גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הלירה הטורקית חושף את תלות המדינה באנרגיה מיובאת

טורקיה עומדת בפני מו"מ חדש עם רוסיה על אספקת גז טבעי עם פקיעת החוזים הנוכחיים במהלך דצמבר ● המדינה שמייבאת 93% מהנפט ו-99% מהגז שהיא צורכת, נמצאת במצב פגיע במיוחד ● בשילוב עם צניחת ערך הלירה הטורקית, העלייה בשיעור מחיר הנפט הגיעה למעט יותר מ-140% השנה

נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין באיסטנבול בטקס ההשקה של הצינור ''טורקסטרים'' שמוביל גז רוסי לאירופה, ינואר 2020 / צילום: Reuters, SPUTNIK
נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין באיסטנבול בטקס ההשקה של הצינור ''טורקסטרים'' שמוביל גז רוסי לאירופה, ינואר 2020 / צילום: Reuters, SPUTNIK

משבר המטבע בטורקיה חשף חולשת מפתח בכלכלה שלה: תלות כמעט מוחלטת באנרגיה מיובאת לחימום משקי בית ולהפעלת בתי החרושת והתעשייה בכלל.

טורקיה מוקפת על ידי כמה מהמצבורים העשירים ביותר בעולם של דלקי מאובנים, במזרח התיכון ובמרכז אסיה, אך מייצרת באופן אוטונומי מעט נפט, גז ופחם משל עצמה. המדינה מייבאת 93% מהנפט ו-99% מהגז שהיא צורכת.

מצב זה גורם לטורקיה להיות פגיעה במיוחד כשמחירי האנרגיה עולים בדולרים בעוד שהלירה הטורקית מאבדת מערכה - שתי התרחשויות שקורות במקביל בתקופה האחרונה.

הטורקים מתקשים לעמוד בעליות המחירים

שני הגורמים פגעו בכלכלת טורקיה, החברה בקבוצת ה-G20 ובנאט"ו. מחירי נפט מסוג ברנט עלו ב-42% במונחים דולריים השנה. בשילוב עם צניחת הלירה הטורקית, העלייה בשיעור מחיר הנפט מגיעה למעט יותר מ-140%. זאת אפילו לאחר הירידה במחיר הנפט הגולמי מאז שהתגלה זן אומיקרון של נגיף הקורונה. הלירה איבדה יותר משליש מערכה מאז שהבנק המרכזי של טורקיה החל לקצץ את שיעורי הריבית אל מול האינפלציה המאיצה קצב מאז ספטמבר.

 

העלייה במחירי האנרגיה מותחת עוד יותר את היכולות הכלכליות של הטורקים והם כבר מתקשים לעמוד במחירים העולים של מזון, תרופות ותחבורה. הממשלה העלתה את מחיר הדלק ביותר מלירה שלמה לליטר בשבוע שעבר, מה שגרם לתורים ארוכים בתחנות הדלק ביום שלפני עליית המחיר בחצות.

ההסכמים לאספקת גז יפוגו בחודש הבא

מצב האנרגיה בטורקיה אינו יציב בגלל שחוזי אספקה המספקים 8 מיליארד מטרים מעוקבים של גז טבעי בשנה - כמעט 15% מהביקוש השנתי - צפויים לפקוע מתוקף בחודש הבא, בדיוק בזמן שאירופה מתמודדת עם המשבר הגדול ביותר במחיר הגז מזה דור. מזג האוויר הקר העלה את מחיר הגז באירופה ובבריטניה ב-8% ביום שני.
ההסכמים לטווח ארוך נוגעים לגז ששולחת חברת גזפרום הרוסית לתאגיד בשליטת הממשלה באנקרה Botaş Petroleum Pipeline וקבוצת חברות פרטיות. שיחות לחידוש החוזים נערכות בימים אלה.

"המצב הזה מאוד מטריד", אמרה גולמירה רזאייבה, עמיתת מחקר בכירה במכון אוקספורד ללימודי אנרגיה. טורקיה עשויה להגיע אפילו למצב בו יהיו בה הפסקות באספקת האנרגיה במהלך החורף, הוסיפה.

גזפרום הרוסית - אחת המרוויחות הגדולות

גזפרום היא אחת המרוויחות הגדולות מהמחסור העולמי בגז טבעי, ומפיקה ממנו בחודשים האחרונים רווחי שיא. גם המכירות לטורקיה עזרו: הגז החל לזרום בצינור TurkStream העובר בים השחור בתחילת 2020 וגזפרום אומרת שהאספקה לטורקיה עלתה יותר מכפליים ב-10 החודשים הראשונים של 2021. אנקרה, לעומת זאת, ניסתה להקטין את תלותה באנרגיה רוסית על ידי יבוא גז מארה"ב וכן על ידי ייצור יותר אנרגיה מתחדשת.

הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן ירצה להימנע ממחסור בגז החורף. רוסיה עלולה לדחוף את טורקיה להתרחק ממחירים הקשורים לנפט, לכיוון מחירים המשקפים מסחר נקודתי במרכזי גז בינלאומיים כמו הולנד, שכרגע גבוהים יותר.

מחירי האנרגיה הם גורם גדול בבעיית האינפלציה של טורקיה. המחירים לצרכנים עלו בכמעט 20% באוקטובר לעומת שנה קודם לכן. לפי מכון הסטטיסטיקה הטורקי. תחבורה וקטגוריות סחורות הכוללת את החשמל, הגז ודלקים אחרים אחראים ל-6.5% מהעלייה הזו.

"משקי בית לא יהיו מסוגלים להוציא הרבה כסף על דברים אחרים", אמר ויקטור סאבו, מנהל קרנות בחברת ניהול הנכסים abrdn, שמכרה את כל הנכסים שלה בלירה טורקית מתוך תיקי ההשקעות העוסקים בחוב של שווקים מתפתחים.

הביקוש לגז צפוי להגיע לשיא השנה

הגז הטבעי אחראי ליותר מרבע מהאנרגיה הנצרכת בטורקיה והביקוש צפוי להגיע לשיא של 60 מיליון מטרים מעוקבים השנה. רוסיה היא הספקית הגדולה ביותר למרות מערכת יחסים שלעתים לא הייתה חלקה עם היריבות שלה באזור. גזפרום קיצצה את כמות הגז ששלחה ליבואנים טורקיים פרטיים שחייבים לחברה הרוסית מאות מיליוני דולרים מוקדם יותר השנה.

התאגיד הממשלתי הטורקי Botaş, שרוכש ומעביר את הגז הרוסי, נמצא בלחץ בגלל הירידה בערך הלירה המקומית. החברה מוכרת גז במחירים הנקבעים על ידי הממשלה, שבגלל הבדלי המט"ח הם נמוכים כרגע ממחיר הגז שהיא מייבאת ממדינות זרות. גורם המוסיף דחיפות לחידוש החוזה עם גזפרום: מחירי הגז הגבוהים בעולם גרמו ל-Botaş להירתע מיבוא גז מעובה מארה"ב וממדינות אחרות.

עלי עריף אקטורק, יועץ אנרגיה שעבד בעבר ב-Botaş ונמצא בדירקטוריון של שתי חברות הפצת גז, מעריך ש-Botaş תפסיד השנה בין 4 מיליארד ל-5 מיליארד דולר. דובר של Botaş לא הגיב לבקשת תגובה.

לדברי אקטורק, החוזים בסופו של דבר יהיו חלק מדיונים בין ארדואן והנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, שכוללים נושאים נוספים כמו סוריה ואוקראינה.

יחסים צוננים עם מדינות אירופה

היחסים של רוסיה עם טורקיה פחות צוננים מקשריה עם האיחוד האירופי, וזה אמור לעזור לאנקרה לקבל גישה לגז שהיא זקוקה לו, אומר כריסטוף רול, עמית מחקר במרכז אוניברסיטת קולומביה למדיניות אנרגיה עולמית ולשעבר כלכלן ראשי ב-BP. עם זאת, בחודשים האחרונים התלונן הקרמלין על השימוש של כוחות ממשלת אוקראינה הנלחמים בבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה במזל"טים מתוצרת טורקית.

במובן אחד, טורקיה נמצאת במקום טוב יותר להתמודד עם מחירי האנרגיה העולים לעומת התקופה בה התמודדה עם משבר מטבע ב-2018. החשבון כרגע של המדינה - כמות העסקאות שעשתה עם שאר העולם - נמצא במצב נדיר של יתרה בין היתר בגלל התעוררות של התיירות לפני שהתגלה זן אומיקרון של נגיף הקורונה.

יחד עם זאת, העלייה בשווקי האנרגיה העולמיים שואבת דולרים מהכלכלה שהיא בית חם של חברות שעמוסות בחובות במטבעות זרים. טורקיה הוציאה 3.67 מיליארד דולר יותר על יבוא אנרגיה ממה שהיא הכניסה מיצוא בספטמבר, כך מראים נתוני הבנק המרכזי, וזו ההוצאה הגדולה ביותר שלה בתחום מאז שנת 2014.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד