גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגט או פוקאצ'ה? הבעלים של רשת מייזון קייזר העולמית מנסה להתאים את עצמו לטעם הישראלי

ענף המאפיות הישראלי כולל למעלה מ-1,100 סניפים ולתוך השוק הצפוף הזה נכנס אריק קייזר, מהבולונז'רים המובילים בעולם ● היום, עם שלושה סניפים וביסטרו בתל אביב, הוא מסביר בראיון לגלובס איך השפיעה הקורונה על עסקיו, מה ההבדל בין הישראלים לצרפתים, ולמה הוא חושב שיצליח במקום שבו רשתות מזון בינ"ל אחרות נכשלו

אריק קייזר / צילום: סטודיו לזרף
אריק קייזר / צילום: סטודיו לזרף

את התורים שהשתרכו מחוץ לסניף של מייזון קייזר, שנפתח לפני כשנה ורבע בנמל תל אביב, ראה אריק קייזר - האיש שעומד מאחורי המותג - דרך מסך הסלולרי שלו. גם את שני הסניפים שקמו לאחר מכן בתל אביב ואת מסעדת הביסטרו, הוא הכיר מרחוק. כמו במקרים רבים אחרים, גם הגעתו לארץ לא התאפשרה בגלל הקורונה.

החודש, כשנכנס מתווה התיירות הנכנסת לתוקף, קייזר הגיע לישראל לראות את העסק שלו מקרוב, והוא מרוצה. חוץ מהבגטים שהיו הפוכים בסלסלה במסעדה. עוד בטרם צללנו לראיון ביקש קייזר, איש חייכן ומלא בהומור, את סליחתי. "אני לא יכול לראות שהבגט הפוך ככה", נימק את אי הנוחות שבגינה נע בכיסאו. לאחר שהבגטים סובבו עם הפנים החוצה, אפשר היה להתחיל.

איך חוויתם את תקופת הקורונה בסניפים?
"המסעדות והחנויות היו סגורות, אבל אנשים רצו לאכול משהו טעים לגוף ולנפש - בכל הסניפים שלנו בעולם קנו יותר. בפריז הכנסנו לסניפים תוצרת חקלאית כשלא היה להם איפה למכור. הייתה אווירה של סולידריות ושל שיתופיות, וזה טוב. הקורונה לימדה אותנו להתחשב בקהילה שסביבנו".

איך השפיעה המגפה על המחירים? מדברים על זינוק במחירים של כל חומרי הגלם, שהם הבסיס לעשייה שלכם.
"המחירים זינקו. לפני הקורונה, החיטה עלתה 165 אירו לטון, היום זה 300 אירו. החמאה, השקדים והשוקולד התייקרו ב-30%, ואפילו הציוד התייקר ב-20%. הכול התייקר, ואין לנו ברירה אלא לייקר את המחירים של המוצרים. זה יקרה כנראה בינואר. יש לנו מוצרים שאנחנו רוצים למכור והקהל רוצה לקנות, הם יהיו חייבים להתאים את עצמם לעלויות החדשות".

המחירים שלך בישראל יותר יקרים מאשר במדינות אחרות. בגט, למשל, עולה 9 שקלים, פי 2 מפריז.
"כן, כי יש עלויות ייבוא ועלויות נוספות שאין במקומות אחרים, כולל רמות השכר".

רשתות בינלאומיות אחרות שניסו להיכנס לישראל לא הצליחו - סטארבאקס, סאבווי, דנקן דונאטס. מה שונה אצלכם?
"החשוב הוא לבצע התאמה למדינה שאתה מגיע אליה. צריך לאמץ את המדינה, את מזג האוויר, את האווירה ואת הדרישות של האנשים. בפריז לא נוטים לאכול ארוחת בוקר, באים, לוקחים קפה בטייק אווי וקרואסון. בישראל אוהבים לשבת לשתות קפה. זה להכיר את השוק המקומי, ולהתאים את עצמך אליו".

לאמץ קונספט מקומי

קייזר הוא דור רביעי למשפחת אופים. בעולמות האפייה הוא חתום על החזרת לחמי המחמצת למדפי המאפיות אי שם בשנות ה-90. הרשת שהקים ב-1996 כבר נמצאת ב-35 מדינות, עם כ-310 סניפים. בכל אחד מהם האפייה נעשית במקום, הקמח והחמאה מיובאים מצרפת, והשוקולד מגיע מהולנד. את הסניף הבא הוא יפתח בפנמה.

מהתורים שמשתרכים בכניסה למאפיות שלו הוא לא ממש נרגש. "היית צריכה לראות את התור שהיה בפתיחה בטוקיו לפני 23 שנים (העיר הראשונה שבה נפתח סניף מחוץ לגבולות צרפת, מר"ח). חצי קילומטר של אנשים שהמתינו כדי לקנות קרואסון. זה קשור לאיכות, אבל בעיקר לאווירה שאנחנו מביאים היישר מפריז".

"בכל מקום לוקח זמן לאמץ את הקונספט המקומי. בישראל, למשל, לא כולם אוהבים בגטים בגלל רגישות בחניכיים. פה מעדיפים לחם יותר רך, אז הכנסנו פוקצ’ה, ג’בטה וכמובן חלות. בכל מקום נשלב רכיבים מקומיים, וגם עיצוב שייתן קריצה למיקום. בטוקיו יש קרואסון עם תה מאצ’ה. בישראל יהיו סופגניות. במוצרי הבסיס חשובה לנו אחידות במוצרים, ולשם כך הרכיב הכי חשוב הוא הקמח. יש ששה מותגי קמח שנשתמש רק בהם".

טרנד הבריאות מרחיק רבים מצריכת גלוטן וסוכרים. איך אתם מתמודדים עם זה?
"הרצון לאורח חיים בריא הוא מבורך, והאוכל הוא רק חלק מזה. כשמכינים כל כיכר לחם ביד, יש לנו כוח לתת לו חיים, ממש כמו בישול של סבתות. יש משהו בריא מזה?

"לא לצרוך גלוטן משיקול של בריאות זה משהו שלא אבין, והוא בשוליים. יש 2% שאכן לא יכולים לצרוך גלוטן, ועוד 10% שחושבים שזה כדאי. זו השקפה שהיא לא בהכרח נכונה. יותר חשוב לא לאכול צבעי מאכל. אני לפני ריצת מרתון חוצה בגט לשניים ואוכל עם חמאה ודבש או ריבה, וזה נותן לי אנרגיה לכל הריצה. בסוף, לחם עשוי מקמח, מים ומלח. זה דבר בריא וטבעי".

עצות לארקפה

בתקופת הקורונה קייזר פתח סניפים בספרד ובריביירה הצרפתית, וכאמור גם בישראל. הקשר שלו לכאן מתחיל אי שם בשנות ב-80, כאשר היה חייל. את שירותו הצבאי כאזרח צרפת הוא העביר באו"ם. הוא הוצב בגבול הלבנון, ובסופי שבוע הגיע לבקר בישראל שאותה חרש לאורכה ולרוחבה.

עשור לאחר שעזב את האזור הגיע אליו קובי שמר, מייסד ארקפה. הוא ביקש מקייזר לפקח ולייעץ בבניית תפריט המאפים בסניף הראשון, שנפתח בשדרות רוטשילד בתל אביב. קייזר הסכים להצעה, ובמשך עשור ייעץ לרשת שעברה מאז כמה גלגולים. "שמר הוא איש אינטליגנטי וחכם, והיו לנו יחסים מצוינים. כבר אז הייתי מאוהב בישראל, וידעתי שיום אחד אחזור לפה עם השותף הנכון". מי שנבחרו למשימה הם מישל וג’ודית אוקס, השותפים בכל מייזון קייזר בישראל, וכן יואן סמדג'ה, שמשמש גם כמנהל הפעילות המקומית.

שיטת העבודה של קייזר בארץ דומה לרגולציה בפריז, שם מי שמוגדר כבולנז’רי ארטיזן (אמן) חייב לייצר את המאפים שלו במקום שבו הם נמכרים. הבצק מוכן בסניף הנמל, ומשם הוא עובר לאפייה בשני הסניפים האחרים. בגטים למשל אופים 4-6 פעמים ביום, ובסך הכול מוכרים כ-2,000 בגטים מדי יום. בישראל, להבדיל מפריז, לא מוכרים רבע או חצי בגט, ומנגד, בישראל מוכרים את הלחם הענק במשקל 2 ק"ג רק בשלמותו.


מה למדת על השוק בישראל לפני שהגעתם?
"לא בנינו תוכנית לבחינת השוק. הכרנו אותו, והחלטנו לבנות את החברה. חברתי למישל, ועל יואן הוטלה המשימה ללמוד לתפעל בולנז’רי ופטיסרי, ובעיקר למצוא את הלוקיישן הנכון. הוא נשלח לחצי שנה לימודים בניו יורק ובמקסיקו.

"היות שהייצור נעשה בסניף הנמל בהתאם למודל הארטיזן, כרגע נתמקד בתל אביב בלבד. הקירות בסניף הזה שקופים, כך שאנשים יכולים לראות את הטריות של המוצרים ואת הייצור".

היכן היעד הבא בישראל?
"עוד מוקדם לחשוב על ערים נוספות, בגלל סוגיית הייצור" .

נציין כי בזמן שקייזר שהה בארץ, הוא בחן מספר לוקיישנים ביפו.

12 ספרים ב־15 שפות

איזו עצה תתן לאופה צעיר?
"להקיף את עצמך באנשים עם תשוקה. זה הדבר הכי חשוב במקצוע שלנו. אם אין תשוקה לעבודה כזו, שהיא תובענית מאוד, זה פשוט לא יעבוד. זה לעבוד בלילות, וזה לעבוד שבעה ימים בשבוע. הדבר השני הוא למצוא שותף טוב, מנהלים טובים וצוות. אם יש מגפה בעולם ואנשים מדוכאים, צריך להעביר להם אנרגיה כפולה ומכופלת".

בעודנו מדברים, מנוחתו של קייזר הוטרדה שוב. הפעם היה זה מאפה צימוקים שה"זנב" שלו לא קופל בדרך "שלו". אחרי שהקונדיטור הראשי נקרא להסבר, יכולנו להמשיך.

קייזר לא נעצר רק בסניפים: עד כה הוא הוציא 12 ספרים שתורגמו לשפות רבות. הספר 'לחם', למשל, תורגם ל-15 שפות. "חלק קונים ספרים רק כדי לשים על מדף הספרים בסלון, אבל הרוב ממש מנסים לאפות או לבשל לפי המתכונים. הוצאנו גם ספר בישול ילדים שזכה להצלחה. זו הדרך שלי להעביר ידע".

מה הלחם האהוב עליך?
"אני אוהב את כל הלחמים אבל הפייבוריט הוא לחם אגוזים וצימוקים. רק להוסיף חמאה ולהתענג". 

ענף המאפיות רושם ב-2021 צמיחה של 16%

היקף הכנסות ענף המאפיות בישראל צפוי להסתכם ב-2021 ב-1.45 מיליארד שקל - צמיחה של 16% לעומת 2020, וירידה של כ-9% לעומת מחזורי 2019, כך קובעת סקירת שוק של חברת המידע העסקי Coface Bdi . הסקירה כללה נקודות מכירה שעיקר פעילותן היא שיווק מאפים, בהם לחמים ולחמניות. הסקירה לא כללה קונדיטוריות (המתמקדות במכירת עוגות/עוגיות) או בתי עסק הפועלים כמעדנייה המשלבת מכירת לחמים.

הענף שנסקר נחלק לרשתות ולמאפיות בוטיק פרטיות, המשקפות כ-1,100 סניפים - כ-30% מהן הינם חלק מרשתות בתי מאפה (המפעילות שלושה סניפים ויותר), דוגמת מאפה נאמן (45 סניפים), לחם תושיה (29 סניפים), מאפיית אריאל (29 סניפים, ועוד כמה שייפתחו בתקופה הקרובה) ושיבולת השרון (28 סניפים). רוב השוק פועל באמצעות מאפיות עצמאיות, ובחלוקה גיאוגרפית עיקר הפעילות הוא במרכז הארץ.

 

ב-Coface Bdi מעריכים כי הרווח הגולמי בענף מהווה כ-42%-48% מסך מחזור ההכנסות של החברות. כמו כן, מוערך כי הרווח התפעולי בענף מהווה כ-6%-10% מסך מחזור ההכנסות. הצפי הוא שלאור התייקרות מחירי חומרי הגלם (קמחים, שמנים, שוקולד, אגוזים וכד'), צפויה שחיקה ברווחיות השחקנים בענף, שתוביל לעליית מחירים לצרכן.

הסקירה קובעת גם את מדד הסיכון של ענף המאפיות ביחס לכלל המשק, אשר משקלל הכנסות, ותק, מספר מועסקים, ביקורות מטעם הצרכנים והספקים, מגמת רווחיות, מצב עסקי של חברות קשורות ועוד. בשנים האחרונות מדובר ברמת סיכון גבוהה מרמת הסיכון העסקי בכלל המשק.

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-Coface Bdi, "הענף עוד לא הגיע להיקפי הפעילות של ימי טרום המשבר. ב-2019 הכנסות הענף הגיעו ל-1.58 מיליארד שקל". בין האירועים שהשפיעו על הענף מונה ינאי את הסגר שהתרחש בתחילת השנה, ואת מיעוט האירועים והכנסים. עוד היא מציינת את התייקרות חומרי הגלם לצד אתגרי האספקה, לנוכח פקקי השילוח מחו"ל. "לאור זאת נרשמה בענף עלייה של כ-5% בממוצע במחירי המוצרים, שהצטרפה לגל ההתייקרויות במשק שהחל השנה, וצפוי להחריף בשנה הבאה".

אריק קייזר

אישי: בן 57, נשוי ואב לשניים. מתגורר בפריז.

מקצועי: בעלי רשת מייזון קייזר, המונה 310 סניפים ב-35 מדינות. שותף בכל סניף שפועל במודל של זכיינות.

עוד משהו: רץ מרתונים בערים שונות בעולם.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל