גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדמם פופולריות ומפסיד בכלכלה: השנה שג'ו ביידן היה מעדיף לשכוח

בימים האחרונים של שנתו הראשונה בבית הלבן, נשיא ארה"ב סופג סדרה מדהימה של מכות והשפלות, המקרבות את נשיאותו אל סוף האפקטיביות שלה ● פרשן אוהד מתאר את ביידן כנוסע "פול גז בניוטרל"; פרשן עוין קורא לקמלה האריס לתפוס יוזמה ● הגיע הזמן לעשות ריסטארט, אבל מאיפה ולאן ועם מי?

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס באטלנטה בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Patrick Semansky
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס באטלנטה בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Patrick Semansky

המחירים עולים, מדפי המרכולים ריקים, הכלכלה מאיטה, אין די ערכות בדיקה לקורונה, רשויות הבריאות איבדו כיוון, רוסיה עומדת להתחיל מלחמה באירופה, הקונגרס חדל לתפקד, הנשיא לא עורר פחות כבוד בנקודה כלשהי של כהונתו - והשבוע הוא מציין את יום השנה הראשון לנשיאותו.

איזה שבוע מזעזע עבר על ג'ו ביידן. כל יום היה יותר הרה־אסון מקודמו. לפעמים היה נדמה שכל שעה גרועה מקודמתה. הוא ניסה להיות תקיף, ונשמע צורמני; הוא ניסה לפדות המחאות פוליטיות, וחטף סטירות מצד מפלגתו; הוא הפסיד בשני קרבות מרכזיים על ענייני חקיקה, הפגין אזלת יד וחוסר מנהיגות; הוא מעורר עכשיו את התגובה הקטלנית ביותר בפוליטיקה - צירוף של ייאוש ושל לעג.

פרשן אוהד, דייויד איגניישס, כותב ב'וושינגטון פוסט': "ביידן איבד את דרכו הפוליטית... הוא נותן פול גז בניוטרל". הדימוי הזה קשה במיוחד. היסטוריונים של מוסד הנשיאות מזכירים לנו, כי נשיאים נוטים להיקלע למשברים בסוף השנה הראשונה של נשיאותם. הם נוטים להיכנס אליה עם אשראי ציבורי גבוה, או גבוה יחסית; הם מתחילים לאבד גובה במעידה הראשונה, ומפני שהבוחרים הם קצרי רוח וציניים.

טראמפ היה נמוך ממנו

ביידן נכנס ללא אשראי גבוה. הממוצע שלו בסקרים בחודש השבעתו היה 53%; הממוצע שלו בשבוע שעבר היה 42%. מכל הנשיאים של 75 השנה האחרונות, רק דונלד טראמפ היה נמוך ממנו בסוף השנה הראשונה (39%). אולי הוא רשאי להתנחם ביתרון שלו על טראמפ, מפני שטראמפ הוא הטוען רב הסיכויים ביותר למועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות ב־2024. אבל כל כך הרבה יקרה עד אז, ואם ביידן לא יצליח לחדש קצת תנופה, נשיאותו תהיה לעיי חורבות פוליטיים.

 

מה קרה לו, לאיש שניסיונו בפרוזדורי וושינגטון הועלה על נס, שהתפרסם בעסקאות פוליטיות עם יריבים מושבעים, שהכיר את הקונגרס לפני ולפנים, שהיה חופשי מקנאות רעיונית ועשיר בשכל ישר ובפרגמטיות?

תשובה אפשרית אחת היא שמעלותיו הופרזו מאוד. תשובה שנייה היא שנס ליחו, עניין של גיל ושל מזג. תשובה שלישית היא שהרפובליקאים החליטו מלכתחילה, כי יהיה אשר יהיה, הם לא ישתפו איתו פעולה בשום עניין. תשובה רביעית היא שהרוב של מפלגתו בקונגרס הוא כה זעיר, עד שאיש לא היה מסוגל לנווט אותה אל חוף מבטחים. תשובה חמישית, שהוא בחר את האנשים הלא נכונים לסגל הבית הלבן ולקבינט, והם משיאים לו עצות רעות. תשובה שישית היא שמזלו בגד בו.

רוחו של ג'פרסון דייוויס

את השבוע שעבר הוא היה שמח לשכוח. בתחילתו התחוור לו שהוא לא יוכל להעביר את חבילת הרפורמות החברתיות גדולת הממדים שלו (כמעט שני טריליון דולר), מפני שחסר לו קול אחד ויחיד בסנאט.

בהמשך השבוע הוא ניסה להמשיך הלאה לדף הבא, רפורמות של חוקי הבחירות, באמצעות נאום אגרסיבי שנשא במדינת ג'ורג'יה. הוא האשים את הרפובליקאים, כי בהתנגדותם לרפורמה הם עושים את רצונו של ג'פרסון דייוויס. מר דייוויס היה הנשיא הראשון והיחיד של מדינות הדרום המורדות במלחמת האזרחים, לפני 160 שנה. הוא נחשב לבוגד לאומי, מגן העבדות, שוחר פירוקה של הרפובליקה.

בתגובה, מנהיג הרפובליקאים בסנאט הזכיר לנשיא, שהוא נבחר עם מנדט "לאחות את קרעיה של ארץ מפולגת, להנמיך את הטמפרטורה, לפטור את המערכת הפוליטית שלנו מתחושת המשבר הבלתי פוסקת". כמובן, אלה בדיוק העוונות שהנשיא ומפלגתו פוקדים על הרפובליקאים, אבל נשיאים היוצאים בהתקפות כה מרות על האופוזיציה נוטים לעשות כן כלאחר ייאוש, רק כאשר כלים כל הקיצים.

מי לא אוהב שבבים?

האומנם כלו כל הקיצים? על זה תמיד קשה להשיב, אבל אולי קשה פחות ממה שהיה. האופציות של הנשיא התמעטו במידה כזו, שספק אם יש לו איזושהי דרך לחזור ולתפוס יוזמה. קטלוג כישלונותיו ביחסים עם מפלגתו מתעבה והולך. הוא אינו מסוגל להביא אותה לתמוך בחקיקה מובנת מאליה, הנהנית מתמיכה ציבורית רחבה, כמו למשל זו המיועדת לעודד ייצור שבבים על אדמת ארה"ב.

משבר השבבים הוא מן הסיבות לפקקים ברשתות האספקה; והפקקים הם מן הסיבות העיקריות לאינפלציה הגואה; והאינפלציה היא מן הסיבות העיקריות לשקיעת הפופולריות של הנשיא ושל מפלגתו. עשרה חודשים ופחות לפני בחירות אמצע־הקדנציה לקונגרס, הדמוקרטים נראים כצאן מובל לטבח. הרוב הקטנטן שלהם בבית הנבחרים מעניק זכות וטו לקומץ הנציגים של השמאל הרדיקלי, שאינם מתעניינים בשבבים. הרפובליקאים לא יצביעו בעד, מפני שחלילה להם מלהעניק "הישג" לנשיא שהם גמרו אומר להכשיל ולהפיל.

בשבוע האיום הזה של סוף שנת נשיאותו הראשונה, ביידן שמע את חדשות האינפלציה הרעות ביותר זה 40 שנה (7% ב־12 החודשים האחרונים). הוא שמע את נגיד הבנק המרכזי מדבר על סוף התערבותו של הבנק להמרצת המשק; והסיכויים הגוברים שהבנק יתחיל להעלות את הריבית קצרת־המועד במארס, ויעלה אותה פעמיים נוספות עד סוף השנה. הוא שמע על ירידה של 1.9% במכירות הקמעונאיות בדצמבר (אם כי הן היו גבוהות בהרבה מהתקופה המקבילה ב־2020). התפוקה התעשייתית פחתה ב-0.3%.

"ד"ר פאוצ'י לכלא"

הנשיא אינו אשם באומיקרון, אבל הוא בהחלט נושא באחריות למחסור האקוטי בערכות בדיקה עצמית. יועצו הבולט ביותר לענייני קורונה, ד"ר אנתוני פאוצ'י, נקלע בשבוע שעבר לריב גס עם סנאטורים רפובליקאיים. הם העליבו אותו, הוא עלב בהם; ובמוצאי שבת, עצרת עם גדולה של דונלד טראמפ באריזונה התמלאה קריאות להשליך את פאוצ'י לכלא.

טראמפ עושה כמיטב יכולתו להעכיר את האווירה הפוליטית, אבל גם ביידן אינו תורם. תסכולו ברור ומובן, אבל נראה שחוזרת ומתגלה הנטייה לאבד שליטה, המיוחסת לו זה שנים. בעל טור ימני ב'וול סטריט ג'רנל' הציע בשבוע שעבר לסגנית הנשיא קמלה האריס לתפוס יוזמה, לצאת מהבית הלבן, להעביר את כובד המשקל של כהונתה אל הסנאט (שהיא הנשיאה שלו, על פי החוקה), ולהעביר את תהליך החקיקה ואת המפלגה הדמוקרטית "אל המרכז".

הנשיא לשעבר טראמפ בעצרת באריזונה, שבת. נושף בעורפו של ביידן / צילום: Reuters, CARLOS BARRIA

זה רעיון מגוחך, שאין לו שום יסוד בחוקה האמריקאית או בהיסטוריה הפוליטית. אבל הוא מתיישב בהחלט עם האופוריה המשתלטת על המפלגה הרפובליקאית לנוכח חולשת הנשיא, התמוטטות יוזמותיו ואבדן־העצות של מפלגתו. דייויד איגניישס, פרשן ה'וושינגטון פוסט' המצוטט למעלה, כותב כי "נשיאויות מוצלחות נושאות בחובן תחושה של תנופה פוליטית. למרבה העצב, הנשיא ביידן איבד הרבה מן הדחף. הגיעה השעה לאתחול מחדש".

נשיאים אתחלו בעבר: הם החליפו ראשי סגל, הם עשו שינויים בקבינט שלהם, הם החליפו את כותבי הנאומים, הם שינו סגנון דיבור. פה ושם זה גם עזר להם להאריך ימים בנשיאות; רק לעתים רחוקות זה עזר לשיפור התנהלותם. הנשיא ביידן יצטרך למצוא תעצומות נפש ותחבולות מלחמה כדי להיחלץ מן התהום שהוא, יריביו והנסיבות כרו לו.

_________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?