גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולנו מתחילים לשלם את מחיר ההזנחה של יבשת אפריקה

כאשר לאפריקה יש גירעון של 275 מיליון חיסוני קורונה, ורק 7% מ-1.3 מיליארד תושביה מחוסנים, מה הפלא שאצבע מאשימה מופנית לעבר הארצות העשירות? ● אבל לא רק חיסונים חסרים. חסרים גם שני מיליארד מזרקים ● דרום אפריקה מתלוננת שהיא נענשת על "מדע מצוין" שהקדים לגלות את אומיקרון, אף כי הוא נמצא בשלוש יבשות

מיצג מחאה נגד מדינות המערב שבעיקר דואגות לחיסונים לעצמן, 2021 / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth
מיצג מחאה נגד מדינות המערב שבעיקר דואגות לחיסונים לעצמן, 2021 / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth

מישהו עדיין זוכר את הספקולציות של ימי הקורונה הראשונים על "החיסון הטבעי" של אפריקאים מפני נגיף הקורונה?

אפילו במרץ השנה עדיין שמענו על המספר הקטן להפליא של מתים (100,000 ב-54 ארצות, ביבשת של 1.3 מיליארד; מאז, המספר הוכפל). בפברואר השנה השיב שר הבריאות של בורונדי ב"לא, תודה" על ההצעה לשלוח חיסונים חינם-אין-כסף לארצו הקטנה והענייה. בשביל מה, הוא אמר, הלוא כמעט כל החולים מחלימים. אריתריאה הודיעה אז שהיא אינה זקוקה לחיסונים, ומדגסקר הסבירה שהיא מצאה תרופת פלא מעשבים.

הדיבורים ההם שככו במרוצת הזמן. עכשיו מחריש אותם קול הדלתות הנטרקות. ישראל הכניסה 50 ארצות וטריטוריות באפריקה לרשימה האדומה. רוב ארצות המערב אסרו, או עומדות לאסור, את כניסתם של נוסעים משבע ארצות באפריקה הדרומית והמרכזית.

פחד אפריקה מהלך עכשיו על שאר העולם במידה המזכירה אולי את השנים הראשונות של מגפת האיידס. היא בקעה מן הג׳ונגלים של אפריקה המשוונית במחצית השנייה של שנות ה-70, ופגעה במיוחד באפריקה הדרומית: דרום אפריקה, זימבבווה וזמביה היו המוכות העיקריות. אבל נגיף האיידס לא התפשט במגע פיזי מקרי או בהתעטשות. הפחד מפני הידבקות היה מעוגן אז בחוסר ידיעה, או, אולי, בגזענות. לא כן הפעם.

אפשר כמובן להתווכח על הטעם המעשי בבידוד אפריקה, אבל אי אפשר להתייחס בביטול לסיבות. אפשר לעומת זאת לשאול באיזו מידה כולנו מתחילים עכשיו לשלם את מחיר הזנחתה של היבשת. מימי המגפה הראשונים שמענו אזהרות מפני התוצאות של אי-הקצאת משאבים. תחילה היה מדובר במשאבים כלכליים, שיקלו על ארצות מתפתחות להתמודד עם התמוטטות משקיהן, עם אבטלה מסיבית, עם הגירה מבוהלת מן העיר אל הכפר. אחר כך היה מדובר בחיסונים.

רק 5 ארצות יעמדו ביעד החיסון

רוב ארצות אפריקה לא עמדו ביעד ארגון הבריאות העולמי של חיסון עשירית אוכלוסייתן עד סוף ספטמבר. השיעור הכולל של חיסונים באפריקה עומד על 7%, לעומת ממוצע של 42% בארצות בעלות הכנסה גבוהה; רק 57 מיליון אפריקאים התחסנו עד כה (נתוני ארגון הבריאות העולמי afro.who.int). באירופה השיעור הגיע ל-67%, ובארה"ב הוא מתקרב ל-60%. רק חמש ארצות יעמדו ביעד של חיסון 40% מאוכלוסייתן עד סוף דצמבר.

זו כמובן תוצאה של אספקת חיסונים מוגבלת. אפריקה תלויה בנדיבותם של ספקים, או בנכונותם של יצרנים להתחלק בפטנטים שלהם כדי לאפשר ייצור על אדמת אפריקה. עד סוף השנה עומד להירשם בה מחסור של 275 מיליון חיסונים.

ממשל ביידן הודיע עוד בחודש מאי שיתמוך בהשעיית פטנטים וזכויות של קניין רוחני. הממשל הזכיר למפקפקים, שהמגפה לא תסתיים באמריקה כל זמן שהיא לא תסתיים בכל מקום.

זה התחוור במלוא עוצמתו עוד בחורף שעבר, כאשר הווריאנט דלתא בקע משכונות העוני של מומבאיי, החזיר את הודו חודשים אחורה, והציף את העולם. רק ימים או שבועות קודם, ממשלת הודו בירכה את עצמה על הצלחתה לגבור על הגל הראשון של הקורונה. בעיני מעריציה מבית היא "נתנה שיעור" לעולם כולו, ועוד ייצאה חיסונים לארצות עניות.

יש מוטאציות כי יש אכסניות

השנה המסתיימת עמדה בסימן הדלתא. כמעט כל ההידבקויות בארה"ב בסוף השבוע השלישי של נובמבר היו טבועות בחותם הגנטי של דלתא. אבל לא היה קושי לשער שמוטאציות מוסיפות להתרחש במקומות אחרים. סוף סוף, דלתא לא היה הוואריאנט היחיד של 2021. היו מוטאציות מקומיות בדרום אמריקה, גם בדרום אפריקה, אפילו בארה"ב, שמשום מה לא מצאו נתיבי התפשטות למקומות אחרים.

המוטאציות מתרחשות מפני שיש להן אכסניות, ויש להן אכסניות מפני שהארצות העשירות, או העשירות יחסית, התחסנו פעמיים, ועכשיו הן מתחסנות בשלישית, בשעה שהרוב הגדול של האפריקאים לא התחסנו אפילו פעם אחת.

אבל הבעיה אינה רק היעדר חיסונים. דרום אפריקה ביקשה בשבוע שעבר מיצרנים אמריקאים לעכב משלוחים מפני שיש לה דווקא עודף: כמעט 17 מיליון חיסונים, שיספיקו, בקצב הנוכחי, לחמישה חודשים ויותר. איך זה יתכן? פשוט מאוד, מספר ניכר של דרום אפריקאים מסרבים להתחסן.

שיעור ההתחסנות בדרום אפריקה הוא אמנם מן הגבוהים ביבשת, 35%, אבל זה רק חצי מהיעד שהציבה הממשלה לסוף השנה. בשיא ההתחסנות, בחודש אוגוסט, כמעט 400 אלף דרום אפריקאים קיבלו את החיסון מדי יום. לפי דיווחים בעיתונות המקומית, המספר הזה פחת עד עשרת אלפים ביום בשבוע שעבר.

אגב, לפי סקר אקדמי, שיעור סרבני החיסון בדרום אפריקה גבוה במיוחד בין לבנים. רק 52% מן הלבנים הבוגרים מוכנים להתחסן, לעומת שלושה רבעים מן השחורים. מספר הסרבנים הלבנים עומד בסימן עלייה.

"ישתק כל התקדמות"

שאר אפריקה יוצאת נשכרת מן העודף הלא-טבעי בדרום אפריקה. פייזר וג׳ונסון אנד ג׳ונסון מתכוונות לשלוח לחלקים אחרים של היבשת את החיסונים שדרום אפריקה מעכבת. אבל בדרכם של החיסונים האלה עומד מכשול בלתי צפוי: מחסור חמור במזרקים.

ארגון הילד של האו"ם, יוניצ"ף, דיווח בסוף אוקטובר על מחסור של 2.2 מיליארד מזרקים. בשנה רגילה, יוניצ"ף זקוקה ל-800 מיליון מזרקים בארצות נמוכות-הכנסה כדי לחסן נגד מחלות ילדים שגרתיות. עכשיו נחוצים מזרקים גם ל-441 מיליון חיסונים נגד נגיף הקורונה.

אם בשנים קודמות המזרקים היו נשלחים בדרך הים, עכשיו אין זמן לחכות. לפי קרן ביל ומלינדה גייטס, תחת כל אניית-סוחר שנשאה מזרקים לפני הקורונה, צריך לשלוח בין שישה לשמונה מטוסי תובלה. תוצאה אחת היא שהעלות הרקיעה שחקים: הוצאות המשלוח גדולות עכשיו פי חמישה עד עשרה ממחיר המזרקים עצמם.

כיום מיוצרים ביבשת 72 מיליון מזרקים בשנה. קרן גייטס מציעה להגדיל את המספר עד 265 מיליון. היא העניקה 3.9 מיליון דולר למפעל בקניה, כדי לקרב את היעד הזה. אבל מנהל יוניצ"ף באפריקה, מאצ׳ידיסו מואטי, העריך עוד לפני חודש ויותר, ש"המחסור במזרקים ישתק כל התקדמות". זה היה שבועות לפני גילוי האומיקרון בדרום אפריקה.

דרום אפריקה מתלוננת שהיא נענשת על הצטיינותה המדעית. "מדע משובח ראוי לשבח, לא לעונש", אומרת הודעה של משרד החוץ בפרטוריה. איסורי הנסיעה המוטלים עליה כמוהם כ"עונש על ריצוף גנומי מתקדם ועל היכולת להקדים ולזהות וריאנטים חדשים".

הבי.בי.סי מביא מפי דרום אפריקאי בכיר את התלונה, "איסורי הנסיעה האלה מעוגנים בפוליטיקה, לא במדע. מדוע מוטל סגר על אפריקה, כאשר הנגיף כבר נמצא בשלוש יבשות?"

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת