גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעם לא הצליח לה: תביעת מיליונים של שפיר הסתיימה בפיצוי סמלי

קבוצת שפיר, שמשמשת זכיינית בכמה מקטעים בצפון כביש 6, תבעה מספר פעמים את חברת חוצה ישראל בשל שינויים במהלך העבודה על הפרויקט ● הפעם היא דרשה 80 מיליון שקל, אך זכתה רק ב־650 אלף שקל ● חוצה ישראל: "פסק דין חשוב", שפיר:"הפרויקט הסתיים בהקדמה משמעותית בלוח הזמנים"

כביש חוצה צפון / צילום: בר - אל
כביש חוצה צפון / צילום: בר - אל

פרויקטים משותפים למגזר הפרטי והציבורי מתקיימים כבר שנים רבות, ולרוב בהצלחה. אלא שהמדינה מתקשה להתמודד עם תופעה שחוזרת על עצמה, לרוב בסיום הבנייה: קבלנים דורשים תוספות של עשרות ולעיתים מאות מיליוני שקלים בגין שינויים שנעשו בפרויקט, או בשל תכנון ראשוני קלוקל. בעבר אף התריעו באגף החשב הכללי באוצר שמדובר בתופעה בעייתית, אך נראה שטרם נמצאה התרופה לכך במנגנון החוזי.

פעמים רבות המדינה אכן משלמת פיצויים או תוספות לקבלנים במסגרת ההליכים, דבר שמייקר את העלויות הסופיות. מקרה יוצא דופן מסתיים בימים אלה, כשדרישת תשלום בגובה 80 מיליון שקל של חברת שפיר נגד חברת חוצה ישראל הממשלתית, הסתיימה בהליך בוררות בפיצוי צנוע של כ-650 אלף שקל בלבד.

"פרויקט עם סיכונים"

את דרישת הפיצוי הגישה "חוצה צפון בע"מ" (מקבוצת שפיר), שמשמשת כזכיינית של כמה מקטעים צפוניים בכביש 6, בגין עבודות שבוצעו באזור צומת העמקים. מודל ההתקשרות בין הצדדים, שנחתם באמצע העשור הקודם מבוסס על מודל בשם DBOT, לפיו, המדינה הקצתה קרקע לחברה, והאחרונה היא זו שמתכננת, בונה ומפעילה את הפרויקט לתקופה קצובה מראש (במקרה הנוכחי 34 שנה), ובסופה, המיזם עובד למדינה.

במסגרת הליך הבוררות טענה שפיר, באמצעות עו"ד שוקי חורש ממשרד ש. הורביץ ושות’, שהפרויקט המדובר הוא "כזה שהקמתו נאמדת במיליארדי שקלים ומכיל התחייבויות וסיכונים, הנדסיים וביצועיים רבים וכן סיכונים בנוגע למימון". מנגד נטען על ידי "חוצה ישראל", באמצעות עו"ד איילת סימון וקסלר ממשרד סימון וקסלר שפירר מעוז ושות’ ועו"ד ניר סברוב ממשרד שניצר גוטליב סאמט ושות’, שהוחלט לצאת למכרז "בשלב בו התכנון המוקדם לא היה שלם וממצה, כאשר האחריות על ביצוע התכנון בשלביו השונים, רובצת לפתח הזכיין. לכן, הזכיין נדרש להשלים את תכנון המיזם הן לרמה של תכנון מוקדם והן לרמה של תכנון מפורט".

כפי שהוסכם בין הצדדים, התביעה התבררה בהרכב של שלושה בוררים, בראשות השופט בדימוס אבי זמיר. לצידו ישבו אינג' יורם גדיש ורו"ח אורי כהן. כאמור, מרבית הטענות נדחו, כשהטיעון שהעלו הבוררים שוב ושוב היה שהאחריות לנושא הייתה מוטלת על הזכיינית, ולכן אין לזכותה בפיצוי. בשלושה רכיבים בודדים כן הוחלט לפצות את שפיר, אם כי לא במלוא הסכום המבוקש. כך למשל, בסעיף של עבודות עפר במקטע מסוים, שפיר דרשה למעלה ממיליון שקל אך קיבלה 607 אלף שקל. בשני סעיפים אחרים, תפוצה החברה בעוד כ-50 אלף שקל. 

איך נראו תביעות העבר?

יש לציין שמדובר בתביעה אחת מתוך סדרת תביעות כספיות שהגישה החברה נגד חוצה ישראל, בהיקף כספי מוערך של כמיליארד שקל. היות שמדובר במסגרת בוררות, ההליכים חסויים ברובם. בדוח הכספי השנתי לשנת 2020 מציינים בשפיר שברבעון האחרון לשנה, במסגרת תביעה אחרת "התקבל פיצוי בסך של כ-36 מיליון שקל בגין עלויות עודפות", אלא שלא נכתב מה הייתה דרישתם הכספית הראשונית בנושא.

 

גם ב-2014 החל הליך דומה בקשר לפרויקט כביש עוקף קריות, אותו יזמה חברת נתיבי ישראל (מע"צ לשעבר). בחברה דרשו תוספת של 554 מיליון שקל בגין שינויים ועבודות. הבוררות התנהלה כשלוש שנים, שבסופה נחתם הסדר פשרה לפיו החברה תפוצה ב-178 מיליון שקל.

במקרה אחר דרשה החברה סכום של שני מיליארד שקל מרכבת ישראל בגין שינויים ותוספות בפרויקט הקו המהיר לירושלים. בסופו של דבר נפסק פיצוי של כ־290 מיליון שקל (מחציתו לשותפתה האיטלקית של שפיר, פיצרוטי). במקרה נוסף, מתנהלת כבר כמה שנים תביעה של החברה נגד כנסת ישראל על סכום של 670 מיליון שקל.

משפיר נמסר: "מדובר בפרויקט לאומי בהיקף של 2.5 מיליארד שקל אשר הסתיים בהקדמה משמעותית בלוח הזמנים וזאת חרף המורכבות הגבוהה של הפרויקט. במהלך כל פרויקט מתרחשים שינויים רבים, וכך המצב גם בפרויקט זה, במסגרתם קיבל הזכיין תוספות בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים. מכיוון שמדובר בהליך בוררות עליו חל הליך חיסיון לא ניתן להרחיב מעבר לכך ".

מחוצה ישראל נמסר: "מדובר בפס"ד חשוב ומהותי אשר לא רק מכריע בנושא הספציפי אלא קובע קביעות ברורות בהקשר לחלוקת הסיכונים ואחריותו של הזכיין בפרויקט זכייני מסוג DBOT, המבוסס על שת"פ בין המגזר הציבורי והמגזר הפרטי. החברה תמשיך לעבוד עם הזכיינים בשיתוף פעולה תוך שהיא שומרת על האינטרס הציבורי והקופה הציבורית".

עוד כתבות

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים