גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכים מודלפים מלמדים על תפקידו של נשיא סין בפעולות הענישה של בני מיעוטים

העתקים של נאומים פנימיים שפורסמו על ידי ארגון המבוסס בבריטניה מראים איך המנהיג הסיני קבע את תוכנית הפעולה לקמפיין נרחב נגד האויגורים ומיעוטים סיניים אחרים באזור

נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong
נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong

פאנל של עורכי דין ואקטיביסטים בבריטניה פרסמו מה שתיארו כמסמכים מודלפים של הממשלה הסינית השופכים אור נוסף על התפקיד ששיחק הנשיא שי ג'ינפינג בניהול הקמפיין של המפלגה הקומוניסטית להיטמעות כפויה של מיעוטים דתיים בחברה הסינית, במחוז שינג'יאנג בצפון מערב המדינה.

העתקים של המסמכים, שחלקם מסומנים "סודי ביותר", כוללים נאומים שנשא הנשיא שי ומנהיגים בכירים אחרים בפני אנשי המפלגה לגבי המצב בשינג'יאנג בשנים 2014 ו־2017, התקופה בה נהגה והושק קמפיין ההיטמעות הכפויה.

על פי המסמכים, הנשיא שי הזהיר לגבי סכנות ההשפעה הדתית והאבטלה בקרב המיעוטים והדגיש את חשיבות "יחס האוכלוסייה", או המאזן המספרי בין המיעוטים לבין הסינים ממוצא האן, הסינים המהווים את רוב העם במדינה והקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעולם.

העתקי המסמכים הועלו ביום שלישי לאתר של בית הדין האויגורי, קבוצה לא ממשלתית שערכה שימועים בלונדון לגבי הפרות זכויות האדם שנעשו נגד בני העם האויגורי, המיעוט הגדול ביותר בשינג'יאנג.

"ההשפעה האישית של שי הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו"

אדריאן זנז, חוקר של המדיניות הסינית כלפי מיעוטים אתניים היושב במינאפוליס, אמר שפנו אליו מבית הדין האויגורי בבקשה לאמת את המסמכים, והוא עשה זאת יחד עם שני עמיתים.

המסמכים הם כנראה חלק ממצבור מסמכים שהניו יורק טיימס דיווח עליו כבר ב־2019, אמר זנז. הניו יורק טיימס פרסם את הטקסט של כתריסר עמודים, אבל לא הראה צילום של אף מסמך. זנז אמר שבעוד שהדיווח בניו יורק טיימס הראה ששי היה מעורב באופן אישי בתכנון הקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג, האוסף המלא של המסמכים מצייר תמונה שלמה יותר.

"ההשפעה האישית של שי על פרטים רבים מהזוועה הזו הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו", אמר.

משרד החוץ הסיני האשים את זנז ואת בית הדין האויגורי בהפצת שמועות והוסיף שלבית הדין אין מעמד חוקי. "לא משנה מה יעשו הליצנים האלה נגד סין, הפיתוח של שינג'יאנג רק ישתפר וישתפר", נמסר ממשרד החוץ.

את מקור הדליפה לא ניתן היה לקבוע. דוברת של הניו יורק טיימס אישרה שהמסמכים שפורסמו על ידי בית הדין האויגורי הם אותם מסמכים עליהם דיווח העיתון ב־2019, והוסיפה שהעיתון לא היה הגורם שהדליף אותם לבית הדין.

שינג'יאנג, הנמצאת במרכז אסיה, היא ביתם של כ־14 מיליון אויגורים דוברי אויגורית, שפה הקרובה לטורקית, ומיעוטים אחרים, ברובם מוסלמים. פעילי זכויות אדם וחוקרים אומרים שהרשויות הסיניות באזור כלאו מיליון או יותר אויגורים ובני מיעוטים אחרים במחנות ריכוז כחלק מקמפיין היטמעות חברתית כפויה גורף שכולל בין היתר איסורים על קיום מנהגים דתיים, אינדוקטרינציה פוליטית, עבודת פרך, הפרדה בין בני משפחה ואכיפה מחמירה של נהלי הגבלת ילודה.

מדיניות המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג הובילה לסנקציות מצד ארה"ב ומדינות מערביות אחרות ועזרה להניע קריאות בין פעילי זכויות אדם להחרים את אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, שצפויה להתקיים ב־2022.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה"

הרשויות הסיניות מתארות את המחנות כמתקני הכשרה תעסוקתית ומתארת את הקמפיין של הממשלה כגישה חדשנית להתמודדות עם קיצוניות דתית. במשך עשורים, נאבקה בייג'ינג בתנועה בדלנית קטנה ולעתים אלימה בשינג'יאנג, שמתגוררת באוזר שנמצא בלב פרויקט התשתיות הלאומי העצום של שי "יוזמת החגורה והדרך", שעלותו טריליוני דולרים.

חוקרים אומרים שהקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג הוביל לסדרת מתקפות מצד בדלנים אויגורים, כולל מתקפה בבייג'ינג ומתקפה נוספת בעיר הדרום מערבית קונמינג, ב־2013 וב־2014. שי ביקר בשינג'יאנג זמן קצר לאחר המתקפה בקונמינג, והודיע על תחילת מה שהגדיר אז כ"מלחמה עממית נגד הטרור".

הרבה מהמסכים שפורסמו ביום שלישי מתוארכים לאביב 2014. בסקירה שנלוותה למסמכים, כתב זנז שווידא את מקוריות המסמכים בין היתר על ידי השוואת תוכנם לדיווחי התקשורת בבעלות המדינה על הקמפיין בשינג'יאנג ומסמכי ממשלה שאחר כך פורסמו באופן ציבורי.

בית הדין האויגורי החליט לא לפרסם את המסמכים המקוריים על מנת לשמור על מקור הדליפה, כך אמר זנז. במקום זה, פרסם תעתיקים שלהם המשחזרים את צורתם ותוכנם, אך ללא סימנים העלולים להצביע על מקורם.

זנז ציין שבכמה מקרים משפטים שלראשונה נאמרו על ידי הנשיא שי בנאומים מ־2014 הופיעו אחר כך במסמכי מדיניות של הממשלה או יוחסו לפקידים בכירים אחרים שחזרו על דברי הנשיא מילה במילה.

תעתיק של נאום שנשא שי בפגישה בשינג'יאנג במאי 2014, למשל, מצטט אותו אומר שהמפלגה הקומוניסטית "לא צריכה להסס או לוותר על השימוש בנשק הדיקטטורה הדמוקרטית של העם ולמקד את האנרגיה שלנו בלתת מכה מוחצת" נגד כוחות הקיצוניים הדתיים בשינג'יאנג.

העיתון הרשמי שינג'יאנג דיילי ייחס ציטוט כמעט זהה לפקיד הממשלה הבכיר ביותר באזור באותה עת, ז'אנג צ'ונשיאן, חודש אחר כך.

הנאום של שי מ־2014 גם נעשה לפני תוכנית תעסוקה גורפת לאויגורים בתחום הטקסטיל ותעשיות אחרות שפעילי זכויות עובדים אומרים שנעשתה פעמים רבות בכפייה ושהובילה את ארה"ב להטיל איסור על יבוא מוצרים התפורים מכותנה שמקורה בשינג'יאנג.

"בעיות התעסוקה בשינג'יאנג בולטות. מספרים גדולים של אנשים מחוסרי עבודה שנותרו להתבטל עשויים לגרום לצרות", אמר שי, על פי אחד המסמכים. העבודה בתוכניות הממשלה, לעומת זאת, "תורמת לאינטראקציה אתנית, החלפת רעיונות והיטמעות".

בנאום אחר שלא פורסם בעבר, טען שי ש"מאזן האוכלוסייה וביטחון האוכלוסייה הם יסודות חשובים לשלום ויציבות לשנים ארוכות". המשפט הזה צוטט מילה במילה שש שנים אחר כך על ידי פקיד בכיר בשינג'יאנג שהזהיר ששיעור הסינים ממוצא האן באוכלוסייה בדרום שינג'יאנג שהאויגורים היו הרוב בה היה "נמוך מדי" ב־15%.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה", אמר זנז.

המסמכים מראים ששי עשה הבדלה בין "רוח הדת הטהורה" וקיצוניות דתית, וטען ש"על פעילויות דתיות נורמליות והזכויות החוקיות של העולם הדתי חובה להגן". אבל המנהיג הסיני גם יצא נגד מה שתיאור כהתערבות של הדת בנושאים הקשורים ל"חיי החול" כמו נישואין, הלוויות ומציאת בני זוג, כך ניתן לראות במסמכים.

בפועל, כפי שדיווח הוול סטריט ג'ורנל, האויגורים בשינג'יאנג סבלו מאיומים במעצר או שליחה למחנות בגלל מגוון מנהגים דתיים נפוצים כמו תפילה או החזקת ספרי קוראן.

"במקומות בהם הדת מתערבת בנושאי המדינה - וכמובן 'נושאי המדינה' זה כמעט הכל, בעצם - אז זה מוגדר כקיצוניות דתית שיש להילחם נגדה", אמר זנז.

המסמכים שהודלפו כוללים גם את הטקסט של נאום מ־2017 שנשא מנהיג המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג צ'ן קואנגואו, בו הוא מקשר באופן ישיר את מחנות הריכוז לפקודות מבייג'ינג, ומונה אותם לצד רשתות המעקב הנרחבות במחוז כדוגמה למאמצים "ליישם לגמרי את המטרה המרכזית" שהנשיא שי קבע למחוז שינג'יאנג.

בית הדין האויגורי קיבל 11 תיקי מסמכים הכוללים בסך הכל 300 עמודים, כך אמר זנז. הם לא כוללים תסריט שאלות ותשובות שהכינו פקידים בשינג'יאנג כמדריך מה לומר לאויגורים שחוזרים על בני משפחה שנעצרו, שהיה חלק מהדיווח של הניו יורק טיימס מ־2019.

בית הדין פרסם תעתיקים של שלושה מסמכים בלבד מתוך ה־11 ביום שלישי, והאחרים יפורסמו בעתיד, כך אמר זנז.

דיוויד טובין, חוקר העוסק בשינג'יאנג באוניברסיטת שפילד הבריטית, וג'יימס מילוורד, היסטוריון מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, עברו על המסמכים המקוריים ועל הניתוח שעשה זנז. בעוד שרבים מהרעיונות על דת וניהול המיעוטים האתניים כבר הופיעו בסין בעבר, אמר טובין, המסמכים המודלפים מהווים שינוי בגלל שמקורם הוא מרכז הכוח של סין.

"זו לא אידאולוגיה שיש ללמוד אותה או להרהר עליה, זו פקודה", אמר לגבי המסר ששי שלח לפקידים הבכירים. "אין אפשרות להתנגד או לסרב לזה".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"