גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיבידנדים בת"א הגיעו ל-21 מיליארד שקל בשנה. אלו השיאניות

הבנקים ניצלו את רווחי השיא ואת הסרת המגבלות שהוטלו עליהם בקורונה, וחילקו במצטבר כ– 5.7 מיליארד שקל, עם תשואה ענפית של 4.4% ● עוד בלטו בחלוקה: איי.סי.אל, דלק רכב ודלק קידוחים ● מכלל הדיבידנדים שולמו 58% לבעלי מניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין בחברות

יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר
יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר

החגיגה הגדולה שנרשמה בשנת 2021 בבורסה בתל אביב התבטאה לא רק בעלייה חדה של מדדי המניות ובהתנפחות שווי החברות הנסחרות בה לכטריליון שקל, אלא גם בחלוקות דיבידנדים בהיקפים חריגים. לאחר הירידה החדה בחלוקות הדיבידנדים, שנרשמה ב-2020, חילקו החברות הציבוריות בשנת 2021 דיבידנדים בהיקף כולל של 21.2 מיליארד שקל. נתוני הבורסה כוללים דיבידנדים במזומן בלבד ואינם כוללים דיבידנדים בעין שחילקו החברות.

לפי יחידת המחקר של הבורסה, סך הדיבידנדים שחולקו ב-2021 גבוה כמעט פי שניים מסך הדיבידנדים שחולקו בשנת 2020. עוד עולה מנתונים שפרסם יובל צוק מיחידת המחקר, כי מספר החברות המחלקות עמד ב-2021 על 211 חברות - שיא מאז שנת 2011.

זאת לאחר שבשנת 2020 ניכרה השפעתה השלילית של התפרצות נגיף הקורונה על הפעילות הכלכלית בחלק מענפי המשק, וכפועל יוצא מכך גם על חלוקת הדיבידנדים של החברות שמניותיהן נסחרות בבורסת ת"א. המשבר השפיע לרעה על עסקיהן ורווחיותן של חברות ציבוריות רבות, וגרם חוסר ודאות בשוק ההון.

כפועל יוצא מכך, העדיפו חברות רבות לשמור עתודות מזומנים בקופתן, על חשבון חלוקת הכספים לבעלי מניותיהן. מצב זה הוביל ב-2020 לירידה חדה במספר המחלקות ובסכומי הדיבידנדים, כאשר 156 חברות שילמו לבעלי מניותיהם כ-10.9 מיליארד שקל.

בשנת 2021 השתנתה כאמור התמונה, על רקע מבצע החיסונים הגדול בישראל ובעולם, ולמרות שמשבר הקורונה טרם הסתיים. יש לציין כי נתוני הדיבידנדים של 2021 גבוהים יותר גם מאלה של 2018 ו-2019 (השנים שלפני התפרצות נגיף הקורונה), שבהן חולקו 18.5 מיליארד שקל ו-19.4 מיליארד שקל, בהתאמה.

 

כ-58% מהדיבידנדים (כ-12.8 מיליארד שקל) שולמו לבעלי מניות מהציבור, והיתרה שולמה לבעלי העניין בחברות. תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות הבורסאיות הסתכמה בשנת 2021 בכ-2.2%, לעומת כ-1.3% בשנת 2020.

אף שסך הדיבידנד שחולק גבוה כאמור מזה שחולק בשנים 2018 ו-2019, תשואת הדיבידנד הממוצעת נמוכה מזו שנרשמה בשנים אלו (כ-2.6% בכל אחת מהשנים), עקב עלייה חדה שנרשמה בשווי השוק של החברות. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי 106 חברות מבין 387 החברות שמניותיהן נסחרו בבורסה ברצף במהלך חמש השנים האחרונות, חילקו דיבידנד מדי שנה בכל אחת מהשנים (2017-2021).

 

הבנקים אחראים ליותר מרבע מחלוקת הדיבידנדים

בשנת 2021 בלט לטובה בחלוקת הדיבידנדים חלקם של הבנקים, שרשמו רווחי שיא. הללו היו אחראים ליותר מרבע מהחלוקה הכוללת, עם דיבידנדים בסך מצטבר של כ-5.7 מיליארד שקל, רובו על ידי לאומי, פועלים ומזרחי טפחות. חלוקות עצומות אלו התאפשרו בעקבות הסרת המגבלות שהוטלו על הבנקים בתחילת משבר הקורונה.

במרץ 2020 קבע הפיקוח על הבנקים הוראת שעה, שהביאה לעצירת חלוקת הדיבידנדים על ידי הבנקים. ביולי 2021 אפשר המפקח על הבנקים חלוקה של עד 30% מהרווח הנקי כדיבידנד, ואילו בדצמבר 2021 הודיע המפקח על הבנקים על ביטול ההגבלות באופן מלא.

את ההקלות הללו ניצלו הבנקים היטב, כאשר מאז הקיץ האחרון חילק בנק לאומי  סכום של כ-2 מיליארד שקל לבעלי מניותיו בגין רווחי 2020 ו-2021, ורשם תשואת דיבידנד של כ-4.6%. בנק הפועלים  חילק מאז יולי האחרון דיבידנדים בהיקף כולל של כ-1.5 מיליארד שקל, אשר הניבו תשואת דיבידנד של כ-3.8%, ואילו מזרחי טפחות  חילק באותה התקופה דיבידנדים בסך של כ-1.2 מיליארד שקל.

אליהם הצטרף גם הבנק הבינלאומי , שחילק בשנה שחלפה דיבידנדים בסך של 545 מיליון שקל, והשלים תשואת דיבידנד ענפית של 4.4% - הגבוהה ביותר מבין ענפי הבורסה.

הפניקס מובילה בביטוח - עם 580 מיליון שקל

תשואת הדיבידנד השנייה בגובהה ב-2021 עמדה על 3.7%, והיא שייכת לענף הביטוח. את הדיבידנדים הגבוהים בענף הביטוח - בסכום של 580 מיליון שקל - חילקה ב-2021 חברת הביטוח הפניקס , שבשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שהפכה למובילת הענף בביצועים ובשווי. החלוקות שביצעה הפניקס שיקפו תשואת דיבידנד גבוהה של 7.1%.

השנייה ברשימת המחלקות בביטוח היא הראל השקעות  שבשליטת משפחת המבורגר, שחילקה ב-2021 סך של 257 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 3.7%), ואילו השלישית היא איי.די.איי ביטוח  של משפחת שנידמן, שחילקה לבעלי מניותיה 160 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 10.1%).  חברת הביטוח מנורה מבטחים  חילקה השנה דיבידנדים במזומן בהיקף של 100 מיליון שקל.

יש לציין, כי משבר הקורונה הוביל ב-2020 את חברות הביטוח להפסקה כמעט מוחלטת של חלוקת דיבידנדים, ותשואת הדיבידנד הענפית הסתכמה אז ב-0.2% בלבד. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי ענף השירותים הפיננסיים רשם תשואת דיבידנד ממוצעת של 3.6%, לאחר ש-18 מתוך 30 חברות הענף שילמו לבעלי מניותיהן סך של כ-800 מיליון שקל.

עם רשימת המחלקות הגדולות (לפי סכומי החלוקה) נמנית גם חברת איי.סי.אל  (לשעבר כימיקלים לישראל) מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, שנהנתה ב-2021 מעלייה חדה במחירי הדשנים, וחילקה לבעלי מניותיה דיבידנדים רבעוניים בסך מצטבר של כ-900 מיליון שקל. לשם השוואה, ב-2020 הסתפקה החברה בחלוקה של כ-400 מיליון שקל בלבד.

דלק רכב , יבואנית המכוניות שבשליטת גיל אגמון, חילקה ב-2021 דיבידנדים בסך של 713 מיליון שקל, בזכות שיפור במכירת כלי הרכב והצלחה בהצעת המכר של הנפקת החברה הבת ורידיס, הפועלת בתחומי התשתיות ואיכות הסביבה. שותפות דלק קידוחים , שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, חילקה ב-2021 כ-634 מיליון שקל מרווחיה, בזכות עלייה בביקוש לגז טבעי ממאגר לוויתן ומכירת ההחזקה במאגר תמר.

 

מדד ת"א-35 אחראי ליותר מחצי מהדיבידנדים

עוד עולה מנתוני מחלקת המחקר, כי 51% מסך הדיבידנדים שחילקו החברות הבורסאיות ב-2021 הגיעו מחברות הנכללות במדד ת"א-35. 23 מהחברות הכלולות במדד חילקו דיבידנדים בסך של כ-10.8 מיליארד שקל, המשקף תשואת דיבידנד של כ-2%.

לשם השוואה, ב-2020 חילקו 21 מחברות המדד סכום כולל של כ-3.6 מיליארד שקל, אשר שיקף תשואת דיבידנד של 0.8% בלבד. תשואות הדיבידנד הבולטות ב-2021 מבין חברות המדד שייכות להפניקס (7%), קבוצת אשטרום  ואמות  (כ-4.75%) והבנקים לאומי (4.6%), הבינלאומי (4.4%) ומזרחי טפחות (4.2%).

58 מבין החברות שמניותיהן היו כלולות במדד ת"א-90 בסוף שנת 2021 חילקו דיבידנדים בסך של כ-6.6 מיליארד שקל (כ-31% מסך הדיבידנדים), לעומת 54 חברות המדד שחילקו כ-4.2 מיליארד שקל בשנת 2020. הסכום שחילקו חברות מדד ת"א-90 בשנת 2021 דומה אף הוא לזה ששילמו חברות המדד בשנת 2019.

תשואת הדיבידנד של מניות מדד ת"א-90 הסתכמה ב-2.4%, גבוהה מזו שבשנת 2020 (1.9%) אך נמוכה מזו שבשנת 2019 (3.8%). תשואות הדיבידנד הגבוהות ביותר מבין חברות המדד ב-2021 שייכות לשותפויות הנפט והגז ישראמקו  של קובי מימון וחיים צוף (19.8%) ודלק קידוחים (11.3%), וליבואניות הרכב דלק רכב (18.9%) וקרסו מוטורס  (10.7%).

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל