גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי הכנסת בהתקפה על רשות שוק ההון: "ישנים בעמידה בנושא שליטת אקירוב בכלל"

ועדת הכספים קיימה דיון בבקשת היתר השליטה בחברת הביטוח שהגישה אלרוב ● ח"כ לזימי: "אנחנו שומרי הסף ויש פה אנשי מקצוע שמועלים בתפקידם" ● ברקת: "לא עובד על פי שמועות או טענות כאלה ואחרות כלפי אדם כזה או אחר" ● בינתיים רכשה אלרוב מניות בשוק וחזרה להחזקה של 15% בכלל

הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

החלטת רשות שוק ההון בקשר לבקשת היתר השליטה בכלל ביטוח שהגישה חברת אלרוב נדל"ן של אלפרד אקירוב עדיין לא התקבלה, אך חברי הכנסת אינם ממתינים, והם קיימו ישיבה סוערת בוועדת הכספים, במטרה למנוע את היתר השליטה מאלרוב. בדיון הטילו חלק מחברי ועדת הכספים האשמות כבדות כלפי רשות שוק ההון והעומד בראשה, ד"ר משה ברקת.

"לתת לאדם שליטה על כל כך הרבה כסף זו קטסטרופה", אמרה ח"כ נעמה לזימי (מפלגת העבודה). "ראינו את המהלך של אלפרד אקירוב כחלק מ'סגירת חשבונות' עסקית, והעובדה שרשות שוק ההון שוקלת לאפשר את זה היא לא הגיונית", אמרה לזימי. היא התייחסה לטענות כי אקירוב רוצה לרכוש את השליטה בכלל לאחר שחברת הביטוח, כבעלת מניות מיעוט באלרוב, התנגדה בעבר לעסקת בעלי עניין, שאמורה הייתה להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המוביל את לוקה, זרוע מלונות היוקרה שהקימה אלרוב באירופה.

"אני מצפה ממשרד האוצר להתערב עכשיו כדי לעצור את הדבר הזה. זו הפרת אמון של המערכת הפיננסית כלפינו. נדמה לי ששומרי הסף ישנים בעמידה וזה מצב לא סביר. המצב הוא הפוך? אנחנו שומרי הסף, ויש פה אנשי מקצוע שמועלים בתפקידם", הוסיפה לזימי, ולאור בקשת יושב ראש ועדת הכספים, אלכס קושניר (ישראל ביתנו), כי תמתין עם הביקורת לסוף הבדיקה, אמרה לזימי כי "אני מאחלת לעצמי להתנצל על הדברים האלה, אבל אנחנו יודעים טוב מאוד מה עומד לקרות". 

אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן

"אקירוב לא עוסק רק בפיננסים, ולכן החשש גובר"

ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), שהגיש את הבקשה לדון בנושא, אמר כי "אם אקירוב היה מתעסק בפיננסים בלבד לא הייתה בעיה, אבל הוא לא עוסק רק בפיננסים, ולכן החשש שלנו גובר".

ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) העלה את נושא הקשרים המשפחתיים של אקירוב והשפעתם על עסקיו. "יש שאלה של נפוטיזם כשמדובר באקירוב. כולנו מכירים את הניסיון להכניס את אחד מבניו לחברת הביטוח כשאין לו ניסיון (אקירוב אמר בתקשורת כי בכוונתו למנות את בנו ג'ורג'י כדירקטור בכלל, אך מאוחר יותר חזר בו מכך - ר' ו').

"כאשר הוא ניסה להכניס את ג'ורג'י לעסקה עם לוקה, מי שהתנגדו היו יורם נוה (מנכ"ל כלל) ויוסי דורי (מנהל ההשקעות של כלל, ר' ו') וכתוצאה מזה אקירוב ניסה לפטר אותם. אז אני שואל: אם אנחנו יודעים על הרקע הספציפי הזה שבו הוא כבר בחש כדי להעיף את בעלי התפקידים, וזה עובדה ולא תיאוריה, האם נכון לתת לאדם כזה עוד יותר כוח?", תהה כסיף.

"אנחנו בוחנים גם את האדם עצמו"

ברקת עצמו השתתף בתחילת הדיון באמצעות שיחת וידיאו, ואמר כי הוא, כרגולטור מקצועי, בוחן את טובת המשק וטובת הצרכנים בראש ובראשונה. "אני בא עם אחריות מאוד גדולה קודם כל כלפי הציבור. יש תהליכים מקצועיים שצריכים להיעשות ואני לא עובד לפי שמועות או טענות כאלה ואחרות כלפי אדם כזה או אחר.

"יש לנו כללים מאוד ברורים שלא נקבעו מאתמול. אנחנו בוחנים הכול ומקבלים אינפורמציה מכל הגופים וכל הרגולטורים, מסתכלים על הכול - גם על חוק הריכוזיות, על המינוף של אקירוב, בוחנים גם את האדם עצמו", הסביר ברקת.

על הטענות שהופנו כלפיו אמר ברקת: "באתי להתנדב ולעשות לטובת הציבור. יש לי מצפון חברתי, ואני לא מתכוון להיות פוליטיקאי. חלק מהדברים כבר הופנו אלינו, ואני שמח שהכנסת מכירה בערך של המפקח על שוק ההון".

היועץ המשפטי של רשות שוק ההון, ברוך לוברט, התבקש לעדכן על מצב הבדיקה שעורכת הרשות, וציין כי הרשות לא יכולה למסור פרטים. "בפני הממונה עומדת בקשת היתר שליטה, ואנחנו מנועים מלהתייחס לגורמים ספציפיים. הבקשה נבחנת בהתאם להוראות החוק", הוא אמר, וציין כי אם חברי הכנסת רוצים לשנות את החוק, זו הסמכות שלהם.

במהלך הדיון שאלה ח"כ לזימי מה כן יכולים חברי הכנסת לעשות כדי למנוע מרשות שוק ההון להעניק את היתר השליטה לאלרוב (בעלת המניות הגדולה בכלל, המחזיקה 15% ממניות החברה ומבקשת להכפיל את החזקותיה ל-30%).

"לבקש צו מניעה ובמקביל לשנות את החוק"

על כך השיב לה ח"כ מרגי כי הם יכולים להגיש עתירה לביהמ"ש, לבקש צו מניעה ובמקביל לפעול לשינוי החוק, תוך שהתייחס בעיקר לחוק הריכוזיות, המתיר שליטה בתאגיד ריאלי משמעותי במקביל לתאגיד פיננסי משמעותי.

נציין כי נכון להיום אלרוב אינה מוגדרת תאגיד ריאלי משמעותי, ולכן, על פניו היא יכולה לשלוט בכלל, שהיא תאגיד פיננסי משמעותי. זאת מכיוון שלפי שעה היקף החוב של אלרוב קטן מ-6 מיליארד שקל. ברשות שוק ההון שוקלים לחייב את אלרוב לרשום לצורך הבדיקה גם את החוב שלה בחו"ל, על מנת לוודא שגם עם חוב זה, שבמסגרתו נטלה אלרוב הלוואות בסך של יותר מ-5.5 מיליון שקל מבנקים בחו"ל, היא עדיין עומדת במגבלות חוק הריכוזיות.

יו"ר הוועדה קושניר סיכם את הדיון ואמר, כי הסוגייה מציבה הרבה דגלים אדומים. "אני חייב לומר שאני לא מקבל את האמירות על כך שהרגולטורים מועלים בתפקידם ודווקא סומך על רשות שוק ההון שתעשה את העבודה. עם זאת, אני דורש מהרשות להתייחס באופן רציני גם להיסטוריה של אקירוב וגם לנושאים שהועלו כאן, כי מדובר ב-260 מיליארד שקל של כספי חוסכים", אמר קושניר.

מאלרוב נמסר בתגובה: "קבוצת אלרוב היא חברה שמרבית פעילותה היא בשווקים זרים, ולכן היא מייעדת חלק ניכר מההון העצמי שלה להשקעות במגזר הפיננסי הישראלי.

"לקבוצה שיעור חוב נמוך, יש לה ניסיון רב בהשקעה במגזר הפיננסי - כולל השקעה מוצלחת לאורך שנים בבנקים פועלים ולאומי - והיא סבורה שהעובדה שהיא שואפת לקבל היתר שליטה בחברת הביטוח כלל, מהווה תעודת כבוד למשק הישראלי.

"קבוצת אלרוב מכירה היטב את הרגולציה על מגזר הביטוח ותקפיד לפעול בהתאם להנחיות בכל הקשור לניהול חברת הביטוח לאחר קבלת היתר השליטה, וזאת באמצעות דירקטורים מנוסים ואיכותיים והנהלה מקצועית ומנוסה. החשיבה והראייה של אלרוב תמיד התבססו על אסטרטגיה ארוכת-טווח וכך בכוונתה לפעול גם עם כלל. כל זאת, במטרה להשביח את החברה בראש ובראשונה לטובת הלקוחות, העמיתים, עובדיה ובעלי המניות שלה".

כלל דיווחה: אלרוב חזרה להחזקה של 15%

במקביל לדיון דיווחה כלל ביטוח לבורסה כי אלרוב חזרה להחזיק ב-15% ממניותיה, לאחר שהחזקותיה דוללו קמעה עקב הנפקת מניות שביצעה כלל לפני כשבועיים. בהנפקה גייסה כלל יותר מחצי מיליארד שקל, לאחר שדחתה את הצעתה של אלרוב לרכוש את המניות העומדות למכירה מחוץ למכרז, ובמחיר גבוה יותר. 

אלרוב השתתפה במכרז ורכשה מניות בשיעור של כ-60 מיליון שקל, וכעת רכשה במהלך המסחר מניות נוספות בסכום של 10.5 מיליון שקל, בשתי עסקאות שונות ובמחיר הנמוך מעט ממחיר ההנפקה.

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב