גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעות האפורות של אתמול הן הטרנד של היום: המשקיעים מגלים מחדש את מניות הדיבידנד

כשמפלס האי-ודאות בשווקים ממשיך לעלות, רמת התנודתיות גבוהה וכך גם האינפלציה והריביות - קשה יותר ויותר לבחור אפיקי ההשקעה בטוחים יחסית ● סגמנט מניות הדיבידנד בעלות תנודתיות נמוכה עשוי לספק למשקיע מקום מפלט דפנסיבי

השקעות / צילום: Shutterstock, Montholz
השקעות / צילום: Shutterstock, Montholz

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות.ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

נדיר לשמוע מאנשי שוק ההון צפי לתקופה קשה, והם תמיד נערכים לכל היותר לתקופה "מאתגרת". לעת עתה נראה ש-2022 היא כזו - מפתיעה, מאתגרת ואפילו קשה, משום שהיא מאיימת לחסל את רוב רובה של רשימת המפלטים הפיננסיים. מדובר באפיקי השקעה שניתן להסתתר בחיקם מסערת הריסון המוניטרי, ממלחמת רוסיה-אוקראינה ומ"המאסף" של מגפת הקורונה על כל נגזרותיה, שממשיכות לחבוט בהיצע העולמי ומתדלקות אינפלציה.

לפי הדיווחים של בלומברג, "צבא סוחרים חובבנים", משקיעים קטנים שהתוודעו לעולם ההשקעות לראשונה במגפת הקורונה, נפרד החודש מכל הונו, כלומר רוב הרווחים שנצברו בשנתיים האחרונות נמחקו בירידות האחרונות. יתרה מזו, קיים חשש שבמבחן הלחץ של שוק דובי, לא רבים מהם יישארו במשחק ההשקעות לאורך זמן.

ותיקי וול סטריט, מנגד, מסתגלים ל"נארטיב אינפלציה/סטגפלציה", מחשבים מסלול מחדש, ועל דרך השלילה נשארים עם אופציות ספורות שמתאימות לתקופת הטלטלות, ואולי גם לזמן ארוך יותר, אם יתברר שכלכלת ארה"ב עוברת שינוי מבני ולא רק מהמורות זמניות.

העיתונות הכלכלית מסמנת מועמד מוביל - בעולם החדש של ריביות עולות, תנודתיות גבוהה ואי-ודאות כלכלית חריגה, קיים כנראה יתרון יחסי לסגמנט מניות הדיבידנד - אפיק פשוט, מוכר ונטול גינוני חדשנות.

בהקבלה לעולם הרכב, לא מדובר בטסלה, סמל העולם החדש, אלא בוולוו הוותיקה והאמינה. אולי היא לא תדהים אותך בעיצובים, אך היא תסייע לצלוח את התקופה הנוכחית במינימום תאונות פיננסיות.

אם כבר מחפשים יציבות וביטחון מדוע לא לשדרג? מדדי המניות מציעים היום לא רק סל של מניות בעלות תשואת דיבידנד גבוהה, אלא גם תקנון לתנודתיות. עורכי המדדים ממפים את מניות הדיבידנד שסובלות מתנודתיות גבהה במחירן, ומשאירים את היציבות מביניהם.

אחד המדדים שעונה לקריטריונים הללו הוא S&P 500 Low Volatility High Dividend Index, שכולל 50 מניות (נכון ל-15.5.2022) שנבחרו על בסיס גודל תשואת הדיבידנד ורמת התנודתיות, והמשקל אף הוא נקבע לפי גודל הדיבידנד. חשוב להדגיש כי עורך המדד מצא כי התוספת של מבחן התנודתיות מסייעת להימנע מ"מלכודת הדיבידנדים" - מצב שבו תשואת דיבידנד גבוהה מסתירה בעיות פיננסיות שונות.

 

מהי מניית דיבידנד?

מניית הדיבידנד מייצגת חברה שמשלמת חלק מרווחיה לבעלי המניות על בסיס קבוע, בדרך כלל רבעוני. זו למעשה דרך להחזיר כסף לבעלי המניות, בניגוד לשימושים אפשריים אחרים שלו, כגון להשקיע בחזרה בעסק או להשקיע במחקר ופיתוח.

הדיבידנדים הם, לרוב, סימן לבשלות החברה. ככל שהחברות מתקדמות יותר במחזורי החיים שלהן, הצמיחה שלהן מואטת וצורכי ההשקעה מחדש פוחתים, מה שמאפשר להן לחלק יותר מזומנים לבעלי המניות.

הדיבידנדים אינם חובה, הם אינם מובטחים, וניתן להגדילם, להקטינם או לבטלם לפי שיקול דעתה של החברה המחלקת את הדיבידנד. אף על פי שהחברות אינן מחויבות לשלם דיבידנדים, הן לרוב יימנעו מהפחתה או ביטול של הדיבידנדים, משום שמהלך כזה יכול לאותת לשוק שיש בעיה. אירועים כאילו עלולים לגרום למחיר המניה לצלול.

למעשה, חברות מסוימות מגדילות את הדיבידנדים לאורך זמן כדי למשוך משקיעים פוטנציאליים. מחזיק מניית הדיבידנד עשוי ליהנות הן מתשלום הדיבידנד והן מעליית שווי המניה (אם אכן הייתה עלייה). גם אם מחיר המניה יירד, המשקיע עדיין ייהנה מתשלום הדיבידנד. לפי S&P, מאז 1926 תרמו דיבידנדים כשליש מביצועי שוק המניות בארה"ב, ורווחי הון את שני השלישים הנותרים.

ב-2022 בלטו מניות הדיבידנד לטובה. הן היכו כמעט כל סגמנט אחר בארה"ב, ונהנו מכניסת כספי המשקיעים הפסיביים.

למרבה ההפתעה, מבחינה סטטיסטית מדובר בתופעה יוצאת דופן. מתברר שבראייה היסטורית, הראלי הזה במניות הדיבידנד איננו שגרתי בסביבת ריבית עולה. הסיבה למתאם שלילי טמונה בהנחה שהריביות בדרך כלל עולות כשהכלכלה צומחת, ונוצר צורך לקרר את הביקוש.

בתקופות פריחה, משקיעים נוטים לוותר על תשלומי מזומנים קבועים שמציעות מניות "דמויות אג"ח" (קרי מניות הדיבידנד). במקומן, הם יעדיפו כנראה את סגמנט המניות "המחזוריות" או חלק ממניות "הערך".

כלכלני Capital Group זיהו כי המתאם בין שיעור הריבית/תשואה למניות הדיבידנד הפך לחיובי בשנתיים האחרונות, זאת אחרי שקרוב ל-30 שנה לפני כן היה שלילי. הדינמיקה של השוק ובעיקר ה"נארטיב" שונים מבעבר.

בשווקים מבינים כי הפעם לא מדובר בהעלאת ריבית מתונה וב"נחיתה רכה" בפעילות, אלא בלחצי מחירים חריגים ובסיכון לא מבוטל לנחיתה קשה בדמות הגלישה למיתון. ארה"ב ושאר כלכלות העולם מתמודדות השנה עם שילוב נדיר של זעזוע לצד ההיצע, זעזוע בשוק הסחורות, וזאת במקביל לזינוק בביקושים "כבושים". עצבנות השווקים, האי-ודאות לגבי השלכות הריסון על הצמיחה ויתרון "הדפנסיביות" של מניות הדיבידנד שכנעו את ציבור המשקיעים כי מדובר באפיק שיכול לתרום ליציבות התיק.

"במדבר כל קוץ פרח", ובשוק יורד זרם קבוע של מזומנים נתפס כהשקעה אטרקטיבית למדי. הבונוס הוא שרוב משלמות הדיבידנדים משתייכות לענפי התשתיות, מוצרי צרכנות ורפואה - ענפים שרגישותם לסביבה כלכלית פחותה מאחרים.

חברות אלו לרוב יציבות יותר, ממושמעות יותר מבחינה מאזנית ובעלות יכולת לגלגל את התייקרות העלויות אל הצרכנים. תכונות אלו מקנות למדדי הדיבידנד יתרון, בעיקר בעיני משקיעים שמייחסים לתרחישים פסימיים של סטגפלציה סיכויי התממשות גבוהים.

במידה מסוימת, חברות שמשלמות דיבידנד נתפסות כגידור נגד אינפלציה. כך, ענקית מוצרי הבית פרוקטר אנד גמבל, למשל, כבר העלתה מחירים בחלק מקווי המוצרים שלה כדי לסייע בהגנה מפני אינפלציה.

יצרני מוצרי יסוד צרכניים נפגעים לעתים קרובות כאשר האינפלציה מתחילה לזוז גבוה יותר ועלויות התשומות עולות. עם זאת, לאחר תקופה של שלושה עד שישה חודשים, לרוב חברות אלו מבקשות לתמחר מחדש חוזים עם קמעונאים ומכולות. זה בסופו של דבר מציב אותן בעמדה טובה יותר להחזיר את עלויות חומרי הגלם, להגדיל את רווחיהן ואולי אף להגדיל את הדיבידנד שלהן בשיעור תואם.

הרוח הגבית של סקטור הנפט והגז

סיבות נוספות לפופולריות של מניות הדיבידנד מעניינות לא פחות, משום שאינן קשורות לעצם עניין הדיבידנדים. חברות הנפט והגז, לדוגמה, נהנות השנה מרוח גבית של זינוק במחירי האנרגיה (מלחמת רוסיה-אוקראינה, השלכות הקורונה וכו').

מניות הענף נסקו מתחילת 2022, ומאחר שמשקלן ב-S&P 500 Low Volatility High Dividend Index עומד על כ-9%, ניתן להסיק כי ככל הנראה הייתה לאנרגיה תרומה לביצועי סגמנט הדיבידנד. בנוסף, חלק מהמשקיעים סבורים כי מניות "הערך" הפכו לאטרקטיביות אחרי הירידות, והביקוש אליהן מתחיל להתאושש. קיימת חפיפה מסוימת בין "ערך" ל"דיבידנד", כך שקשה לקבוע איזה מהשיקולים מניע את הכניסה לסגמנט הדיבידנד.

לסיכום , מפלס האי-ודאות עולה, רמת התנודתיות בשווקים גבוהה והשילוב בין אינפלציה, ריביות עולות והאטה בפעילות מקשים על בחירת אפיקי ההשקעה. סגמנט מניות הדיבידנד בעלות תנודתיות נמוכה עשוי לספק למשקיע מקום מפלט.

לא זו בלבד שמניות הדיבידנד מציעות תזרים הכנסות קבועות, לרוב מדובר בענפים "דפנסיביים", כגון צריכה בסיסית, תשתיות, רפואה וכו', שיכולים להתמודד טוב יותר מאחרים עם האצה באינפלציה והאטה בפעילות. לעיתים, דיבידנד הוא לא רק דיבידנד, אלא גם איתות לכך שמדובר במה שמכונה מניית "איכות" (quality).

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר