ, הפחם מסרב לפנות את מקומו. שתי צרכניות הפחם הגדולות ביותר עלי אדמות, סין והודו, זקוקות ליותר פחם, לא לפחות. מחסור דרמטי בפחם מאיים עכשיו על שלומה הכלכלי של סין, ומשפיע על קווי ייצור רב־לאומיים. אוסטרליה, יצרנית הפחם הגדולה ביותר, מתכננת עשרות מכרות פחם חדשים.

הבי.בי.סי גילה בשבוע שעבר, שארצות המפיקות פחם וצורכות אותו ניסו להתערב בתוכנו של דוח מדעי חשוב, המוגש לאו"ם אחת לשש או שבע שנים. הדלפה מסיבית לשירות השידור הבריטי מראה, כי ממשלות, חברות וגופים מעוניינים אחרים הגישו יותר מ-32 אלף השגות על הדוח.

מיצג נגד היחס האוהד של רה''מ אוסטרליה טוני מוריסון לתעשיית הפחם ביבשת, אפריל / צילום: Reuters, DARREN ENGLAND

המשיגים אומרים, שאין מקום לחיפזון בהפחתת השימוש בדלק מאובנים. איש ממשלה אוסטרלי בכיר כתב למחברי הדוח, שאין צורך לסגור תחנות כוח פחמיות, אף כי סגירתן היא חלק מתכנית הפעולה של 26 הארצות העומדות להשתתף בוועידת גלזגו.

"חשמל בחינם"

מדען בכיר ב׳מכון המרכזי לחקר מכרות ודלק׳ של הודו מזהיר, כי פחם יוסיף להיות האמצעי העיקרי בייצור חשמל עוד עשרות שנים לרגל "האתגרים העצומים" הכרוכים באספקת חשמל זול.

הודו היא לא רק הצרכנית השנייה בגודלה בעולם של פחם, אלא היא גם נוהגת לסבסד חשמל, או אפילו להעניק אותו חינם לחלק מאוכלוסייתה, בייחוד למיליוני חקלאים. הבטחות לחלק "חשמל בחינם" הן חלק מן הרפרטואר הפוליטי בהודו ערב בחירות. מאחר שחלקים של הודו הם תמיד "ערב בחירות", חשמל בחינם הוא תמיד נושא־דיבור. חלוקתו תלויה בזילות ייצורו, ואין זול מפחם, שהודו מפיקה 70% ממנו (730 מיליון טון מטרי).

הערכה אקדמית מעמידה על 40% את מספרם של מחוזות הודו התלויים בפחם. כמעט חצי מיליון הודים מועסקים בתעשיית הפחם. עוד חצי מיליון תלויים בקצבות־פרישה מן התעשייה הזו. מחקר אחד, שהתפרסם בשנה שעברה, הראה כי הודו תצטרך להגדיל פי 30 את תפוקת הכוח הסולארי שלה, כדי להיפטר מפחם. הודו אינה חסרה שמש, אבל קשה להעלות על הדעת ממשלה הודית שתרצה, או תוכל, להתמודד עם התלות בפחם בעתיד הנראה לעין.

מכבים את פנסי הרחוב

סין היא עניין אחר. היא סובלת עכשיו ממחסור חמור בפחם בין השאר מפני שניסתה לעמוד בהתחייבויותיה להסכמי האקלים. הממשלה המרכזית קבעה תקרה של צריכת חשמל לכל אחד מחבלי סין. 20 מהם לא עמדו בתקרה, בייחוד באזורי החוף. הממשלה השעתה אפוא את פעילותם של שורת מכרות, והוסיפה לסגור מכרות קטנים על פי תכנית קיימת. פחם מספק 60% מצורכי החשמל של סין.

פרופ׳ פיליפ אנדרוס ספיד, מומחה אנרגיה בעל מוניטין באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, כותב באתר הרשת שלו (andrewsspeed.com), כי המחסור בפחם הסתמן עוד באפריל, כאשר כלכלת סין התחילה התאוששות מהירה ממשבר הקורונה.

את המחסור החמירה החלטה פוליטית: החרם שסין הטילה על פחם מאוסטרליה בגלל דרישתה של זו האחרונה שייחקר תפקידה של סין בהתפרצות המגיפה. עד אז סין ייבאה 8% של הפחם שלה מאוסטרליה. את החסר היא קיוותה למלא ביבוא ממקורות אחרים, אבל בשמונת החודשים הראשונים של השנה היבוא הסיני פחת ב־10%.

בתקופה הזו עלה הביקוש לחשמל בסין ב־13.8%. מחירי הפחם בשוק הסיני הוכפלו. עד סוף ספטמבר, כמות החשמל המופק על ידי פחם פחתה ב־20%.

התגובה, לפי פרופ׳ אנדרוס ספיד, שיקפה מידה של פאניקה. לא רק שלום כלכלתה של סין מוטל על כפות המאזניים, אלא גם שלום תושביה, בהתקרב החורף. בדצמבר שעבר, כאשר התרוקן מלאי הפחם של ערים אחדות, השלטונות הגבילו את פעולתם של בתי חרושת, אסרו על שימוש במעליות, וכיבו פנסי רחוב.

חברה סינית האוספת דאטה על פחם מעריכה, כי בחבליה הגדולים ביותר של סין יש מלאי פחם לשבועיים ופחות, "קטן בהרבה ממה שדרוש". בכמה מהם כבר ננקטו צעדי צנע, כולל הפסקת פעולתם של רמזורים.

המשטר וכוחות השוק

הממשלה הודיעה תחילה, שהיא תעניק לכוחות השוק את ההזדמנות ליישב את המשבר: המחירים יורשו לעלות, כדי להפחית את הביקוש. זו הייתה הודאה יוצאת דופן של משטר הנחוש לפקח על הכול, כולל מחירים.

הנכונות לסמוך על כוחות השוק לא האריכה ימים. לפי דיווח ב׳וול סטריט ג׳רנל׳ בסוף השבוע שעבר, מנהלי תחנות הכוח והמכרות זומנו לפגישה סגורה בבייג׳ינג (הם נצטוו להשאיר את הסלולרים שלהם בכניסה), ננזפו, ושמעו כי עליהם "לעשות כל מה שלאל ידם" כדי לחזור ולהוריד את מחירי הפחם. במידת הצורך, הממשלה תגביל רווחים. היא הורתה למכרות הפחם לעבוד במלוא התפוקה, גם בימי שבתון וחג.

ליתר ביטחון היא גם איימה על כל הנוגעים בדבר, שהיא תדכא ללא רחם "כל פעילות לא חוקית, כמו הפצת מידע כוזב, תיאום מחירים ואגירה". הנה כי כן, המשטר הקומוניסטי הואיל להזכיר לנו שנטיותיו הטבעיות אינן משתנות. בשנים האחרונות העולם החיצון היה עסוק בהתפעלות מיעילותה של סין. בשבועות האחרונים הרושם הזה קצת הופג, הן בגלל הפחם והן בגלל הטלטלה העצומה בשוק הנדל"ן.

דנדי אוהב הפחם

הפחם מוסיף להיות בבת עינה של הממשלה השמרנית באוסטרליה. יצוא הפחם בשנה שעברה עמד על 40 מיליארד דולר (אמריקאיים), אבל רק 10% מן הסכום הזה הגיעו במישרים לאוסטרליה. השאר שולשל לכיסיהן של ענקי המכרות. הסכום שהגיע שקול כנגד אחוז אחד בלבד של ההכנסה הלאומית.

אף על פי כן, ממשלת אוסטרליה מוסיפה להעניק הקלות מס מפליגות לחברות של אנרגיה מתיישנת, ומוסיפה להשקיע ב"פחם נקי", על אף הספקות שהשיטה הזו מעוררת.

מדוע היא עושה את זה, בהתחשב בהסתייגות הציבורית הניכרת ממעשיה? הסבר אחד הוא של אינרציה. הימין האוסטרלי, המחזיק בשלטון זו השנה התשיעית, הוא ידיד הפחם. ראש הממשלה סקוט מוריסון, בהיותו שר האוצר, נשא גוש פחם גדול אל מליאת הפרלמנט. הקשר בין תעשיית הפחם למפלגת הפוליטיות הוא רב שנים.

ואף כי רוב האוסטרלים היו יכולים להסתדר גם בלי פחם, הם אינם נוטים להצביע על יסוד עמדתם כלפיו. מה שלא כן הבוחרים באזורי הפחם, בעיקר במדינת קווינסלנד. הפרשי הניצחון הקטנים בבחירות באוסטרליה מעניקים משקל כבד במיוחד למצביעים האלה.

ראש הממשלה מוריסון נגרר בעל כורחו לגלזגו. ארצו היא לפי שעה הדמוקרטיה המערבית הבולטת היחידה הכופרת בהגיון ההתקדמות לתקנת האקלים.

אמנים אוסטרליים יצירתיים עשו בשבוע שעבר מיצג על לוחות הניאון הדיגיטליים בכיכר טיימס בניו יורק. הם הציגו את מוריסון כ"דאנדי אוהב הפחם", משחק מלים באנגלית על הסרט הקלאסי "קרוקודיל דנדי". הם מתכננים כרזות משפילות דומות על לוחות המודעות של גלזגו בסוף השבוע.

מוריסון לפחות לא יצטרך לחשוש מפני פגישה עם נשיא סין בגלזגו. שי ג׳ינפינג החליט להישאר בבית, אולי מפני שהלהיטות המחודשת לפחם אינה כרטיס ביקור מוצלח.

________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים