גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהאדמה רועדת, תפקידו של יועץ ההשקעות להעביר גם מסר לא פופולרי"

העולם יציין בקרוב שנתיים להתפרצות הקורונה, וכל וריאנט חדש ממשיך לטלטל את השווקים • בבנק הבינלאומי הפחיתו את רף הכניסה לשירות ייעוץ ההשקעות ל-50 אלף שקל • סמנכ"ל וראש חטיבת נכסי לקוחות בבינלאומי: "מי שמגיב אמוציונלית, מוכר בירידות וקונה בעליות, לרוב מפסיד"

בנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי
בנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

הזן החדש של הקורונה שהתגלה לאחרונה, אומיקרון, הצליח להקפיץ את מדד הפחד של שוק המניות בארה"ב ביותר מ-50% ביום שישי האחרון, והוביל לירידות חדות בבבורסות אסיה, אמריקה, אירופה וגם בישראל (שהגיבה באיפוק יחסי). בימים של תנודות שכאלה, האינסטינקט הטבעי של רבים מהמשקיעים הוא למשוך את הכסף ו"לברוח" משוק ההון.

"כתפיסת עולם, כשמאפיינים את הצרכים של הלקוח ומקצים לו נכסים בהתאם, חשוב לשמור על יציבות ולא לנסות לתזמן שווקים, כי היכולת הזו היא רנדומלית ומוגבלת", אומר יורם סירקיס, סמנכ"ל וראש חטיבת נכסי לקוחות בבנק הבינלאומי . "עבור מי שיסתכל על הטווח הארוך אין יומרות לתזמן את השווקים. אולם מי שמגיב אמוציונלית, למרות שזה מובן מאליו נוכח הירידות בשווקים - מוכר בירידות וקונה בעליות - לא מנצח את השוק וברוב המקרים מפסיד", הוא מדגיש.

 

כחלק מההבנה שבתקופות סוערות בשוקי ההון, כפי שמלמדות השנתיים האחרונות מאז פרצה הקורונה שהביאה לעליות וירידות בבורסות העולם בהתאם לגלי התחלואה, עולה הצורך ביועצי השקעות מקצועיים, והבנק הבינלאומי הוריד את סף הכניסה לייעוץ השקעות לסכום של 50 אלף שקל. זאת במקום הרף הקודם שעמד על 150 אלף שקל, ונמוך משמעותית כעת מהבנקים האחרים.

הצעד של הבינלאומי נועד להנגיש את ייעוץ ההשקעות גם ללקוחות ללא הון גדול. מבדיקה שערך גלובס בחודש יולי, עלה כי כדי לפגוש יועץ השקעות במזרחי טפחות מבקשים באופן עקרוני להגיע עם סכום של 100 אלף שקל, אך לעתים ניתן לפגוש יועץ גם עם סכומים נמוכים יותר להשקעה, אם יש ללקוח נכסים נוספים. בדיסקונט הסף עומד על 100 אלף שקל; בבנק הפועלים דרשו 100 אלף שקל להשקעה או 500 אלף שקל נזיל, או להיות לקוחות הבנקאות הפרטית; ואילו בלאומי ביקשו לדעת שיש נכסים פיננסיים בהיקף של חצי מיליון שקל (כולל תיק ניירות וקרן השתלמות), או הציעו לפתוח תיק השקעות דיגיטלי עם תמהיל מותאם אישית שמשקיע במדדים. התיק הדיגיטלי, המנוהל על ידי VIDEA, פתוח ללקוחות כל הבנקים מסכום השקעה מינימלי של 50 אלף שקל.

"רף הכניסה גבוה בגלל שהייעוץ בבנקים האחרים נעשה טלפונית או באופן פרונטלי", מסביר סירקיס. "אנחנו מעוניינים להנגיש את הצעות הערך גם ללקוחות קטנים יותר שהמערכת הבנקאית לא מספקת להם פתרון. האפשרות להנגיש את השירות באופן הרבה יותר רחב נובעת מהיתרונות הטכנולוגיים שלנו.

יורם סירקיס סמנכ''ל בבנק הבינלאומי / צילום: עינת לברון

"כשיועץ מטפל בעשרות לקוחות וצריך להרים טלפון לכל אחד מהם ולהסביר לו את ההנמקות לשינויים בתיק ההשקעות ולקבל את הסכמתם, זהו תהליך ארוך. באמצעות הטכנולוגיה, יועץ שלנו יכול בבת אחת לשלוח עדכון ל-30 לקוחות, וזה חוסך הרבה מאוד זמן ומשמעותי בשוק הון תנודתי, כפי שאנו חווים בתקופה האחרונה וצפויים לחוות גם בתקופה הקרובה.

"חשוב לציין כי לא מדובר בייעוץ דיגיטלי אלא בייעוץ של אדם שמונגש ללקוח באמצעים דיגיטליים", מבהיר סירקיס ביחס לשירות בבנק שמתאפשר הן על-ידי יועצי ההשקעות במרכזי הייעוץ השונים, והן באמצעות מערכת הייעוץ הדיגיטלית ADVISE ME.

"מגבירים את הקשר עם התנודתיות"

אתם רוצים להגדיל את כמות הלקוחות שמקבלים ייעוץ. האם השירות לא ייפגע בשל עומס?
"אצלנו הייעוץ הוא יזום. אין אצלנו 'שגר ושכח' ואנחנו סורקים את תיקי הלקוחות באופן סדיר על מנת לזהות הזדמנויות עבורם. אנחנו רוצים להיות בקשר עם הלקוח גם בזמנים הסוערים ביותר, כשהוא נמצא באי ודאות מאוד גדולה. הייעוץ אצלנו מאוד אקטיבי וככל שהשוק תנודתי יותר, מגבירים את הקשר.

"חלק גדול מעבודת היועץ הוא להגיד ללקוח מה שהוא צריך לשמוע ולא מה שהוא רוצה לשמוע, בעיקר בימים של תנודות, כמו כעת למשל על רקע הווריאנטים השונים. כשיועץ השקעות מתקשר ללקוח בשעה שהאדמה רועדת בגלל המגפה, תפקידו גם להעביר מסרים לא בהכרח פופולריים. זה תפקיד מאוד מורכב, הדורש גם ידע מקצועי וגם יכולת מנטלית להקשיב ללקוח".

כיצד השפיעה הקורונה על תהליכי הייעוץ?
"ישנה השפעה במספר היבטים - ראשית, הרבה יותר פעילות מתבצעת בתהליכים דיגיטליים. דבר שני, הביקוש לשירותי הייעוץ גדל, כלומר יותר לקוחות שבעבר לא ביקשו שירותים והיום מעוניינים לקבל אותם.

"דבר נוסף הוא הלקוחות הדואליים - לקוחות שבחשבון אחד מנהלים פעילות עצמאית ובחשבון אחר מקבלים שירותי ייעוץ. גם כאשר הם מבצעים חלק מהפעילות באופן עצמאי, חשוב להם שיהיה בחשבון השני איש אמון ולשמוע את חוות דעתו המקצועית. זה משהו שהתפתח בשנתיים האחרונות ולא היה קיים קודם".

אתגרי ניהול תיק השקעות קטן

תהליך ייעוץ ההשקעות בבנקים מורכב למעשה משלושה שלבים. בשלב הראשון חותם הלקוח על הסכמי ייעוץ ובשלב השני, הקריטי יותר, נעשה מולו אפיון צרכים והגדרת מטרות, כשלבסוף מגיע השלב האופרטיבי שבו מתאימים את תיק ההשקעות לצרכים. בשלב זה מחליט היועץ לדוגמה, כיצד לחלק את התיק בין מניות לאג"ח, בין השקעות בארץ ובחו"ל, ומה מהתיק נבנה באמצעות רכישה ישירה של ני"ע ומה יהיה להשקעה באמצעות נאמנות.

מהם האתגרים של בניית תיק השקעות בהיקף קטן?
"בתיק השקעות קטן, כאשר הפעולות נעשות בסכומים קטנים, העלויות לעיתים גבוהות (בשל עמלות מינימום). בעיה נוספת היא היעדר יכולת ליצור פיזור כשאין ריבוי נכסים.

"חשבנו איך מפצחים את הבעיה של שירות מיטבי ללקוחות הקטנים יותר. לצורך כך יזמנו בניית אגדי קרנות שיהיו המוצר המוביל לסוג כזה של תיקים. יש מספר חברות לניהול קרנות נאמנות שהקימו כאלה, ויצרנו מספר אגדים המותאמים לרמת הסיכון המתאימה ללקוח. באגדי הקרנות אין כפל דמי ניהול. יתרון נוסף הוא שבעת מכירה בתוך האגד אין אירוע מס. כך הלקוח יקבל פיזור איכותי עבור סכום קטן יחסית".

מהם היתרונות של ייעוץ בבנק על פני ניהול בבית ההשקעות?
"ישנם שני מסלולים שונים - לייעוץ ולשיווק. בבתי השקעות עוסקים בשיווק השקעות ואז יש ניגודי עניינים כי בית ההשקעות מוטה לטובת מוצרי הבית שלו. ייעוץ השקעות אובייקטיבי, בלי ניגודי עניינים, מתבסס על תמורה זהה מכל היצרנים וההתייחסות היא בהתאם למאפיינים של הלקוח. אין לשום בנק עניין לקדם השקעה בקרן א' או בקרן ב' וזה קריטי כי מי שנותן את השירות בא ממקום נקי שכל עולם ההשקעות פתוח בפניו ומתחיל את הייעוץ בצורה נכונה ושקופה".

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים