גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באילו אפליקציות הישראלים השתמשו הכי הרבה בבלאק פריידיי?

האפליקציות המובילות בשימוש בסופ"ש האחרון היו זארה, אסוס ואמזון ● וגם: הקניות בבתי העסק צמחו ב-113 מיליון שקל, עלייה של 22.3% לעומת יום הקניות המבוקש בשנה שעברה, בעוד הקניות אונליין באתרים בארץ צמחו בכ-70 מיליון שקל

הישראלים ביצעו במהלך יום שישי עסקאות אשראי בסכום כולל של 1.125 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter
הישראלים ביצעו במהלך יום שישי עסקאות אשראי בסכום כולל של 1.125 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

אם נדמה היה לכם שבשבועות האחרונים אתם מוקפים מכל עבר בפרסומים על מבצעי בלאק פריידיי, אתם כנראה לא טועים. נתוני הוצאות הישראלים בכרטיסי אשראי בעקבות יום הקניות הבינלאומי מוכיחים כי הפרסום אכן עבד, והציבור הישראלי שבר שיאי שימוש בכרטיסי אשראי, בארץ ובאתרי קניות בחו"ל.

מנתוני חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), המפעילה את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי האשראי בישראל, עולה כי יום הקניות הורגש היטב בשישי האחרון בקניונים, מרכזי הקניות ואתרי הסחר באינטרנט, היקף ההוצאות בכרטיסי אשראי עלה ב-19.5% לעומת יום הקניות ב-2020. מהנתונים עולה כי הישראלים ביצעו במהלך יום שישי עסקאות אשראי בסכום כולל של 1.125 מיליארד שקל. מדובר בעלייה גם אל מול הסכומים שנרשמו ב-2019, לפני הקורונה אז הסתכמו העסקאות בכרטיסי אשראי בארץ בכ-950 מיליון שקל, עלייה של 18.4%. חשוב לציין כי מדובר על הפעילות בכרטיסי אשראי רק ברכישות של ישראלים בישראל ובאתרי סחר ישראלים.

אולם לא רק בעסקאות בארץ נרשמו נתונים מרשימים של קניות על ידי לקוחות ישראליים. על פי נתוני חברת כאל, שתורגמו לכלל חברות כרטיסי האשראי על פי חלקה של כאל בשוק, הישראלים ביצעו בבלאק פריידיי 435 אלף עסקאות באתרי קניות שמקורם בחו"ל. זאת לעומת 410 אלף עסקאות אשתקד, גידול בשיעור של 6%. עם זאת, במונחים כספיים הישראלים רכשו השנה מאתרים בחו"ל מוצרים ושירותים בהיקף של 74 מיליון שקל, בהשוואה ל-77 מיליון שקל אשתקד, היקף המגלם קיטון במונחים כספיים בשיעור של 4% לעומת אשתקד.

העסקה הממוצעת באתרי קניות בחו"ל עמדה השנה על 170 שקל בהשוואה ל-188 שקל אשתקד, כאשר ניכר כי הירידה בשער הדולר בשנה החולפת השפיעה על גודל העסקה הממוצעת וגם על היקף העסקאות הכולל.

בכאל מציינים כי מגמה נוספת שהתגלתה היא כי ניכרת עלייה בקניות באתרים שמקורם בארה"ב אל מול ירידה ברכישות מאתרים סינים. למרות זאת, בחינת אתרי הקניות עצמם לפי ניתוח שנערך ב-Max מעלה כי חמשת האתרים הבולטים הם אליקספרס, אמזון (שם נרשם זינוק ברכישות על רקע הורדת הרף המזכה במשלוח חינם), שיין, בוקינג (עם זינוק חד על רקע הגבלות הקורונה בשנה שעברה) ואסוס.

חוששים מזן הקורונה החדש?

כאשר בוחנים את נתוני הקניות בכרטיסי אשראי שבוצעו בתוך גבולות ישראל, ניכר כי הישראלים ניצלו את מזג האוויר הקיצי (למרות שאנחנו בסוף נובמבר), ויתכן כי גם את החשש מפני הגבלות תנועה בשל התפרצות אפשרית של זן הקורונה החדש (אומיקרון), והעדיפו להגיע לבתי העסק הפתוחים על פני רכישה באונליין.

לכן, עיקר העלייה השנה בהוצאות בכרטיסי אשראי נרשמה בעסקאות בבתי העסק עצמם. מדובר על עלייה של למעלה מ-113 מיליון שקל בסכום ההוצאות בעסקאות אשראי עם הצגת כרטיס, שהסתכמו בכ-620 מיליון שקל, זינוק בשיעור של 22.3% לעומת השנה שעברה. נכון, גם הרכישות בעסקאות אונליין עלו השנה בשיעור דו ספרתי של 16.3%, והסתכמו ב-505 מיליון שקל.

הענפים הצומחים: ביגוד והנעלה וגם תיירות

נתוני שב"א מגלים באילו ענפים נרשמה בשישי החגיגי פעילות גבוהה לעומת השנה שעברה. ההוצאות בכרטיסי אשראי בחנויות ובאתרי הביגוד וההנעלה עלו ב-17.9% והגיעו לסכום של 143.3 מיליון שקל. נתון מעניין הוא שבקניות ביגוד והנעלה אונליין נרשמה ירידה בהיקף הקניות, מ-55 מיליון שקל אשתקד ל-33 מיליון שקל ביום שישי האחרון.

בענף החשמל והאלקטרוניקה נרשם גידול של 13.8% בהוצאות בכרטיסי אשראי שעמדו על 99 מיליון שקל. כאן דווקא נרשם גידול של כ-12% בקניות אונליין. החנויות ואתרי הצעצועים והספרים אמנם הציגו את הזינוק הגבוה ביותר מבחינת הגידול בהיקף הרכישות, וזה הגיע ל-24.7%, אך עדיין מדובר על סך הוצאות קטן ביחס לענפי הביגוד והחשמל, והוא נאמד בכ-20 מיליון שקל.

הענף שבו נרשם הגידול המשמעותי ביותר הוא ענף התיירות, המלונאות והתעופה שההוצאות בו צמחו ביותר מ-340% ועמדו על סכום של 35.28 מיליון שקל. חשוב לציין כי בשנה שעברה, ביום המבצעים חברות התעופה עדיין היו בפעילות מצומצמת ובתי המלון בישראל היו סגורים לקהל כחלק מההגבלות על המשק בשל התפשטות נגיף הקורונה.

חודש נובמבר הפך לחודש הקניות

לצד הפיק של בלאק פריידיי, נראה כי הרשתות והחניות נהנו מביקושים גם לאורך החודש כולו. בשעות העומס בשישי, בין 8:00 ל-14:00, נרשמו הוצאות בסכום כולל של למעלה מ-745 מיליון שקל, בעוד בשישי שעבר, ה-19 בנובמבר 2021, נרשמו בשעות אלו הוצאות בסכום כולל של 655 מיליון שקל.

הדקה העמוסה בשישי האחרון הייתה 12:13 במהלכה נרשמו למעלה מ-12,800 עסקאות בכרטיסי אשראי בהיקף של 3.2 מיליון שקל.

על פי נתוני מקס, כאשר מסתכלים רק על הנתונים לגבי רכישות באתרים בינלאומיים החודש ניכר כי נרשמה עלייה חדה יותר ביחס לשנה קודמת - עלייה של 30% במחזורים, 13% בכמות כרטיסים רוכשים, 8% עלייה בכמות העסקאות, כאשר עסקה ממוצעת הינה 172 שקל לעומת 157 שקל - תוספת מעלה מ-20%, זאת כאשר לחברות התיירות ישנו חלק לא מבוטל בעליות המחזורים.

זארה ועלי אקספרס: באילו אפליקציות השתמשתם בבלאק פריידיי?

בחברת פלאפון דגמו את הקניות בגזרת המובייל, משמע בחנו את נתוני הגלישה הסלולרית ברשת שלהם, כשהם דוגמים אפליקציות נבחרות החודש, בין בלאק פריידיי (26.11) לבין למחרת יום הרווקים הסיני (12.11).

לפי נתוני פלאפון, האפליקציות המובילות בשימוש בסופ"ש האחרון: Zara (עם עלייה של 207% בנפח הגלישה בהשוואה ליום הרווקים הסיני), Asos (עם עלייה של 114%) ואמזון (עם עלייה של 104%). לצידן היו עוד אפליקציות מובילות שביום הרווקים הסיני היו יותר כניסות אליהן: eBay (עם 97% ביחס ליום הרווקים הסיני), AliExpress (עם 70%) ו-Next (עם 60%). נראה שהמבצעים לא הובילו לעלייה משמעותית בנפח בשישי האחרון (בקניות במובייל בלבד).

ערן ברנע, מנהל אגף אסטרטגיה מחקר ואנליזה של פלאפון, yes ובזק בינלאומי, מסביר כי "ניתן לראות שרשתות הסחר הבינלאומיות ממשיכות לייצר תנועה גבוהה בימי המכירות המיוחדים כמו בלאק פריידיי, סייבר מאנדיי ויום הרווקים הסיני, אבל תנועת הגולשים מתפרסת על פני החודש כולו מכיוון שהמבצעים לרוב מתחילים כבר בתחילת החודש ונמשכים לאורך כל החודש והישראלים מודעים לכך. חודש נובמבר בשנים האחרונות מאופיין בעלייה ערה בכניסות לאתרי הקניות בהשוואה לשאר חודשי השנה, אבל בלאק פריידיי, מה שהיה בעבר יום הקניות הגדול שכולם חיכו לו, הופך להיות עוד אירוע בחודש נובמבר אבל לא היחידי".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?