גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה הגדולה בתולדות ההייטק: למה מיקרוסופט מוכנה לשלם כ-70 מיליארד דולר עבור עוד חברת גיימינג?

מיקרוסופט רוכשת את יצרנית המשחקים אקטיביז'ן בליזארד בעסקה הגדולה בהיסטוריה של ההייטק, ומדגימה עד כמה תעשיית הגיימינג לוהטת ● ענקית הטכנולוגיה שואפת להפוך לחברה המובילה בתחום לאור הניסיון העשיר והיתרון שיש לאקטביז'ן ● מנגד, חברת הגיימינג מקווה שהעסקה תשפר את תדמיתה, ברקע החקירה שנפתחה אודות יחס בלתי הולם כלפי העובדים

מיקרוסופט רוכשת את אקטיביז'ן בליזארד / אילוסטרציה: Reuters, Dado Ruvic
מיקרוסופט רוכשת את אקטיביז'ן בליזארד / אילוסטרציה: Reuters, Dado Ruvic

בתקופה האחרונה דווח עד כמה תעשיית הגיימינג זוכה לעניין רב מצד חברות הטכנולוגיה השונות. עד לאחרונה רכישת חברת משחקי המובייל זינגה על ידי טייק-טו אינטראקטיב תמורת 12.7 מיליארד דולר נחשבה לגדולה ביותר בתעשיית הגיימינג אי פעם. אולם, כעת רכישת אקטיביז'ן בליזארד על ידי מיקרוסופט - תמורת סכום חסר תקדים של עבור 68.7 מיליארד דולר - שברה את השיא. העסקה מתוכננת להיחתם בשנת הכספים 2023 וכפופה לבדיקות הרגולציה ואישור בעלי המניות של אקטיביז'ן בליזארד. כך תהפוך מיקרוסופט לחברת המשחקים השלישית בגודלה בעולם בהכנסות, אחרי טנסנט וסוני.

אז מה בעצם מרוויחה כל אחת מהחברות ברכישה הזו? אקטיביז'ן מקווה לשפר את המוניטין השלילי שנוצר לה בעקבות תלונות על יחס פוגעני כלפי העובדיה, לרבות תלונות על הטרדות מיניות. מן הצד השני, לאור הניסיון הרב שיש לחברה בתחום הגיימינג, מיקרוסופט עשויה להעמיק את שליטתה במטא-וורס בתחרות מול פייסבוק, גוגל וטנסנט.

אקטיביז'ן זקוקה לשינוי תדמיתי

אקטיביז'ן בליזארד היא חברה מאוד מוכרת בעולם הגיימינג. היא הפיצה לשוק משחקים מוכרים כמוCall Of Duty ,Candy Crush ו-Warcraft. אולם, החברה מתמודדת עם דעת קהל שלילית משנה לשנה.

דעת הקהל על החברה הושפעה במיוחד מאירוע שהתרחש בקליפורניה בחודש יולי האחרון, הנוגע ליחסי עבודה לא הולמים, בלשון המעטה, לרבות טענות על הטרדות מיניות. כמובן שאקטיביז'ן בליזארד הכחישה את הטענות, אך מחקירת משטרה עלה שבכירים בחברה החליטו להשתיק תלונות בצורה שיטתית, כולל המנכ"ל המכהן, בובי קוטיק. בדיווח לוול סטריט ג'ורנל אישרה החברה ש-37 עובדים עזבו את החברה, ועוד 44 עובדים קיבלו נזיפות בכתב, אזהרות רשמיות או הערות משמעות אחרות.

אור מנטש, מומחה לשיווק גיימינג בסוכנות הקריאייטיב Reset/ ועובד מיקרוסופט ישראל לשעבר, טען כי כחברה וכמותג, אקטיביז'ן בליזארד איבדה את אמון הקהל, אך יש לחברה המון פוטנציאל וכישרון. "אקטיביז'ן תיכנס תחת הנהגה חדשה שתשנה את תרבות העבודה, ובתקווה תשנה את דעת הקהל לגביה", אמר מנטש. "הכישרון והיכולת כבר קיימים באקטיביז'ן, והגיימרים יוכלו לראות איך הרכישה על ידי מיקרוסופט מטיבה עימם ועם המפתחים שעומדים מאחורי המשחקים.

אקסבוקס, חטיבת הגיימינג של מיקרוסופט, תקבל לידיה כמה מהפרנצ'ייזים המוערכים ביותר בתעשייה כמו World of Warcraft, Diablo, Overwatch. כך, אקטיביז'ן תוכל להנות מהכלים ומהמשאבים האדירים של מיקרוסופט כדי לפתח וליצור משחקים מעניינים וטובים יותר.

תחום המטא-וורס קורץ למיקרוסופט

בהודעה שפרסמה מיקרוסופט היא התייחסה הזכירה מספר פעמים את המילה "מטא-וורס". סאטיה נאדלה, מנכ"ל ויו"ר מיקרוסופט העולמית, אמר שרכישת אקטיביז'ן תמלא תפקיד מפתח בפיתוח פלטפורמות המטא-וורס. כך גם כתב מנכ"ל אקטיביז'ן במייל שהפיץ לכלל עובדי החברה, וטען כי לכל החברות - פייסבוק, גוגל, טנסנט - יש שאיפות למשחקים משלהם ויוזמות מטא-וורסיות. "הכישרון שלנו והמשחקים שלנו הם מרכיבים חשובים לבניית מטא-וורס עשיר", הוא כתב.

אין ספק שזה הכיוון שאליו הולכת מיקרוסופט, כפי שמסביר שחר סורק, סמנכ"ל השיווק של חברת אוברוולף. "המהלך לרכישה מהווה שינוי טקטוני אשר הולך להשפיע על החיים של כולנו", אמר סורק. "למעשה כל הגופים הגדולים מבינים שתהליך העולמות הווירטואליים הולך להתעצם בעתיד הקרוב. תהליך בו העולמות הווירטואליים יקיפו אותנו ויהיו נוכחים כל הזמן, בכל מקום ויהיה ניתן לגשת אליהם גם מכל פלטפורמה".

סורק הוסיף כי החלטת מיקרוסופט לרכוש את אקטיביז'ן לא מובנת מאליה: "צריך לזכור כי המטא-וורס נולד בכלל בעולמות הגיימינג אי שם בתחילת שנות האלפיים. החברה העולמית שהובילה אותו הייתה אקטיביז'ן. כבר בשנת 2004, החברה החלה לבנות את היסודות של העולמות הווירטואליים עם יציאת המשחק World Of Warcraft.

לטענת סורק, אקטיביז'ן, שמחזיקה בכמעט 20 שנות ניסיון בחוויות עולמות וירטואליים, הפכה אותה לחברה עם הכי הרבה ניסיון בתחום המטא-וורס. "הקנייה גם תאפשר למייקרוסופט להוציא כותרים אשר יאפשרו בעתיד את חווית המטא-וורס המושלמת".

עם זאת, בהתאם לניסיון רכישות העבר של מיקרוסופט, החברה לא רק מתעניינת בתחום המטא-וורס, אלא בכוונתה לצלול לעומק עולם הגיימינג. בשנת 2014, רכשה את חברת מיינקראפט מוג'נג תמורת 2.5 מיליארד דולר, ובשנה שעברה השלימה מיקרוסופט רכישה של 7.5 מיליארד דולר מול יצרנית המשחקים בטסדה. כך הופך לאט לאט האקסבוקס גיים פאס, מודל המנוי שלה, למשתלם יותר ומכיל תכנים ומשחקים נוספים למנוי. כלומר, במקום שהצרכן ישלם מאות שקלים עבור משחק אחד, הוא יכול לשלם על מנוי ולקבל יותר - מה שיעניק לה למיקרוסופט יתרון על פני המתחרות.

מי צריכה לדאוג מהעסקה?

מנטש, בתור מומחה לשיווק גיימינג, הצביע על סוני פלייסטיישן כחברה שצריכה להתכונן למערכה לא פשוטה בעקבות עסקת הרכישה. "עד כה סוני עבדה בשיתוף פעולה צמוד עם אקטיביז'ן על מגוון כותרים, והשיגה מיליוני שחקנים בזכות המשחקים האלו. אולם, כעת העתיד של המשחקים האלה נתונים בידיים של מיקרוסופט". כך למשל, במידה ואקסבוקס הופכת להיות הבעלים של משחקי Call of Duty, עולה שאלה האם זה יהפוך למשחק בלעדי לשחקני האקסבוקס או שמא יהיה זמין בקונסולות אחרות?

מנטש מתייחס גם למתחרה נוספת, נינטנדו. לתפיסתו, "נינטנדו לא תושפע יותר מדי בטווח הקצר", ייתכן בגלל שיש לה את הכותרים שלה ואת התוכן שלה שלא מושפע מהמתחרות - כך שהיא תדע לשמר את הקהל העולמי שלה. "לראיה: מניית נינטנדו עלתה ב-2% בעקבות ההכרזה, ואילו המניה של סוני נפלה ב-13%. אבל לטווח הרחוק - נינטנדו תצטרך להתאים את עצמה לשוק ולצאת עם שירות מתחרה לגיים פאס של אקסבוקס", הוא מוסיף.

האם העסקה יכולה להשתנות או להיעצר?

מדובר כאמור ברכישה הגדולה ביותר בתעשיית הגיימינג בפרט, אך גם בהייטק בכלל. זו עסקה של כמעט 70 מיליארד דולר במזומן והיא משמעותית ביותר - מה שאמור למשוך את תשומת לב הרגולטורים ברחבי העולם. "ענף הגיימינג הוא העתיד של תעשיית הבידור, עם או בלי המטאוורס. תוכן הוא המלך ומיקרוסופט בחרו חברה מהמובילות בתחום זה כדי להבהיר את הנקודה. זאת הצהרה ברורה לגבי ההשקעות בעתיד של תחום הבידור-גיימינג, והגדירו בעסקה זאת את השווי/מכפילים הגבוהים של תחום הגיימינג להמשך", מסביר עילי דה- בר, מנכ"ל באפ טכנולוגיות, שפיתחה פלטפורמה ליצירה וניהול של מועדון לקוחות לשחקני משחקי וידאו. 

מיקרוסופט עשויה להיתקל בהתנגדויות מצד הרגולציה. "במיקרוסופט כבר נכוו בבעיות רגולציה בעבר והעסקה הזאת לא פחות בעייתית ואכן יש סיכוי שהיא תיתקל בקשיים מצד הרגולטור בין אם בביטול העסקה או הטלת מגבלות עליה. וזאת מכיוון שלאחר האיחוד עם אקטיביז'ן, מיקרוסופט תהפוך לכוח חזק מידי וקיים הסיכון שתנצל אותו לדריסת המתחרים. לדוגמה, אם במיקרוסופט יחליטו ויודיעו כי מעכשיו כל התכנים של אקטיביז'ן, על כל הפלטפורמות, יהיו זמינים רק ללקוחות מיקרוסופט - זוהי סוגיה שרגולטור יצטרך לתת עליה את הדעת. גם הצדדים המעורבים בעסקה מבינים את הסיכון בהיבט הרגולטורי ולכן כחלק מהסכם הרכישה, מיקרוסופט תשלם 3 מיליארד דולר כתשלום לאקטיביז'ן (במזומן) למקרה שהרגולטור אכן יעצור את העסקה", מוסיף דה-בר.

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים