גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכאוס בחברה הערבית ממשיך באין מפריע. והשלטון? עוצם עין בכל תחום והיבט

אובדן הריבונות במגזר הערבי מכה שורשים - החל מסכסוכי חמולות במערכת החינוך, דרך תקיפת שוטרים ועד פולגימיה ממוסדת ● כל זה לא מניע את הרשויות לטפל בשורש הבעיה ● מה עוד צריך לקרות כדי להבין שחבית הנפץ לא תתפרק מעצמה? "תחשוב טוב יהיה טוב" היא לא תוכנית עבודה

עימותים במזרח ירושלים / צילום: Associated Press, Mahmoud Illea
עימותים במזרח ירושלים / צילום: Associated Press, Mahmoud Illea

הסיפור הבא הוא לא יאומן כי יסופר, אך אין ברירה אלא לספר אותו. פסק דין שניתן לפני מספר ימים חשף תיבת פנדורה לאירועים ומעשים שקשה להאמין שמתרחשים במדינת ישראל. המדובר בהליך בבית הדין לעבודה שעסק בטענת איש חינוך מן המגזר הבדואי, לפיה מנהל בית ספר בעיר רהט מונה על ידי משרד החינוך בניגוד למינהל התקין.

במסגרת ההליך, התברר שהבעיה הרבה יותר עמוקה ומדאיגה מאשר מינוי ספציפי של מנהל בית ספר. "מכלול הראיות שהובאו לפנינו עולה תמונה עגומה ומדאיגה ביותר", כתבה השופטת רחל גרוס מבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע. "בעת הליך בחירת מנהלים וסגני מנהלים במגזר הבדואי ולענייננו בעיר רהט, נאלץ משרד החינוך להתמודד עם מקרים של איומים על חייהם של המתמודדים והמנהלים שנבחרים או שכבר מכהנים בתפקיד. כל זאת לצד אלימות פיזית ובכלל זה שריפת כיתות, כאשר המנהל שנבחר אינו תואם את ה’נוף הפוליטי/שבטי’ בבית הספר".

המקרה הנוכחי הוא רק קצה הקרחון. הכשל הוא לכל האורך והרוחב: החל מאיחוד משפחות עם נשים פלסטיניות, דרך פוליגמיה ממוסדת, דיני תכנון ובנייה כהמלצה בלבד, הונאה נרחבת באחוזים מבהילים של הביטוח הלאומי וכמובן נשק לא חוקי שמסתובב בערים הערביות ללא כל מפריע.

מלחמת החמולות במערכת החינוך

במסגרת האירוע ברהט, נחשף מכתב של מנהל אגף החינוך בעיר, שכתב לבכירים במשרד החינוך: "הודעתי לראש העיר שהמצב בשכונה 3 בין משפחת אבו גאנם לבין משפחת נסאסרה מתוח ונפיץ מאוד, במיוחד אחרי השריפה האחרונה. בישיבה שלי עם משפחת אבו גאנם גיליתי כעס רב על כך שהולכים למנות את אמיר אלנסאסרה כמנהל בית הספר, בו בזמן שהובטח להם שהמנהל יהיה ממשפחת אבו גאנם. לכן, הם לא יסכימו בשום פנים ואופן למינוי אמיר, יהיה המחיר אשר יהיה. ברצוני להבהיר שכל מינוי ממשפחת נסאסרה או אבו גאנם הוא פוטנציאל לסכסוך אלים ושפיכת דמים בשכונה.

אציין שנשרפו הלילה כליל שש כיתות בבית ספר אבו עוביידה כפי שהזהיר מנהל בית הספר". אנו מדברים על האנשים שאחראיים על חינוך ילדים וילדות, כן?
מנהלת "תחום רווחה ומינוי מנהלים" במשרד החינוך העידה בחשש אודות הליך מינוי מנהלי בתי ספר במגזר הערבי. "אלו דברים שקיימים בכל מקרה גם אם הוא היה נבחר או לא", סיפרה על דוכן העדים. "דברים אלו תמיד מועלים גם בכל מכרז במגזר הערבי הדתי. במגזרים מסוימים, הטענות האלה מועלות כל הזמן, הנושא של חמולות ונקמות ואנחנו משתדלים לא להתייחס לזה, זה לא שיקולים שלנו. השיקולים שלנו מקצועיים".

בחקירתה בבית הדין לעבודה, נשאלה אותה בכירה האם היא מודעת למה שמתרחש ברהט, תוך התייחסות למקרים נקודתיים: "את יודעת שנבחרה מנהלת בית ספר ואיימו לשרוף את בית הספר אם היא תקבל את הניהול, ואז היא נאלצה לפרוש וגם בית הספר לא נפתח?". הבכירה השיבה: "אני זוכרת משהו".

המפקח מטעם משרד החינוך על בית הספר נאלץ להעיד גם הוא במסגרת ההליך. השופטת גרוס ציינה עד כמה עדותו הייתה מהוססת, ועד כמה הוא פחד לפצות את פיו ולספר את האמת אודות המלחמות האלימות סביב מינוי מנהלים בכל המגזר הבדואי. כך למשל, צוין בפסק הדין כי "ניכר היה שהמפקח מתקשה לומר לבית הדין את האמת הידועה לו על סוגיית האלימות והשבטיות העולה לעיתים בעת מינוי מנהלים בעיר רהט". אולם, יש לציין שלבסוף הוא הודה שהתופעה קיימת בכל המגזר הבדואי.

בינתיים, עצימת העין השלטונית ממשיכה

"אנו ערים לקושי העצום עמו מתמודד משרד החינוך", כתבה השופטת גרוס בפסק הדין אודות המקרה ברהט. "המשרד נדרש להתמודד עם מקרים של איומים על חייהם של מתמודדים ומנהלים שנבחרים, או שכבר מכהנים בתפקיד וכן עם אלימות פיזית ובכלל זה שריפת כיתות, ואין צורך להכביר מילים על כך. ואולם, אין לקבל מצב בו האיומים, האלימות וסוגיית השבטיות הפוליטית תהווה חלק משיקולי ועדת היועצים, תוך מסווה כי מדובר בוועדה ששיקוליה הינם מקצועיים בלבד".

אם כך מתמנים אנשי החינוך - אותם האנשים שאמורים לחנך את הדור הצעיר לשמירה על החוק ולחיים נורמטיביים וערכיים - מה הפלא שמדינת ישראל מאבדת את שליטתה על שטחים הולכים ונרחבים לטובת הכאוס? עצימת העין השלטונית ממשיכה בכל תחום ובכל היבט.

לאחרונה פורסם שכרבע מכלל אזרחי ישראל הערבים הלומדים באקדמיה בוחרים לעשות זאת במוסדות להשכלה גבוהה ברשות הפלסטינית. כבר ב-2012 מכון המחקר והמידע של הכנסת מצא כי "כיום לומדים באוניברסיטת חברון מאות סטודנטים ישראלים לתואר ראשון בתחומי החינוך וההוראה. מספרם הכולל של הסטודנטים הישראלים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה ברשות הפלסטינית בכל תחומי הלימוד - רובם הגדול בשתי האוניברסיטאות שבג’נין ובחברון - נתון בעלייה מתמדת, והוא מוערך כיום ב-1,300 סטודנטים". ב-2019 המספר כבר עמד כ-7,500 סטודנטים. לטענת אבי שליו ב־Ynet, כעת המספר נע בין 9,000 ל-15,000.

קשה לעכל עד כמה המצב מופרע. המחנכים של ילדי ישראל לומדים כיצד לחנך באוניברסיטאות בג’נין ובחברון. אותן אוניברסיטאות שמהן יוצאים פעילי גי’האד בקצב מסחרר ומדמם.

זו דוגמה בלבד לכאוס ששולט במגזר הערבי ובמגזר הבדואי תחת עינו המנמנמת של השלטון הישראלי. הציפייה שהמשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט יצליחו להתמודד עם התופעה - היא "קו בר לב המודרני". גם אם המערכת תצליח להגביר (והיא לא) את האכיפה פי 2-3, וגם אם הענישה תוחמר דרמטית (והיא לא), עדיין מדובר בקצף על פני המים ובטיפול בתסמינים ולא בבעיית השורש. מבצע "שומר החומות" הייתה קריאת השכמה למערכת, אך נראה שבכירי המערכת כיבו את ההתראה וחזרו לישון.

לא אחת אנו מצפים שמערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט יעשו "הוקוס פוקוס" ויפתרו את בעיות העומק של מדינת ישראל באמצעות כתב אישום או בחריצת גזר דין. אולם המציאות היא אחרת. עם כל הביקורת, וצריכה להיות לא מעט ביקורת, על המערכת - האתגר גדול עליה בעשרות מונים.

מערכת אכיפת החוק יכולה לטפל, בהצלחה מוגבלת, בעבריינות כאשר היא מהווה חריגה מובהקת מן הנורמה, וכשיש לה לגיטימציה ציבורית רחבה. המדינה יכולה לטפל בעבריין סורר כאשר סביבתו מתנערת ממנו, במיוחד כשמדובר באירוע חריג מאוד. ככל שיש יותר עבריינים וככל שיש לגיטימציה רחבה יותר לפעולות העברייניות, היכולת של המדינה להפסיק את מכת המדינה הולכת ומידלדלת עד כדי אובדן מוחלט של המשילות והריבונות.

מציאות הזויה בדרך לאובדן הריבונות

רוב צורכי האקטואליה כנראה לא שמעו על כך, אך השבוע התרחש אירוע מזרה אימה נוסף ברחובות עיר הבירה של ישראל, זאת על רקע מותו של חשוד ביידוי אבנים על כוחות הביטחון בהר הבית לפני כחודש. מסע הלווייתו כלל התפרעויות קיצוניות וחריגות של המוני ערבים ממזרח ירושלים. ההתפרעויות כללו זריקת בלוקים מגגות, זיקוקים בכינון ישיר, שימוש בסלעים, פלטות וברזלים כיד הדמיון והמתפרעים. המשטרה הצליחה לעצור 11 חשודים מתוך המוני המתפרעים, אולם השופט ציון סהראי מבית המשפט השלום בירושלים שיחרר את כל החשודים - חרף בקשת המשטרה להאריך את מעצרם בשבעה ימים.

השופט סהראי קבע שמדובר בחשדות לביצוע עבירות חמורות ביותר, שאין להקל ראש בהן. עם זאת, הוא קבע: "החומר שצורף לעיוני לא מגבש חשד סביר בעוצמה הנדרשת וזאת לנוכח העובדה שהחשד הסביר מבוסס אך ורק על הימצאותם במקום, הא ותו לא".

סהראי נקלע למציאות הזויה. המשטרה תפסה 11 חשודים מתוך התפרעות מוחלטת ברחובות ירושלים שבנס הסתיימו בפציעות קלות בלבד של השוטרים. אולם למשטרה לא הייתה כל ראיה נגד החשודים מלבד עצם הימצאותם במוקד ההתרחשות. המשטרה חשפה בכך את אוזלת-ידה ואת הכשל הממסדי באובדן הריבונות במזרח ירושלים. לא נראה שאוזלת-היד מרגשת מישהו בצמרת.

בשורה התחתונה, מקרים אלו ממחישים שהאסטרטגיה הישראלית היא לעצום עיניים. זה נכון ברהט וזה נכון במזרח ירושלים וזה נכון גם בגליל. מה שאנחנו לא יודעים - לא יכאב לנו.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר