גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק של עשרות אחוזים במחירי הדירות: נתוני אפריקה ואזורים חושפים את הסחרור

טירוף רכישת הדירות נמשך גם כשהמחירים בשמיים: מספר הדירות שמכרה אפריקה מגורים ברבעון השלישי זינק יותר מ-70%, ועלייה חריגה בשיעור דומה נרשמה במחיר הממוצע ליחידת דיור ● אזורים רשמה זינוק של 66% בדירות שנמכרו מתחילת השנה ועלייה של 26% במחיר לדירה

פרויקט MOMENT של אזורים בבת ים / צילום: 3Division
פרויקט MOMENT של אזורים בבת ים / צילום: 3Division

הביקוש גבוה, ההיצע פחות, ומחירי הדירות בישראל ממשיכים לטפס. נתונים שפרסמו בימים האחרונים שתי יזמיות הבנייה למגורים, אפריקה ישראל מגורים ואזורים, מספקים עדות נוספת לטירוף סביב המכירה של דירות חדשות באזורי ביקוש בישראל, גם בתקופה שבה נרשמות עליות מחירים חדות.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2021 מכרו הן אפריקה מגורים והן אזורים יותר דירות מאשר ב-2020 כולה, וזאת תוך עליות של עשרות אחוזים במחיר הממוצע לדירה. אומנם אין הדבר יכול ללמד באופן מובהק על רווחיות הפרויקטים, אבל הוא בהחלט מלמד על המגמות הנוכחיות בענף.

אפריקה ישראל מגורים, שבשליטת לפידות קפיטל, מדווחת כי ברבעון השלישי של 2021 היא מכרה 193 יחידות דיור חדשות, המשקפות עלייה של יותר מ-70% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. התמורה הכספית ממכירות אלו הסתכמה ב-686 מיליון שקל כולל מע"מ, ומשקפת עלייה של כ-190% ביחס לרבעון השלישי של 2020. המחיר הממוצע ליחידת דיור עמד ברבעון השלישי על 3.6 מיליון שקל כולל מע"מ, לעומת 2.1 מיליון שקל כולל מע"מ ברבעון השלישי אשתקד.

זינוק כזה של כ-70% במחיר הממוצע ליחידת דיור הוא חריג בהיקפו, ואינו מאפיין את הענף כולו. לדברי אפריקה מגורים נבע זינוק זה בעיקר מהמכירות המרשימות בפרויקט היוקרה שלה DUO במתחם סמל (סומייל), הממוקם במרכז ת"א. 

לאחרונה, חשף גלובס כי יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה ויו"ר אפריקה מגורים, סגנו אריק שפיר, בני משפחותיהם ושותפים עסקיים של השניים רכשו בחודשים האחרונים לא פחות מ-23 דירות בפרויקט, תמורת סכום מצרפי המוערך ביותר מ-120 מיליון שקל, ובטווח מחירים של 3-7.5 מיליון שקל לדירה. זאת, במסגרת מבצעי מכירות מוקדמים שבהם הוענקו "הנחות בשיעורים משתנים ממחיר המחירון".

הללו כבר סופרים כנראה רווחים נאים "על הנייר" מהשקעתם, שכן בפרויקט DUO עצמו נרשמה השנה עליית מחירי משמעותית בהשוואה לאשתקד, אשר מעידה על עוצמת הביקוש לדירות באזורי ביקוש.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2021 מכרה אפריקה מגורים 558 דירות תמורת סכום של 2.015 מיליארד שקל כולל מע"מ, המשקף מחיר ממוצע של 3.6 מיליון שקל כולל מע"מ ליחידת דיור. לשם השוואה, בתשעת החודשים הראשונים של 2020 מכרה אפריקה מגורים 251 יח"ד, תמורת סכום של 543 מיליון שקל כולל מע"מ, המשקף מחיר ממוצע של כ-2.2 מיליון שקל כולל מע"מ ליח"ד. 

 

מרבית המכירות - בתנאי "שוק חופשי"

מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה מגורים, מסביר כי הגידול המהותי במחיר הממוצע לדירה מיוחס בעיקרו לכך שמרבית המכירות התבצעו השנה בתנאי "שוק חופשי" (בשונה ממכירות במסגרת פרויקטי "מחיר למשתכן"), וכן להיקפי מכירות משמעותיים בפרויקט DUO, ששיווקו החל לקראת סוף 2020.

לדברי קליין, בשנה האחרונה באו לידי ביטוי נתוני מכירות של שני סגמנטים משמעותיים. הראשון מביניהם הוא כאמור פרויקט DUO במרכז תל אביב, הכולל 668 יח"ד ושטחי מסחר. מדובר בפרויקט הכולל שני מגדלי דירות בחלקו הדרומי של מתחם סומייל, כאשר בהמשך תבנה החברה מגדל יוקרה נוסף, בהיקף של כ-250 יח"ד, בחלקו הצפוני של מתחם סומייל.

"סגמנט נוסף הוא התחדשות עירונית בקריית יובל שבירושלים, אשר הפרויקט הראשון במסגרתו הוא 'סביוני קטמון החדשה'", הדגיש קליין. "באזור זה לחברה כ-1,400 יחידות דיור בשלבי בנייה שונים, אשר מהוות חלק מאלפי יחידות הדיור בתחום ההתחדשות העירונית, הפרוסות ברחבי הארץ".

קליין הוסיף כי "עליות המחירים שלהן היינו עדים בשנה האחרונה מתבטאות בחלקן בתוצאות שלושת הרבעונים האחרונים, וחלקן עוד צפויות לבוא לידי ביטוי בהמשך, בהתאם לפרויקטים שייפתחו לשיווק בקרוב".

אזורים: סיומה של "מחיר למשתכן" סייע לזינוק במחירים

גם אצל אזורים, שבשליטת הרשי פרידמן, נרשם השנה זינוק של עשרות אחוזים במחיר הממוצע ליחידת דיור. הסיבות לכך הן עליית המחירים הכללית בשוק וסיומה של תוכנית מחיר למשתכן, אשר לחצה באופן מלאכותי את המחירים כלפי מטה. בתשעת החודשים הראשונים של 2021 מכרה אזורים 1,039 יח"ד בהיקף כספי בסך של 2.4 מיליארד שקל, המשקף מחיר ממוצע של 2.35 מיליון שקל כולל מע"מ ליחידת דיור.

לשם השוואה, בתקופה המקבילה אשתקד מכרה אזורים 625 יח"ד תמורת 1.2 מיליארד שקל כולל מע"מ, המשקפת מחיר ממוצע של 1.87 מיליון שקל כולל מע"מ ליחידת דיור. נתונים אלו משקפים עלייה של 66% במספר יחידות הדיור שנמכרו, ועלייה של 26% במחיר הממוצע ליח"ד, שהובילו יחדיו לזינוק של כ-100% בתמורה שהתקבלה ממכירת הדירות.

תוצאות המכירות בתשעת החודשים הראשונים לשנת 2021 גם גבוהים יותר מאלו שהושגו במהלך שנת 2020 כולה, שבה מכרה אזורים 976 יח"ד בהיקף כספי בסך של 2.1 מיליארד שקלים. ברבעון השלישי של 2021 דווקא נרשמה האטה בקצב מכירת הדירות של אזורים, אולם זאת לדברי החברה רק בגלל חגי תשרי שנחגגו השנה כולם בחודש ספטמבר.

במהלך הרבעון השלישי של 2021 מכרה אזורים "רק" 154 יח"ד, תמורת 410 מיליון שקל כולל מע"מ, וזאת בהשוואה ל-262 יח"ד שמכרה ברבעון המקביל אשתקד תמורת 500 מיליון שקל כולל מע"מ. אלא שבכל הקשור לרמות המחיר נמשכה המגמה, ומחירה הממוצע של דירה ברבעון השלישי ל-2021 עמד על כ-2.66 מיליון שקל כולל מע"מ, זאת לעומת 1.91 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מדובר בזינוק של 39% במחיר המכירה הממוצע ליחידת דיור. לדברי אזורים, הפרויקטים שהשפיעו באופן המהותי ביותר על היקפי המכירות ברבעון השלישי לשנה הם פרויקט Moment בבת-ים, פרויקט היוקרה Exchange Ramat Gan, פרויקט "הנרקיס" בראשון לציון, פרויקט "סנטרל פארק" בבאר שבע, וכן פרויקטים אחרים.

"שנה שלישית של מכירת 1,000 דירות"

יוני בראל, סמנכ"ל מכירות באזורים, הסביר כי החברה ממשיכה לחוות ביקושי שיא ליחידות דיור, אשר יובילו לכך ש-2021 תהיה השנה השלישית ברציפות שבה מוכרת החברה כ-1,000 יח"ד. "לאור המחסור החמור בהיצע הדירות, מחירי הדיור ממשיכים לנסוק ונתוני הרבעון הנוכחי של החברה משקפים זאת, בהלימה עם נתוני הלמ"ס שפורסמו אך לאחרונה", הדגיש בראל.

בראל הוסיף כי "אזורים ממשיכה להרחיב את צבר הפרויקטים שלה, תוך התמודדות עם מחסור בהיצע הקרקעות, באמצעות עסקאות רכישת קרקע אטרקטיביות באזורי ביקוש וכן ייזום, תכנון וקידום פרויקטים משמעותיים בתחום ההתחדשות העירונית, שבו היא רואה מנוע צמיחה עיקרי בשנים הקרובות". 

התוצאות המשופרות של השתיים באות לידי ביטוי במחירי המניות שלהן: מניית אזורים מציגה תשואה של של 117% בשנה האחרונה, ושל 311% בשלוש השנים האחרונות, ומשקפת לחברה שווי של 2.9 מיליארד שקל. אפריקה מגורים נסחרת לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה תשואה של 93% בשנה האחרונה ושל 228% בשלוש שנים.

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב