גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות": נחשפו מסמכים נוספים של פייסבוק

במהלך מתוזמר של מספר עיתונאים מגופים שונים, התפרסמו מסמכים פנימיים נוספים של פייסבוק, והפעם סביב שיח שנאה ופייק ניוז ● לפי המסמכים, הפרעות בקפיטול הכעיסו וזעזעו רבים בחברה ● "באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות", כתב אחד מהעובדים

''באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות'', כתב אחד העובדים / צילום: Associated Press, Noah Berger
''באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות'', כתב אחד העובדים / צילום: Associated Press, Noah Berger

פייסבוק התמודדה בתקופה האחרונה עם ביקורות קשות מכיוונים שונים. מחוקקים, עיתונאים ומתחרות - כולם התייחסו למה שעבר באחרונה על החברה: עשרות אלפי מסמכים פנימיים של החברה שנחשפו בקונגרס, ב-SEC וב"וול סטריט ג'ורנל", המוכיחים כי פייסבוק ידעה על תקלות ובעיות בזירה שלה ולא פעלה כדי לשנות את זה.

עד כה פורסמו מסמכים על הפגיעה בבריאות הנפש של צעירים בגלל אינסטגרם ועוד. כעת, במהלך מתוזמר של מספר עיתונאים מגופים שונים, מתפרסמים מסמכים נוספים, והפעם סביב שיח שנאה ופייק ניוז. ה"וושינגטון פוסט", ה"ניו יורק טיימס", בלומברג ועוד - פרסמו כתבות עם מידע דומה ברובו שמציגים את המסמכים החדשים.

פרנסיס האוגן, מדליפת המסמכים הפנימיים של פייסבוק לכל הגורמים, כבר הציגה בעזרת המסמכים כיצד שינוי האלגוריתם ב-2018 הפך את הזירה ליותר אלימה ורעילה. כדי שמשתמשים ייחשפו לתכנים, הם צריכים להיות קיצוניים יותר ולהביע עמדות יותר קשות. האוגן הצביעה על הפרעות בקפיטול בתור מהלך מתבקש, כי הזירה הפכה קיצונית יותר ופייסבוק לא עשתה מספיק כדי להגן עליה.

פרנסיס האוגן מעידה בפני הסנאט / צילום: צילום מסך

לדבריה, פייסבוק השביתה מהר מדי את המערכות שנועדו להגן על השיח בתקופת הבחירות - רק יום לאחר סוף הבחירות. בתחילת דצמבר פייסבוק פירקה צוות של 300 עובדים בשם Civic Integrity - האחראי על הניצול לרעה בזירה בתקופת הבחירות, אותו צוות בו האוגן עמדה בראשו. באותה תקופה, קבוצת Stop the Steal הגבירה וחיזקה את כוחה. "ההתמקדות המוקדמת בהפרות בודדות גרמה לנו לפספס את הנזק הרחב יותר ברשת", נכתב במסמך פנימי של החברה שפורסם בבלומברג.

"אנחנו לא יכולים להיות מופתעים שזה יצא מכלל שליטה"

לפי המסמכים, הפרעות בקפיטול הכעיסו וזעזעו עובדים רבים. לפי הדיווח בבלומברג, בתגובות במערכת הפנימית של פייסבוק שראו בגופי התקשורת, היו הודעות על התחושות לגבי מה שהחברה וההנהגה עשתה כדי להיאבק בזה, ובחלק בתגובות העובדים לקחו את האשמה. "אני נאבק בהתאמת הערכים שלי להמשך העסקתי כאן. באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות", כך כתב אחד העובדים. עובד אחר כתב שהשריפה הזו הודלקה לפני זמן רב כבר "ואנחנו לא יכולים להיות מופתעים שזה יצא מכלל שליטה".

הרשת החברתית הודיעה בהצהרה לבלומברג שהיא ניהלה קמפיין גדול ונקטה בצעדים כדי להגביל את התוכן שביקש לעשות דה-לגיטימציה לתוצאות בחירות, כמו השעיית חשבונו של דולנד טראמפ והסרת תוכן שהפר את מדיניותה. עוד הוסיפה כי היא השקיעה מעל לשנתיים לפני הבחירות ב-2020, עם 40 צוותים ברחבי העולם. על פי הודעת החברה, היא הסירה יותר מ-5 מיליארד חשבונות מזויפים באותה שנה.

על פי דוח פנימי שנכתב עליו ב"וושינגטון פוסט", רבע ממשתמשי פייסבוק דיווחו שראו תוכן של שיח שנאה לפני הבחירות ויותר ממחציתם דיווחו שראו תוכן שגרם להם להיזהר מלדון בנושאים פוליטיים בפומבי. "לא רק שאנחנו לא עושים משהו בנוגע למידע המוטעה סביב הבחירות, אנחנו גם מעצימים אותו ונותנים לו הפצה רחבה יותר", נכתב על ידי אחד העובדים. על פי המחקר, מידע שגוי בפייסבוק קיבל פי שישה יותר קליקים מאשר חדשות עובדתיות במהלך הבחירות 2020.

"ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות"

אחת מהטענות שעלו נגד פייסבוק הן שהיא לא הצליחה להתמודד ביעילות נגד קבוצת "Stop The Steal" - קבוצה שטענה כי הבחירות זויפו, וכי טראמפ לא באמת הפסיד. אותם עובדים שהביעו דאגה מכך שמדיניות אכיפה לפוסטים לא מיושמת כמו שצריך, דאגה שגם עלתה במחקר שנעשה בפייסבוק מאוחר יותר.

על פי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", אחד העובדים הפיל את האשמה על פייסבוק בגין אירוע מוקדם יותר מהפלישה לקפיטול. "לעולם לא אשכח שב-2015, טראמפ קרא לאסור על כניסת מוסלמים לארה"ב, ואנחנו קבענו שזה הפר את המדיניות שלנו ולמרות זאת לא הורדנו את הסרטון. יש קו ישיר שאפשר למתוח מאותו יום להיום, אחד הימים האפלים ביותר בהיסטוריה של הדמוקרטיה. האם זה היה עושה את ההבדל? לעולם לא נדע, אבל ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות", כך כתב אותו עובד.

למעשה, לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", אחד ממדעני הנתונים בפייסבוק כתב לקולגות שלו כי 10% מכל הצפיות בתכנים הפוליטיים בזירה בארצית-הברית, היו פוסטים שלפיהם הבחירות היו מזויפות. לפי המסמכים, פייסבוק ידעה על התנועות הללו והקבוצות הקיצוניות שהיו בזירה שניסו לקטב את הבוחרים האמריקאים.

על פי ה"ניו יורק טיימס", המסמכים לא מראים אילו החלטות התקבלו בתוך החברה. מה שכן השתקף, זה שעובדים טענו כי הרשת החברתית יכלה לעשות הרבה יותר, אך לא עשתה זאת. דובר החברה, אנדי סטון, אמר שהחברה דווקא גאה בעבודה שהיא עשתה כדי להגן על בחירות ארה"ב 2020. לדבריו, פייסבוק עבדה עם גורמי אכיפת החוק ועקבה מקרוב אחרי מה שפורסם בזירה שלה.

בפייסבוק החליטו לבחון את זה,  ולבדוק האם עובדי החברה שהזהירו כה רבות, צודקים: האם לפייסבוק יש את הכוח להשפיע על דעותיהם של משתמשים ולגרום להם להיות קיצוניים הרבה יותר? לכן, חוקרת בפייסבוק פתחה ביולי 2019 חשבון מזויף: "קרול סמית'", אמא שמרנית בצפון קרוליינה. מלכתחילה, החשבון עקב אחרי דפים כמו פוקס ניוז.

לפי המסמכים, החשבון קיבל המלצות על תיאוריות ה-QAnon, והמידע הפך להיות מקטב ורעיל. בתגובה, אמרו בפייסבוק שזו עוד דוגמה של מחקר שהחברה עושה כדי לשפר את המערכות ולדעת איך להסיר את תאוריות הקונספירציה מהזירה.

מ-BBC לסרטוני סנאף

בבלומברג אף הציגו מה קורה בשאר העולם, כלומר מחוץ לארצות הברית. בפברואר 2019, פייסבוק פתחה חשבון דומה בהודו, כדי לבחון איך האלגוריתם משפיע על התוכן. תוך שלושה שבועות הפיד היה מלא בפייק ניוז ותמונות קשות. האפיון היה כך: הדמות בת 21, מתגוררת בעיר ג'איפור שבמערב הודו. המשתמשת עקבה רק אחרי דפים או קבוצות שהומלצו על ידי פייסבוק או שנתקלה בהם בגלל ההמלצות. במסמך פנימי הוגדרו התוצאות כ-"integrity nightmare".

הניסוי התחיל בכך שהחשבון הביע עניין בדברים רגילים כמו BBC News India והעמוד של ראש הממשלה ההודי מודי. אז הייתה מתקפת טרור בקשמיר, בו נהרגו 40 אנשי ביטחון הודים ונפצעו עשרות נוספים. ממשלת הודו ייחסה את התקיפה לקבוצת טרור פקיסטני. והחשבון הניסיוני התמלא בשיח שנאה נגד פקיסטנים, כולל תמונות של עריפת ראשים ועוד. תוך שלושה שבועות הפיד היה מלא בפייק ניוז ותמונות קשות. היו תמונות של עריפת ראשים, על תקיפות אוויריות ועוד.

הסיבה שזה כה בעייתי, היא כי מחוץ לארצות הברית פייסבוק צריכה להתמודד עם שפות אחרות שהיא לא מכירה. במדינה כמו הודו, פייסבוק פנתה לחברות חיצוניות כמו Accenture, כדי לנטר את התוכן בזירה. "השקענו משמעותית בטכנולוגיה כדי למצוא שיח שנאה בשפות שונות, כולל בהינדית ובבנגלית". חשוב לציין - רבים מהפוסטים היו בהינדית, השפה הלאומית בהודו, אבל חמקו ממערכות ניהול התוכן. האלגוריתם מפספס שיח שנאה כי הוא לא מספיק "שולט" בשפות.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה