גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק קרני: "בעשור הקרוב, יפחת המימון לפעילויות מזהמות במחצית"

ד"ר קרני, לשעבר נגיד הבנקים המרכזיים של קנדה ואנגליה, התייחס לתפקידה של המערכת הפיננסית במאבק במשבר האקלים במפגש עם הרגולטורים הפיננסיים בישראל והמשרד להגנת הסביבה ● "מצד הממשלות, המהלך המרכזי שיכול לסייע בהיערכות הסקטור הפיננסי הוא קביעת יעדי הפחתות פליטת גזי החממה לצד החדירה של אנרגיות מתחדשות"

ד''ר מארק קרני. ''נהיה עדים להפחתה של כ-50% במימון הניתן לפעילויות עתירות פליטות גזי חממה עוד שנת 2030'' / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth
ד''ר מארק קרני. ''נהיה עדים להפחתה של כ-50% במימון הניתן לפעילויות עתירות פליטות גזי חממה עוד שנת 2030'' / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth

"נהיה עדים להפחתה של כ-50% במימון הניתן לפעילויות עתירות פליטות גזי חממה עוד שנת 2030". כך, אמר ד"ר מארק קרני, לשעבר נגיד הבנקים המרכזיים של קנדה ואנגליה, הפועל היום כשליח המיוחד לאו"ם לנושאי אקלים ופיננסים, במפגש מיוחד עם הרגולטורים הפיננסיים בישראל והמשרד להגנת הסביבה ביום שלישי שעבר. במפגש, הציג ד"ר קרני את תפקידה של המערכת הפיננסית במאבק במשבר האקלים וכן תפקידה בהליך למעבר לכלכלה מאופסת פחמן, אליו התחייבו מדינות רבות בעולם, ובהן גם ישראל.

המשרד להגנת הסביבה יזם את המפגש עם ד"ר קרני כחלק משולחן עגול שמקיימים הרגולטורים הפיננסיים בנושא משבר האקלים ושבראשו עומדת נגידת בנק ישראל לשעבר, פרופ' קרנית פלוג. לצד השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, במפגש השתתפו מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן וראשי הגופים הפיננסים - המפקח על הבנקים יאיר אבידן, יו"רית הרשות לניירות ערך ענת גואטה, יו"ר רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון ד"ר משה ברקת, פרופ' פלוג, וגורמי מקצוע מהמשרדים השונים.

המעבר לכלכלה מאופסת פחמן דורש השקעות גדולות באנרגיה מתחדשת, וטרנספורמציה בצריכת אנרגיה בסקוטרים השונים. דוח סוכנות האנרגיה העולמית התריע בשנה שעברה כי כדי לעמוד ביעדי האקלים אליהן התחייבו המדינות ולהגביל את ההתחממות הגלובלית לעליה של מעלה וחצי עד סוף המאה, נדרשות השקעות של ארבעה טריליון דולר מדי שנה בעשור הקרוב - פי שלושה מהקיים. ואולם, בצל המשבר האקלימי הגובר, מדינות העולם מוסיפות להשקיע בדלקים המאובנים המחוללים אותו. למעשה, בכל דקה, בכל יום ובכל שעה - תעשיים הדלקים המזהמים, מסובסדת בעולם ב-11 מיליון דולר.

ד"ר קרני, שהציג במפגש את משנתו, הבהיר לנוכחים בחדר עד כמה משמעותית מנהיגות אקלימית מצד מקבלי ההחלטות, והתווית תוכנית פעולה סדורה שתסלול נתיב למשק ולציבור שנים קדימה. לדבריו,"מצד הממשלות, המהלך המרכזי שיכול לסייע בהיערכות הסקטור הפיננסי, ובכלל המגזר העסקי, הוא קביעת יעדי הפחתות פליטת גזי החממה עבור הענפים השונים, לצד החדירה של אנרגיות מתחדשות. קביעות אלו חשובות ביצירת הוודאות הנדרשת, בפרט בהקשר של ביצוע השקעות. כשאנו מסתכלים על המדיניות והתפתחות הרגולציה בתחום בכלכלות השונות, אנו רואים שהאיחוד האירופי לצד מדינות מובילות ובהן אנגליה, תופסים עמדות הובלה".

"75% מהמימון יצטרך להגיע מהמגזר הפרטי"

במשרד להגנת הסביבה יזמו את המפגש עם ד"ר קרני, כדי ללמוד מניסיונו במסגרת הליכי גיבוש המדיניות הממשלתיים ובמטרה להרחיב את היריעה לקראת גיבוש מפת סיכוני האקלים הלאומית, לרבות הסיכונים הפיננסיים. לפי מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן, "התהליך שאנחנו מבצעים, נועד לסייע לציבור המשקיעים לצמצם את החשיפה לסיכוני אקלים וסביבה, וכן לתמרץ את המשקיעים לפעול כסוכני שינוי במעבר הגלובלי לכלכלה דלת פחמן ומקיימת". כהן הדגישה כי בישראל נושאים עיניים לנעשה באנגליה ולאסטרטגיית הפיננסים שלה, וכן נשקלת האפשרות לאמץ את הטקסונומיה של האיחוד האירופי, תוך התאמות מקומיות למרכיביה.

ניסיונו של ד"ר קרני באותה זירה, אכן רב. כיום, הוא משמש בתפקיד מפתח בזירה האקלימית, בין היתר בכובעו כשליח האו"ם לנושא. לקראת COP26, ד"ר קרני פעל לייסוד ברית "גלזגו לנט-זירו", תוך גיוס מעל 450 גופים פיננסיים המנהלים מעל 130 טריליון דולר, להתחייבויות לאיפוס פליטות בתיקי ההשקעות עד 2050. ככל שאותו מהלך אכן יוביל לתזוזה באותם גופים (למרות שהם אינם מתחייבים במסגרתו להסטת השקעות בפועל), תאיץ המערכת הפיננסית את חלקה בצד הפתרונות למשבר האקלים. ד"ר קרני נשאל על רצף הפעולות הרגולטוריות והמדיניות המומלצות להטמעת שיקולי סביבה ואקלים במגזר הפיננסי ועל התמריצים שעל הממשלה לתת לגופים הפנסיוניים על מנת שישקיעו בפרויקטים המקדמים יוזמות סביבתיות.

לדבריו, "במסגרת פסגת האקלים בגלזגו הושגו התחייבויות של למעלה מ-450 גופים פיננסיים ברחבי העולם, המנהלים כ-40% מתיק הנכסים הפיננסיים הגלובליים, למעבר לאפס פליטות על ידי הפעילויות הכלכליות שאותן הם מממנים. המשמעות היא שכמעט כל הבנקים הגדולים בעולם התחייבו להפנות את ההלוואות שלהם לחברות ופעילויות כלכליות אשר נמצאות במסלול להפחתת פליטות גזי חממה עד לכדי אפס פליטות בשנת 2050. בדומה לכך, גם משקיעים מוסדיים וקרנות פנסיה, למשל, נוקטים בגישה זו מבחינת מימון פרויקטים הנמצאים בתיקי ההשקעות שלהם. כך שתהיה הפחתה של כמעט 50% עד שנת 2030 במימון הניתן לפעילויות עתירות פליטות גזי חממה".

לדבריו של ד"ר קרני, "המימון שיידרש נוגע לנזקים הפיזיים בעקבות שינויי האקלים - היערכות לשינויים וכן טיפול ושיקום הנזקים - כמו גם למעבר לכלכלה דלת פחמן של תעשיות רבות וענף ייצור האנרגיה. אנו מעריכים כי כ-20-25% מהמימון יכול להגיע מהמגזר הציבורי, וזה אומר שכ-75% מהמימון יצטרך להגיע מהמגזר הפרטי, בדגש על הסקטור הפיננסי. במבט גלובלי ההשקעה הנוספת הנדרשת למעבר של סקטור האנרגיה בלבד - בלי לכלול השקעות נוספות שנדרשות בתחום האקלים כגון בנושאי אדפטציה - עומדת על 2% מהתוצר העולמי. מדובר בתזוזה אדירה מבחינת היקף ההשקעות הנדרשות, בפרט בהקשר לכמות ההון שהסקטור הפיננסי יצטרך להקצות כדי לתמוך במעבר".

בשנת 2015 ייסד ד"ר קרני את צוות המשימה הבינלאומי לגילוי סיכוני אקלים (וסביבה) בסקטור הפיננסי ("TCFD"). היוזמה פרסמה לראשונה בשנת 2017 את הסטנדרטים המומלצים לגילוי סיכוני אקלים ומבחני קיצון, כולל מדיניות הניהול, המדידה והבקרה שלהם בגופים פיננסיים. סטנדרטים אלו משמשים גופים פיננסיים רבים ומרכזיים ברחבי העולם ומספר רגולטורים הודיעו על הכוונה לאמץ אותם כסטנדרטים מחייבים כגון הבנק המרכזי של אנגליה. לדברי ד"ר קרני, "על מנת לתמוך בצעדים הנדרשים למעבר לכלכלה מאופסת פחמן, יש כיום מהלך לאיחוד הסטנדרטים של גילוי היקפי המימון הניתנים לפעילויות מזהמות שפורסמו עד כה על ידי יוזמות שונות כגון ה-TCFD ו-SASB , לכדי סטנדרטים אחידים, שצפויים להיות מפורסמים במהלך שנת 2022".

על מבחני הקיצון, על הגדרתם והטמעתם עומלים היום גם הרגולטורים והגופים הפיננסיים בישראל, אמר קרני במפגש כי "מבחני קיצון הם אחד מהכלים המרכזיים שהשימוש בהם נהיה נפוץ יותר ויותר בהקשר של בחינת העמידות והמוכנות של המערכת הפיננסית לסיכונים הנשקפים ממשבר האקלים. המטרה של ביצוע בשלב זה היא לא לבחון כמה הון יש להקצות כנגד סיכוני האקלים, אלא לבנות את הידע המקצועי והקיבולת הנדרשת בקרב הגופים הפיננסיים על מנת לנתח את סיכוני האקלים".

"ההיבטים הפיננסיים הם חלק מהותי מהפעולות כנגד המשבר"

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, ציין במפגש עם ד"ר קרני את תפקידה של המערכת הבנקאית לסייע בעמידת המדינה ביעדי האקלים. אבידן, שהתראיין על הנושא לגלובס לאחרונה, התייחס במפגש לסיכוני האקלים והסטנדרטים שהציב כוח המשימה של ד"ר קרני עבור הרגולטורים והגופים הפיננסיים. אבידן ציין כי הרגולטור הישראלי מתעתד לפעול בהתאם לרגולטורים המתקדמים בעולם, אם כי, "בצעד אחד אחריהם", והאסדרה צפיייה להתפרסם ברבעון השלישי של השנה.

במשרד להגנת הסביבה, עובדים בימים אלו על חוק אקלים, שיאפשר גם למשק ודאות גדולה יותר באשר ליעדי האקלים ומפת הדרכים למימושם. השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה כי "משבר האקלים הוא משבר סביבתי, כלכלי, חברתי, בריאותי, ביטחוני ופיננסי, אך גם הזדמנות פיננסית. ההיבטים הפיננסיים הם חלק אינטגרלי ומהותי מהפעולות כנגד משבר האקלים, ולכן המשרד להגנת הסביבה שואף ללמוד מכלכלות אחרות מובילות ברחבי בעולם, ובפרט מהאיחוד האירופי, כיצד לכוון את המגזר הפיננסי לקראת התאמה ליעדי האקלים. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה רואה את תפקידו כספק ידע ומידע בתחום סיכוני הסביבה והאקלים, וכן בתחומי הרגולציה הסביבתית ופיתוחי מדיניות. בשיתוף הפעולה עם הרגולטורים הפיננסיים נרחיב את מגוון אמצעי המדיניות המיושמים לטובת עמידה במטרות אקלים וסביבה, ונתאים אותן לתנאים ולנסיבות בישראל".

עוד כתבות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות