גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקריפטו הוא 'שיבוש' שלקוחות ייהנו ממנו בסוף"

כך אמר איסר ליפקוביץ' מ-CIO J.P. Morgan בכנס הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס 2021 ● שיחה על קריפטו, ענקיות הטכנולוגיה, סטארט אפים ופיננסים

איסר ליפקוביץ’, ה־CIO בג’י.פי מורגן (ראיון בזום)
איסר ליפקוביץ’, ה־CIO בג’י.פי מורגן (ראיון בזום)

איסר ליפקוביץ', CIO (מנהל מערכות מידע) מ-J.P. Morgan, התארח בכנס הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס 2021, ושוחח עם כתב גלובס אורי פסובסקי בראיון שכותרתו "בין בנקים לטכנולוגיות משבשות: שיחה עם הטכנולוג הבכיר של וול סטריט".

נכנסת השנה לתפקיד ה-CIO של אחד הבנקים הגדולים בעולם, גי'. פי. מורגן, לפני כן עבדת בגוגל, בשורה של סטארטאפים בעמק הסיליקון. אז בואו נתחיל עם קצת פרספקטיבה היסטורית שלך. אתה חלק מסצנת הטכנולוגיה כבר 25 שנה, רובן בתפקידים בכירים. תהיתי איך אתה רואה את הרגע הנוכחי, ובאופן ספציפי, איך זה בהשוואה לבועה dot.com, לפני 20 שנה. האם זו בועה דומה? או שאנחנו עדים למשהו שונה לגמרי?
"לפי דעתי אנו בסיטואציה מאד שונה. קצת קונטקסט, אני הגעתי לוואלי בשנת 96' וראיתי את הבועה הקודמת נוצרת. בדיעבד הרבה מהטכנולוגיות והכסף עבר אמנם למטרות טובות - אבל זה קרה הרבה הרבה יותר מוקדם. גם הצורה שבה הכספים הושקעו והמהירות שהדברים נעשו היו פחות טובים. כיום יש הרבה מאד חברות שפותרות בעיות אמיתיות, חלקן הגדול כבר מתחיל עם הכנסות, ואני חושב שאנו בתהליך שהתחיל לפני עשר שנים, זזים קדימה כדי לפתור בעיות של העולם. יש אולי בעיות של ערכת שווי ומה שראינו בחודש האחרון שמוכנים לקחת פחות סיכון, אך זה שונה ממה שראינו פעם".

אז במונחים של הערכות שווי - אנחנו רואים די כמה הערכות שווי קיצוניות בשוק היום. הרבה חדי קרן, חברות של טריליון דולר בקצה השני. עכשיו יש אנשים שאומרים שזה רק משקף את העובדה שהמגזר הטכנולוגי התקדם מאוד במהלך המגפה, ואנשים אחרים חושבים שזו רק בועה. אני מניח שאתה שייך לקבוצה הראשונה?
"אני באמצע. לאנשים בקיצון יש רעיונות טובים אך בדרך כלל הם טועים. שני הכוחות הללו קורים. ברור שעם ריביות מאד מאד נמוכות הרבה משקיעים מנסים לצפות את העתיד ואז המספרים של הערכות השווי קדימה נראים גדולים מאד. מצד שני מה שקרה בקורונה לא הפיך ש'הסופוור אוכל את העולם'. אנחנו נחזור לאיזה מצב נורמלי אך זה יהיה נורמלי שונה".

נעבור לוול סטריט. אז ג'י.פי מורגן הוא אחד הבנקים הגדולים בעולם. ובדרך כלל אנחנו חושבים על זה במונחים פיננסיים, במאזן שלו וכו'. אבל מסתבר שהוא גם כולל אופרציה טכנולוגית די גדולה. האם תוכל לדבר קצת על העבודה שלך ב-JP , ועל היקף הפעילות?
"ג'י.פי מורגן כנראה הוא המוסד הפיננסי הגדול בעולם. זה הרבה יותר מבנק. יש הרבה יותר דיביזיות. רק בתחום הטכנולוגיה של 50 אלף מהנדסים. בניגוד למוסדות פיננסים קטנים יותר שפותרים בעיות של IT, הטכנולוגיה בג'י.פי מורגן לא שונה בכלל ממה שרואים בסיליקון ואלי, אותה רמה של טאלננט, כמובן עם בעיות שונות אך מבחינת ההקבלה זה די דומה. לי באופן אישי מדווחים 18 אלף איש. יש מעט ארגונים בעולם שמצדיקים את זה אך מבחינת הסוגים של הטכנולוגיה זה מבלוקצ'יין ועד טכנולוגיות ישנות וכמובן מה שבאמצע. זה מאד מעניין מבחינתי ויש אתגרים גדולים של איך לעשות מודרניזציה לדבר הזה וזה מאד מעניין אותי באופן אישי".

כמי שמכיר גם את עולם הטכנולוגיה וגם את הפיננסים - האם פינטקים ישבשו את וול סטריט? ואולי ליתר דיוק, האם הקריפטו ישבש את המערכת הפיננסית?
"זה מעניין שאתה משווה את המילה שיבוש בעברית ל'דיסטראפשן' באנגלית. זה אולי התרגום המילולי אבל זה לא כזה פשוט. מבחינתי זה דבר מאד חיובי. זה חיובי לעולם כי הצרכנים, האנשים או החברות הגדולות, יהיו הנהנה העיקרי בסוף, זה ברור לחלוטין. ג'ימי דיימון, הנשיא והמנכ"ל שלנו, כותב כל שנה מכתב מאד ארוך שאני ממליץ לכל מי שמתעניין בנושא לקרוא, והוא דיבר על זה הרבה. בסופו של דבר 'דיסטראפשן' זה טוב כי זה גורם לך להפסיק להיות שאנן. לחברות גדולות ומצליחות מאד קל להן להתעלם מארגונים קטנים שעושים דברים חדשים. אם נסתכל על הרבעונים אחרונים, יש לנו חברות כמו גוגל, או מיקרוסופט שעושות רווח רבעוני של 10-20 מיליארד דולר, אלו מספרים מטורפים. אז קל מאד לנוח על זרעי הדפנה. בנושא הקריפטו, נושא הספקולציה, NFT , זה מעניין אך אני לא חושב שזה ה'דיסטראפשן' (שיבוש), אלא זה הרבה יותר מעניין מהבחינה של איך כסף עובר בעולם".

אתה מציע להבדיל בין המטבעות שחלק מאיתנו מכירים כמו ביטקוין וכו' לבין הטכנולוגיה שעומדתן בבסיסן?
"יש כמה אלמנטים, כמו אמונימיות, וכו', זו לא חבילה אחת, לא חייב לפתח את כולן. סטושי, או מי שזה לא היה (ממציא הביטקוין), ייזכר עוד כמה שנים כגורם מאד חשוב אך בעיקר כתשתית של הדבר, כמו האינטרנט שעליו בונים דברים".

עדיין על נושא השיבוש - אולי וול סטריט יופרע לא על ידי סטארט-אפים פינטק, אלא על ידי ענקיות הטכנולוגיה. אנחנו כבר רואים כמה ענקיות טכנולוגיה עוברות לתחום הפיננסים.
"קשה לחזות את העתיד אך בוא נזכור, אני הרבה שנים הייתי בגוגל. גוגל התחילה מגוגל פיי לפני הרבה זמן, אמזון יש לה את הטכנולוגיה שלה וגם אמזון, בסופו של דבר מאיזושהי סיבה חברות אחרות כמו רובין הוד, או פייפאל איכשהו היו יותר אפקטיביים. למה? לא ברור לי. קשה לחברה גדולה לעשות יותר מדבר אחד או שניים טוב, וזה מה שהופך את אמריקה למקום מאד תחרותי. בסופו של דבר אין מונופול על רעיונות טובים".

איפה עיקר האקשן היום?
"מבחינת טכנולוגיה אולי מה שקורה ב-D5 הכי מעניין אבל מכל מיני סיבות מעט אנשים עובדים בתחום הזה, בדרך כלל צעירים עם פחות ניסיון, אבל זה בהחלט מעניין. כמובן תחום הדאטה ובינה מלאכותית יותר מהיכולות של הארגון להפריד את הדאטה מהאפליקציה, וזה דבר מאד לא פשוט כי החברות בנו את מוצרים מראש כשאלו מחוברים. אני חושב שזה מה שיעסיק את הטכנולוגיה בעשר שנים הקרובות".

אגב, אני מניח שאתה כבר מתחרה עם החברות האלה - גם טכנולוגיה גדולה וגם סטארטאפים - על כישרונות.
"גייסנו השנה כי הרבה מהנדסים שגייסנו אי פעם. זה שיש הרבה מאד כסף, הרבה מאד רעיונות, יש הרבה ביקוש אך פחות היצע. כשהתחלתי בתעשייה, הייתי בחיל האוויר, לא היו כל כך הרבה עבודות. היו מספיק אנשים לעשות אותן אך כשהעולם גדל נהיה מסובך לעשות אותן".

רציתי לסיים בשאלה אישית יותר, על מסע הקריירה שלך. אז עברת מעמק הסיליקון לוול סטריט, שזה אולי בכיוון השני ממה שאפשר לצפות. האם תוכל לחלוק תובנה או שתיים על המסע שלך, וכיצד השתנתה סצנת הטכנולוגיה במהלך השנים?
"לפני עשרים שנה או יותר השקעות בטכנולוגיה היו בבניית תשתיות או מוצרים חדשים שלא היו קודם. כיום הטכנולוגיה הפכה להיות משהו חשוב לכל אספקט בחיינו. בסופו של דבר השקעות, אלוקיישן קפיטל זה תמיד מאד חשוב, וזה המעבר כרגע. אמזון או טסלה זו דוגמה טובה, חברות שמשתמשות בטכנולוגיה על מנת לפתור בעיות אחרות בעולם. הדבר היחיד שאני יכול להמליץ לכולם שתמיד נכון - סקרנות זה דבר מאד טוב. תהיה סקרן, בחן את הדעות שלך מול עצמך ומה אתה רוצה לעשות".

***גילוי מלא: האירוע נערך בשיתוף J.P. Morgan, מיקרוסופט ישראל ו-Merlin Ventures TLV.

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל