גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים סובלים מסטרס, המנהלים לא מצליחים לגייס טאלנטים: האם נוודות תאגידית היא הפתרון?

מונח חדש, "נוודים תאגידיים", מציע לעובדים דרך להתפתחות מקצועית ולהתנסות בחלק מיתרונות הרילוקיישן בלי לעקור את כל המשפחה ממקומה ובלי לאבד את הביטחון שבמשרה קבועה ● למנהלים הוא מאפשר פיתוח ושימור של טאלנטים בארגון בצורה חדשה ויצירתית

הרווארד בגלובס. על נוודות תאגידית / צילום: Shutterstock
הרווארד בגלובס. על נוודות תאגידית / צילום: Shutterstock

 

 

מונח נוודים דיגיטליים מוכר זה מכבר, אבל לאחרונה הולך ומשתרש מושג חדש: נוודים תאגידיים. אלה הם עובדים שבמסגרת משרה מלאה בארגון הם מתשלבים בחלק משרה גם ביוזמות ובפרויקטים של המעסיק שלהם, המפוזרים גיאוגרפית ברחבי הרשת הגלובלית. הנוודים התאגידיים הללו מהווים אמנם פלח קטן מכוח העבודה, אבל אני צופה שהוא יגדל במהירות בשנים הקרובות, במיוחד בקרב אנשים בשנות ה-30 עד ה-50 לחייהם, וזאת מכמה סיבות:

● יחסי עבודה על בסיס פרילנס ימשיכו כנראה להיות אופציה אטרקטיבית בשוק העבודה, אבל פחות מתאימה לבני ה-30 עד 50, שבתקופה זו של חייהם נאבקים לשלם משכנתאות והלוואות, ולחסוך לפנסיה או לעצמאות כלכלית. לאלה חשובה תעסוקה יציבה.

● גם יציבות רגשית וחברתית הם נכסים חשובים ביותר לרווחה אישית. רשת של עמיתים, סביבה מקצועית ותרבות שאנחנו מרגישים שייכים אליה, הופכות לנכסים יקרי ערך בעולם שנעשה מאתגר יותר ויותר.

● לבעלי משפחות, קהילה יציבה ורשת של חברים ומערכות יחסים מקומיות חשובות להתפתחות הילדים ויציבותם. אבל בזמן ובגיל הנכון, נקודת המבט הגלובלית שלך כנווד ארגוני יכולה לתרום גם לילדים. הרשת הבינלאומית ההולכת וגדלה של חברויות ומערכות יחסים וירטואליות תפתח אותם לנסיעות, לחילופים, לחברויות בינלאומיות וללימודים בחו"ל.

● ככל שאנו מנווטים את דרכנו בגל ההתפטרויות הגדול, החלפת מקום עבודה צופנת בחובה יותר ויותר סכנות. לפי סקר שנערך לאחרונה בקרב יותר מ-2,500 נשאלים שהחליפו מקום עבודה בתקופה האחרונה, 72% מתוכם היו מתוסכלים, וכמעט מחציתם יאמרו שהם שוקלים לחזור למקום העבודה הקודם שלהם.

הנוודים יכולים למצוא אתגרים מרתקים במשרה חלקית בתוך הארגונים הנוכחיים שלהם, מה שמפחית את הסיכון לבצע מעבר שהם עלולים להתחרט עליו.

● אנשים מתפתחים בעיקר תוך כדי עבודה ובאמצעות משימות מאתגרות; פתיחת ממד ההתפתחות הגלובלית (ללא צורך ברילוקיישן פיזי) תרחיב את יכולות העובדים. התנסות כנווד תאגידי מאפשרת להיחשף לאנשים חדשים, למקומות, לתרבויות ולפרויקטים חדשים, ולהתפתח באמצעות משימות מאתגרות, ויכולה לשמש גם כמגרש אימונים וכפלטפורמה ליצירת קשרים, אם בעתיד תחליטו לנסות לעבוד כסוכן חופשי.

 

איך למצות את היתרונות כעובד

גם לארגונים זו יכולה להיות דרך חשובה ויעילה יותר לשמר ולפתח כישרונות. יותר מ-100 מנכ"לים מרחבי העולם נפגשו לאחרונה בבית הספר לעסקים של הרווארד, ושיתפו בדברים שגורמים להם לא לישון בלילה: 33% אמרו שגיוס ושימור כישרונות הוא ללא ספק האתגר הגדול ביותר שלהם.

המפתח לשימור ולהחדרת מוטיבציה אצל עובדים הוא לתת להם אוטונומיה, שליטה ומטרה גבוהים יותר. בדרך זו, ארגונים יצליחו לחזק את שלושתם.

כדי להפוך בהצלחה לנווד ארגוני, עובדים יצטרכו לשלוט בארבעה תחומי מפתח:

1. הבהירו לעצמכם את מטרתכם: בעקבות המגפה והמציאות הגיאופוליטית הגלובלית המורכבת בימים אלה אנו משתוקקים יותר ויותר למשמעות. לפני שתגישו מועמדות, הבהירו לעצמכם את המטרה שלכם.

2. חפשו שותפים פוטנציאליים לפרויקט: חפשו קבוצות ארגוניות, פונקציות ומיקומים גיאוגרפיים שיכולים להפיק תועלת מהתרומה הפוטנציאלית שלך.

3. הציגו את הרעיון למנהלים שלכם: לאחר שמצאתם הזדמנות אטרקטיבית עם סיכוי משמעותי להצלחה, דברו עם המנהלים על הסיבות שבגללן תרצו למקד חלק מזמנכם ביוזמה שהצעתם.

4. נהלו את חייכם: על פי דו"ח מצב העבודה הגלובלי של גאלופ לשנת 2021, רמות הלחץ היומיומיות של העובדים הגיעו לשיאים היסטוריים. עם זאת, הדו"ח מראה גם מספר שיא של עובדים משגשגים.

מה הסוד שלהם? הם סלקטיביים בבחירות העבודה שלהם ושולטים בניהול חייהם. החוכמה היא לא להוסיף, אלא לשפר את תמהיל הפרויקטים והמשימות. העובדים המאושרים והפרודוקטיביים ביותר מתכננים את השבוע שלהם מראש, ומשריינים זמן למשימות חשובות. הם נמנעים מהסחות דעת דיגיטליות ומרגישים בנוח לחלוטין לומר "לא" לכל מיני "כיבויי שריפות".

איך למצות את היתרונות כמעסיק

הארגונים מצדם צריכים ליישם שלוש נקודות מפתח:

1. לשנות את ההסתכלות על טאלנטים: להימנע מפילוח נוקשה ולחפש את הפוטנציאל הייחודי של כל אדם, ולראות מגוון רחב של הזדמנויות להתפתחות אישית ותרומה ארגונית.

2. שינוי תהליכי הערכה ומשוב, כך שיעזרו לעובדים לפתח את הפוטנציאל האישי שלהם: בימים אלה לדוגמה אני מייעץ לחברת אבטחת סייבר, תחום הסובל ממחסור של כ-3.5 מיליון משרות לא מאוישות. הארגון מוכוון צמיחה ומחויב לטיפוח עובדים, וככזה הוא מנסה לסייע לכולם להיות מודעים יותר לפוטנציאל שלהם, למשל בהתפתחות לתפקידים בתחום אבטחת הסייבר.

3. פיתוח כישרון כתמריץ: ליהנות מהיתרונות של העשרה ושינוי בעבודה, מבלי לדרוש מאנשים לקפוץ לסביבה הלא מתאימה, ובלי צורך להחליף עובדים מעולים, שמלכתחילה מעולם לא היו צריכים להיות מוחלפים. כפי שניסח זאת פליקס מרקארד בספרו "הנוודים החדשים: איך מהפכת ההגירה הופכת את העולם למקום טוב יותר": "כשאנחנו עוברים דירה, אנחנו לא רק לומדים על המקום שאליו אנחנו הולכים. אנחנו גם מגלים מי אנחנו ומאיפה באנו".

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט