גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפתח שיכניס את חברות הביומד הישראליות לנאסד"ק

התעלמות קרנות "קדם הנפקה" אמריקאיות מחברות הביומד הישראליות מאיימת לייבש אותן, אבל שילוב בין ספאק ישראלי לקרן חדשה של ארקין החזקות עשוי לפתוח הזדמנויות חדשות

בורסת נאסד''ק / צילום: Reuters, Brendan McDermid
בורסת נאסד''ק / צילום: Reuters, Brendan McDermid

בשנה האחרונה התקשו חברות ביומד ישראליות להיכנס לנאסד"ק בהנפקות שאינן דרך מיזוג עם SPAC, והסיבה לכך היא קשרים חלשים עם משקיעי קרנות "קדם הנפקה" (Crossover), שהפכו דומיננטיות בשנים האחרונות. לאחרונה, נראה שנפתחה דלת אחורית שתיצור הזדמנויות חדשות לישראליות. 

 

הבעיה של החברות הישראליות

משקיעי Crossover יוצרים את הגשר שבין חברות פרטיות לשוק, ולמעשה הם נותנים להן את הגושפנקה שצריכים משקיעים שאינם מומחים בתחום הביומד - הן מבחינת איכות המדע של אותה חברה והן מבחינת סיכויי ההצלחה שלה. בשנים האחרונות, הנפקה בתחום מדעי החיים שיוצאת לדרך ללא השקעת Crossover שמקדימה אותה כמעט אינה יכולה להצליח.

מהצד השני, חברות ביומד מגלות שצורכי ההון הם גדולים כבר בשלב הניסויים בבעלי חיים ואין להן ברירה אלא ללכת לבורסה כדי לגייס את הסכומים הגדולים הדרושים. "השוק הפרטי לא יכול לתמוך בזה. ואכן היום תעשייתה הפארמה אחראית ל-40% מההנפקות בבורסה", הסביר לנו בעבר ד"ר פיני אורבך, ראש תחום הפארמה בארקין החזקות.

ההתעלמות של קרנות Crossover אמריקאיות מהחברות הישראליות מורידה בתורה גם את התיאבון של משקיעי הון סיכון בשלבים המוקדמים בחברות הללו. המגמה הזאת מונעת מחברות להיפגש עם סכומים גדולים אפילו בסבבים הראשונים שלהן. זה לא אומר בהכרח שהחברות הישראליות אינן איכותיות, אלא שמשקיעי Crossover בדרך כלל אינם מכירים אותן היטב, וכך כל שרשרת הערך שלהן נופלת.

המגמה הזאת יוצרת מעגל היזון שלילי. היא משפיעה בסופו של דבר על איכות החברות, כי אם הן אינן מצליחות לגייס הון משמעותי בתחילת הדרך, אין להן סיכוי להיבנות כחברות תחרותיות. הדברים האלה נכונים לחברות שאינן בתחום הבריאות הדיגיטלית - אלה יכולות להוכיח עצמן במהירות רבה ועם הון נמוך בהרבה. לגבי השאר, אם המצב הנוכחי יימשך, תעשיית הביומד בישראל עלולה להתייבש. בתנאים כאלה, אין טעם להקים חברות שאפתניות מהסוג שיכול לעשות פריצות דרך גדולות אבל גם חייב סכומים גבוהים. 

הדרך לצאת מהפלונטר

מהלכים שהתרחשו לאחרונה עשויים לסמן את הפתרון לפלונטר. לפני כמה שבועות הודיעו החברות כלל ביוטכנולוגיה, IBF ו-CBG של וינסנט צ'ינגוויז על גיוס של 126.5 מיליון דולר לחברת ה-SPAC "קקטוס 1". בשיחה עם גלובס, אמר מנכ"ל כלל ביוטכנולוגיה, עופר גונן, ש"לא במקרה קראנו לו קקטוס 1", כלומר, הוא רמז שאם הפעילות הזאת תצליח, עשויים להצטרף אליה בהמשך קקטוסים נוספים.

הצלחת המהלך הזה תלויה בשני גורמים. ראשית, ההצלחה תלויה בכך שקקטוס תמצא חברה משכנעת להתמזג איתה, כך שמשקיעי ה-SPAC ישמרו על ההשקעה שלהם בתוך החברה. והגורם השני הוא מצב הספאקים באופן כללי. בחודש האחרון התחום הזה חטף כמה מכות, לאחר שהתברר שחברות שהתמזגו לספאקים לא סיפקו את הסחורה. עם זאת, יש מי שאומר שהשוק עבר את המהמורה הזאת ומתחיל להתאושש. 

במקביל, זמן קצר לפני גיוס קקטוס 1, הודיעה חברת ארקין החזקות על גיוס של קרן Crossover בהיקף של 270 מיליון דולר, שתשקיע בחברות לפני הנפקה. ארקין לא ציינה במיוחד שתשקיע בחברות ישראליות, אולם רוב משקיעיה ישראלים, ולא נראה שאמורה להיות לה הטיה נגד חברות מקומיות.

גונן אומר שהוא רואה אפשרות לשיתוף פעולה בין הקרן של ארקין לספאק של כלל ביוטכנולוגיה. כרגע יש מחסור בישראל של חברות פורצות דרך שבאמת יכולות להתאים להתמזג ל-SPAC לפי שווי של מיליארד דולר, והתקווה היא שאם תהיה קרן Crossover ישראלית, יהיה קל יותר לחברות האלה להיבנות. 

תפקיד שוק ההון המקומי

בינתיים, כמה חברות בכל זאת הצליחו להתמזג - NRX, שמייסדיה אמריקאים והיא נסחרת כעת לפי שווי של 544 מיליון דולר, כשישית ממחיר השיא שיוחס לה במסגרת המיזוג; אלפא תאו, שהטכנולוגיה שלה נראית יוצאת דופן, וב-SPAC שאליו היא אמורה להתמזג, לפי שווי של מיליארד דולר, יש משקיעה ישראלית אחת, ווליו בייס; וחברת ממיק, שאמורה להתמזג ל-SPAC בשם Medtech Acquisition Corp לפי שווי של מיליארד דולר. יו"ר ממיק, מוריס פרה, שכבר מכר חברת רובוטיקה במאות מיליוני דולרים ומשמש מנכ"ל של חברת אינסייטק, מוביל את ממיק למיזוג ל-SPAC לפי 2 מיליארד דולר.

אבל אלה יוצאות הדופן המעידות על הכלל. אם אכן ייווצר מסלול שבו חברה ישראלית טובה באופן יוצא דופן יכולה לקבל השקעה מקרן Crossover ישראלית וללכת ל-SPAC ייעודי לישראל, הרי שלמשחק עשויות להגיע גם קרנות המעוניינות בהשקעה בשלב המוקדם יותר. אולי קרנות כמו ארקין וכלל ביוטכנולוגיה בעצמן יהיו בעלות תיאבון רב יותר להשקעות מהסוג הזה, בידיעה שיש להן מוצא לשוק. כמובן, אם המודל יצליח, קרנות ישראליות רבות יותר ירצו לשחזר אותו, וגם האמריקאים אולי יפסיקו לפסול חברות ישראליות.

גם לשוק ההון המקומי יש תפקיד במקרה הזה. הוא יכול לעזור לחברות ישראליות להיבנות כך שקרן Crossover תרצה להשקיע בהן, או להיות המוצא לחברות שיקבלו השקעה מקרנות פרטיות, אבל בסופו של דבר לא יצמחו להיות החברות המתאימות למסלול של נאסד"ק.

ההנחה שאכן ייווצר מסלול ישיר כזה לחברות ישראליות לנאסד"ק ושבעקבותיו יתפתח שוק מקומי שיוכל לייצר באופן קבוע חברות איכותיות היא אופטימית, ורלוונטית בתנאי שתנאי השוק הבסיסיים יישארו כפי שהם: סביבת ריבית שתמשיך לתגמל את מודל ה- SPAC; קבלת חברות בשלבים מוקדמים, אחרי שקיבלו גושפנקה ממשקיעי Crossover; והעדר חסמים נוספים שימנעו מחברות ישראליות בתחום פיתוח התרופות לקום ולשגשג כאן.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם