גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחילים הכי גבוה ובסוף מתפשרים: המנגנון שמאחורי קיצוץ מחיר ההנפקות בבורסה בת"א

פעם אחר פעם "נאלצות" החברות המנפיקות לחתוך 20%, 30% ואפילו 50% מהשווי אליו כיוונו טרם ההנפקה ● עם זאת, ברוב המקרים נראה שמדובר במצב שבו כל הצדדים יוצאים מרוצים - החברה מגייסת לפי שווי סביר מבחינתה, והמשקיעים המוסדיים יוצאים כמי שלחצו אותה מטה ● ואיך כל זה קשור לדמי השכירות של רמי לוי?

מפעל סוכריות הגומי טופ גאם. השווי נחתך בכ-45% / צילום: מצגת החברה
מפעל סוכריות הגומי טופ גאם. השווי נחתך בכ-45% / צילום: מצגת החברה

קיצוץ של יותר מ-20% בשווי חברת איידיגיטל, יבואנית מוצרי אפל בישראל, לו נדרשה השבוע כדי להשלים את הנפקת מניותיה הראשונית (IPO) בבורסה בת"א הפך לעניין שבשגרה בגל ההנפקות הראשוניות המתקיים בשוק ההון המקומי זה תקופה ממושכת.

בחודשים האחרונים הולכים ומתרבים המקרים שבהם נדרשות החברות המונפקות להוריד עשרות אחוזים בשווי לפיו הצהירו כי בכוונתן להנפיק. הטווח מתחיל בכ-20% ולעיתים מגיע לקיצוץ של כ-50% במחיר המקורי לפיו תכננו להגיע לבורסה, כשבהתאם קטן גם סכום הגיוס.

לקיצוצי המחיר נלווים שלל הסברים מצד בעלי החברות והחתמים המוציאים את ההנפקה לפועל, הקושרים את הורדת המחיר למגמות המסחר בשווקים, רצון לכלול בהנפקה "ידיים חזקות" של משקיעים מוסדיים גדולים, חדשנות פעילות המונפקת ועוד.

ההחלטה על קיצוץ המחיר קשורה לעיתים גם למידת הדחיפות בצורך של החברה המנפיקה בגיוס מזומנים, אולם נראה, כי בדרך כלל מדובר בסוף ידוע מראש - "ניפוח" של השווי המבוקש לקראת ההנפקה, כדי להשיג בסופו של דבר שווי נמוך יותר, אך כזה שניתן "לחיות איתו בשלום". כך איידיגיטל שכיוונה לשווי של מיליארד שקל לפני הכסף, הונפקה בסופו של דבר לפי שווי של כ-800 מיליון שקל - עדיין מכובד למדי. 

ברקע הדברים צריך להסביר כי תמחור ההנפקה נקבע בין בעלי החברה לחתמים כחלק מתהליך האורך מספר חודשים, כאשר ההחלטה על השווי המבוקש מתקבלת בין היתר על בסיס השוואה לחברות נסחרות מאותו תחום, אם יש כאלו (נתון שהוא פחות רלוונטי לחברות הטכנולוגיה הצעירות שהיוו את רוב ההנפקות בת"א בשנה האחרונה).

עם זאת, לאחר פרסום טיוטת התשקיף ובמהלך "הרוד שואו" והמצגות למשקיעים המוסדיים טרם ההנפקה, נתקלים בדרך כלל החברה וחתמיה בתגובת השוק, שהיא בדרך כלל שמרנית בהרבה מהתחזיות המוצגות להם, ומתנה את ההשתתפות בהנפקה בהפחתת מחיר.

לדברי אחד הפעילים בשוק החיתום, "במצב היום ואחרי כל כך הרבה הנפקות בגל הנוכחי, כולם כבר מבינים מה קורה בהנפקות - מראש מתחילים את המהלך בשווי קצת יותר גבוה מהשווי המבוקש האמיתי, כדי לקבל אותו בסופו של דבר".

לדבריו, "בלא מעט מקרים בעלי החברה ואנחנו מבינים שלא משנה באיזה מחיר נצא לשוק, יורידו אותנו ממנו, אז לפני שאנחנו מגיעים לשוק אנחנו מעלים את המחיר קצת למעלה, ואז מורידים אותו לסביבת המחיר שרצינו מלכתחילה".

 

"המוסדיים שמים את החברות במקומן"

מצד הגופים המוסדיים, המשקיעים העיקריים באותן הנפקות, היה מי שאמר, כי "הרבה פעמים חברות מבקשות לבצע גיוס בשווי שהן חושבות שהן ראויות לו, והמוסדיים שמים אותן במקומן. אם חברה לא מתמחרת נכון את הסיכונים שלה, לראייתנו, צריך להציף את זה, מה שמוביל להורדת השווי בהנפקה".

הורדות המחיר, כך נראה, הן רוחביות ומתבצעות בכל תחומי הפעילות של החברות המונפקות, מחברות טכנולוגיה צעירות, הדומיננטיות בגל ההנפקות הנוכחי, דרך פעילות אנרגיה סולארית שגם הפופולריות שלה גבוהה ועד פעילויות של נדל"ן, תעשייה וענפי עיסוק מסורתיים יותר.

קיצוץ המחיר, יש לציין, לא מרמז בהכרח על ביצועי המניה לאחר ההנפקה, וטווח התשואות שמציגות החברות שהגיעו לבורסה בשווי נמוך מהמבוקש רחב, מירידות בשיעורים דו-ספרתיים ועד עליות חדות שעברו גם את השווי המקורי לפיו ביקשו לבצע את ההנפקה.

בין קיצוצי השווי הבולטים בהנפקות שבוצעו בחודשים האחרונים, חברת האנרגיה הירוקה אקונרג'י חברת אריקה כרמל, יצרנית ומשווקת המכשיר בי קיור לייזר וחברת טופ גאם, יצרנית סוכריות הגומי ותוספי תזונה נדרשו לקיצוצים אגרסיביים של כ-50%-45% לעומת השווי המוצהר בתחילת המהלך (שנע בטווח של כ-1,000-360 מיליון שקל) להשלמת ההנפקה.

בין השלוש בולטת לחיוב טופ גאם, שמנייתה יותר מהכפילה את ערכה (ועברה את השווי המקורי לפיו ביקשה לבצע את ההנפקה), בעוד אריקה כרמל מסתפקת בינתיים בעליה של כ-8%, ולעומתן מניית אקונרג'י מייצרת בינתיים תשואה שלילית בשיעור חד-ספרתי.

עוד בין מקצצות המחיר הגדולות, יצרנית הרחפנים האוטומטיים איירובוטיקס נדרשה לחזור לסבב הנפקה שני, אחרי שנכשלה בראשון, ובסך הכול קיצצה כ-40% משוויה כדי להשלים גיוס מצומצם יחסית, של כ-20 מיליון שקל. קיצוץ בשיעור דומה במחיר נדרשה לבצע חברת האשראי החוץ בנקאית מכלול, שגייסה במועד סמוך כ-110 מיליון שקל, ובינתיים שתי המניות נחלשו מהשלמת ההנפקות.

"התאמנו מחיר כדי להכניס מוסדיים איכותיים"

עם קיצוץ נמוך יותר, הנע בטווח של כ-15%-30%, מלבד איידיגיטל (הנסחרת תחת השם אייקון גרופ) הצטרפו לזירת המסחר המקומי באחרונה לא מעט חברות נוספות. עם אלה נמנות יצרנית הדלתות והמנעולים רב בריח בראשות היו"ר שמואל דונרשטיין, חברת המו"פ טורבוג'ן העוסקת בפיתוח מוצרים לייצור מקומי של חשמל המשמש לחימום מבנים, יצרנית ומשווקת תמציות הטעם והריח תורפז וכן חברת הנדל"ן סופרין אחזקות.

גם במקרים אלה טווח התשואות במניות המונפקות נרחב, מירידה של יותר מ-20% שמציגה רב בריח ועד זינוק של 175% שמציגה מניית תורפז.

צחי סופרין, מבעלי השליטה וסגן יו"ר סופרין אחזקות הסביר לגלובס לאחר השלמת ההנפקה, כי בחברה סברו שדרך ההנפקה היא הנכונה ביותר עבור התפתחותה: "קיימנו דיונים עם המשקיעים והחלטנו להתאים את המחיר כדי להכניס מוסדיים איכותיים לחברה, מתוך ההסתכלות שלנו קדימה".

לעומת סופרין ועמיתותיה שקיצצו במחיר, בין מי שהיו מועמדות להנפקה ולא הסכימו להתפשר על המחיר, היו כאלה שהחליטו לוותר על ההנפקה, גם במקרה בו הדרישה הייתה להורדת מחיר מתונה יחסית. כך לדוגמה בהנפקת חברת אביב נדל"ן התגלעו פערים של כ-20%-30% בשווי החברה לפיו ביקשו בעליה - האחים דורון אביב ודפנה הרלב, לבצע את גיוס ההון, לבין השווי לפיו היו מוכנים הגופים המוסדיים להשקיע בחברה, והמהלך בוטל.

לעניין הנפקות שמבוטלות מוסיפים בשוק החיתום, כי "לבעלי החברות יש חלומות, לשוק יש ציפיות, וצריך למצוא את נקודת המפגש ביניהם, אבל לא תמיד מצליחים".

"הכיפוף" שביצעו המוסדיים לרמי לוי

נראה שמה שטוב בעולם ההנפקות, תופס גם בעסקאות בעלי עניין ותגמול בכירים בחברות הציבוריות - מתחילים עם סכום גבוה, במטרה להשאיר "בשר" לצמצום עתידי, ובסוף סוגרים על המחיר אליו כיוונו מלכתחילה לשביעות רצון כל הצדדים. 

דוגמה אחרונה לכך סיפקה לנו רשת הסופרמרקטים רמי לוי, לקראת חידוש ועדכון תנאי ההסכם בינה ובין בעל השליטה בה, רמי לוי, בקשר ליותר מ-30 נכסים שהיא שוכרת ממנו.

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

תחילה ביקשה רמי לוי לאשר העלאה של עד 20% למחיר המקסימום של דמי השכירות החודשיים למ"ר שהיא שוכרת מבעל השליטה בה, וכמה שבועות לאחר מכן, לקראת מועד אסיפת בעלי המניות שתבקש לאשר את העדכון, הפחיתה את העלאת מחיר המקסימום ל-11%.

מהלך זה תואר כ"כיפוף" שביצעו המוסדיים ללוי, שכלל גם הותרת דמי הניהול החודשיים שיקבל בתפקידו כמנכ"ל ברמתם הנוכחית, של 95 אלף שקל לחודש, במקום 135 אלף שקל שביקשה הרשת לאשר לו תחילה, אולם גם לאחר הפחתת התנאים, הם עדיין משקפים לו הטבה ניכרת ביחס למצב הנוכחי.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן