גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי הכוס המלאה וחצי הכוס הריקה של ג'ו ביידן

שיעור בפוליטיקה של סטטיסטיקה: איך נתוני תעסוקה מצליחים להגיד דבר והיפוכו, ואיך יקרא אותם נגיד הבנק המרכזי בהתקרב ההחלטה על העלאת הריבית ● וגם, האם תיפול תקרת החוב הפדרלית (לא, אבל למה לא לנסות)

מקומות עבודה בכל רחבי ארה''ב מחפשים עובדים / צילום: Associated Press
מקומות עבודה בכל רחבי ארה''ב מחפשים עובדים / צילום: Associated Press

זה היה זמן קלאסי לספין. לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה האמריקאי פרסמה את נתוני התעסוקה לחודש נובמבר, והם היו מאכזבים, והם היו מעודדים.

הם אכזבו, מפני שבנובמבר נוספו פחות מחצי מקומות העבודה של חודש אוקטובר: 210 אלף, המספר הנמוך ביותר בזמן נשיאות ג'ו ביידן. כלכלנים צפו תוספת של חצי מיליון. אגב, אין זו הפעם הראשונה השנה שתחזית אופטימית מאוד מופרכת כמעט מעיקרה.

הם מעודדים, מפני שהאבטלה ירדה עד 4.2%, שיעורה הנמוך ביותר מאז פרץ משבר הקורונה במרץ 2020. שיעורה בחודש הקודם עמד על 4.6%. מספר המצטרפים החדשים לשוק העבודה עמד על 600 אלף בקירוב, ראיה להקלה של המחסור בידיים עובדות.

המחסור הזה ייחד את חודשי האביב והקיץ, ועורר את הרושם שעובדים מבכרים להישאר בבית, מפני שמענקי אבטלה ממשלתיים משתלמים להם יותר משכר. המענקים הגיעו ממילא אל קיצם, ברוב המקרים; ומעסיקים התחילו להציע העלאות שכר והטבות. נתוני נובמבר מראים, שהשכר הממוצע במשק עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4.8%.

הפוליטיזציה של הסטטיסטיקה היא עניין רגיל בארה"ב. אבל התנודות של החודשים האחרונים היו לא רגילות. כל חודש, לפעמים כל שבוע, הפריך את החודש, או את השבוע הקודם. הכרזת ניצחון דמוקרטית הקדימה שמחה-לאיד רפובליקאית.

ב-29 בנובמבר הנשיא עצמו צייץ: "מאז הושבעתי, ב-20 בינואר, חזינו בגידול-שיא של 5.6 מיליון מקומות עבודה - יותר מקומות עבודה ממה שנוצרו אי פעם בתולדות ארה"ב".

הרפובליקאים ראו את חצי הכוס הריקה בנתוני יום ו', ומצאו אוזן קשבת בתקשורת. דווקא ה'וול סטריט ג'רנל', שמאמרי המערכת שלו משקפים עמדה ימנית שמרנית בפוליטיקה ובכלכלה, דחה את הספין הרפובליקאי. הוא גרס, שמהנתונים החדשים מצטיירת כלכלה איתנה מספיק, כדי לאפשר לבנק המרכזי להעלות את שערי הרבית בתחילת השנה.

 

האינפלציה כבר לא זמנית

כל הנחלים זורמים אל ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב. היא נחלצה להצלת הכלכלה מימי הקורונה הראשונים, בהתרה מסיבית של הרצועה. גם כאשר האינפלציה התחילה להתדפק על הדלת, הנגיד וסגניו תיארו אותה כאופיינית לזמן של התאוששות מהירה ו"זמנית".

המונח "זמנית" נעלם מאוצר המלים. הנגיד ג'רום פאוול עצמו דיבר בשבוע שעבר על "אי התאמה בין היצע לביקוש, צווארי בקבוק [באספקה] והתפרצות של אינפלציה".

בנפרד, הוא אמר לוועדת הבנקאות של הסנאט, כי "גברה הסכנה שהאינפלציה תעלה", והבנק מוכן להביא אל סיומה את מדיניות "הכסף הזול" שלו. הישיבה השש-שבועית של הנהלת הבנק בשבוע הבא תרמוז על הבאות. אבל השווקים כבר מתכוננים. רוח רעה אחזה אותם מאז השימוע בסנאט: המדדים צנחו ותשואות האג"חים נסקו.

יש כמובן קשר הדוק בין מדיניות הרבית לשוק העבודה. החוק מחייב את הבנק המרכזי לנסות ולהבטיח תעסוקה מלאה. ממילא אם יש נסיגה בשוק העבודה, ואם ציפיות אינן מתמלאות, הבנק עשוי לחזור ולשקול. ספק אם זה יקרה הפעם.

הנשיא מינה את פאוול לתקופת כהונה שנייה רק ימים אחדים לפני השימוע בסנאט. בהודעת המינוי הוא שיבח את הנגיד על מנהיגותו בימים הקודרים ביותר של המשבר. הנגיד הזה עמד בלחץ כבד להקדים ולהדק את החגורה. הוא לא עשה כן. אבל אין עוד מנוס מפני ההידוק.

הן לא יצאו לארוחת ערב

משהו השתבש מעיקרו בציפיות הבית הלבן. הנשיא נתן ביטוי לתסכולו בחודש שעבר. "בזכות העוצמה של התאוששותנו הכלכלית", הוא אמר, "משפחות אמריקאיות יכלו לרכוש יותר מוצרים. אבל, נחשו מה הן לא עשו - הן לא יצאו לארוחות ערב, או צהריים, ולא הלכו לבאר המקומי, בגלל הקורונה. אז מן הן עושות? הן נשארות בבית, הן מזמינות על הרשת, והן קונות מוצרים".

לשון אחר, מכוניות ומקררים כן, בתי מלון ומסעדות לא. כלכלת השירותים לא הדביקה את קצב הצמיחה. נקל לראות את אי ההתאמה באמצעות עיון במדדי-המשנה. מדד המחירים למוצרים בני-קיימא עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-13.2%, בשעה שמדד המחירים לשירותים עלה רק ב-3.6%.

"הכסף הזול" לא התפזר בכל רחבי המשק באופן שווה. הוא מימן בולמוס קניות, שהעשיר פלאים את רשתות השיווק, סתם את צינורות האספקה והצית אינפלציה. איפה טעה הממשל? כנראה בהנחתו על מהירות הנירמול של חיי אמריקה אם כולם יתחסנו, ואם כולם יעטו מסיכות, ואם כולם ייזהרו בסיבוב, ואם וריאנטים בלתי צפויים לא יגיחו מעבר לפינה.

ברוכים הבאים ל"ממשלה החצויה"

האינפלציה היא עכשיו הסכנה הגדולה ביותר לשלומו הפוליטי של הנשיא. לפחות לפי שעה היא מטילה צל ארוך על כל מעשיו האחרים, והיא מאיימת על בבת עינו: הקצאה של כמעט שני טריליון דולר להוצאות חברתיות וליוזמת האקלים.

הנשיא קיווה מלכתחילה לקבל 3.5 טריליון דולר, אבל גם לאחר שוויתר על כמעט חצי המימון הוא מתקשה לגייס את הרוב הדמוקרטי הדחוק מאוד בסנאט להצביע לטובתה. הטענה העיקרית נגדה היא שהתכנית תגדיל את החוב הלאומי ותלבה את האינפלציה.

זו תהיה כנראה החקיקה הגדולה האחרונה של ממשל ביידן. ארה"ב נכנסת לשנת בחירות של מה שמכנים "אמצע הקדנציה". בנובמבר הבא היא תבחר קונגרס חדש, ויש כמעט תמימות דעים שהרפובליקאים יכבשו לפחות אחד משני בתי הקונגרס, וישימו בזה קץ ליכולת החקיקה של הממשל.

למה ארה"ב יכולה לצפות בשנתיים הבאות של מה שמכנים "ממשלה חצויה"? אין צורך אלא להתבונן במאבק של השבוע שעבר על מימון זמני של פעולות הממשלה ובמאבק שיינטש בימים הבאים בואכה 15 בדצמבר על הגבהת תקרת החוב של הממשלה.

פשוט לא ייאמן שהדמוקרטיה הגדולה ביותר בדברי ימי האדם, המעצמה הכלכלית המובילה של העולם, חוזרת ונתקעת באותו המקום עצמו פעם אחר פעם במשך עשרות שנים, מפני ששתי מפלגותיה שונאות זו את זו כנראה יותר ממה שהן אוהבות את ארצן.

רק בשביל הפואנטה

מדברת בעדה היא הנכונות להביא חלקים של הממשלה הפדרלית עד סף סגירה רק בשביל הפואנטה, ולסכן את שלומה של המערכת הפיננסית (שערו בנפשכם מה יקרה לאמריקה ולעולם אם ממשלת ארה"ב תיקלע בפעם הראשונה בתולדותיה לחדלות פרעון).

הרפובליקאים בסנאט התנו את הסכמתם להארכה זמנית (עד פברואר) של מימון הממשלה בוויתור של הממשל על כוונתו לחייב את המגזר הפרטי לאכוף חיסונים נגד קורונה ומסיכות על העובדים. "המנדט" הזה עומד לחול על 84 מיליון עובדים, אם כי מדינות בשליטה רפובליקאית מנהלות נגדו מאבק בבתי המשפט. חיסונים ומסיכות חרגו זה כבר מגבולות השיח הרציונלי בארה"ב, והם חלק מ"מלחמת תרבות". הרפובליקאים, או לפחות חלק מהם, מקווים להפיק תועלת אלקטורלית ממלחמת התרבות הזו.

הם לא הצליחו לכפות את רצונם על הסנאט בשבוע שעבר, מפני שלדמוקרטים יש רוב זעיר. אבל רק מזל יוצא דופן יאפשר לדמוקרטים לקיים את הרוב הזה לאחר בחירות אמצע הקדנציה. היכונו-נא עוד ליותר דיספונקציונליות במערכת האמריקאית.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח