גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים ענף אטרקטיבי להשקעה? לא תצטרכו לקדוח עמוק מדי

ענף האנרגיה הוא מהנהנים העיקריים מהתאוששות הכלכלה הגלובלית, ובראשו סקטור שירותי הקידוח המספק פתרונות לחברות החיפוש וההפקה ● הצמיחה המחודשת מעלה את הביקוש לנפט ואיתו את מספר הבארות הפעילות, אך זו עדיין רחוקה מאוד מהממוצע - כך שהתעריף היומי לקידוח צפוי להמשיך לעלות ● וכמו בכל צפי אופטימי - גם כאן צריך לזכור את הסיכונים

בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki
בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki

אנו סבורים כי מהלך ההתאוששות הרוחבי בכלכלה הגלובלית צפוי להוביל לחלוקה בלתי פרופורציונלית של פירות ההתאוששות בין הסקטורים השונים. בפרט, אנו צופים שענף האנרגיה, על שרשרת הייצור המגוונת שבו, יהיה מהנהנים העיקריים במהלך השנה הקרובה, בדגש על חברות שירותי הקידוח (Drilling services), המספקות מגוון של שירותים הנדסיים עבור חברות החיפוש וההפקה.

חברות שונות בענף האנרגיה פועלות בחלקים השונים של שרשרת החיפוש, ההפקה והייצור, וחברות שירותי הקידוח הן חוליה מרכזית בשלב ההפקה. די במבט חטוף באסדת קידוח כדי להבין שמדובר בעולם מורכב, עתיר מכשור, ידע הנדסי וטכנולוגיה.

מכאן, שיש צורך בהתמחויות ספציפיות הנוגעות למגוון תחומי הפעילות וסוגי הקידוחים השונים - בין שהם מתבצעים ביבשה, במים, בקרבת החוף או בעומק הים - על שלל האתגרים והמורכבויות הגיאולוגיות והטופוגרפיות.

לנוכח המורכבות הטכנולוגית, נשלט הסקטור על ידי החברות האמריקאיות, שביססו התמחות והובלה עולמית בתחום. החברות, בוודאי הגדולות שבהן, דוגמת בייקר יוז (סימול: BKR) ושלומברגר (סימול: SLB) הן שחקניות גלובליות, המספקות שירותים וציוד לקידוחים גם במזרח התיכון, ברוסיה ובמקומות נוספים ברחבי העולם.

כמה עולה לקדוח?

אחד המדדים הבולטים המשקפים את עקומת הביקוש וההיצע לשירותי חברות הקידוח הוא ה-"Rig Rate", המשקף את התעריף היומי לקידוח על פני האסדות השונות. קיימים פרמטרים רבים המשפיעים על התעריף היומי, וביניהם סביבת מחירי הנפט, מספר הבארות הפעילות (rig count) רמת הניצולת (utilization) של כלל האסדות וכן רמת התחרות בין החברות הפועלות בתעשייה.

מתחילת 2021 אנו עדים לעלייה רוחבית בפעילות הכלכלית העולמית במספר מישורים. בין היתר, אנו עדים לגידול משמעותי בביקוש לדלק לכלי רכב בארה"ב, בשל חזרת הנהגים לכבישים, זאת לצד גידול בביקוש לדלק סילוני בעקבות עלייה במספר הטיסות.

לשם המחשה, במהלך חודש דצמבר 2021 עמד מספר הנוסעים הממוצע ליום בנמלי התעופה בארה"ב על למעלה מ-2 מיליון, זאת בהשוואה ל-800 אלף נוסעים ביום בלבד במהלך חודש דצמבר 2020. זהו עדיין מספר נמוך של נוסעים ביחס לתקופה של טרם המשבר (כ-2.5 מיליון בחלק מן הימים), אך הוא בהחלט מעיד על מגמה של שיפור.

לצד העלייה בביקוש לנפט, מספר הבארות הפעילות מצוי אף הוא במגמת עלייה מתמדת בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, אך עדיין רחוק מאוד מהממוצע במהלך חמש השנים האחרונות.

לשם המחשה, נכון לסוף ינואר 2022 קיימות 604 בארות פעילות בארה"ב ו-834 בארות פעילות ברחבי העולם. נתונים אלו גבוהים ב-226 וב-169, בהתאמה, בהשוואה למספר הבארות הפעילות בסוף ינואר 2021. יותר בארות פעילות משמע מספר רב יותר של פרויקטים, ושורת הכנסות גבוהה יותר עבור חברות הקידוח בהשוואה לשנים קודמות.

השילוב בין המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במהלך 2022 - הצפוי לתמוך בעלייה בביקוש למוצרי אנרגיה - והעלייה ההדרגתית במספר הבארות הפעילות מביא אותנו להאמין כי אנו צפויים לראות עלייה הדרגתית ועקבית בפעילות הקידוח של חברות הפועלות בענף שירותי האנרגיה.

בתוך כך, ובמקביל, מגמת העלייה הרוחבית שנרשמה בשנה החולפת בתעריפי הקידוח היומיים, צפויה, להערכתנו, להימשך, בהתבסס על רמת מחירי נפט גבוהה יחסית, בשילוב עם מספר מצומצם יחסית של אסדות קידוח בעקבות גל של פשיטות רגל בתעשייה בשל משבר הקורונה.

חשיפה דרך מניה

חברת בייקר יוז (סימול: BKR) היא חברת שירותי קידוח מובילה, הנסחרת לפי שווי שוק של כ-28 מיליארד דולר, ופועלת באמצעות ארבע חטיבות - חטיבת שירותי הקידוח (מגוון פתרונות קידוח והערכה לבארות), שמהווה כ-50% מסך הכנסות החברה; חטיבת ציוד קידוח (אספקת ציוד להזרמה של נפט מראש הבאר למפעלי הזיקוק), כ-10% מסך ההכנסות; חטיבת הציוד הטכני (ציוד מותאם לקידוחים מורכבים במיוחד), שמהווה 30% מההכנסות; וחטיבת הפתרונות הדיגיטליים (פתרונות תוכנה וחומרה להטמעה במערכות הלקוח), שמהווה את ה-10% הנותרים.

במהלך 2021 כולה ייצרה בייקר יוז תזרים מזומנים מפעילות בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר, עלייה של 82% בהשוואה לתזרים המזומנים מפעילות עבור 2020. החברה סיימה את הרבעון הרביעי של 2021 עם מזומן ושווה מזומן בהיקף של 3.85 מיליארד דולר. חלק מהתזרים תועל לתגמול בעלי מניות. בפרט, במהלך שנת 2021 השיבה החברה סך של כמיליארד דולר לבעלי מניותיה, מתוכם כ- 600 מיליון דולר באמצעות תשלום דיבידנד, והיתר באמצעות רכישה עצמית של מניות.

במבט קדימה, למרות האי-ודאות הכרוכה בהתפרצות המוטציות השונות של נגיף הקורונה, ציינה הנהלת החברה כי היא עדה לאיתותים מתמשכים להתאוששות כלכלית, הצפויים לבוא לידי ביטוי בביקושים גבוהים למשאבי נפט וגז, זאת לצד מלאים מוגבלים. בפרט, הנהלת החברה צופה כי תנאי השוק המיטביים ששוררים כעת ימשיכו קדימה גם בשנת 2022, אם כי הם צפויים להתמתן מעט מהרמה שחווינו במהלך 2021.

המניה הוסיפה לערכה כ-16% מתחילת השנה, אך היא רחוקה מלהיות יקרה. בפרט, חשוב לזכור את שתי הנקודות הבאות. האחת, למרות העליות שנרשמו במחצית השנייה של 2021, בהסתכלות היסטורית של חמש השנים האחרונות המניה זולה מאוד. לשם המחשה, במהלך 2016 נסחרה מנייתה של בייקר יוז ברמות של 60 דולר, ואף צפונה מכך, ובמונחי תמחור (לא מחיר נומינלי), היא נסחרה במכפיל EBITDA שנתי של 22, זאת בהשוואה למכפיל 9 שנתי בלבד כיום.

הנקודה השנייה היא שאנו צופים כי השילוב בין עלייה ברמת ההכנסות בשנים הקרובות ובין מהלך התייעלות שיושם בחברה, יזניק את שורת ה-EBITDA בקצב גבוה בהרבה מקצב גידול ההכנסות, דבר שיוביל להקטנת מכפיל הרווח העתידי. אנו מעניקים המלצת "קנייה" למניית בייקר יוז בשל הרוח הגבית החיובית מתנאי השוק, התמחור הזול יחסית של מניית החברה ומהלך ההתייעלות של החברה.

 

חשיפה באמצעות מדד

בעולם המדדים, דרך אפשרית להיחשף לסקטור היא באמצעות ה-ETF (קרן הסל) VanEck Vectors Oil Services, שסימולה OIH US. מדובר ב-ETF גדולה וסחירה, העוקבת אחר כ-25 חברות מרכזיות הרשומות בארה"ב, אשר לפחות 50% מהכנסותיהן נובעות מפעילות בתחום השירותים לתעשיית הנפט.

הדגש ששמה ה-ETF על החברות הגדולות (במונחי שווי שוק), מאפשר חשיפה ליתרונות המובנים לגודל המאפיינים את הענף, אך מאידך, גודל החזקה בודדת מוגבל ל-20%, מה שמגביל את הסיכון שבחשיפה למניה הבודדת. היקף הנכסים המנוהלים ב-ETF הוא כ-2.4 מיליארד דולר, היא גובה דמי ניהול של 0.35% ומשלמת דיבידנד אחת לשנה.

הסיכון העיקרי בהשקעה - הן לבייקר יוז והן לענף כולו - הוא ירידה חדה בתעריף הקידוח היומי, בין היתר כפועל יוצא מירידה במחירה של חבית נפט, מעודף היצע של אסדות ביחס לכמות ההפקה, ולחלופין (או במקביל) מהאטה חדה בפעילות הכלכלית העולמית. אלו ישפיעו לשלילה על שורת ההכנסות ועל רווחיות כלל החברות הפועלות בענף שירותי קידוח.

הכותבים הם אנליסט ניירות ערך זרים ואנליסט אסטרטגיית השקעות באגף ייעוץ השקעות ופנסיה של בנק לאומי. לכותבים אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת