גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתופים ובמכולות: סקטור התובלה הימית תופס גאות על גלי ההדף של משבר הקורונה

הקורונה צמצמה בצורה משמעותית את נתיבי ההובלה האוויריים והעבירה את שינוע הסחורות באופן בלעדי כמעט אל הים ● הביקושים העצומים הקפיצו את מחירי הובלת המכולות במאות אחוזים, ויחד איתם גם את רווחי החברות, ומניות הסקטור הפכו ליעד השקעה אטרקטיבי מתמיד

אוניית צים / צילום: יח''צ
אוניית צים / צילום: יח''צ

בזמן שמרבית נתיבי האוויר בעולם נסגרו עם פרוץ סערת הקורונה, התחבורה הימית הייתה שם כדי לספק את הסחורה - גם למשקיעים. שילוב של עומס בשרשראות האספקה הגלובליות עם גאות חסרת תקדים בביקוש לשינוע ימי הובילו לזינוק של מאות אחוזים בעלויות התובלה - ומשם הדרך הייתה קצרה עד לניפוץ שיאי הרווחיות של חברות הספנות. בינתיים, צפה השאלה מה הגיוני פחות - מחירי התובלה הימית הנמוכים ערב משבר הקורונה, או הזינוק שלהם בעקבותיה.

על פי הערכות, כ-80% מהסחר הגלובלי (במונחי משקל) עובר דרך הים. הנתון הזה מספק אינדיקציה למשמעות של מחסור עולמי באוניות ובמכולות, שלא מצליחות להדביק את הפער שנוצר בין הזינוק החד בביקוש ובין יכולת הספיקה של השינוע הימי.

לכך יש להוסיף גורמים "מסייעים", כמו צפיפות במרבית הנמלים בעולם (גם בשל בעיות פנימיות של מחסור בנהגי משא, מתקנים מיושנים וכו') - אפקט הגורר עיכובים מהותיים בטעינה ופריקה של אוניות, דעיכת תחרות מצד חברות הספנות וקונסולידציה בענף, והנה מתכון לסערה המתחוללת בתקופה האחרונה.

מצבור גורמים אלה הוביל לזינוק דרמטי בעלויות השינוע הימי, כטבעו של שוק סחורות ותובלה המתבסס באופן כמעט מוחלט על משוואת ביקוש-היצע. בתרגום למספרים, לפי מדד FreightOS, המשקף את עלויות השינוע בנתיבים הימיים בעולם, בחודש אוגוסט קפצו תעריפי התובלה הימית מאסיה לחוף המערבי של ארה״ב בכ-50% ביחס לחודש קודם.

התעריף העדכני משקף זינוק של כ-500% ביחס לעלויות בתקופה המקבילה אשתקד. גם מחירי ההובלה מאסיה לחוף המזרחי של ארה"ב מציגים קפיצה דומה, של כ-475%, לעומת התעריפים בחודש זה בשנה שעברה. בהסתכלות רחבה יותר, מדד מחירי השינוע העולמי של פרייטוס (FBX) טס מאז ינואר 2020 ועד ספטמבר 2021 בלא פחות מ-730%.

פרומו לקפיצת המחירים, כמו גם לאקוטיות הסחר הימי ולקלות שבה נוצר צוואר בקבוק בצירים המרכזיים בעולם, קיבלנו עוד בחודש מרץ האחרון, כאשר אחת מספינות המכולה הגדולות בעולם, אוור גיוון (Ever Given), נתקעה בתעלת סואץ, הנחשבת לעורק ראשי בסחר הימי. מומחי ספנות העריכו אז כי הפקק מעכב סחורה בשווי של 10 מיליארד דולר לפחות ביום.

מהגורמים העיקריים ללחצי אינפלציה בעולם

את התעריפים הגבוהים למסעות הימיים, כמו גם את העלויות הנלוות בדמות דמי צפיפות ושהייה בנמלים, הסוחרים והיבואנים לא מתכוונים לספוג לבדם, ואלו מתגלגלים לצד של כולנו - הצרכנים - באמצעות ייקור מוצרי הצריכה השונים, שמאותת על מגמת עליית מחירים רוחבית בעולם, החל ממזון ומוצרי טכנולוגיה ועד כלי רכב.

בארה"ב כבר החלו לצוף חששות נוכח תרחיש של חנויות ריקות בחג המולד. למען האמת, הדבר אינו מנותק מהמציאות אם מסתכלים על עשרות האוניות שממתינות ברגעים אלו בנמלי קליפורניה, כדי לפרוק חצי מיליון מכולות עם סחורה בשווי של יותר מ-100 מיליארד דולר (כרבע מתל"ג ישראל). גם בבריטניה וביתר נמלי העולם מדווחים על שיאים בכמויות הסחורה שעומדות וממתינות לפריקה, לטעינה ולשילוח.

הסערה התנועתית בים נותנת אותותיה גם בישראל. מלבד העובדה שמחיר השינוע של מכולה סטנדרטית (40 רגל) מסין לאזור הים התיכון עומד כעת על כ-13 אלף דולר לעומת מחצית הסכום בתחילת השנה (לפי מדד FreightOS), גם המצב הפחות מחמיא בתפקוד הנמלים המקומיים לא תורם לשיפור למצב. מנתוני נמלי ישראל עולה כי שהייה ממוצעת של אונייה בנמלי אשדוד וחיפה במהלך השנה עלתה ב-46 שעות בהשוואה ל-2019, זאת בצד ירידה של כ-40% בתפוקה הממוצעת לשעה.

עם זאת, ראוי לציין כי העיניים נשואות כעת לרפורמה שיוצאת לדרך בימים אלו עם פעילות נמלים פרטיים - נמל המפרץ בצפון שתפעיל חברה סינית ונמל הדרום שיתופעל בידי החברה הבינלאומית TIL ההולנדית. אלו עשויים לשנות את המגמה ולשפר במידה רבה את כושר התפוקה.

הביקושים הכבושים יוצאים לאוויר העולם

מאחורי כל המתרחש בשרשרת הסחר העולמית עומדים גם ביקושים כבושים, שמתפרצים עם דעיכה הדרגתית של המגפה והסרת המגבלות. במהלך התקופה מאז פרוץ הקורונה אגרו משקי הבית כספים, בחלקם מהתמריצים והמענקים שהזרימו הממשלות, ונוכח שינוי במבנה ההעדפות, בין שבאילוץ ובין שבצורך, יצרו את המתרחש כעת.

משמעות הדבר היא מיעוט ברכישת שירותים (תיירות, בידור וכו') וניתוב הכסף הצף למוצרי צריכה שונים, המכבידים את הלחץ על הסחר העולמי, שברובו כאמור מתנהל דרך הים. בצד זאת, סחר מקוון (E-Commerce) גלובלי התבסס כפתרון נוח במהלך הסגרים האחרונים, ושטף הצרכנים שאימצו את דפוס הרכישה המקוונת מייצרים משקולת נוספת על צד הביקוש, הגבוה ממילא.

ביקושים חסרי תקדים ותוצאות כספיות פנומנליות

כמו בכל משבר, יש מי שמרוויח, בענק. חברות הספנות דיווחי על רווחי שיא בשורה העליונה והתחתונה ברבעון האחרון, ועל היקף ביקושים חסר תקדים, כזה שחלקן לא היו מסוגלות לעמוד בו.

מי שהציגה תוצאות כספיות פנומנליות היא ענקית הספנות MAERSK (סימול: AMKBY), השייכת לקוצרן דני ונחשבת לגדולה בעולם. מארסק למעשה אחראית לשינוע כחמישית מהמטען העולמי, וזה גם מה שהוביל אותה לרשום גידול של כ-900% ברווח הנקי המיוחס לרבעון השני של השנה, לסך של 3.73 מיליארד דולר.

הגאות הורגשה היטב גם בקרב החברה הישראלית צים, שדיווחה על תוצאות כספיות יוצאות דופן והציגה את הרווח הנקי הגבוה ביותר שרשמה חברה ישראלית ברבעון אחד. צים גרפה רווח של לא פחות מ-886 מיליון דולר ברבעון השני, יותר מפי 35 ביחס לרווח שהציגה ברבעון המקביל אשתקד. בסיכום המחצית הראשונה של 2021 הציגה צים רווח נקי של כ-1.5 מיליארד דולר.

אלא שמלבד חברות הספנות הגדולות והמוכרות, סקטור התובלה הימית מורכב גם מחברות הפועלות בהחכרת אוניות (ליסינג) ומחברות המייצרות מכולות וקונטיינרים, שנהנו גם הן לא פחות מהמצב. אחת מהן היא Seaspan, הפועלת תחת תאגיד ATLAS CROP (סימול: ATCO), הנחשבת לחברת הליסינג הגדולה בעולם ומחכירה את ספינותיה במסגרת צ'רטר זמנים קבוע. רק באחרונה חתמה עימה חברת צים הישראלית חכירה של עשר אוניות "ירוקות".

אותן חברות הן לא האופציה היחידה לחשיפה לענף, שכן ישנה תעודת הסל Breakwave Dry Bulk Shipping (סימול: BDRY), המאפשרת חשיפה לתעריפי ההובלה לפי יבשות, אך היא מאופיינת בתנודתיות חריגה. תעודת סל נוספת, שנקראת SEA ועוקבת אחר מדד מניות הספנות, כוללת חברות שנבחרו לפי תשואת דיבידנד ושווי שוק.

אבל כאן גם מגיעה הנקודה החשובה ביותר. לא צריך להסתנוור מהתוצאות הכספיות המרשימות שרשמו חברות הענף, שכן הן נהנות כעת מתקופה מחזורית עסקית חריגה, המונעת משילוב של כמה גורמים יוצאי דופן, כפי שהוצגו לעיל.

למעשה, אין כמעט ספק שהענף לא יצליח לשמר את המחירים והתמחורים הנדיבים לאורך זמן, והשאלה העיקרית היא מה יהיה כיוון הזרם: חזרה לתעריפים הנמוכים של טרם משבר הקורונה, או התבססות ברמות המחירים הגבוהות יותר שהגיעו בעקבותיה.

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק