גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חילופי המשמרות בים הקריבי: המלכה יורדת, המפלגה הקומוניסטית הסינית עולה

רגע רב סמליות אירע השבוע במדינת-המיקרו ברבדוס, שמזכיר לנו מאיפה באנו ולאן אנחנו הולכים ● קשר בן 400 שנה עם בריטניה מסתיים, והדלת כבר פתוחה לרווחה בפני סין שהיקף הפעילות הכלכלית שלה במדינות זעירות בים הקריבי, או בדרום האוקיאנוס השקט, הוא חסר תקדים

הנסיך צ'ארלס,  רה''מ של ברבדוס, מיה מוטלי, והארכיבאית, אינגריד תומפסון, בארכיון האי, שלישי / צילום: Reuters
הנסיך צ'ארלס, רה''מ של ברבדוס, מיה מוטלי, והארכיבאית, אינגריד תומפסון, בארכיון האי, שלישי / צילום: Reuters

לא רע לפתוח את הדלת מפעם לפעם בפני מדינות-מיקרו, כדי להיזכר שחלק ניכר מהעולם לא מורכב ממעצמות גדולות, או אפילו בינוניות. מדינת המיקרו שזכתה השבוע בתשומת לב בינלאומית יוצאת דופן היא ברבדוס, האי בן 300 אלף התושבים בים הקריבי, 400 ק"מ מחופי ונצואלה.

‫כמעט 400 שנה לאחר שאניות אנגליות התחילו לפרוק עבדים אפריקאים בחופיה, ברבדוס הסירה השבוע את הכתר מעל ראשה של מלכת בריטניה. המלכה חדלה בזה להיות ראש המדינה של ברבדוס, האי הקטנטן נעשה רפובליקה, ונסגר בזה מעגל קודר ומסובך.

‫ברבדוס מעולם לא התחרתה ביהלומים הגדולים של הכתר הבריטי, מהודו עבור דרך קנדה ואוסטרליה. אבל היא הייתה נוצצת מספיק, כדי לזכות בכינוי "אנגליה הקטנה".

‫בריטניה ירדה זה כבר מנכסיה האימפריאליים. ברבדוס עצמה קיבלה עצמאות עוד לפני 55 שנה. שבועת האמונים שלה לכתר הבריטי הייתה סמלית בלבד. המושל הכללי, או באחרונה המושלת, היו מתמנים בידי ממשלת ברבדוס, והמלכה בלונדון הייתה רק חותמת. אבל לאקט הניתוק יש משמעות סמלית גדולה, שלא הוחמצה גם בכלי תקשורת הממעטים להקדיש לה תשומת לב.

"מעשי הזוועה של העבדות"

‫יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'ארלס, בא לברבדוס כדי להשתתף במעמד הסיום של המלוכה. היסטוריונים אומרים שלנוכחותו לא היה תקדים. המלוכה הבריטית בוטלה בעשרות ארצות, ענקיות כזעירות, ונסיך דם בריטי מעולם לא בא כדי לקפל את הדגל. לא זו בלבד שהוא קיפל, אלא שהוא גם הכה על חטא "מעשי הזוועה של העבדות, המכתימים את ההיסטוריה שלנו".

‫הכול היה ברוח טובה. ברבדוס לא הכינה את הגיליוטינה, אם כי ממשלתה חושבת שעל בריטניה לשלם פיצויים על העבדות. מה יש, היא שילמה פיצויים של כמעט 20 מיליון לירות שטרלינג לבעלי העבדים, כאשר ביטלה את העבדות בתחומיה ב-1833. במושגים של היום, הסכום ההוא שקול כנגד 2.5 מיליארד ליש"ט. האין צאצאי העבדים ראויים לפיצויים?

‫המלכה בת ה-95 שלחה את איחוליה החמים לעם של ברבדוס, ומדינת האי תוסיף להשתייך לחבר העמים הבריטי, שלא תמיד ידוע בשביל מה הוא קיים ומה הוא מייצג, חוץ מזה שהוא מעניק לבריטניה מראית עין של השפעה על המערכת הבינלאומית. בחבר העמים הזה יש 54 חברות, ורק 15 מהן מוסיפות לשמור אמונים לכתר הבריטי. הדעת נותנת שברבדוס תעניק השראה לפחות לחלק מן הנותרות, בוודאי בים הקריבי. אולי ג'מייקה, הגדולה בהרבה, תלך בעקבותיה. ואולי, יום אחד, גם אוסטרליה וניו זילנד יעשו כן.

"אנגליה הקטנה לסין הקטנה"

‫יציאתה של "אנגליה הקטנה" זכתה לציונים של עצב כלשהו בעיתונות הבריטית. עיתון אחד, 'סאנדיי טיימס', קידם אותה בכותרת ענק, "איך ברבדוס הפכה מאנגליה הקטנה לסין הקטנה". הכתבה שמתחתיה תיארה, לכאורה, כיצד ברבדוס מחליפה אדונים אימפריאליים. במפה של ברבדוס שהוצגה בכתבה נראים דגלים סיניים נטועים בחלקים שונים של האי, ומציינים את "פעולת ההשתלטות" הסינית.

‫הנה כאן (דווקא במחוז הנקרא סקוטלנד), הסינים סוללים דרכים בהרים, כדי של-30 האוטובוסים החשמליים שהם עומדים למסור, יהיה על מה לנסוע; וכאן יעמדו בתים מוכנים, שהסינים שולחים לעזרת פליטיה של סופת הוריקן אחרונה; שם הסינים יבנו בית מלון, ושם הם ישדרגו את מערכת הביוב; בעיר הבירה ברידג'טאון הם ישפצו את האצטדיון הלאומי, ובקמפוס של אוניברסיטת הווסט-אינדיז (הכינוי הקולוניאלי של איי הים הקריבי) הסינים כבר פתחו עוד מכון קונפוציוס אחד.

‫בסך הכול, אומרת הכתבה, הסינים השקיעו בסביבות חצי מיליארד דולר בברבדוס, וזה הרבה-הרבה יותר ממה שהשקיעו הבריטים. כמה בעצם השקיעו הבריטים בזמן האחרון? שואל העיתון את ראש ממשלת ברבדוס, מיה מוטלי. "כמעט אפס", משיבה מוטלי, העומדת בראש ממשלת שמאל (שזכתה באופן דמוקרטי בכל 30 מושבי הפרלמנט).

האובססיה: לסלק את טייוואן

‫ברבדוס אינה היחידה בים הקריבי הזוכה בתשומת לב מסיבית של סין. דוח בן שנה של מרכז ווילסון בוושינגטון מניב סחרחורת קלה כשקוראים אותו. הוא מראה, שהסינים אינם פוסחים על שום מקום בים הקריבי, קטן כקטנטן, זעיר כזערורי.

‫הם יוצקים סכומי עתק כמעט אל כל תחום אפשרי של פעילות אנושית. אין לנו כאן המקום למסור פירוט מלא (אפשר להוריד אותו פה), אבל די להזכיר שסין רכשה נמל מכולות בקינגסטון, ג'מייקה, והשקיעה בו 2.7 מיליארד דולר; בנתה אתר נופש באיי בהאמה בהשקעה של 4.2 מיליארד דולר; מחזיקה רבע מקונסורציום נפט בינלאומי, הקודח בגאייאנה; שולטת ברוב הטימבר של סורינאם; מרחיבה את נמל סנטיאגו בקובה באמצעות אשראי של 120 מיליון דולר, ומתכננת להקים מרכז לבינה מלאכותית על האי.

 

‫"הים הקריבי מכוסה אצטדיוני כדורגל וקריקט שבנתה סין, בנייני ממשלה, בתי חולים, מרפאות ותשתית כבישים", כותב הדוח של מרכז וילסון. רבים מאלה נבנו בתמורה להסכמתן של ארצות קריביות לנתק את היחסים עם טייוואן הדמוקרטית. בידוד בינלאומי של טייוואן נעשה בשנים האחרונות אובססיה של המשטר הקומוניסטי. ב-2018 הוא הבטיח שלושה מיליארד דולר לרפובליקה הדומיניקנית תמורת הניתוק.

‫אגב, הים הקריבי אינו היחיד המספק יעדים לפיתויים דיפלומטיים של סין. היא דוחקת את רגליה של טייוואן גם מאיי-מיקרו בדרום האוקיאנוס השקט. להיטותה עתה זה יצקה שמן על מדורה של סכסוך אתני רב שנים בארכיפלג של איי שלמה, 1,750 ק"מ צפון מזרחה מאוסטרליה.

‫ב-2019 בייג'ינג שכנעה ראש ממשלה ותיק של איי שלמה לנתק יחסים הדוקים ומשתלמים עם טייוואן, שכללו סיוע כלכלי וטכני ניכר. בשבוע שעבר פרצו הפגנות אלימות בעיר הבירה של איי שלמה, ונראה שפרשת סין-טייוואן עמדה במרכזן. בנייני ממשלה עלו באש ורכוש סיני נפגע. אוסטרליה שיגרה תגבורת ביטחונית, כדי לעזור לממשלה להחזיר את השקט על כנו.

‫סין עומדת זה שנים אחדות בעיצומו של מסע התפשטות כלכלי ופוליטי, שמעט מאוד ארצות עדיין לא הבחינו בו, או הרגישו את תוצאותיו. הוא מתנהל במרחקים עצומים מבסיס הבית, במקומות שהדמוקרטיות המערביות היו רגילות לחשוב לחצרן האחורית, לפעמים בתום לב ולפעמים ביהירות.

‫הפעילות הסינית בים הקריבי חושפת חולשות פוליטיות של ארה"ב, שאפשר להגיב עליהן במשיכת כתפיים - או בדאגה. לכאורה, אז מה אם סין בונה מגרשי קריקט לילידים, או סוללת בשבילם כבישים. אבל חוכמת הניסיון מלמדת אותנו שסין רק לעתים רחוקות מאוד עושה מה שהיא עושה שלא על מנת לקבל פרס.

‫ברבדוס מספקת השבוע רקע עתיר סמלים לחילופי המשמרות בעולם. היא לא רק משלחת את המלוכה הבריטית הסקלרוטית לכל הרוחות, אלא היא גם אחת מרבות המאמינות שאת הקשרים המיוחדים עם הדמוקרטיה המערבית הנחלשת אפשר להחליף בקשרים מסועפים ורווחיים עם הדיקטטורה הסינית.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן