גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר משקיע, מיסטר צרכן - והאינפלציה

נתוני המאקרו אינם מותירים מקום לספק: האינפלציה הולכת וקונה לעצמה אחיזה איתנה במשקי העולם ● לסביבה הכלכלית הזו יש פנים רבות ומגוונות, שמקשות על התאמת הצרכים של כל אחד מאיתנו למציאות החדשה ● כך, כצרכנים לדוגמה, אנו משוועים לשווקים תחרותיים ולחברות שמסתפקות בשולי רווח צנועים, וכמשקיעים נעדיף חברות רווחיות בעלות נתח שוק גדול

אינפלציה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אינפלציה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעטים חזו בתחילת מגפת הקורונה שאחת מתופעות הלוואי העקשניות שלה תהיה התפרצות אינפלציונית. נתוני מאקרו לחודש אוקטובר לא הותירו מקום לספק - קצב האינפלציה בארה"ב שבר שיא של 30 השנים האחרונות, בגוש האירו - של 13 השנים האחרונות, ובאנגליה - "רק" של העשור האחרון.

מאחר שלא מדובר בנתון חד-פעמי, אלא במגמה, ניתן לסכם כי העולם מתמודד עם "לונג קוביד" כלכלי, וארה"ב ניצבת בחזית המאבק. אם כן, לגל האינפלציה הנוכחי פנים רבות, וכדאי לבחון אותו מזוויות שונות כדי לגבש מדיניות השקעה תואמת לשנת 2022.

הצרכנים: פתיחה מחדש של רוב ענפי הכלכלה האמריקאית ותמריצים פיסקאליים מסיביים נתנו זריקת עידוד כפולה לביקוש. הזינוק ב"תיאבון" הצרכני היה כל כך גדול וכל כך בלתי צפוי, שלעיתים קרובות ההיצע התקשה לעמוד בקצב, אף על פי שקיבל סיוע מיבוא ומירידה במלאים. צווארי בקבוק נוצרו לאורך כל שרשרת האספקה, החל מחומרי גלם, מקורות אנרגיה ומתכות, וכלה בפסי ייצור, נמלים או נהגי משאיות.

משקי הבית נותרו עם חיסכון "עודף"

תחילה נרשם עיקר ההתייקרויות במספר קטגוריות ספציפיות, בעיקר במוצרים בני-קיימא, כגון רכבים משומשים וחדשים, רהיטים, מוצרי אלקטרוניקה, טלוויזיות ועוד. העברות ממשלתיות נדיבות ועליות בשווקים הפיננסיים (שגרמו "אפקט עושר") הותירו את משקי הבית של כל שכבות האוכלוסייה עם חיסכון "עודף", שנאמד בנובמבר 2021 בכ-2.5 טריליון דולר. מגבלות הריחוק החברתי ניתבו את הכסף הפנוי לטובת המוצרים הפיזיים, על חשבון השירותים. המחירים התנהגו בהתאם.

 

עם הזמן, סעיפים נוספים בסל הצריכה של משקי הבית "נדבקו" במחלת האינפלציה, והיא קיבלה אופי רחב יותר ולכן מדאיג יותר בעיניי קובעי המדיניות המוניטרית. אומנם עבור חלק מהענפים - בעיקר רכב - מתרבים הסימנים להקלה מסוימת בצווארי הבקבוק, אך הדרך לניקוי אורוות מלא כנראה עוד רחוקה.

העובדים: סימן שאלה גדול יותר מרחף סביב שוק העבודה. אמריקאים רבים החליטו במהלך המגפה לפרוש לפנסיה מוקדמת, להפוך לעצמאים, להחליף עבודה, להחליף מקצוע או להישאר בבית כדי לטפל בילדים, זאת בד בבד עם צמצום בהיקף ההגירה בגיל העבודה.

ב-2021 פלט שוק העבודה בארה"ב עובדים פוטנציאליים, ולא הצליח למלא משרות פנויות. היצע עבודה מוגבל, לצד הגידול בביקוש לעובדים, נתן דרור לעליות השכר, בעיקר של עובדי הצווארון הכחול ושל העובדים הבלתי מיומנים מענפי השירותים.

החברות והערך שלהן בשווקים הפיננסיים: חוסר האיזון בין ההיצע לביקוש יצר את אחת השנים "החמות" ביותר לא רק בגזרת האינפלציה, אלא גם ב"בורסת הניחושים" האקדמיים בנוגע למשך הזמן של המאורע. בבורסה לניירות ערך נפתח מנעד רחב של תחזיות, הקפיץ את רמת התנודתיות באג"ח והשאיר סימני שאלה רבים בנוגע לבניית תיקי המניות לשנה-שנתיים הקרובות.

מה צפוי לקרות לרווחי החברות?

אחרי שלושה עשורים שבהם אינפלציה מתונה וריביות נמוכות עזרו להעלות את שווי המניות והאג"ח, בוול סטריט תוהים היום האם 2021 היא "גליץ'" פוסט-פנדמי, שייפתר מעצמו, או שמא כדאי להיערך למשהו מתמשך יותר. שאלה לא פחות חשובה היא מה יקרה לרווחי החברות בסביבת אינפלציונית חמה יותר.

בגזרת החברות שמרכיבות את S&P 500 , למרבה ההפתעה, תקופת האינפלציה מתגלה כברכה, לא כקללה. תוצאות הרבעון השלישי 2021 הראו כי רובן הצליחו להפוך את לימוני האינפלציה ללימונדה מתוקה של זינוק ברווחיות. הן אכן משלמות יותר על חומרים, על שכירות, על עבודה ועל הובלה, אך בה בעת, רובן ניצלו את האווירה האינפלציונית כדי להעלות את המחירים לצרכן, לעיתים קרובות בשיעור חד יותר מההתייקרות בהוצאותיהן. בנוסף, בענפים רבים נהנו החברות מגידול במחזורים.

הסתכלות על שלושת הרבעונים האחרונים מראה כי כמעט שתיים מתוך שלוש החברות הגדולות שנסחרות בבורסה בארה"ב דיווחו על שולי רווח "שמנים" יותר מאשר במהלך תקופה מקבילה ב-2019, לפני התפרצות הקורונה (נתוני FactSet). כמעט 100 מהענקיות הללו דיווחו על שולי רווח שהיו גבוהים יותר בכ-50% לפחות מהרמות של 2019.

"כשברקע עומדת כלכלה חזקה, החברות ינסו לתפוס נתח גדול יותר מהעוגה", כך לפי Oxford Economics. "אם יש להן עמדה חזקה בשוק וביקוש חזק, הן ייהנו מהיכולת להעלות מחירים".

הכלכלנים והרגולטורים: פרופ' לכלכלה רוברט רייך מכוון זרקור לבעיית הריכוזיות של Corporate America, שהיא לדידו האחראית המרכזית לזינוק במחירים. "ישנה סיבה מבנית עמוקה לבעיית האינפלציה; הכלכלה האמריקאית נמצאת בידי מספר מועט יחסית של תאגידי ענק, והם בעלי כוח להעלות מחירים. אם השווקים היו תחרותיים דיים, חברות רבות היו מותירות את המחירים על כנם, מתוך חשש לאבד את לקוחותיהן למתחרים. במקום זה, הן מעלות מחירים כשהרווחים בשיא".

מוקש עקשני: הגידול בעלויות השכר

נראה כי הלך הרוח בבית הלבן מתיישב עם זה של פרופ' רייך: "ישנם מחקרים רבים המראים ריכוז מוגבר במספר רב של ענפים במשק. למעשה, ביותר מ-75% מענפי התעשייה בארה"ב חלה עלייה בריכוזיות מאז סוף שנות ה-90. מחקרים אלו מראים כי החברות הגדולות במשק צמחו על חשבון חברות קטנות יותר. אומנם בחלק מהמקרים הריכוזיות נובעת מהעובדה שחברות גדולות הן יעילות יותר ומשקיעות יותר במחקר ובפיתוח, אבל שכיחות התופעה בכל זאת מחייבת התייחסות" (כך מתוך המאמר שהתפרסם באתר הבית הלבן).

המשקיע: בשווקים צופים כי שנת 2022 עדיין תתנהל בסימן האינפלציה, אם כי ניתן להניח כי הקצב שלה ילך ויתמתן, ככל שייפתרו בעיות ההיצע. במבט על 2022, בוול סטריט סבורים כי בהסתמך על רקורד חזק של הגנה על רווחים, גם בשנה הבאה לרוב החברות ב-S&P 500 תישאר היכולת להעביר לפחות חלק מההתייקרויות הצפויות בתשומות אל מחירי המוצרים והשירותים שהן מספקות. זאת, אומנם במידה פחותה יותר, אך ניתן לצפות שחלקן ישמרו על רווחיותן על ידי שיפור ביעילות התפעולית שלהן.

היכולת למתן את ההשפעה של עליית מחירי התשומות, כגון השכר, עלויות האנרגיה וההובלה משתנה מענף לענף, בין היתר בשל גמישות הביקוש ועוצמת התחרות.

הגידול בעלויות השכר צפוי להיות מוקש עקשני יותר מאחרים, שכן, שוק העבודה בארה"ב מאיים בתזוזה מבנית, על רקע שינויים דמוגרפיים והשפעת הקורונה. במהלך השבועות האחרונים בחנה חברת דירוג האשראי פיץ' את מקורות האינפלציה ב-18 תתי-הענפים בשוק האמריקאי, כדי להעריך את נקודות הלחץ שלהם, וכדי להבין מי מהם מסוגל להתמודד עם האינפלציה בצורה טובה יותר.

מתוך 18 הענפים, שבעה נתפסים כבעלי חשיפה גבוהה לעלויות חומרי הגלם וחמישה כבעלי חשיפה גבוהה לעליית השכר. מגזרים עם חשיפה גבוהה לכל אחד מהגורמים הנ"ל כוללים מכוניות, קבלני בנייה, חומרי בניין, מוצרי צריכה, תעשיות שונות, מסעדות, קמעונות, שירותים, משחקים ולינה ופנאי.

קבלני בנייה ומסעדות חשופים מאוד הן לעליית התשומות והן לעלויות השכר. החשיפה לעליית עלויות האנרגיה או התחבורה/לוגיסטיקה נתפסת כגבוהה בקרב ענפים בודדים, וביניהם רכב, חברות תעופה, מוצרי צריכה ושירותים.

אם כן, בעתות האינפלציה, בעוד שכצרכנים אנחנו משוועים לשווקים תחרותיים ולחברות שמסתפקות בשולי רווח צנועים, כמשקיעים נעדיף בדיוק את ההיפך: חברות רווחיות, בעלות נתח שוק גדול, כוח מיקוח חזק ויכולת לשמר רווחיות על ידי התייעלות, חדשנות ו/או על ידי גלגול העלויות אל הצרכן.

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות.ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראקש לונקאר, מיקי בודאי, דן אמיגה ומייקי פיי / צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?