קרן ברק, ליכוד. טוויטר, 7.12.21 / צילום: דוברות הכנסת
ועדת הכספים של הכנסת קיימה השבוע דיון שעסק בהטלת מס על משקאות מתוקים, שמסיבות שונות עורר גם לא מעט עניין תקשורתי. במה מדובר? המס הזה, שזכה גם לכינוי "מס סוכר", הוא אחד מהמסים החדשים עליהם החליטה הממשלה החדשה, ובאופן רשמי הוא אמור לעודד התנהגות בריאה יותר של הציבור. יחד עם זאת, על פי תחזיות האוצר הוא גם צפוי להכניס למדינה 380 מיליון שקל ב-2022.
הצו עליו חתם שר האוצר קובע כי מכניסתו לתוקף, לאחר שיאושר על ידי הכנסת, יוטל מס בגובה שקל אחד על כל ליטר משקה מתוק כמו קוקה קולה או מיצים שונים. אם מדובר במשקה דיאטתי או במשקה שהוא 100% מיץ טבעי יוטל עליו מס של 70 אגורות לכל ליטר.
אחת המתנגדות הבולטות לחוק בדיון שנערך בוועדה הייתה ח"כ קרן ברק מהליכוד. היא התעמתה שם עם נציגי משרד הבריאות, ולאחר מכן צייצה בחשבון הטוויטר שלה: "משרד הבריאות נוקט גישה פטרנליסטית, הם יחליטו עבור הציבור באיזו צורה הם יצרכו את מנת הפירות עבורם. לא ייתכן שהמשרד יטען שצריכת פירות חשובה לתזונת האדם ובד בבד יקבע לו כיצד לצרוך אותה. אם היא חשובה, עליהם לעודד אותה גם כשהיא מגיעה בצורת שתיה (100% פרי) ולא לטרפד אותה ע״י מיסוי".
רבים מיהרו ללעוג לח"כ ברק, לא תמיד מהסיבות הנכונות. אחרים דווקא הצביעו באופן מדויק על הבעייתיות בטיעון שלה, אבל אפשר להניח שרבים לא מכירים את ההסבר הזה. מהו בעצם ההבדל בין לאכול תפוז, או כל פרי אחר, לבין לשתות את המיץ שלו ("100% פרי" בלשונה של ברק)?
פרופ' רונית אנדוולט, נציגת משרד הבריאות בדיון בוועדת הכספים, הסבירה לנו כי בעבר "ההנחיות התזונתיות העולמיות אכן נתנו את המיץ כתחליף לפרי, אבל עם השנים ראו שאנשים לא שותים חצי או רבע כוס מיץ - שזה שווה ערך מבחינה קלורית לפרי אחד - אלא הם שותים כוס שלמה, שזה כמו לאכול 3-4 תפוזים או תפוחים. בזמן האכילה ופעולת הלעיסה שלנו, יש הפרשת רוק ואנזימים בחלל הפה ובשאר מערכת העיכול. זה תהליך חשוב ואיטי שיוצר גם תחושת שובע. בשתייה המעבר במערכת הרבה יותר מהיר, לכן גם עליית הסוכר וההשפעה על האינסולין מהירה יותר".
פרופ' אנדוולט נתנה הסברים דומים גם במהלך הדיון עצמו בוועדה, שם היא גם הסבירה כי בזמן אכילת הפרי נכנסים לגוף חומרים נוספים המצויים בו כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, שאינם קיימים במיץ טבעי. במצגת של משרד הבריאות שהוצגה בדיון אף הוסבר כי שתיית מיץ פירות, גם אם הוא סחוט ומכיל 100% פרי, דומה לשתיית משקה ממותק מבחינת כמות הסוכר שנכנס לגוף.
האם ח"כ ברק לא מכירה את ההסברים הללו? היא הפנתה אותנו לדברים שאמרה בוועדה בטענה שהיו מדויקים יותר ובעלי הקשר רחב יותר מאשר הציוץ שלה (שנותר באוויר גם כעת). בדיון מצאנו אותה מתעמתת עם פרופ' אנדוולט כשהיא מתעקשת לקבל תשובה לשאלה ההיפותטית האם עדיף שאדם לא יצרוך פירות כלל או שיצרוך אותם רק בצורת מיץ טבעי, אך לא מעבר לכך (אנדוולט השיבה לבסוף כי ייתכן שעדיף שאותו אדם ישתה מעט מיץ, אך בכל מקרה היא לא תמליץ לצרוך מיץ טבעי כמקור לוויטמינים ומינרלים).
בשורה התחתונה: הציוץ של ח"כ ברק מטעה. יש הבדל משמעותי מבחינה תזונתית בין צריכת פירות כמזון לבין צריכתם "בצורת שתייה של 100% פרי". כפי שעולה מהסברי משרד הבריאות, ההבדלים קשורים גם לכמות הגבוהה של הסוכר שאותה צורך אדם ששותה מיץ טבעי, לכן, לפחות מהבחינה הזאת, יש היגיון בהחלת המס על סוכר עודף גם על משקאות אלו.
תחקיר: אורי כהן