גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: הנזק לענף התיירות עומד על לפחות 100 מיליון דולר

עצירת התיירות הנכנסת פחות מחודש לאחר שחודשה, וההחלטה על חובת הבידוד לכלל הנוחתים בארץ, מובילה את ראשי הענף לדבר על "פגיעה אנושה" ארוכת טווח ● שר התיירות, יואל רזבוזוב: "אנו פועלים למציאת פתרונות ופיצויים"

מתחם בדיקות קורונה לנכנסים נתב''ג / צילום: איל יצהר
מתחם בדיקות קורונה לנכנסים נתב''ג / צילום: איל יצהר

לא ברור מה הוביל לנזק גדול יותר למעגלי העוסקים בענף התיירות והתעופה - עצירת התיירות הנכנסת, פחות מחודש לאחר שהתאפשרה כניסת תיירים לישראל, או ההחלטה על חובת הבידוד לכלל הנוחתים בין אם הם מחוסנים (שלושה ימי בידוד) או לא (שבעה ימי בידוד), או שניהם גם יחד.

בשעה שמרבית המדינות בחרו להתייחס בנפרד למדינות אפריקה שמהן זוהה סיכון גדול יותר להכנסת האומיקרון, בישראל הוחלט על הפסקה גורפת של כניסת זרים - בשלב זה, לשבועיים. הנימוק שסיפק שר הבריאות ניצן הורוביץ למהלך הוא "אנחנו עוצרים זמנית כניסת תיירים, כדי להקטין זמנית את מספר הזרים שנכנסים לארץ". אך האם מוצדק לסגור את השער לכלל המדינות? והאם מוצדק להטיל בידוד על מחוסנים שחוזרים מכל מדינה?

"(זו) החלטה שיהיה לה מחיר כלכלי", אמר ראש הממשלה נפתלי בנט בעת ההכרזה, שהתקבלה בענף כרעם ביום בהיר. כמה דקות לאחר שפורט המתווה המליץ בנט, שוב, שלא לנסוע לחו"ל. כזכור, אמירה דומה שלו בקיץ הובילה לעצירה בהזמנות ולביטולי חופשות.

יחד עם הבשורה על החזרת המגבלות הובטח גם פיצוי, אך לא בטוח שזה יחפה על הנזקים שענפי התיירות והתעופה יספגו. נזקים אלה אינם מוגבלים בשבועיים - גם במידה שלאחריהם יוחלט לחדש את מתווה התיירות, או שיוסרו הגבלות הבידוד לנוחתים.

"לכל אמירה כזו יש משמעות הרסנית", אומר קובי קרני, יו"ר התאחדות משרדי הנסיעות. מאז היוודע חובת בידוד לכלל הנוחתים חזרה בישראל בדיוק בתזמון של חג החנוכה, נרשמו ביטולים וההזמנות נבלמו. "אם ראש הממשלה חושב שאסור לנסוע לחו"ל, אז שיסגרו את השמיים ויתנו לעוסקים בתחום פיצוי. אי אפשר לצאת באמירה כזו, ולחשוב שנוכל להתמודד עם הסיטואציה שוב".

בפנייה דחופה שהעביר לראש הממשלה ולשרי האוצר והתיירות כתב קרני כי "השבוע שוב קמנו לבשורות איוב. החלטה דרקונית זאת משמעותה דה פקטו הטלת סגר על נתב"ג, נזקים כלכליים אדירים למארגני התיירות היוצאת ומשרדי הנסיעות, הנחתת מכת מוות על התיירות הנכנסת לישראל, וגרימת עוגמת נפש לעשרות אלפי אזרחים ישראלים ותיירים". קרני מלין גם על היעדר הסיווג בין מדינות על פי נתוני התחלואה שלהן. "כל החלטה אחרת אינה ברת כל צידוק לגיטימי", כתב.

"מדובר במצב זמני"

נדמה שיותר מאשר ההגבלות שנחתו על הענף מוטרד קרני מכך שלמרות ההבטחות, העוסקים בתיירות הנכנסת ובתיירות היוצאת לא קיבלו פיצוי. הוא עצמו החזיר מחל"ת 80 עובדים, שכעת נותרים חסרי מעש.

הסיוע קשור לאבחנה בין סוגי העוסקים בתיירות. משרד התיירות אמון על התיירות הנכנסת לישראל (שגם מכניסה כסף למדינה). לעומת זאת, משרדי הנסיעות שלמעשה "מוציאים" את התיירים מישראל, נמצאים תחת אחריות משרד הכלכלה. לאור זאת, קרני מודאג שמתווה שיגובש לא יכלול פיצוי למשרדי הנסיעות בתיירות היוצאת. נזכיר כי תוכנית המענקים של האוצר הסתיימה עם ההחלטה "לחיות לצד הקורונה".

בתוך כך, נציין כי רוב חבילת הסיוע שגובשה לעוסקים בענף עוד באוגוסט עדיין לא הגיעה לעסקים שממתינים לה. החבילה, בהיקף של 105 מיליון שקל (60 מיליון שקל למלונאים ו-45 מיליון שקל לכלל העוסקים) גובשה מתוך הנחה שעד לסוף 2021 לא ייכנסו תיירים לישראל. כעת, על פי ההבטחות, יידרשו משרדי האוצר והתיירות לחשב את אומדן הנזקים הנוספים.

שר התיירות, יואל רזבוזוב, אומר לגלובס כי "נוכח הווריאנט החדש, החלטנו שבריאותם ופרנסתם של אזרחי ישראל היא בעדיפות הראשונה. על כן נקטנו במלוא הזהירות, עד שנדע את השפעותיו של הווריאנט. כעת מדובר במצב זמני.

"ככל שתתבהר הסכנה הבריאותית, וכשנמצא את הווריאנט כלא מסוכן לציבור המחוסן, המגבלות יוסרו ונחזור למתווה התיירות הנכנסת. כיום המשימה העיקרית שלי היא לפעול כפי שנקבע בקבינט הקורונה ובממשלה, ולהביא מהר ככל האפשר פתרונות כלכליים לתעשיית התיירות - אשר רק התחילה להתניע, ושוב מקבלת מכה קשה. בשיתוף משרד האוצר אנו פועלים למציאת פתרונות ופיצויים לאנשי תעשיית התיירות".

הבקשה לסיוע מיידי

המתווה שנכנס לתוקף השבוע אוסר על כניסת זרים לישראל מכל המדינות, למעט מקרים שיאושרו בוועדת חריגים. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת, מעריך כי בשבועיים הקרובים יספוג הענף נזק של כ-100 מיליון דולר. לדבריו, "כ-3,500 תיירים נכנסו ביום, וכל אחד מהם משאיר בממוצע כ-2,000 דולר. לזה יש להוסיף את הנזק של מארגני התיירות, שבתחילת נובמבר גייסו עובדים ופתחו מחדש את המשרדים, ועכשיו תקועים עם משרד מלא עובדים, בלי עבודה ועם התחייבויות כספיות לקבוצות שבוטלו".

במקביל הוחלט, כאמור, כי כלל הנכנסים לישראל ישהו בבידוד של 3-7 ימים, בכפוף לביצוע של שלוש בדיקות: האחת לפני המראה לישראל, השנייה לאחר הנחיתה, ובדיקה נוספת ביום השלישי למחוסנים/מחלימים, וביום השביעי ללא מחוסנים.

עם פרסום ההגבלות החדשות שמעו העוסקים בענף התיירות עוד הבטחה למתווה סיוע, שיגובש באמצעות משרדי התיירות והאוצר. בענף, ששבע הבטחות מהסבבים הקודמים, סוררת סקפטיות. הנשיא הנכנס של התאחדות המלונות, אבי ניסנקורן, שיגר פנייה למשרדי הממשלה שבמסגרתה הוא מבקש סיוע מיידי לענף שסופג "פגיעה אנושה". את הנזק למלונאים, ובעיקר לאלה הפועלים בערים הנשענות על תיירות נכנסת, העריך ניסנקורן בכחצי מיליארד שקל בחודש.

במכתב אחר, ששיגר פורום העצמאיים בהסתדרות (הכולל את מורי הדרך), עלתה הבקשה להכיל "נוהל לחיצה על כפתור" למקרי חירום מהסוג הזה, על מנת שכל עוסק "ידע כי בעת שחלה הגבלה הוא יפוצה, ומה גובה הפיצוי".

הצניחה בתפוסה

כאמור, הנזק הוא דו כיווני - ישראלים שתכננו לטוס לחו"ל ויוותרו על החופשה לאור חובת הבידוד בחזור, ותיירים שנאלצו לבטל את הביקור שתכננו בישראל. תיירים אלה היו אמורים לעורר את התפוסה הדלה במלונות הממוקמים בעיקר בפריפריה, ולא רק - גם בירושלים ובתל אביב תיירות הפנים לא מצליחה לחפות על החדרים הריקים.

במלון ענבל בירושלים קיוו לחנוכה מואר, כפי שמספר המנכ"ל רוני טימסיט. "אחרי שנתיים של קורונה שפגעה בכל חלקה טובה בתיירות, אנחנו שוב ניצבים מול שוקת שבורה. מאות תיירים ומשלחות שתכננו לחגוג את חג החנוכה במלוננו מבטלים את הזמנותיהם, לאחר שבנינו את כל התשתית מחדש".

את הנזק הכספי מעריך טיסמיט במאות אלפי דולרים לשבועיים הקרובים. "אם זה יימשך מעבר לשבועיים, נגיע לנזק של מיליון דולר רק בדצמבר". התפוסה במלון, שהייתה אמורה לעמוד על 50%, צנחה ל-15%.

גם בטבריה שיוועו המלונאים לקבוצות הצליינים. במלון סופיה כנרת, אומר ראול סרוגו מבעלי המלון, התפוסה תצנח מ-85% לכ-30%. "אחרי שהתחלנו לראות תיירים מאירופה ומארה"ב, באבחת חרב מבטלים את כל הקבוצות. בתחילת השבוע התבשרנו על ביטול של יותר מ-50 חדרים של תיירים אמריקאים שהיו אמורים להגיע אלינו. הנזק עצום", אומר סרוגו.

"יש תיירים שכבר היו בדרך למטוס וחזרו אחורה", אומר אוני עמיאל, בעלי קבוצת עמיאל, העוסקת בתיירות נכנסת ובארגון כנסים ואירועים. כמו יתר העוסקים בענף, גם הוא חיכה בכיליון עיניים למתווה התיירות, שהתחיל לבסוף בנובמבר. "תיירות נכנסת לא עובדת בטווחים של חודש-חודשיים. התכנון הוא ארוך טווח, וסיטונאי התיירות בעולם שמפסידים כסף לאור ההחלטות של המדינה, מפנים את התיירים ליעדים אחרים.

"לנו בוטלו 25 קבוצות. זה נזק לבתי המלון, למדריכי הדרך, לנהגים ולכל מי שחיכה לתיירים. חוסר היציבות בהחלטות מובילה לפגיעה ארוכת טווח. הסיטונאים מפנים תיירים ליוון ולטורקיה, ואומרים שיגיעו לישראל בעוד שנתיים. למעשה, היום אנחנו עובדים על 2023-2024 בצל אי ודאות. את הנזקים שנגרמו עם ההגבלות כעת - אי אפשר לאמוד".

לדברי עמיאל, שעוסק בתחום מזה 45 שנים, "בענף התיירות הנכנסת אנחנו למודי ניסיון ויודעים להתרחב ולהתכווץ בגלל הגיאופוליטיקה, אבל כזו תקופה ארוכה לא לימדו אותנו באף בית ספר. ערב המשבר היו בישראל 3,500 סוכנים של תיירות נכנסת, כיום נשארו פחות מאלף. צריך להבין שכל אחד מהם עובר הכשרה של שלוש שנים לפחות.

"אנחנו כיפת הברזל של המדינה, ואם המדינה לא תעזור לנו, כשהתיירות תחזור לא יהיה מי שיטפל בענף. לא ברור האם מבינים את החשיבות של התיירות כמשאב לאומי, כשהיא אף פעם לא עמדה בראש סדר העדיפויות, ולא רק במובן הכספי אלא התדמיתי. אנחנו עושים עבודה של משרד החוץ. יש ביקוש של תיירים לבוא לישראל, ואנחנו במצב מתסכל ובלתי אפשרי כלכלית".

עוד כתבות

שיאן השכר בתקשורת נמצא במגזין אוטו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

2.7 מיליון שקל בשנה: זה כנראה איש התקשורת הכי עשיר בישראל

טל חמו, מנכ"ל מגזין הרכב "אוטו", מחזיק ב-20% ממניות מהמגזין שבשליטת מימון ישיר ● עפ"י תנאי העסקתו הוא זכאי, בין היתר, למענק חתימה של מיליון שקל ולמענק התמדה בסכום כפול ● המגזין הרוויח אשתקד 2.4 מיליון שקל

מרוואן עיסא / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

ארה"ב מאשרת: רמטכ"ל חמאס מרוואן עיסא חוסל

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב מאשר: מרוואן עיסא חוסל בתקיפת צה"ל ברצועה  ● אזעקות בגליל העליון, צה"ל תקף מטרות של חיזבאללה בלבנון • מטרה אווירית חשודה חצתה לשטח ישראל ממרחב ים סוף - ונפלה בשטח פתוח, צפונית לאילת • הותר לפרסום: סמ"ר מתן וינוגרדוב נפל בקרב בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

תמונות החטופים מה-7 באוקטובר / צילום: Reuters, SUSANA VERA

מהומות בירושלים: מפגינים חסמו רכבים של שרים בדרך לקבינט

הרמטכ"ל מסר הצהרה מיוחדת לתקשורת שבה התייחס לשורה של נושאים ● בני משפחות חטופים מפגינים סמוך לקריה בתל אביב ולקריית הממשלה בירושלים ● גלנט: "בזכות הפעולה הקרקעית הגענו למידע שהביא לסיכולים ולהצלחות - זה נכון לצפון עזה, למחנות המרכז בנוסיראת' ולרפיח" ● דיווח: בעזה מודים - מרוואן עיסא נפגע בתקיפת צה"ל ● עדכונים שוטפים

צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט / צילום: ap, J. Scott Applewhite

החידה הגדולה של נאום צ'אק שומר: האם תם עידן התמיכה הדו־מפלגתית בישראל

הפעם האחרונה שבה ישראל נקלעה למרכזה של מחלוקת מפלגתית בארה"ב הייתה ב־1981, ומאז היא נהנית מהסכמה נדירה ● רוב היהודים נוהים זה שנים אחרי המפלגה הדמוקרטית ● השאלה הגדולה: האם הם יפנו לה עורף, או יסכימו עם ביקורתה על ישראל? והאם הם יתרמו כסף?

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

יוסי כהן / צילום: שלומי יוסף

חדשות טובות ליוסי כהן: כמה ירוויח ראש המוסד לשעבר מהגיוס בדוראל

חברת האנרגיה המתחדשת דיווחה כי גוף השקעות אמריקאי צפוי להשקיע 400 מיליון דולר בפעילות האמריקאית של דוראל ● ראש המוסד לשעבר משמש כדירקטור בחברה הבת של דוראל, ומחזיק באופציות ל-3% ממניותיה – הטבה בשווי של עשרות מיליוני שקלים

ערן וולף. פרש מתפקיד מנכ''ל מימון ישיר אחרי 18 שנה / צילום: גבע טלמור

בגלל הריבית והמלחמה: ההפרשות להפסדי אשראי של מימון ישיר הוכפלו

חברת המימון לרכב הגדולה בישראל הפרישה אשתקד כמעט רבע מיליארד שקל להפסדי אשראי, בעיקר בגלל השפעות הריבית הגבוהה ● ברבעון הרביעי גרמה המלחמה להחרפת קשיי הלווים והגבייה, והרווח כמעט נעלם

תל אביב. החלטת ביהמ''ש הפחיתה משמעותית ואף ביטלה תשלום היטלי השבחה ברבעים 3 ו-4 / צילום: שלומי יוסף

עיריית תל אביב או בעלי הדירות: מי ינצח במאבק ששווה מיליארדים

לאחר שביהמ"ש ביטל היטלי השבחה לרובעים 3 ו-4 בת"א בהיקף של מיליארד שקל לפחות, עיריית ת"א מנסה להילחם על גביית הכספים והגישה בקשת ערעור לעליון ● לטענת העירייה, כיום ישנם 1,900 הליכי ערר על גביית היטלי ההשבחה ברובעים אלה

יהודה בר און מנכ''ל נת''ע לשעבר / צילום: כדיה לוי

קאמבק ענק: הוא עזב את נת״ע לפני חמש שנים. האם הוא בדרך חזרה?

השבוע פורסם המכרז לאיתור מחליף למנכ"ל נת"ע, חיים גליק ● זאת רק לאחר שיו"ר הדירקטוריון זומנה לשיחות "יישור" אצל שרת התחבורה ● שמו של יהודה בר און, האיש שהוציא את הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן לדרך ונחשב למנכ"ל דומיננטי, עלה כמועמד אפשרי להחליף בתפקיד את גליק

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

החיים המפנקים שאחרי הפוליטיקה: כמה מרוויחה איילת שקד על 25 שעות עבודה בשבוע?

לפי הדוח שפרסמה היום קרדן נדל"ן, השרה לשעבר הרוויחה בשנה החולפת שכר של 1.53 מיליון שקל ● עפ"י הסכם השכר של שקד, שאושר בשנה שעברה, היא מקבלת שכר חודשי של 70 אלף שקל עבור 25 שעות שבועיות בלבד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה שמשגעת את העולם עומדת לקנות אותם בעסקת ענק: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית 'התפוצצה'"

מימין: אלי פסח, ד''ר להבית אקרמן וטוני כהן / צילום: אוראל עזרא

רשת מכבי אסתטיקה משנה מודל פעילות ומקימה רשת שותפים בפריסה ארצית

במסגרת המהלך תעניק הרשת שירותים אסתטיים באמצעות מרכזים רפואיים, מרפאות וקליניקות פרטיות, במקביל למודל הקודם במסגרתו השירותים הוענקו בחמשת המרכזים הרפואיים של הקופה

גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרדוקס בענף הסייבר: איך קורה שחברה נמכרת בשווי של פי 100 מההכנסות שלה?

בחצי השנה האחרונה נרכשו שמונה סטארט־אפים ישראלים בתחום הסייבר - כולם בשווי שגבוה פי עשרות ביחס להכנסות שלהם ● הסיבה מאחורי האקזיטים הנדיבים: הענקיות הזרות בונות על המוצרים של החברות הצעירות, כהבטחה להגדלת המכירות ● האם זו רק ההתחלה?

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

יו''ר טקטונה, יריב גילת / צילום: יח''צ

ותודה לביטקוין: המניה בבורסת תל אביב שזינקה ב-271% בתוך שבוע

שווי השוק הנוכחי של טקטונה עומד על כ-170 מיליון שקל, עלייה של יותר מ-100 מיליון שקל בתוך שבוע ● בשבוע שעבר פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2023, שמהן עלה כי עברה לרווח של 700 אלף דולר בסיכום אותה שנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א; תמר פטרוליום זינקה ב-18%, נכסים ובנין ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● הפסקת הפעילות של אסדת תמר למשך 37 ימים פגעה ברווחי ישראמקו ● ווישור תמזג את ווישור ביטוח לתוך איילון ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה ברמה של 3.2% ומעדיפים אפיקים צמודים בשוק המקומי ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

הדרך הברורה ביותר לנצל טרנד, היא לא תמיד גם הטובה ביותר / אילוסטרציה: Shutterstock

היי צ'אט GPT, למה קרן הסל שלי לא טסה כמו מניית אנבידיה?

להצטרף לטרנד ה־AI עשוי להיות יותר מורכב משחשבתם ● קרנות סל המתמחות בטכנולוגיות משבשות לדוגמה נוטות להקצות משקל זהה לכל החזקותיהן והן משתרכות מאחור כשמניות ההייפ טסות קדימה ● ייתכן שהדרך ליהנות בעתיד מיתרונות הבינה המלאכותית תהיה שונה לחלוטין

לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ביעד ההשקעה הפופולרי

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין, שהפכה ליעד השקעה פופולרי הודות למדיניות מס אטרקטיבית ● גורם ברשות: "חברות רבות רשומות בקפריסין כשהשליטה והניהול מתבצעים מהארץ" ● עסקי הנדל"ן להשקעה בסכנה למיסוי של עד 50%

החשיפה לישראל השתלמה בפברואר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

זו שהפתיעה ואלו שאיכזבו: מאחורי המהפך בשוק הגמל בפברואר

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית יוצאת דופן בפברואר ● בכלל, שזינקה לפסגה, שמרו על חשיפה לבורסה בת"א גם ברגעי השפל - "מאמינים בשוק המקומי" ● מנהלי השקעות על הפתיחה הפושרת של חודש מרץ: "טבעי שאחרי עליות כל כך חזקות, לוקחים קצת אוויר"

נתן חץ, מנכ''ל אלוני חץ / צילום: איל יצהר

חברת הנדל"ן שמציגה: שכר של 45 מיליון שקל למנהלים למרות הפסדי עתק

עליית הריבית גררה הפחתות שווי של 2.6 מיליארד שקל בנכסיה של אלוני חץ, אבל רק בחו"ל, ונתן חץ משוכנע שהענף כבר נוגע בתחתית ● למרות הפסדי העתק, הבכירים באלוני חץ נהנו משכר של מיליוני שקלים ● וכמה עלה לחץ ההימור נגד השקל? ● שלוש תובנות מדוחות אלוני חץ