גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת F-16 לטורקיה יכולה לתקן את היחסים עם ארה"ב, אך המתיחות עם רוסיה מפריעה

חברי קונגרס משתי המפלגות מתנגדים למכירה אפשרית של מטוסי הקרב האמריקאים לטורקיה בשל היחסים החמים בין ארדואן לבין פוטין

ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press
ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press

ממשלו של ג'ו ביידן שוקל הצעה טורקית לרכוש טייסת של מטוסי F-16 - הצעה שאמורה לנרמל בחזרה את השותפות הביטחונית שהתנתקה בין ארה"ב וטורקיה, כך אומרים בכירים באנקרה. אולם, בשלב זה המכירה נתקלת בהתנגדות מצד חברי קונגרס המבקרים את קשריה הגוברים והולכים של טורקיה עם רוסיה.

פקידים בכירים בטורקיה אומרים שההסכם עשוי להוות חבל הצלה ליחסי טורקיה וארה"ב, שנפגעו לאחר שנים שבהן טורקיה רכשה נשק רוסי - מהלך שגם מנוגד לאינטרסים האמריקאים במלחמה בסוריה וכן לביקורת האמריקאית לגבי רקורד זכויות האדם של אנקרה. בשתי המדינות, אומרים אנליסטים שביטול המכירה עלול לדחוף את אנקרה אפילו קרוב יותר למוסקבה.

האפשרות למכירת מטוסי ה־F-16 לטורקיה, חברה בברית נאט"ו, עולה כעת בעוד רוסיה בוחנת עד כמה הברית הצפון־אטלנטית נחרצת לגבי גבול אוקראינה, אליו היא שלחה עשרות אלפי חיילים וגרמה לחששות מכך שתפלוש למדינה.

שורשי העסקה נזרעו אי־שם בסוף שנות התשעים, כשטורקיה הצטרפה לקונסורציום בהובלה אמריקאית לבניית מטוס הקרב המתקדם, F-35.

טורקיה רוכשת מערכת טילים רוסית

ב־2017, החליטה אנקרה לרכוש את מערכת הגנת הטילים הרוסית S-400 על אף התנגדותה של ארה"ב, שחששה שרוסיה תפרוץ למערכות ה־F-35. בתגובה, סילקה ארה"ב את טורקיה מהתוכנית לפיתוח המטוס שנתיים לאחר מכן.

כשה־F-35 הפך לבלתי נגיש, מטוסי ה־F-16 החדשים היו התחליף למטוסי ה־F-16 המזדקנים ומטוסי ה־F-4 של חיל האוויר הטורקי.

אך המכירה הנוכחית נתקלה בחומה מצד חלק מהמחוקקים האמריקאים שמסתכלים בעין רעה על רכישת מערכת S-400; וכן על מערכת היחסים הקרובה של הנשיא הטורקי, רג'פ טייפ ארדואן, עם מקבילו הרוסי, ולדימיר פוטין; וגם על המדיניות הטורקית הכללית באזור המזרח התיכון - כך אמרו פקידים בכירים אמריקאים ועוזרי מחוקקים בקונגרס.

מערכת יחסים טובה עם רוסיה

ממשל ביידן לא ציין עדיין אם יתמוך בהסכם למכירת F-16 לטורקיה. חוקי הגבלת מכירת כלי נשק מחייבים את הממשל להודיע לקונגרס על מכירות נשק למדינות זרות. דבר זה נותן למחוקקים הזדמנות לבחון את ההסכמים ולהתנגד או לנסות לחסום אותם.
מכירה כזו "תיתקל במהמורות בדרך", אמר עוזר בקונגרס. "השאלה היא אם המהמורות יפרקו את העסקה, או שהיא תצליח לשרוד אותן", הוא הוסיף.

העסקה העומדת על הפרק מדגימה את סוגיות הביטחון הלאומי המורכבות ביחסים בין ארה"ב לטורקיה, החברה בנאט"ו ונחשבת למעצמה אזורית, שבה גם ממוקמים אלפי חיילים אמריקאים.

מערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין וושינגטון לבין אנקרה נעשתה מתוחה בשנים האחרונות לאחר שארדואן החל להתקרב יותר ויותר לרוסיה. טורקיה גם תקפה מיליציות כורדיות בסוריה שנתמכו על ידי ארה"ב. הוכחה למערכת היחסים החמימה עם רוסיה אפשר לראות בהצעתו של ארדואן מנובמבר לתווך בסכסוך בין אוקראינה לרוסיה.

שיתוף פעולה כלכלי עם רוסיה

ארה"ב דנה עם בכירים באנקרה במכירה, כך על פי גורמים בטורקיה. לדברי מקור שמעורה בשיחות בין המדינות, היועץ ראשי של ארדואן, איברהים קאלין, ניסה לברר מה קורה עם העסקה לפני כשבועיים בשיחה עם היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן ב־10 בינואר. דובר של המועצה לביטחון לאומי סירב להגיב.

"בין ארה"ב לטורקיה קיימים קשרי ביטחון הדדיים עמוקים וארוכי שנים. היכולת של טורקיה לפעול במסגרת נאט"ו נותרת בעדיפות גבוהה", אמר דובר של מחלקת המדינה האמריקאית. יצוין, כי כמה מדינות החברות בנאט"ו מטיסות מטוסי קרב מדגם F-16, כולל טורקיה.

הציר הרוסי־טורקי אינו כולל רק את עסקת המכירה של ה־S-400. ארדואן אמר בסתיו האחרון שהוא דן עם רוסיה בהגדלת שיתוף הפעולה הכלכלי, כולל על מטוסי קרב ומנועים של מטוסי קרב.

בכירים טורקיים כיום ובעבר אמרו שעסקת ה־F-16, אם תאושר, יכולה לעצור את גלישת טורקיה לכיוון רוסיה. "טורקיה היא שחקנית חשובה במשחק וצריך לשמור אותה לצד המערב", אמר אילנור צ'ביק, יועץ מדיניות חוץ בכיר לארדואן.

רכישת מערכת הטילים S-400 גרמה לקרע בין שתי המדינות שעדיין לא תוקן. צ'ביק אמר שטורקיה עדיין לא פרסה את סוללות הטילים, אם כי ארדואן אמר שהוא רוצה לרכוש מערכות נוספות.

"מכירת ה־F-16 היא דרך טובה לצאת מזה", אמר ג'יימס ג'פרי, בעברו שגריר ארה"ב בטורקיה וכיום חבר ב"מרכז ווילסון", מכון מחקר בוושינגטון. "הבעיה היא שיש גישה כל כך שלילית לגבי טורקיה, בייחוד בקונגרס האמריקאי, שאני חושש שאנשים הולכים לסרב לכך".

העסקה נתקלת בספקנות משמעותית אצל סנאטורים מרכזיים המתנגדים לרכישה הטורקית של מערכת הגנת הטילים הרוסית, כך אמרו עוזרי מחוקקים בקונגרס. מנהיגי ועדת יחסי החוץ של הסנאט רוברט מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) וג'יימס ריש (רפובליקאי מאיידהו) עדיין לא הודיעו באופן ציבורי על עמדתם לגבי העסקה.

קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות, כולל חברים ב"שדולה ההלנית" הפרו־יוונית, הביעה התנגדות לעסקה בכמה מכתבים שנשלחו בשנה שעברה למזכיר מחלקת המדינה, אנטוני בלינקן. אלה ציינו את הרכישה הטורקית של כלי נשק רוסיים ואת הסכסוך הטורקי עם יוון לגבי גבולות ימיים בים התיכון.

"אנחנו חוששים ממכירת ציוד צבאי אם טורקיה תמשיך לנהוג באופן תוקפני כלפי קפריסין והאיים היווניים", אמרה חברת בית הנבחרים ניקול מליוטאקיס (רפובליקאית מניו יורק). "אנו חוששים לכך שהקניין הרוחני שלנו ישותף עם רוסיה". כמו כן, הוסיפה מליוטאקיס, כי מבחינות רבות "טורקיה פועלת כמו מדינה יריבה".

עונש למוסד הביטחוני לא הפוליטי

בכירים טורקים כיום ובעבר אומרים, שביטול עסקת ה־F-16 יהיה עונש לממסד הביטחוני הטורקי, שנותר ברובו מתואם עם ארה"ב ומתנגד לרוסיה על אף יחסיו של ארדואן עם פוטין.

"הם צריכים את כלי הטיס האלה", אמר צ'רלס פורסטר, אנליסט מוביל בג'יינס, מגזין ביטחון מוביל. "האתגר מבחינתם, עם זאת, הוא שהסיפור של ה־S-400 לא באמת נפתר מבחינה ציבורית".

אם טורקיה לא תוכל לרכוש מטוסי קרב אמריקאיים היא תוכל ללכת לעשות קניות במוסקבה, שמציעה לה את מטוסי הקרב Su-35 ו־Su-57 החמקן, וכן את מטוס הקרב החמקן מדור חמישי של רוסיה, כך אמרו אנליסטים.

"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה?

סנקציות בריטיות על פלישה טורקית לסוריה יפגעו ברכישה הטורקית של מטוס הקרב האירופאי "טייפון", וצרפת לא צפויה לאשר מכירה של מטוסי "רפאל" שלה מתוצרת "דאסו", בין היתר בגלל שמכרה מטוסי קרב ליריבתה של טורקיה, יוון, רק בשנה שעברה, מסביר פורסטר.

פקידים טורקיים בכירים אמרו שאנקרה לא תצטרף למחנה הרוסי, אבל אנליסטים אומרים שקריסה של עסקת ה־F-16 עלולה לדחוף את ארדואן קרוב יותר למוסקבה.
"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה", אמר השגריר לשעבר ג'פרי. "ואז תהיה לך הסתחררות כלפי מטה של האשמות ורגשות רעים, וזה רק יחזק הליכה בכיוון הלא־נכון, זו הסיבה שה־F-16 כל כך חשוב".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"