גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת "נדל"ן" במטאוורס שוברת שיאים בעולמות מדומים

רכישות חברות של נכסים דיגיטליים בעולמות מקוונים מהוות הימורים על כך שערך הנכסים יעלה ככל שיותר אנשים יצטרפו

מארק צוקרברג מציג את החזון של מטא / צילום: צילום מסך
מארק צוקרברג מציג את החזון של מטא / צילום: צילום מסך

שוק המקרקעין הלוהט הבא לא נמצא בחופים יפים או בשדרות שטופות שמש של עיר כלשהי. הוא נמצא במטאוורס, שם גיימרים מתאספים ומכירות נכסים דיגיטליים קובעות שיאים חדשים.

מספר גדל של חברות השקעה רוכשות אדמה דיגיטלית בעולמות כמו Sandbox ו־Decentraland, שם השחקנים עושים סימולציה של עיסוקים מהעולם האמיתי, מקניות ועד הליכה להופעות. הם מהמרים שאנשים פרטיים וחברות יוציאו כסף על שימוש בבתים מדומים ובחללי חנויות ושערך הנכסים יגדל ככל שיותר אנשים יצטרפו לעולמות האלה.

האינטרס של משקיעים בנכסי מקרקעין מדומים קיבל דחיפה בחודש שעבר אחרי שפייסבוק שינתה את שמה ל־Meta Platforms, והודיעה שתתמקד בעולמות מקוונים, המכונים באופן קיבוצי המטאוורס.

האינטרס הגיע לשיא חדש ביום שלישי כש־Republic Realm, חברה המפתחת נכסי מקרקעין במטאוורס, הודיעה ששילמה 4.3 מיליון דולר על קרקעות בעולם Sandbox, קניית המקרקעין המדומים הגדולה ביותר שנרשמה, על פי החברה ונתונים של האתר NonFungible.com, העוקב אחר מכירות קרקעות דיגיטליות.

Republic Realm קנתה את הקרקע הדיגיטלית מחברת משחקי המחשב Atari ושתי החברות אמרו שהן מתכננות לשתף פעולה בפיתוח כמה מהנכסים על הקרקע הזו.

הרכישה שברה שיא שנקבע רק בשבוע שעבר על ידי חברה בת של חברת ההשקעות הקנדית Tokens.com Corp, שהודיעה ששילמה כ־2.5 מיליון דולר על אדמה ברובע האופנה של העולם המדומה Decentraland.

"זה כמו לקנות אדמה במנהטן לפני 250 שנה כשהעיר רק נבנתה", אמר אנדרו קיגואל, מנכ"ל Tokens.com.

הערים המדומות

העולמות המדומים האלה, שלעתים נוצרים על ידי מפתחי משחקי המחשב, כוללים ערים בהם האווטאר של משתמשים יכולים לשוטט ולעשות קניות כמו למשל לרכוש מעיל חורף חדש או לרכוש ציור לתלייה על הקיר של הבית המדומה שלהם. בעולמות הדיגיטליים האלה יש דירות או אולמות בהם משתמשים יכולים לבלות עם אווטארים של חבריהם מהחיים האמיתיים. המשתתפים ישלמו במטבעות קריפטו על מנת להמר בבתי קזינו מדומים או להוציא כסף על דברים יותר ראוותניים כמו יאכטות מדומות.

משקיעי נדל"ן מבקשים למכור בתים שנמצאים קרוב לאטרקציות המדומות ולבתים של חבריהם של המשתמשים. הם מפתחים גם חללים קמעונאיים, שהם מקווים להשכיר לחנויות מקוונות עבור דמי שכירות במטבעות אמיתיים או מטבעות קריפטו. בעלות על הקרקעות נרשמת במטבעות שאינם בני חליפין, מזהים דיגיטליים המקבילים בפועל לשטרי בעלות של העולם האמיתי. מכירות נכסים לרוב נעשות במטבעות קריפטו שהם ייחודיים לכל מטאוורס בנפרד.

ההשקעות יכולות להיות כרוכות בסיכון. שלא כמו עם נכסי מקרקעין אמיתיים, הנוטים לשמור על ערך כלשהו בזמני שפל של השוק, הערך של נכסים מקוונים עלול לצנוח לאפס אם העולם שבו הם נמצאים יוצא מהאופנה ואנשים מפסיקים לבקר בו.

המחירים יכולים גם להיחתך בחדות בגלל התנודתיות של מטבעות הקריפטו, כך אמר זאק ארונס, שותף בחברת ההון סיכון המתמקדת בנכסי מקרקעין MetaProp. "אם אני קונה בניין תמורת 40 מטבעות אתריום ואז האתריום יורד ממחיר של 4,000 דולר למחיר של 100 דולר למטבע, אז יש כאן סיכון יסודי שאני לא באמת עושה כשאני קונה נכס מקרקעין פיזי", אמר.

בחברה Republic Realm מנסים להקטין את הסיכון על ידי רכישת קרקעות בכמה עולמות מדומים שונים, כך אמרה המייסדת השותפה ג'נין יוריו. החברה אומרת שהיא מנהלת שני מכשירי השקעה בעולם האמיתי הממוקדים בנכסי מקרקעים מדומים ויש בבעלות כ־2,500 מגרשים של אדמה דיגיטלית ב־19 עולמות שונים. יוריו אמרה שהיא בילתה עשור שלם כמנהלת השקעות בנכסי מקרקעין, ראשית בחברה Northstar Realty Finance Corp, ואז ב־Standard Hotels, לפני שעברה לתעשיית הטכנולוגיה הפיננסית.

החברה קונה אדמה ישירות ממקימי העולמות או מצד שלישי כמו למשל דרך מודעה למכירה או עסקאות שנעשות מחוץ לשוק, כך אמרה יוריו. בכמה מקרים, החברה מחזיקה בקרקע הריקה ומחכה שתעלה בערכה. במקרים אחרים, היא משלמת לאדריכל לעצב בתים מדומים או קניונים ואז למפתחי משחקים לבנות אותם.

להפוך את חוקי הפיזיקה

כמו בעולם האמיתי, כללי בנייה מגבילים מה ואיך חברה יכולה לבנות במטאוורס ובאופן תיאורטי לפחות, יזמות רבה מדי עלולה להוביל לעודף בשוק. אבל שלא כמו בעולם האמיתי, בניינים במטאוורס יכולים להפר את חוקי הפיזיקה, כמו למשל כשנראה שהם מרחפים מעל הקרקע.

"ואז אנו גובים דמי שכירות, בדיוק כמו בעל בית רגיל", אמרה יוריו. החברה מעסיקה מנהל נכסים על מנת להתמודד עם תלונות של הדיירים ושינויי בקשות. הפרויקטים שלה כוללים קניון שהיא משכירה למוכרים הסוחרים באופנה לאווטארים, וקהילה מתוכננת מראש של כ־100 ווילות על איים פרטיים שהיא מוכרת לאנשים שונים.

בחברה Tokens.com, שנסחרת באופן פומבי, בונים בימים אלה גורד שחקים בן 18 קומות ב־Decentraland שהחברה מקווה להשכיר לעורכי דין או בורסות של מטבעות קריפטו, שיוכלו להשתמש בו לאירוח אירועים או לפרסום.

החברה מבקשת לפתח נכסים על קרקע שקנתה ברובע האופנה של Decentraland, שהיא רוצה להשכיר לחברות אופנה כחלל לאירועים וחנויות.

"אנחנו יכולים ליצור משהו שהוא המקביל של רודיאו דרייב או השדרה החמישית, וחברות כמו אדידס וגוצ'י יגיעו", אמר המנכ"ל קיגואל.

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין