גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה על התקציב בארה"ב: ביידן מצמצם הוצאות בחיפוש אחר הסכמה

בנחישותו להגיע להסכמה עד סוף אוקטובר, הנשיא מוכן להתפשר על נושאים מרכזיים במדיניות הפנים שלו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Stratos Brilakis
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Stratos Brilakis

כאשר הדדליין מתקרב, מעורבותו הגוברת של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשיחות על סדר העדיפויות הנרחב שלו בנושאים חברתיים מדגימה את הקו שבו הולך הנשיא, בין להיות מנהיג פרגמטי החותר להסכמה ולהישגים פוליטיים ממשיים, לבין רצונו לבצע שינויים ארוכי טווח, בעלי השפעה על אמריקה בטווח הרחוק.

יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, אמרה ביום ראשון שהיא אופטימית לגבי כך שמחוקקים יגיעו השבוע להסכמה לגבי מסגרת לחקיקה ויצביעו על חבילת תשתיות בעלות של טריליון דולר לפני שיפקע תוקפו של המימון הקיים לכבישים מהירים, דבר שצפוי לקרות ביום ראשון הקרוב. הממשל מקווה שיהיה לו הסכם ביד לפני שהנשיא יוצא למסע באירופה כחלק מהמסע, שיכלול בין היתר את פסגת האקלים הבינלאומית בסקוטלנד.

"אנחנו כמעט שם", אמרה פלוסי ב־CNN, וציינה שמחוקקים מנסים למצוא מקורות מימון לחבילה, כולל כנראה מס חדש על רווחים לא ממומשים של מיליארדרים.

ביום ראשון נפגש ביידן בביתו בדלאוור עם הסנאטור ג'ו מנצ'ין ממערב ווירג'יניה, ועם מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר במאמץ לפתור כמה נושאים תלויים, כולל השאלה אם להרחיב את הטבות מדיקר.

ביידן הציע תחומים שבהם ניתן לקצץ או לצמצם את הצעת החוק, שמחירה 2 טריליון דולר, סכום שכבר קוצץ מסכום התחלתי של 3.5 טריליון דולר.

"הוא נתן לנו זמן לקבוע את העדיפויות שלנו, אבל אחד העקרונות שלו הוא להגיע לסיכום סופי", אמר חבר בית הנבחרים ריצ'י טורס, שציין כי בפגישה בשבוע שעבר בבית הלבן הודיע הנשיא שהגיע הזמן שהדיונים יסתיימו. "הוא העביר לנו תחושה של דחיפות".

ביידן, שהיה מוכר זמן רב כמתון, אימץ מדיניות יותר ליברלית בשנים האחרונות אבל עדיין נמצא פחות או יותר במרכז המפלגה הדמוקרטית, שבכללותה נעה שמאלה. בפגישות האחרונות בהן חתר לקונצנזוס, הוא הלך ברחבי החדר וביקש ממחוקקים לומר מה סדר העדיפויות שלהם - כך אמרו אנשים המכירים את השיחות. בחלק מהמקרים, ביידן, שהיה סנאטור כמעט 40 שנה וסגן נשיא עוד שמונה שנים, דיבר בטלפון עם מחוקקים בדרכו למגוריו בבית הלבן בסוף היום, כך מספרים עוזריו.

אבל הוא אמר גם שארה"ב חייבת להראות שהיא מקיימת את התחייבויותיה, מסר שהוא מקווה להעביר כשהוא נוסע לאירופה ביום חמישי לפסגה של קבוצת עשרים המדינות ברומא ולפסגת האקלים בסקוטלנד.

"לבנות את מעמד הביניים והמעמד העובד"

ההצעה, שהממשל שלו מכנה "לבנות שוב טוב יותר", היא עמוד השדרה של סדר העדיפויות, שביידן הציג בקמפיין לנשיאות ב־2020. עד לאחרונה, הוא נמנע מלתאר בפרוטרוט את תנאיו למשא ומתן. בשיחה עם CNN בחמישי, תיאר ביידן את תוכניותיו במושגים אידאליים, ואמר שמטרתו "לבנות את מעמד הביניים והמעמד העובד". אבל הוא גם הצביע על סדרת וויתורים שעשה בחיפוש אחר הסכמה.

לדבריו, ההצעה להעניק 12 שבועות של חופשה בתשלום להורים חדשים ולנותני שירות סיעודי צומצמה לארבעה שבועות בלבד. הוא אמר שהתוכנית להרחיב את מדיקר (Medicare) כדי לכלול כיסוי לרפואת שיניים וטיפולים בראייה ובשמיעה הייתה "קשה להשגה" בין היתר בגלל התנגדות של מנצ'ין ושל המחוקקת קירסטן סינמה מאריזונה, אך הוא דיבר גם על וואוצ'ר של 800 דולר לכיסוי טיפולי שיניים.

הוא אישר שתוכניתו ללימודים גבוהים ללא שכר לימוד - דבר שנמצא בעדיפות עליונה שלו ושל אשתו ג'יל ביידן שהיא ד"ר לחינוך - בוטלה בגלל היעדר תמיכה. מצד שני הוא מעוניין להגדיל את תשלומי המלגות ללימודים.

רפורמות גדולות נשארות בחוץ

מאחורי הקלעים, ביידן אמר למחוקקים ביום שלישי שההתנגדות של מנצ'ין לתוכנית אנרגיה נקייה - מרכיב מפתח בסעיפי שינוי האקלים של הצעת החוק - תביא לכך שבעצם יהיה צורך לבטל את התוכנית כולה. כמו כן הוא ציין שסינמה התנגדה להעלאת שיעור המס על עשירים ועל איגודים, משהו שהודה בו גם בראיון עם CNN.

ביידן עשה שש פגישות ושיחות טלפון לגבי ההצעה, לעתים קרובות עם מנצ'ין וסינמה, שנראים כמחוקקי־מפתח להגעה להסכם על הצעת החוק. השבוע הוא אכל ארוחת בוקר עם מנצ'ין, כך אמר אדם המכיר את הפגישה. "הדיונים האלה נראים כמו ניסיון להכניס את החוט לקוף המחט", אמרה לואיזה טרל, מנהלת הבית הלבן לענייני חקיקה.

בינתיים, בבית הנבחרים יש דמוקרטים שרוצים שביידן יעשה פחות פשרות עם שני הסנאטורים. "הם צריכים להמשיך לדחוף את הקונגרס הזה ואת העמיתים שלנו בסנאט", אמר חבר בית הנבחרים הדמוקרטי, סטיבן הורספורד, שדיבר עם סגנית הנשיא קמלה האריס על הנושא כשהייתה בלאס ווגאס ביום שני.

הורספורד מספר שהוא דחק בביידן להתנגד לדרישת מנצ'ין לכלול דרישה לתעסוקה ולהורדת רף ההכנסה ממנו אנשים מקבלים הטבות מס על ילדים, שעל פי ההצעה האחרונה יוארך במתכונת הקיימת שלו בעוד שנה במקום בעוד ארבע שנים. ביידן אמר בראיון ב־CNN שיתנגד לדרישה להוכחת תעסוקה כתנאי לקבלת הטבת המס.

אך הנשיא יצטרך לשכנע את שני המחוקקים הדמוקרטים מהמרכז, מנצ'ין וסינמה, כדי להשיג את הסכמתם. בינתיים בחזית עם המפלגה הרפובליקאית, מחוקקים רפובליקאים עיקשים בהתנגדותם לתוכנית וממשיכים להאשים את הנשיא בניסיון להשיג יותר־מדי וכן בכך שהדמוקרטים שגו כשהעבירו חבילת סיוע לקורונה בגובה 1.9 טריליון דולר מוקדם יותר השנה בלי תמיכה של המפלגה הרפובליקאית. הרפובליקאים טוענים שזה יצר סביבה פוליטית פחות נוחה להעביר בה הצעת חוק נוספת בעלות גבוהה.

"דחפו עוד 2 טריליון בהוצאות"

"בגלל שהם דחפו עוד הוצאות של 2 טריליון דולר, זה חימם יתר על המידה חלקים מהכלכלה וזה מקשה עליהם", אמר חבר בית הנבחרים פטריק מקהנרי מצפון קרולינה, הרפובליקאי הבכיר ביותר בוועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים.

הדמוקרטים רואים את הצעת החוק החברתית כחיונית לאסטרטגיה שלהם לבחירות האמצע ושיבחו את מעורבות הגדולה של ביידן בסבב האחרון של המשא ומתן. ועדיין, כמה דמוקרטים הביעו חשש שהם קבעו רף ציפיות גבוה מדי כשהעבירו החלטת תקציב בגובה 3.5 טריליון דולר מבלי לקבל קודם את הסכמת הקולות המרכזיים של הסנאטורים של המפלגה הדמוקרטית.

"אנחנו לא יורדים מ־6 טריליון דולר או מ־3.5 טריליון דולר - מעולם לא דיברנו על סכומים כאלה. זה עשה את הרושם שזה מה שרצינו ואנחנו יורדים מזה", אמר חבר בית הנבחרים סוט פיטרס (דמוקרט מקליפורניה). "מה שיש לנו כעת זה אפס. כל מה שנוסיף לזה הוא פלוס ויהווה הצלחה".

כשקווי המתאר של התוכנית התגלו בשבוע האחרון, היו כאלה שביטאו אכזבה לאחר שנראה היה שהיא עשויה לממן מגוון תוכניות לתקופה קצרה יותר. מחוקקים רבים אמרו שהם מוכנים לממן פחות תוכניות אך לתקופה ארוכה יותר.

לדוגמה, דמוקרטים רבים קיוו להפוך את הרחבת הסובסידיות של חוק הבריאות של אובמה לקבועה. כרגע הן אמורות להיות מוארכות בשלוש שנים. "אף אחד לא הולך לשים לב לסובסידיות של חוק הבריאות אם הן יעלו במעט או אם יפקעו תוך שנה או שנתיים", אמר הסנאטור כריס מרפי (דמוקרט מקונטיקט).

ביידן לא נכנס לסכסוכים פומביים

בפגישה מיום שלישי בין ביידן ודמוקרטים מתונים, המחוקקים הביעו חשש שהמשך קצר־מועד של תוכניות רבות מכין את הקרקע להרבה התנגשויות בתחומי מדיניות בעתיד, כך אמר חבר בית הנבחרים אמי ברה (דמוקרט מקליפורניה) שנכח בפגישה.

"הובעו חששות בחדר", אמר ברה. "זה כן מאפשר לנו לראות בשנתיים־שלוש הקרובות איזה תוכניות הן משפיעות, אבל תהיה לנו הרבה עבודה להאריך חלק מהתוכניות החשובות האלה".

דמוקרטים ליברלים בבית הנבחרים, שרצו לכלול מגוון גדול יותר של תוכניות לפרק זמן קצר יותר, אמרו שהם בטוחים שהציבור יתמוך בהן. חבר בית הנבחרים מארק פוקן מוויסקונסין, שנכח בפגישת המחוקקים הפרוגרסיביים עם ביידן ביום שלישי, שיבח את סגנון ניהול המשא ומתן של הנשיא.

"הוא פועל מאחורי הקלעים", אמר פוקן. "הוא מאוד יעיל, ולא נכנס לסכסוכים פומביים אלא אם הוא חייב, ואני חושב שבגלל זה הדברים מתקדמים ממש יפה לדעתי".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס