גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע הנפקות ואקזיט: מה קרה לסטארט-אפים המבטיחים של גלובס בשנים הקודמות ומי יזכו השנה

מאנדיי ופייבר, היום מחברות הטכנולוגיה הגדולות בישראל, היו חברות צעירות עם עשרות עובדים כשנבחרו לראש רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס ● לעומתן סטארט-אפים אחרים שנבחרו, כמו סטורדוט, גט ופאלס נתקלו בקשיים ועיכובים בדרך להגשמת ההבטחה

מיכה קאופמן, מנכ''ל פייבר / צילום: באדיבות Fiverr
מיכה קאופמן, מנכ''ל פייבר / צילום: באדיבות Fiverr

בסוף נובמבר 2017 נבחרה מאנדיי לסטארט-אפ המבטיח של גלובס לאותה שנה. באותו הזמן הייתה מאנדיי חברה אינטימית של 80 עובדים שמכרה את תוכנת ניהול המשימות הארגוניות שלה ל-16 אלף ארגונים משלמים. רק כמה שבועות לפני הבחירה, שינתה החברה את שמה מדה-פולס המקורי (dapulse) למאנדיי (Monday.com).

ארבע שנים חלפו ומאנדיי היא כיום אחת החברות בעלות השווי הגבוה בישראל. מאנדיי הונפקה ביוני האחרון לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר ומנייתה טיפסה מאז לשווי של כ-12 מיליארד דולר. מאנדיי היא כיום כבר לא רק תוכנה לניהול משימות, אלא מנסה למצב עצמה כמערכת הפעלה כוללת לארגונים, שמציעה גם פונקציה לניהול קשרי לקוחות וכלי ליצירת מסמכים שיתופיים סטייל גוגל דוקס. נכון לסוף מרץ השנה היו למאנדיי 800 עובדים והיא שירתה כבר 130 אלף ארגונים ברחבי העולם.

מחר (ג') נפרסם את רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס ל-2021. זוהי השנה ה-16 שגלובס מפרסם את הרשימה, אותה בחרו עשרות קרנות הון סיכון מובילות.
לקראת האירוע, חזרנו לבדוק מה קרה לכמה מהסטארט-אפים שדורגו במקום הראשון בעשור האחרון.

ארבע מעשר הפכו לציבוריות

מאנדיי הוא ללא ספק אחד מהסטארט-אפים שמימשו את ההבטחה והוא לא היחיד. גם פייבר הייתה חברה קטנה יחסית עם 50 עובדים כאשר נבחרה למקום הראשון ברשימת המבטיחות ב-2012. פייבר פרצה כזירת מסחר לשירותים בחמישה דולרים, אך כבר בזמן הבחירה איפשרה תמחור מגוון יותר עבור שירותים מעיצוב אתרים ועד קריינות. פייבר הונפקה ב-2019 לפי שווי 650 מיליון דולר ומאז זינקה לשווי של כ-4.5 מיליארד על רקע הפריחה של כלכלת הפרילנסרים והחלטורה בימי הקורונה. נכון ל-2020, היו לפייבר 545 עובדים ו-3.4 מיליון קונים פעילים.

בסך הכל ארבע מתוך עשר החברות המבטיחות של גלובס בעשור האחרון הפכו לציבוריות, סטטיסטיקה לא רעה בכלל. גם מנצחת 2016 ווקמי, שמפשטת את חוויית השימוש באתרי אינטרנט ובתוכנות, וחברת המלצות התוכן אאוטבריין, זוכת 2011, הונפקו בוול סטריט השנה, אף ששתיהן ספגו ירידה משמעותית בשווי מאז הכניסה לבורסה. חברה חמישית, מנצחת 2014 גט (Gett), צפויה להיכנס בקרוב לנאסד"ק דרך מיזוג ספאק (חברות SPAC מגייסות כסף בבורסה לפני שיש להן פעילות, תוך התחייבות לצקת פעילות באמצעות מיזוג עם חברה) לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר, שווי מאכזב יחסית לחברת הנסיעות שגייסה עד היום כ-860 מיליון דולר וניסתה בעבר להתחרות ראש בראש מול אובר.

באופן שמבטא היטב את השינוי בהלך הרוח של היזמים הישראלים, שפעם חלמו על אקזיט והיום מפנטזים על הנפקה, רק אחת מעשר המבטיחות האחרונות נמכרה - חברת אילנות היוחסין ובדיקות הגנטיקה מיי הריטג' (MyHeritage) שנרכשה השנה לפי שווי של כ-600 מיליון דולר.

הסוללה של סטורדוט טרם הגיעה לצרכן 

לצד ההצלחות הגדולות, היו ברשימת הנבחרות גם מי שעדיין לא הגשימו את ההבטחה. שניים כאלו הם סטורדוט, שנבחרה ב-2015 ומנצחי 2018 פאלס (Puls). שתי החברות מלכתחילה לא בחרו במודל הקלאסי של ההייטק הישראלי, המתמקד בפיתוח ומכירת תוכנה נטו ללקוחות עסקיים, והקשיים והעיכובים שעברו מבטאים את הסיכון והמורכבות שיש במודלים עסקיים אחרים של פנייה לקהל צרכני או פיתוחי דיפ-טק.

סטורדוט נוסדה ב-2012 במטרה לפתח סוללת ליתיום לסמארטפון שתיטען בתוך חצי דקה. כאשר נבחרה לסטארט-אפ המבטיח ב-2015, כבר עברה סטורדוט להתמקד בסוללות לרכב חשמלי, אך עדיין המשיכה לפתח את המוצר לסמארטפונים. במהלך השנים עסקה סטורדוט גם בסוללות לרחפנים, לאופנועים, לקורקינטים חשמליים ולכלי עבודה, ורק לפני שנתיים קיבלה החלטה לנטוש את כל אלו לטובת פעילות הרכב. 

בראיון לרגל הזכייה ב-2015 העריך ד"ר דורון מאירסדורף, מנכ"ל ומייסד-שותף של סטורדוט, כי הסוללה שתאפשר טעינה מלאה בחמש דקות לרכב חשמלי תצא לשוק ב-2020-2021. היעד הזה חלף ובינתיים בסטורדוט עדיין לא השיקו מוצר מסחרי לשוק. כיום מעריך מאירסדורף כי במחצית השנייה של 2024 יצאו לשוק סוללות סטורדוט שמאפשרות הטענה תוך 10 דקות וב-2028 סוללות בטכנולוגיה חדשה שתאפשר טעינה מלאה בשלוש דקות בלבד. גיוס המימון האחרון של סטורדוט היה ב-2018 וכיום היא מנסה לגייס כסף נוסף. קרן סינגולריטים של משה חוגג הייתה מהמשקיעים הראשונים בסטורדוט וחוגג השמיע בעבר הערכות כי החברה יכולה להגיע לשווי של מיליארדי דולרים.

האם העובדה שלקח לחברה זמן למצוא את המיקוד שלה עיכבה את התהליכים? מאירסדורף לא חושב כך. "העובדה שעברנו דרך פיתוח של סוללות קטנות נתנה לנו הרבה ערך בהבנה של הכימיה והמבנה של סוללה לרכב", אמר. "יש לנו היום מעל 100 פטנטים ואנחנו נחשבים למובילים העולמים בתחום הסוללות לטעינה מהירה. תהליכים בתחום הרכב לוקחים שנים ואני אף פעם לא חיפשתי אקזיט מהיר אלא לעשות שינוי ולפתור בעיה טובה לעולם".

פאלס חוזרת עם מקצה שיפורים 

גם פאלס עברה שינויים במודל העסקי לאורך השנים. פאלס קיבלה מימון של כמעט 100 מיליון דולר מצמרת הקרנות הישראליות והזרות, כמו סקויה, טמאסק, ויולה ונצ'רס ורד דוט. מימון זה אמור היה לאפשר לה להגשים את היעד לשלוח טכנאי לכל בית בארה"ב בתוך 60 דקות כדי להחליף מסך שבור בסמארטפון או לתלות טלוויזיה. בראיון הבחירה ב-2018, אמר המנכ"ל פאלס ואחד ממייסדיה איתי הירש כי מטרתו לבנות חברה בינלאומית עם נציגויות בכל העולם שתשרת מיליוני לקוחות.

 

אלא שהמודל העסקי של פאלס התגלה כבעייתי או לכל הפחות יקר מאוד ליישום. בעיה מרכזית הייתה שהקשר בין הלקוח לחברה היה חד-פעמי, הוא הזמין טכנאי רק פעם אחת דרך פאלס ולאחר מכן נעלם. עובדה זו חייבה את פאלס להשקיע כל הזמן ברכישת לקוחות חדשים. פאלס ידעה גם לא מעט שינויים בתפקיד המנכ"ל, כאשר אייל רונן, המנכ"ל הראשון ואחד משני המייסדים, עזב חודש לפני הבחירה לרשימת 2018. לאחר מכן פרש גם הירש (שמאז הקים את הסטארט-אפ המשפטי מארבל) ומנכ"ל אמריקאי שמונה.

אחרי שכבר התכווצה עד ל-35 עובדים, מנסה פאלס כעת לצאת לסיבוב שני כחברה חדשה לגמרי עם משקיעים והנהלה שונים בראשות המנכ"ל גבי פלס. לצורך זה הכריזה פאלס בחודש שעבר על גיוס 15 מיליון דולר בהובלת קרן האנקו ונצ'רס. במרכז המודל העסקי החדש של פאלס עומדים ביטוחים קבועים לתקלות שלקוחות ירכשו ממנה. "אנחנו רוצים לנצל את האינטראקציה של הלקוח עם הטכנאי כדי למכור לו ביטוח בתשלום חודשי וליצור עמו מערכת יחסים קבועה, כך שבפעם הבאה שהוא יצטרך תיקון הוא יפנה אלינו", מסביר פלס. היעד לספק טכנאי בתוך 60 דקות, הוחלף בהבטחה לשלוח אחד כזה עד ליום העבודה הבא.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד - אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, והרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ● מדור חדש

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"