גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אחרי הצלילה הגדולה בוול סטריט - המניות עדיין יקרות מאוד

אם אפשר להסתמך על ההיסטוריה, למדד S&P 500 יש עוד הרבה מקום לירידה ● למרות ירידה של 16% מתחילת השנה, המדד עדיין נסחר השבוע במכפיל גבוה מהמכפיל הממוצע על הרווחים העתידיים ב-20 השנים האחרונות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock
בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למניות אמריקאיות זו הייתה תחילת השנה הגרועה ביותר לאחר יותר מרבע מאה. לפי כמה שיטות מדידה, הן עדיין נראות יקרות.

וול סטריט משתמשת לעיתים קרובות ביחס בין מחיר מניה של חברה ובין רווחיה כאמצעי להעריך אם המניה זולה או יקרה. לפי מדד זה, השוק בכללותו היה יקר בצורה יוצאת דופן במשך חלק גדול מהשנתיים האחרונות, תקופה שבה מדיניות מוניטרית מקילה במיוחד הזינה את הדעה הפופולרית שלפיה שיעורי הריבית הנמוכים לא הותירו למשקיעים חלופות רבות למניות.

למרות שמדד S&P 500 ירד ב־16% בתחילת 2022, הוא נסחר השבוע פי 16.8 מהרווחים הצפויים בחברות המדד ל־12 החודשים הקרובים - על פי נתוני FactSet. זה עדיין יותר מהמכפיל הממוצע העומד של 20 השנים האחרונות, פי 15.7, אבל נמוך יותר משיא שנקבע בספטמבר 2020, כשהמדד נסחר ברמה הגבוהה פי 24.1 מההכנסות הצפויות ל־12 חודשים.

חששות לגבי אינפלציה ולגבי המסלול שבו ילך הפדרל ריזרב עם העלאות הריבית הניעו את הטלטלה שלה אנו עדים לאחרונה בשווקים, ועוררו דיון נמרץ לגבי הערכות השווי הנכונות למניות בסביבה הנוכחית. הירידה של ה־S&P 500 עד יום שישי מהווה את הביצועים הגרועים ביותר של המדד הזה מאז 1970, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס.

 

מקור אחד לאי-ודאות הוא החשש הגובר שההידוק המוניטרי של הפד יטה את הכלכלה לעבר מיתון, תסריט שבו מכפילי הרווח של המניות יורדים. שיעורי ריבית גבוהים יותר מקטינים את השווי של תזרים המזומנים העתידי של חברות במודלים הנפוצים לתמחור. כבר עתה, ישנם משקיעים החוששים שציפיות השוק לגבי רווחי החברות גבוהות מדי, בהתחשב במכשולים שעומדים בפני הכלכלה בהמשך הדרך.

מייקל מולאני, מנהל מחקר שווקים עולמיים ב־Boston Partners, המנהל 91 מיליארד דולר, אמר שהוא חושב שמדד S&P 500 מוערך באופן סביר בהתבסס על רמות המחיר הקיימות כעת, אבל צופה שהערכות השווי יוסיפו לרדת.

ההערכה של מחירי מניות נוטה לרדת בזמנים של הידוק המדיניות, שבהם גם הצמיחה ברווחים מאיטה לרוב, אפילו כשהאינפלציה לא גבוהה. המשמעות היא שמשקיעים צריכים לצפות שבחודשים הבאים סביבת השוק תהיה אולי קשה אף יותר.

בנוסף, אנו עדיין בשלב מוקדם במחזור הנוכחי של הפד, ומולאני אומר שהוא צופה שהבנק המרכזי יצטרך להעלות את הריבית יותר ממה שהצפוי כרגע, כדי לרסן את האינפלציה. עד סוף המהלך של הפד, צופה מולאני שמדד S&P 500 ייסחר פי 15 מהרווחים הצפויים שלו. אם נוסיף לזה מיתון, הערכת השוק תרד כנראה לרמה של פי 13 או 14 מהרווחים הצפויים, לדבריו.

"אנחנו הולכים להיות בשוק תנודתי עד שתהיה לנו איזו עדות קונקרטית לכך שנעשו צעדים משמעותיים בנושא ריסון בעיית האינפלציה", אמר מולאני.

האם הבועה התפוצצה?

הטלטלות בשוק מעוררות השוואות להתפוצצות בועת הדוט קום ב־2000.

אנליסטים בסיטיגרופ כתבו השבוע ששוק המניות בארה"ב נכנס לטריטוריה של בועה באוקטובר 2020, וכעת הוא יוצא ממנה, אם כי אמרו שמחירי המניות לא התנפחו כפי שהיה בתקופת הדוט קום.

במרץ 2000 הגיעו המכפילים על הרווחים העתידיים לרמה של 26.2. במכירות הגדולות שבאו אחר כך, המניות קרסו. עד 2002, מדד S&P 500 נסחר רק פי 14.2 מהרווחים הצפויים של השנה העוקבת. ב־2008, כשהמדינה הייתה במיתון עמוק, עמד הנתון הזה על 8.8 בלבד.

מעט מניות חמקו מהנפילות השנה, אבל מניות הטכנולוגיה ומניות צמיחה יקרות אחרות קיבלו את המכות הגדולות ביותר. מדד הצמיחה ראסל 1000 צנח השנה ב־24%, בעוד שהערך של החברות בו ירד ב־8.1%.

בין החברות במדד הצמיחה הזה נמצאות אפל, שמניותיה ירדו השנה ב־17%; מיקרוסופט, שמניותיה ירדו ב־22%; אמזון, שמניותיה ירדו ב־32%; וטסלה, שמניותיה ירדו ב־27%.

במניות הערך לעומת זאת, מובילות בין היתר מניות ברקשייר הת'אוויי, שעלו ב־2022 ב־3.8%; ג'ונסון אנד ג'ונסון, שעלו ב־3.4%; מניות UnitedHealth Group, שירדו ב־3.3% ומניות אקסון מוביל, שעלו ב־45%.

מניות טסלה, למשל, נכנסו לשנה הנוכחית במחיר של פי 120 מהרווחים הצפויים של החברה, ובסוף השבוע האחרון נסחרו רק פי 54 מהרווחים הצפויים, על פי FactSet. מניות אקסון מוביל, לעומתן, נסחרו פי 10.5 מהרווחים העתידיות של החברה בסוף 2021, ובתקופה האחרונה ירדו לפי 9.4.

המצב שבו מניות בתחומי תעשייה מסוימים נסחרות בהערכות שונות מאוד לעומת מניות מתחומים אחרים הוא נורמלי. משקיעים לרוב מוכנים לשלם כסף לחברות שהם חושבים שיגדלו מהר יותר מאלה שצמיחתן מוגבלת. מניות טכנולוגיה זוכות פעמים רבות להערכות גבוהות, בזמן שמניות גז ונפט באופן היסטורי נסחרות בהערכות נמוכות יותר, בגלל שתחזיות הרווח של החברות תלויות בהיצע ובביקוש ובמחירי האנרגיה יש מחזורים קבועים של עליות וירידות.

"השמות שסבלו מהמכירות הגדולות היו בהחלט השמות היקרים יותר", אמר מייק סטריץ', מנהל השקעות ראשי ב־BMO Wealth Management. "הייתה 'לחיצת ריסט' על הרעיון כמה סביר לשלם על הערכות מחיר בסביבה שבה הריבית נמצאת בעלייה".

מניות אמריקאיות נראות יקרות גם בהשוואה למקבילות שלהן במדינות אחרות. על פי נתוני FactSet, ההערכות המבוססות על רווחים עתידיים גבוהות יותר מאשר במדד S&P 500 רק במדדים בבלגיה, פורטוגל וערב הסעודית, וכן במדד נאסד"ק המשולב, הכולל חברות טכנולוגיה רבות. לשם השוואה, מדד האנג סנג בהונג קונג נסחר בפי 9.5 מהרווחים הצפויים, ומדד ניקיי 225 היפני נסחר פי 14.3 מהרווחים הצפויים לשנה. מדד דקס הגרמני נסחר פי 11.4 מהרווחים הצפויים. הפער הזה גורם לחלק מהמשקיעים לפזול שוב אל מעבר לים.

"אפילו באסטרטגיות שלנו, שמדגישות את ארה"ב, יש הקצאה משמעותית למניות בינלאומיות, פשוט כי הן זולות יותר", אמר אריק לינץ', מנהל בחברת ניהול הנכסים Scharf Investments.

משוואת הרווחים

המחירים הם רק מרכיב אחד בהערכות של מניות. השני הוא רווחי חברות. כשהרווחים עולים והמחירים נותרים יציבים, הערכות השווי מתכווצות. אם הרווחים צונחים, זה גורם למניות להיראות יקרות אף יותר באותן רמות מחירים.

בינתיים, הרווחים היו נקודת אור נדירה בשוק שטולטל בגלל נתוני האינפלציה, מדיניות משתנה של הפדרל ריזרב וכותרות בעיתונים על המלחמה באוקראינה ועל עלייה במספר מקרי הקורונה בסין.

לקראת סופה של עונת הדוחות האנליסטים צופים שהרווחים מחברות במדד S&P 500 יסתכמו בעלייה של 9.1% לעומת שנה קודם לכן, לעומת תחזית של צמיחה של 5.9% בלבד ב־31 בדצמבר. לגבי השנה כולה, צפויים הרווחים לגדול ב־10%, שיפור לעומת צמיחה של 7.4% שנחזתה בסוף שנה שעברה.

התוצאות החזקות האלה באות בין היתר הודות לשולי רווח גדולים במיוחד, מה שמצביע על כך שחברות רבות הצליחו לגלגל הלאה את העלייה בתשומות ללקוחות, דרך ייקור מוצרים ושירותים. אנליסטים מעריכים שהרווח נטו במדד S&P 500 יגיע ל־12.3% ברבעון הראשון, יותר מהממוצע לחמש שנים של 11.2%.

ישנם משקיעים המטילים ספק בכך ששולי הרווח יכולים להמשיך לעלות. "פשוט נראה לא סביר שהרמות הגבוהות הללו של שולי הרווח יימשכו", אמר לינץ' מ־Scharf Investments. "כך שגם אם לא יהיה מיתון גדול, עדיין היינו אומרים שדי סביר לקבוע שהשוליים יתכווצו, ולכל הפחות ניתן לומר שהערכות ההכנסות מוגזמות".

ישנן סיבות נוספות לדאגה. חברות בעונת הדוחות הנוכחית מזכירות בגרסאות שונות את הביטוי "ביקוש נמוך" בתדירות הגבוהה ביותר מאז 2020, על פי נתוני BofA Global Research.

העלייה בהערכות הרווח ל־2022 במדד S&P 500 ניתנת לייחוס במידה רבה לציפיות המשתפרות מתחום האנרגיה, כך גילו ב־BofA. בלי אנרגיה, האחראית לפחות מ־5% ממדד S&P 500, הציפיות לרווחי המדד השנה היו נמוכות יותר מסוף שנה שעברה, על פי האנליסטים של הבנק.

אם ההכנסות יהיו מאכזבות, זה יגרום להערכות המחיר של שוק המניות להיראות יקרות אף יותר ממה שהן נראות כעת - אלא אם תהיה תנועה נוספת שתביא לירידה במחיריהן.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית