גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו": צים מפרסמת דוחות חזקים ומתייחסת לסערת המס שנחשפה בגלובס

חברת התובלה הימית מציגה רווח נקי של 1.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון, פי 3 מאשר ברבעון המקביל, ומעלה את התחזית השנתית ● המנכ"ל אלי גליקמן על המגעים לשינוי חישוב המס שבו מחויבת צים: "לא מתעסקים עם זה, הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו בעקבות הפרסום"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית
אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

לא מעט שינויים חלו בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית מאז עונת הדוחות לסיכום הרבעון הרביעי של 2021 ועד היום, אך בחברת התובלה הימית צים המגמה החיובית נשמרת למרות הטלטלות.

צים  נהנית מגאות חסרת תקדים בעסקיה, עקב הקשיים בשרשרת האספקה העולמית מאז פרץ משבר הקורנה, שהובילו לביקושי שיא ולעליית מחירים חדה בתובלה הימית. היא היכתה את תחזיות האנליסטים לרבעון הראשון של 2022 והעלתה את התחזית השנתית. בעוד שקודם לכן העריכו בצים שההכנסות ב-2022 יהיו דומות להכנסות ב-2021, כעת כבר מדברים על הכנסות גבוהות יותר.

צים, שהפכה בשנה האחרונה לחברה הרווחית בישראל, מציגה זינוק של פי 3 ברווח הנקי הרבעוני, שטיפס מ-590 מיליון דולר ברבעון המקביל ל-1.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2022, דומה לרווח שהציגה ברבעון הקודם (הרביעי של 2021).

"אם אני הייתי צריך לתת כותרת, הייתי מדגיש את זה שמאז ההנפקה ועד היום חילקנו דיבידנדים שהם פי 15 מהסכום שגייסנו רק לפני שנה וארבעה חודשים, ושווי החברה עלה פי כמה וכמה", אומר מנכ"ל צים אלי גליקמן. "הדגש הוא הדיבידנד הפנומנלי למשקיעים, אין חברות כאלה גם בעולם. לאחרונה נפגשתי עם מנכ"לית בורסת ניו יורק והיא אמרה לי שאין חברה כמו צים בבורסה".

ההכנסות ברבעון צמחו ב-113% בהשוואה לרבעון המקביל, והגיעו ל-3.7 מיליארד דולר, גבוה מתחזיות השוק ל-3.47 מיליארד דולר. צים הובילה ברבעון 859 אלף מכולות, עלייה של 5% מאשר ברבעון המקביל, והמחיר הממוצע למכולה עלה פי שניים ל-3,848 דולר (ברבעון הקודם המחיר היה כ-3,600 דולר). ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) הגיע ל-2.5 מיליארד דולר, זינוק של 209%.

החברה ייצרה תזרים של 1.66 מיליארד דולר מפעילות שוטפת ותזרים חופשי בגובה 1.48 מיליארד דולר, ובסיום הרבעון היו לה יתרות מזומנים נטו של 779 מיליון דולר, שמשמשים אותה כיום בעיקר לתשלומי דיבידנד נדיבים לבעלי המניות. עבור הרבעון הראשון ישולם דיבידנד בסך 2.85 דולרים למניה, המשקף כ-20% מרווחי הרבעון.

 צים, שבעלת המניות הבולטת בה היא חברת קנון של עידן עופר, מעלה כאמור את התחזית ל-2022 וצופה EBITDA שנתי של 7.8-8.2 מיליארד דולר, עלייה מתחזית קודמת של 7.1-7.5 מיליארד דולר, ובהשוואה ל-6.6 מיליארד דולר ב-2021. 

החברה נסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 7.8 מיליארד דולר, תשואה של 333% מאז ההנפקה בינואר שעבר, אך ירידה של 16% מהשיא שנרשם לפני חודשיים.

 

"שברנו את שיא הרווח למרות מס של 23%"

לפני מספר חודשים נחשף בגלובס כי צים פנתה לרשות המסים בישראל וביקשה לבצע שינוי במשטר המס שחל עליה, באופן שיחסוך לה סכומים ניכרים, כאשר הבקשה היא שהמס שיוחל עליה ייגזר מנפח ההובלה ולא מהתוצאות הפיננסיות. כעת אומר גליקמן כי "למרות שהשנה אנחנו משלמים מס מלא של 23%, הצלחנו לשבור את שיא הרווח ברבעון, והתוצאות שלנו השתפרו. זה הישג פנומנלי".

איך מתקדמים המגעים עם רשות המסים?
"בעקבות 'התרומה' של הפרסום בגלובס, הם לא מתקדמים. אנחנו מתחרים עם חברות ספנות שהגדולות ביניהן גדולות פי עשרה מצים. תסבירו לי למה החברה הגדולה בעולם משלמת 400 מיליון דולר מס ואנחנו צריכים לשלם מעל מיליארד דולר בשנה שעברה, והשנה נשלם יותר אם נמשיך ככה?

"אנחנו נסחרים בחו"ל, מתחרים בחברות בינלאומיות, המשקיעים צריכים להחליט איפה להשקיע והם שואלים אותנו 'למה שנשקיע בחברה שמשלמת 23% ולא בחברה שמשלמת 4%?'. בתור ישראלי פטריוט אני גאה לשלם מסים, אבל במקום להקל עלינו, שמים עלינו משקלות".

אז ירדתם מהעניין?
"לא ירדנו מהעניין, אבל לא מתעסקים עם זה, הספיקה לנו המקלחת הקרה שחטפנו בעקבות הפרסום".

"מחירים גבוהים פי שניים לעומת 2021"

עניין נוסף שהקשה על צים ברבעון היה העובדה שבשנחאי, סין, יש הגבלות משמעותיות בשל הקורונה, ולדברי גליקמן "בעוד שתעשיית הספנות לא עלתה בהיקפים לעומת הרבעון המקביל גם בגלל שבשנחאי יש סגר, אנחנו גדלנו בווליום ב-5%. בין חברות התובלה הימית הגדולות ביותר בעולם, צים אחת המובילות בשיעורי הרווחיות שלה".

בעבר אמרת שצים היא המובילה, מי עקף אתכם?
"אנחנו בשורה אחת עם חברות אסייתיות שגדולות מאיתנו ומתמודדים איתן כתף אל כתף. בהשוואה לחברות המערביות הגדולות שפרסמו דוחות, שיעורי הרווחיות שלנו גבוהים יותר".

מה המצב הנוכחי שאתם רואים בהקשר של קשיי שרשרת האספקה העולמית?
"אנחנו רואים התמתנות וירידת מחירים בסחר בין אסיה לאירופה, אבל אנחנו שחקן פחות משמעותי בסחר הזה. אנחנו פועלים בעיקר בין אסיה לארה"ב ושם יש קפיאת מחירים, אין המשך עלייה, ויש קצת ירידה. מה שנותן לנו את הביטחון זה שחתמנו על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות אסטרטגיים, שנכנסו לתוקף ב-1 במאי, במחירים גבוהים יותר מפי שניים לעומת 2021".

גליקמן מעריך שהפתיחה של סין והתקופה של טרום החגים בארה"ב יכולים להביא לעודף ביקוש ולהעמיד את צים בפוזיציה טובה. "התחזית שלנו שמרנית, על סמך המחירים שיש בשוק", הוא אומר. "הלא נודע זה מה יהיו מחירי המכולות בהמשך. כרגע אנחנו צופים שיהיו טובים". עם זאת הוא מדגיש שהרבעון השני נחשב לחלש יותר עונתית.

מלבד דיבידנדים, יש עוד שימוש מתוכנן לכסף בקופה?
"אנחנו שומרים את כל האופציות פתוחות. אנחנו מחלקים דיבידנדים כמדיניות מאוד נדיבה, אבל שומרים את האופציה לבצע עסקת רכישה. אנחנו בודקים כל הזמן הזדמנויות, אבל זה שיש לנו כסף מזומן בבנקים לא אומר שיכולים לעשות עסקה, רק כזו שתהיה כדאית לחברה".

על מצב שוקי ההון והכלכלה העולמית הוא אומר: "אנחנו עוקבים כמו כולם אחר הציפיות האינפלציוניות בעולם, יחד עם אבטלה נמוכה בארה"ב. מה שמעניין אותנו זה השוק האמריקאי, ואנחנו מכינים את עצמנו לאי-ודאות. אנחנו לא צריכים לגייס כספים ולכן אין עלינו השפעה של הריביות שעולות, זה מרגיע אותנו ואת המשקיעים".

יו"ר צים, יאיר סרוסי, מוסיף כי "צים היא חברה שמתאימה לתקופה של היום, כי היא מחלקת דיבידנד. משקיעים מחפשים את הסוג הזה של חברות, על חשבון חברות שהיו קודם יותר פופולריות. זו חברה מהסוג שיחסית תציג ביצועים יותר טובים, על רקע השווקים שהם בהתכווצות".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה ובחוזים העתידיים על וול סטריט

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה ואלפאבית (גוגל)

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

100 שנה לאחר שנוצר: אוסף המטבעות הדני שמוצע למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס