גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמקמים בצד הנכון: עליית הריבית הופכת את הבנקים ליעד מעניין להשקעה

המגמה העולמית של העלאות ריבית, שהגיעה גם לישראל, קשורה קשר הדוק לביצועים הפיננסיים של הבנקים, ועשויה לתרום משמעותית לרווחים ולתשואה על ההון שהם מציגים ● כתוצאה מכך נוצר פרופיל סיכון-סיכוי איכותי, שעשוי להזמין השקעה רוחבי במדד ת"א בנקים

הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא שותף בקרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

אחרי תקופה ארוכה של מתיחת חבל בכל הנוגע לטיפול בפרץ האינפלציה, לאחרונה ניתן האות. יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, שמצא עצמו ניצב פעם אחר פעם בפני אינפלציה מתעתעת שהכתה בעוצמה, וחצתה במרץ קצב שיא (8.5% במונחים שנתיים) של כארבעה עשורים, שלף את הכלי האפקטיבי ביותר שיש ברשותו לקיצוץ כנפי האינפלציה, והחל בהתנעת מחזור העלאות ריבית. עד כה, ריבית הבסיס בארה"ב טיפסה פעמיים רצופות, האחרונה בשיעור של 0.5% - החדה ביותר מאז שנת 2000.

הפד, שמכתיב את הטון מוושינגטון ליתר הבנקים המרכזיים בעולם, הוביל גם את מקבילו הישראלי לצעוד בנתיב דומה, ולהודיע בחודש אפריל על העלאת ריבית ראשונה לאחר ארבע שנים, תוך שהוא מעריך כי הריבית תטפס בתוך כשנה ל-1.5% (מ-0.35% נכון להיום).

צעדי הבנקים המרכזיים, שנועדו להיאבק בנחישות באינפלציה הכרונית ולהשיב את יציבות המחירים, שמים בדרך קץ לעידן "הכסף הזול" שהציף את השווקים בשנים האחרונות. ולכסף הזול יש, בדומה לכל סם, אפקט מטשטש וממכר - נטילת מימון חסרת מעצורים, שתפקדה כטריגר מרכזי מאחורי הגאות במחירי הנכסים למעלה מעשור.

כעת, גמילה מסביבת ריבית אפסית, שמגיעה בעיתוי שברירי של הצרה מוניטרית, גוררת בהתאם רה-פרייסינג (תמחור מחדש) של נכסים כלכליים, שאת תוצאותיו קשה להחמיץ. הבורסות סובלות מתנודתיות עמוקה והמדדים המובילים רושמים נסיגה חדה מרמות השיא שנאחזו בהן עד לאחרונה.

התערובת הנפיצה של סחף אינפלציוני, ריבית מטפסת והידוק מוניטרי, כשרשרת תהליכים שלא נצפו בכלכלה הגלובלית כבר שנים ארוכות, מציפה גם חשש מגלישה לכיוון של סטגפלציה - האטה בצמיחה הכלכלית, המשולבת בהמשך לחצי אינפלציה.

לתרחיש המאיים, אם אכן יתממש, יהיו השלכות כואבות ודרמטיות על פעילותן העסקית של החברות, אבל בעוד שהן ייאלצו להתמודד עם תנאי שוק מאתגרים, עבור הבנקים מדובר במחזור כלכלי שעוד עשוי להיטיב עימם ולייצר תועלת פיננסית שתתעלה על הנזק הצפוי.

אוחזים במקל בשני קצותיו

שינוי בריבית כלפי מעלה נועד לייקר את עלויות המימון (שיעור הריבית על הלוואות, אג"ח ויתר מכשירי חוב), לצנן את צד הביקוש ולהביא לנסיגה הדרגתית בשיעורי האינפלציה.

עבור החברות, הקשחת התנאים המימוניים צפויה להתגלגל לפגיעה בתוצאות העסקיות, ולהקשות עליהן להציג שולי רווחיות דומים לאלו שהורגלו אליהם בשנים האחרונות. ביחס לחברות ממונפות וצמיחה, המכה תורגש ביתר שאת. אלא שזה רק צד אחד של המטבע, שכן מנגד ניצבים הבנקים.

המערכת הבנקאית, המתפקדת כבבואה של מצב הכלכלה הריאלית וחוסן המשק, אומנם נכנסת בעיתות אלה לכוננות ספיגה, נוכח הציפייה להתכווצות הפעילות במשק (בינתיים הבנקים נוקטים צעדים שמרניים של הקפאת חלוקת דיבידנדים, הנפקת מניות וכו'), אך גם למקפצה פיננסית בדמות עליית הריבית.

למעשה, מדובר עבורם בתנועות מנוגדות, או משלימות, תלוי מהיכן מסתכלים. מחד, האטה כלכלית תפגוש את הבנקים בצמצום הוצאות מצד הצרכנים, כאלמנט המשפיע לרעה על פעילותם הפיננסית. מנגד, עליית ריבית עשויה לכסות על אובדן אותן הכנסות, ולתרום משמעותית לרווחים ולתשואה להון, שכן לעליית הריבית קשר הדוק לביצועים הפיננסיים של הבנקים, לעיתים כזה המנטרל השפעות מאקרו-כלכליות נלוות.

באופן פשטני, כאשר הריבית במשק יורדת, מרווח האשראי של הבנקים נפגע והרווח מצטמצם; לעומת זאת עם עליית הריבית, הבנקים מגדילים את המרווח הפיננסי - בין ריבית בנק ישראל לריבית שהם גובים - ובהתאם נהנים מנגזרת רווח שמנה יותר. גורם זה צפוי כאמור לתרום מהותית לביצועי הבנקים בשנה הנוכחית, וגם בהמשך, זאת בקורלציה לקצב עליית הריבית.

בדוחות הכספיים מציינים הבנקים את הרגישות לעליית ריבית בכמה מישורים: השווי ההוגן של הנכסים הפיננסיים המוחזקים בידיהם, ובסעיפים המימוניים בדוח רווח והפסד. באלו האחרונים ניתן לראות כי וקטור הריבית מעניק רוח גבית עוצמתית לתוצאות הבנקים, שבתרחיש מסוים עשויות להותיר מאחור את רווחי השיא שרשמו בשנה החולפת.

רוטציה בתיק הנכסים: חברות צמיחה OUT, בנקים IN

הבנקים בישראל רוו נחת, בלשון המעטה, ב-2021, עם תוצאות כספיות חזקות במיוחד. הרווח המצרפי של חמשת הבנקים הגדולים עמד על 18.3 מיליארד שקל, ומדד ת"א בנקים זינק בהתאם בכ-68%.

 

עם זאת, מאז פתיחת השנה הנוכחית, בדומה למגמה הרוחבית בשווקים, איבדו מניות הבנקים שיעור דו-ספרתי מערכם, והם מתחילים להוות אלטרנטיבת השקעה מעניינת נוכח רמות התמחור העדכניות, מכפילי הרווח שהתמתנו ותנאי השוק התומכים בחלקם.

במבט לזירה המקומית, הבנקים צפויים להמשיך וליהנות ממאזן הביקוש-היצע בשוק הנדל"ן, בעיקר למגורים, שעשוי להמשיך ולתמוך בביקוש הגבוה לנטילת משכנתאות וצמיחת היקף האשראי.

כמו כן, המשק הישראלי ממשיך להפגין עוצמה ומתפקד כאי של יציבות. עדות לכך היא הנמכת תחזיות הצמיחה מצד קרן המטבע העולמית למרבית כלכלות העולם, כשמנגד, בישראל התחזית נותרה יציבה ומספקת בהירות גם ביחס ליציבות העסקית של המערכת הבנקאית.

בתנאי השוק הנוכחיים, עבור הבנקים נוצרת נקודת שיווי משקל אידיאלית, אם כי שברירית, כאשר האינפלציה בישראל לא מנתרת למדדים המאפיינים את ארה"ב ומדינות אירופה, אלא חורגת באופן מתון יחסית מגבולות היעד (4% באפריל, במונחים שנתיים).

כל עוד האינפלציה נשמרת באזורים אלו, הריבית עשויה לעלות בצורה מדודה והדרגתית, כזו שמונעת, לפחות נכון לעכשיו, העלאות חדות וזריזות, שעלולות להביא לחריקה פתאומית בתפקוד המשק.

בצד זאת, השקעה בבנקים גם לא חפה מסיכונים. המשך הנפילות בשווקים תגרור פגיעה בהלימות ההון של הבנקים (ביחס לרמת החשיפה); התחרותיות המתפתחת במגזר הבנקאות, בעיקר מצד חברות פינטק, האצת היקפי הפעילות בתחום האשראי חוץ-בנקאי וחדירתם של שחקנים חדשים (הבנק הדיגיטלי), צפויים להשפיע על הדינמיקה, ואולי בהמשך גם על הביצועים הכספיים. ועדיין, להערכתי, הסיכונים במגזר הבנקאות לא מאיימים על יציבות הבנקים המובילים, ואין בהם איום ממשי לשחיקת התוצאות הפיננסיות, לפחות בטווח הנראה לעין.

לסיכום, נקודת הפיתול הנוכחית בתנאי השוק משקפת לבנקים פרופיל סיכון-סיכוי איכותי, כמגזר עם אופי דפנסיבי, החסין במידה רבה לסביבת ריבית מטפסת. במטרה להימנע מניסיון עקר לתזמן את השוק ולייצר חשיפה גבוהה לאחד הבנקים, ניתן להשקיע באופן רוחבי במדד ת"א בנקים, ולהגדיל חשיפה במנות קצובות ובפעימות מדודות אל תוך הירידות, ככל שאלה תימשכנה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס מוסיף לערכו 0.3% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת