גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבידוד בישראל מתקצר ל-5 ימים. ומה קורה בעולם?

ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ החליטו לקצר את הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה ● גם בעוד מדינות בעולם מקצרים את הבידוד, בגלל החשש למשק ולמערכות הבריאות

ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון
ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו על קיצור הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה. בשעה שלוש וחצי היום (ב') לאחר דיונים פנימיים של גורמי מקצוע במשרד הבריאות, ראש הממשלה קיים דיון בנושא בהשתתפות הורוביץ ומנכ"ל משרדו. 

היציאה מהבידוד ביום החמישי תתרחש אם ביום החמישי והרביעי לא הופיעו סימני תחלואה ואחרי שבוצאו שתי בדיקות אנטיגן עם תוצאה שלילית, אחת בערב היום הרביעי והשנייה בערב החמישי. אם יש תסמינים או שהבדיקה חיובית לא ניתן לצאת מהבידוד, וזאת עד שמגיעים למצב ללא תסמינים ושתי בדיקות רצופות אנטיגן ביתיות שליליות. הקיצור תקף גם למי שנחשך לחולה מאומת גם אם אינו מחוסן/מחלים. 

בתדרוך לציבור, אמר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי "בחנו את סכנת ההדבקה בקרב מבודדים ומאומתים לפני ימים, והחלטנו לקצר את משך הבידוד לחמישה ימים. 80%-85% מההדבקות מתרחשות עד היום החמישי". 

"עלינו לנהוג במשנה זהירות בכל מגע, גם בלי קשר לקיצור הבידוד, וחיסון מקטין את סכנת ההדבקה. חשוב שמי שבסיכון ישמרו על ריחוק פיזי בימים האלה - מי שלא באוכלוסייה זו מתבקשים לשמור על המבוגרים ולא לסכן אותם בהדבקה. אם יש מפגשים בלתי נמנעים, אפשר לבצע בדיקת אנטיגן לפני מפגשים אלה".

פרופ' זרקא התייחס לבדיקות ה-PCR ואמר כי "הנחינו את קופות החולים שלא לבצע PCR לאוכלוסייה שלא בסיכון. אוכלוסייה בסיכון תקבל קדימות בתור וגם במעבדות, ונבטיח שתוך 12 עד 14 שעות לכל המאוחר תהיה תשובה. שאר האוכלוסייה לא תוכל עוד לבצע בדיקת PCR, אלא אנטיגן מוסדי. התוצאות לכלל האוכלוסייה עשויות להתעכב עד 4-5 ימים ולכן נעדיף בדיקות אנטיגן".

"75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים"

עוד אמר פרופ' זרקא: "התחלואה של האומיקרון בהשוואה לדלתא פחות קשה. 75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים. הקריטריונים להבחין בין מאושפזים בגלל קורונה ועם קורונה הם מורכבים. בארה"ב מעריכים שקרוב ל-40% מהאושפזים עם קורונה, מאושפזים בגלל סיבה אחרת. אלא שלא קיים מנגנון שמאפשר להגיע להבנה חד ערכית לגבי אם מדובר באבחנה עם קורונה או בגלל קורונה. נדרשנו לנושא הזה ובדקנו את כל המאושפזים ומצאנו כי 78% מהחולים המאושפזים במצב קשה וקריטי או שמונשמים - הם בגלל קורונה ולא עם קורונה. כלומר הקורונה היא שהביאה אותם למצב הקשה".

"כמות ההדבקה יוצרת עומסים גדולים במקומות שונים והצוות ממשיך לתת מענה תחת עומס לא פשוט, במיוחד שחלק מהצוות נדבק ונמצא בבידוד. אנחנו מודעים להשפעת הבידודים על הצוותים הבריאותיים. בוחנים את הנושא הזה ואת האפשרויות לאפשר לעובדים חיוניים ויחודיים במיוחד המשך עבודה בתנאים מסוימים - גם בבריאות וגם במערכות האחרות. אנחנו בתוך גל גבוה ומדבק שמתאגר את כלל ענפי המשק בכדי לאזן בין הצרכים השונים - הבריאותיים והמשך תפקוד המשק. מדובר בתהליך של ניהול סיכונים".

לדברי פרופ' זרקא, "סכנת ההדבקה בהחלט קיימת אחרי חמישה ימים. אני מבקש ממי שיצאו מבידוד שישמרו על עצמם וסביבתם. ההנחה היא שסביבת העבודה עמוסת נגיפים. לכן ביקשנו שתי בדיקות אנטיגן. השיקול הגיע משיקול של עומס נגיפי. קיצור הבידוד יתרחש אחרי שלאדם אין תסמינים במשך יומיים והוא עבר שתי בדיקות אנטיגן רצופות".

"אני לא סבור שכרגע נדרשות הגבלות במשק, ככל שהתחלואה תמשיך לעלות נצטרך לבחון הגבלות", הוסיף. "התייעצנו לפני קיצור הבידוד עם ה-CDC ועם ארגון הבריאות בבריטניה".

"רצינו שמערכת החינוך תהיה ערוכה ללימוד היברידי", אמר. "זה המינון הנדרש, מקווה שמערכת החינוך תוכל בקרוב להגיב לאופציה הזו ללימוד פרונטלי לצד מענה למבודדים. כיתה ירוקה היא מושג שלא רלוונטי לעידן האומיקרון. זה התבסס על כך שהדלתא התנהלה אחרת - הכיתה הירוקה הוא פתרון שמיצה את עצמו".

לדברי פרופ' זרקא, בקרוב יתפרסמו נתונים על החיסון הרביעי: "אנחנו הראשונים בעולם עם חיסון רביעי. אוספים נתונים, כרגע לא נמצא על הפרק לחסן מתחת לגיל 60. לא בוחנים גם מנה מחיסון אחר. בקרוב נפרסם נתונים על היעילות".

סיכון קיים אבל מופחת אחרי 5 ימי בידוד

ההיגיון הרפואי בקיצור ימי הבידוד כרגע הוא ההערכה כי וריאנט האומיקרון מגיע לשיא העומס הוויראלי מהר יותר מאשר הוריאנטים הקודמים, ולכן המחלה גם עשויה לסיים את השלב המדבק מהר יותר, זאת בעיקר כשמדובר בחולים שהתסמינים שלהם קלים. 

הסיכון הזה נשקל מול הרווח, שהוא הפחתת הפגיעה במשק על ידי בידודם של מי שכבר אינם חולים, במצב שבו עשרות אלפי אנשים חולים בבת אחת. רוב הרופאים מאמינים שכרגע זהו הצעד הנכון.

אבל גם בקבלת החלטה כזו, יש משמעות למקרי ביניים. קיצור הבידוד תלוי בשלושה ימים נטולי סימפטומים. אבל ההחלטה מהו סימפטום נתונה לשיקול-דעתם של המבודדים, וצפוי להיות מופעל עליהם גם לחץ מצד המעסיקים שלהם, החווים מחסור בכוח אדם. אם לא תהיה הקפדה על הכלל הזה של שלושה ימים נקיים צפויים לצאת מבידוד לא מעט מאומתים שעדיין מדבקים, ותהליך החלמתם של החולים עלול להיפגע.

חשוב גם שמי שנמצאים בסיכון לא יבינו מתוך ההנחיות כי הם יכולים להיפגש עם מחלימים טריים ללא חשש מיד כאשר יצאו מן הבידוד הרשמי. אחרי היום החמישי, הסכנה מופחתת, אך עדיין קיימת. למשל, בבדיקה לאחר 7 ימים, 6% מהמאומתים ללא תסמינים עדיין היו מדבקים.

מדינות נוספות מקצרות הבידוד לחמישה ימים

רוב מדינות המערב דורשות בידוד של שבעה ימים לפחות מרגע גילוי הדבקה בקורונה, אך כמה מדינות קיצרו את התקופה הדרושה בשבועות האחרונים לחמישה ימים. הרקע למהלך הוא מחסור חמור בעובדים במשק וכן במערכות הבריאות, בשל העובדה כי עובדים רבים נאלצים להישאר בבית בגלל בדיקות חיוביות. עם זאת, המדינות מציבות תנאים כמו בדיקות שליליות לפני היציאה מבידוד, וכן ממליצות לעטות מסכות הגנה בחוץ כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה.

בבריטניה, החל מהיום יכולים חולי קורונה לצאת מבידוד ביום החמישי אחרי שבדיקה מצאה כי הם חיוביים, בתנאי שהם מקבלים תוצאות שליליות בבדיקות מהירות ביום החמישי והשישי אחרי ההדבקה. שר הבריאות הבריטי סאג'יד ג'אוויד אמר לפרלמנט היום (ב') כי "בערך שני-שלישים מהחולים אינם מדבקים יותר עד סוף היום החמישי", והסביר כי ניתן לאתר אותם בעזרת הבדיקות השליליות. הממשלה הבריטית מחלקת בדיקות מהירות בחינם לכל דורש. בבריטניה נרשם מחסור חמור בצוותים רפואיים בבתי חולים בצפון המדינה, וכמה עשרות רופאים צבאיים נקראו לסייע בימים האחרונים. מערכת הבריאות הלאומית (NHS) בירכה על הצעד הממשלתי והגדירה אותו כ"פרגמטי".

בארה"ב, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) קיצר כבר לפני שלושה שבועות את משך הבידוד המומלץ לחמישה ימים בלבד. עם זאת, המרכז הבהיר כי רק מי שאינם מפגינים סימפטומים יכולים לצאת חמישה ימים מלאים אחרי בדיקה חיובית, וכי עליהם לעטות מסכות הגנה במשך חמישה ימים נוספים כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה. בניגוד למצב ברוב מדינות אירופה, בתי החולים בארה"ב מתמודדים עם עומס חולים גבוה יחסית לעבר, כולל חולים רבים המאושפזים בטיפול נמרץ.

גם צרפת נקטה צעד יוצא דופן, והרשתה לפני כשבועיים לאנשי צוותים רפואיים להמשיך ולעבוד ולהימנע כלל מבידוד - אפילו אם הם מאובחנים כחולי קורונה. ההחרגה מבידוד היא אופציונלית ולא ברור עד כמה היא מיושמת בשטח, אולם החוקים שאימצה המדינה מאפשרים לאנשי צוות רפואי להימנע מבידוד אם הם נחוצים ואם אין להם תסמינים. צרפת גם קיצרה את הבידוד הדרוש לחולי קורונה שחוסנו באופן מלא לחמישה ימים, בתנאי שהם מציגים בדיקה שלילית ביום האחרון לבידוד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?