גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסימן שמבשר על סוף עידן הכסף הזול של חברות הנדל"ן

מדי שנה מגייסות החברות הנסחרות בת"א עשרות מיליארדי שקלים בשוק החוב, שהתאפיין בשנים האחרונות בריביות נמוכות וברמת ביטחון גבוהה ● כעת השוק משנה כיוון: "עליית התשואות תייקר את עלויות המימון של החברות" ● האם אנחנו על המסלול למשבר שיוביל לקשיי פירעון?

המרוץ של המשקיעים הקפיץ את מחירי הדירות / צילום: Shutterstock
המרוץ של המשקיעים הקפיץ את מחירי הדירות / צילום: Shutterstock

התשואה לפדיון באג"ח משקפת את רמת הסיכון שרואה השוק, ומשפיעה על יכולתן של החברות להמשיך ולגייס חוב חדש בעתיד. היא מבטאת את הריבית בפועל שרואה לפניו משקיע הרוכש את האג"ח, וככל שהריבית גבוהה יותר, כך הופך גיוס חוב חדש לכדאי פחות מבחינת החברה.

וכך, האינפלציה שנראה שיצאה משליטה ברחבי העולם, מובילה להעלאת ריבית, פוגעת בשוקי המניות ובמקביל מייקרת את גיוסי החוב של החברות. העלייה בסיכון שרואים המשקיעים גורמת לפתיחת המרווחים בין הריביות שנושאות האג"ח הממשלתיות לאלה של האג"ח הקונצרניות, ומייקרות את גיוסי הכספים עבור החברות. מצב זה עלול להוביל אצל חלקן לקושי בעת מיחזור החוב, שעלול להפוך לקשיי נזילות.

כך למשל, מדד תל בונד 60, המאגד בתוכו את סדרות האג"ח הקונצרניות הגדולות בת"א, נפל מתחילת החודש ב-2.5%, ומתחילת השנה ב-6.2% - ירידה חדה בשביל מדד אג"ח.

התוצאה היא שהתשואה לפדיון ברוטו שגלומה במדד טיפסה ל-0.9%. רק בתחילת 2022 הייתה תשואת המדד (ברוטו) שלילית ונעה סביב מינוס 1%. הזינוק בתשואה משקף את רמת הסיכון שעלתה בעיני המשקיעים בחוב של החברות, וכאמור, הוא עלול לייצר זעזועים בהמשך.

מדד אחר שמספק אינדיקציה לנעשה בשוק מסמן שעדיין לא מדובר במשבר חמור. מדד תל בונד גלובל, המאגד אג"ח שהנפיקו בת"א חברות נדל"ן מניב הפועלות ארה"ב, "חוטף" יותר במצבי משבר, והתשואה הגלומה בו היא הגבוהה בין מדדי החוב הקונצרני של תל אביב. כיום, תשואה המדד עומדת על 5.5%, ומשקפת היעדר היסטריה. בפרוץ משבר הקורונה עמדה התשואה במדד זה באזור ה-17%.

 

גיוס של 30 מיליארד שקל בשליש הראשון השנה

בשנת 2021 לבדה  גויסו בשוק החוב הקונצרני כ-76 מיליארד שקל (לעומת 52 מיליארד שקל ב-2020) ובשליש הראשון של השנה הנוכחית זירזו החברות את קצב ההצטיידות שלהן במזומנים, והשלימו גיוסי חוב של כ-30 מיליארד שקל, עלייה של 83% בתוך שנה, ככל הנראה על רקע הציפיות להעלאת הריבית.

"עליית התשואות היא תהליך שצפוי להימשך", אומר מנכ"ל חברת מידרוג אבי שטרנשוס. "כל עוד האינפלציה מטפסת בארץ ובעולם, כך תימשך גם עליית התשואות קדימה. היסטורית הגענו לריביות נמוכות מאוד בתחילת השנה, שהתחילו לטפס. ברמה ארוכת-טווח הריבית כיום לא נמצאת בשיא שראינו לפני הרבה שנים".

כיצד זה ישפיע על גיוסי החוב של החברות?
"בשוק ההון יש עדיין הרבה כסף אצל המוסדיים והם צריכים להשקיע אותו, ככה שיש להם יותר הזדמנויות היום. החברות הטובות ימשיכו להגיע לשוק. המוסדיים יהפכו סלקטיביים יותר כשחברות חלשות יותר יידרשו להציג ביטחונות או קובננטים משופרים. ככל שהתשואה תהיה גבוהה יותר, המשקיעים ככלל יגידו: 'לא בכל מחיר'. בסיכומו של דבר זה תהליך בריא, משום שהשוק היה צריך לעשות התאמה מסוימת".

עם זאת, שטרנשוס לא רואה תרחיש משברי בקרוב. "אנחנו לא הולכים להתפרקות, המשק הישראלי במצב טוב כיום. אני לא חושב שתהיה כאן השפעה קיצונית. עם זאת, הריביות יהיו קיצוניות יותר בענפי הנדל"ן והפיננסים".

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, רפי גוזלן, מעריך בשיחה עם גלובס כי המגמה השלילית בשוק האג"ח הקונצרני צפויה להימשך, אך כרגע עדיין לא מדובר במשבר. גוזלן מציין כי "עליית התשואות בשוק הקונצרני מגיעה מקפיצה גבוהה יחסית בחודשים האחרונים ביחס לבנצ'מארק (האג"ח הממשלתיות, ח' ש') וזו מגמה שהחלה עוד מתחילת השנה. הסיבה היא שאנחנו מגיעים מסביבת ריבית נמוכה מאוד, שבה התכווצו המרווחים בין האג"ח הממשלתיות לאלה הקונצרניות. זו תופעה עולמית שנבעה מכך שהרבה כסף זרם לשווקים".

לדברי גוזלן, "בשלב הראשון ראינו עלייה בתשואות האג"ח הקונצרניות בלי פתיחת מרווחים, וכרגע, בשלב הזה החלה פתיחת מרווחים. זה שילוב של מחשבה קדימה על סביבת צמיחה טובה פחות, וגם בעיות של נזילות. אלה שני דברים שהתחילו לחלחל לשווקים וצפויים להימשך כל עוד אין שליטה באינפלציה. חברות נדל"ן הן גם יותר רגישות בנושא העלאת הריבית. ככל שהסיכויים למיתון ילכו וייערמו בשנה הבאה, חלק מהחברות יתקשו בהחזרי החוב".

"העליות בתשואות ישפיעו מהותית על השוק"

 "העליות בתשואות האג"ח הקונצרניות ישפיעו מהותית על השוק", אומר גורם בכיר בשוק ההון. "מדי שנה מתבצע בת"א מיחזור חובות אג"ח בהיקף של כ-50 מיליארד שקל. עליית התשואות תייקר את עלויות המימון של החברות בצורה ניכרת, וככל שהן ישלמו ריבית גבוהה יותר לרוכשי האג"ח שלהן, הדבר יפגע בתזרים, ברווח ובשווי שלהן". 

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות, מוסיפה כי "אנו נמצאים בסביבת ריבית חדשה ואינפלציה עולה, הן בשווקים הגלובליים והן בישראל. בחודשים האחרונים התשואות עלו באופן חד בכ-2%".

עוד היא מציינת, כי "מבחינת סקטור הנדל"ן, החברות הגדולות המדורגות נהנו מעשור של תנאי מימון נוחים מאוד, וחברות רבות שיפרו וחיזקו את מבנה ההון שלהן, והצטיידו במשאבים. לכן הן ערוכות להתמודד עם תנאים מאתגרים יותר, הן ברמה הפיננסית והן ברמה העסקית.

"לחברות בדירוגים נמוכים יחסית, שלא נערכו, התקופה עשויה להיות מאתגרת יותר. מנפיקים אלו תלויים יותר בביצועים תפעוליים או בנזילות נוספת ממקורות חיצוניים, כגון גישה לשוקי הון, מימוש נכסים או הזרמת הון על ידי בעליהם".

רוזן וטוכמאייר הכריזו על רכישה עצמית של אג"ח

בחינה פרטנית של האג"ח הנסחרות מלמדת, למשל, כי אצל ישראל קנדה, מחברות ייזום הבנייה למגורים הבולטות בישראל בשנים האחרונות, אשר לה שתי שתי סדרות אג"ח, הארוכה ביניהן (ז') נסחרת כיום בתשואה לפדיון של 6.1%, לעומת פחות מ-4% בתחילת השנה.

לנוכח הזינוק בתשואה דיווחה השבוע החברה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, כי תבצע רכישה עצמית של אג"ח בהיקף של 100 מיליון שקל, לאחר שהמחיר הפך לדברי ההנהלה אטרקטיבי ומהווה הזדמנות עסקית. הרכישות יתחילו רשמית ב-25 בחודש, אבל להכרזה כבר היתה השפעה ראשונית, שכן התשואה, שכבר עמדה בתחילת השבוע על 6.7%, ירדה כאמור ל-6.1%.

ישראל קנדה, שביצעה בשנים האחרונות רכישות ענק, ושהיקף החוב שלה למחזיקי האג"ח עומד על כמיליארד שקל, אינה מקרה יחיד. ירידות נרשמו באג"ח של חברות נדל"ן נוספות, יזמיות בנייה למגורים וגם כאלה שמחזיקות בנכסים מניבים.

פרויקט מיקרוסופט של ישראל קנדה בהרצליה / צילום: זיו קורן

כך, התשואה לפדיון בסדרת אג"ח י' שהנפיקה חברת מגה אור של צחי נחמיאס, המחזיקה בין היתר במרכזים לוגיסטיים ובמניות שליטה בדיסקונט השקעות, עלתה מ-0.06% בתחילת השנה ל-2.56% כיום (לחברה חוב אג"ח כולל של מעל 3 מיליארד שקל). אצל יזמית הבנייה חנן מור, בעלת חובות אג"ח של כ-700 מיליון שקל, קפצה התשואה של האג"ח מסדרה י"ג מ-3.7% בתחילת השנה למעל ל-5% כיום.

עליית התשואות כבר הגיעה להנפקות החוב שבוצעו בשבוע האחרון: חברת פאי סיאם, המקימה בתי מלון ומוחזקת בידי קבוצת אספן של רוני צארום, השלימה השבוע גיוס חוב בהיקף של 100 מליון שקל, והאג"ח החדשות נסחרות בתשואה של קרוב ל-6%.

גיוס חוב ביצעה גם קרן הריט סלע קפיטל נדל"ן, שרכשה לאחרונה את בניין ההנהלה של בנק לאומי בת"א תמורת 623 מיליון שקל.

בניין ההנהלה של בנק לאומי בתל אביב / צילום: איל יצהר

המחיר ששילמה סלע הסעיר את שוק ההון, שכן בתחילת המכרז הוערך שוויו של הבניין ב-350 מיליון שקל. המחיר ששילמה נחשב לנדיב מאוד, וגילם תשואה שסלע מעריכה ב-5%, אך בשוק סבורים שתהיה נמוכה יותר, בשל הצורך לשפץ את הנכס ולהשכירו.

השבוע השלימה סלע נדל"ן גיוס אג"ח של 360 מיליון שקל למימון עסקיה, שזכה אומנם לביקושים גדולים, שיצרו ריבית נמוכה מעט מהנהוג בשוק כיום, אך זו עדיין גבוהה ממה שניתן היה לקבל עד לאחרונה. כך לדוגמה, סדרה ד' הורחבה בתשואה של 2.14%, שמייצרת מרווח מצומצם למדי ביחס לנכס שרכשה. אותה איגרת חוב נסחרה בתשואה שלילית (ברוטו) בתחילת השנה.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי