גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריקסון ומיקרוסופט מסייעות לספקים שלהן להקטין את פליטות הפחמן: כך הן עושות את זה

אם העולם התאגידי רציני לגבי הפחתת הפליטות בחצי עד 2030, עסקים גדולים יצטרכו לסייע לעסקים קטנים יותר להצליח במשימה ● ויש להם גם אינטרס לעשות את זה. מיקרוסופט, איקאה, יוניליוור, מאסטרקארד ואריקסון כבר הצטרפו ליוזמה

פליטת גזי חממה / צילום: Shutterstock
פליטת גזי חממה / צילום: Shutterstock

 

 

לעסק קטן יחיד יש טביעת רגל פחמנית קטנה יחסית. אבל יחד, לעסקים הקטנים יש אימפקט עצום - גם על כדור הארץ וגם על הקהילות שבהן הם פועלים. נוסף לזאת, רבים מהחידושים המרכזיים שיאפשרו לעסקים ולצרכנים לצמצם את הפליטות שלהם יפותחו כמעט בוודאות על ידי עסקים קטנים. כדי להגיע ליעד העולמי של הפחתת פליטות פחמן בחצי עד 2030, אנחנו לא יכולים להשאיר מאחור ארגונים קטנים עד בינוניים (SME). אבל כדי לעזור להם נדרש שיתוף פעולה ותמיכה מהתאגידים הגדולים, שהם לרוב הלקוחות החשובים ביותר של חברות קטנות ובינוניות.

נקיטת פעולות לטובת מצב האקלים אינה קלה לעסקים קטנים. מרכז האקלים של ארגונים קטנים עד בינוניים, SME Climate Hub, סקר לאחרונה בכירים בארגונים כאלה כדי להבין מה הם החסמים העיקריים העומדים בפניהם בבואם לפעול להפחתת הפליטות של החברות שלהם.

הסקר מצא שעסקים קטנים לוקחים חלק במאבק בשינויי האקלים, אך לרוב חסרים להם המשאבים הדרושים כדי להשקיע במסע שלהם לאפס פליטות נטו. עסקים אלו עושים מאמצים לצמצם את פליטת גזי החממה שלהם באמצעות פעולות כמו הפחתת צריכת אנרגיה ובזבוז (82%), חינוך עובדים (64%) ושדרוגים למתקנים ולציוד (52%), אך יותר משני שלישים מהנשאלים ציינו חוסר במשאבים כמחסום המונע מהם ללכת רחוק מספיק - או מלנקוט פעולה בכלל.

 

האינטרס של העסקים הגדולים

לעסקים גדולים יש אינטרס לעזור לעסקים קטנים ובינוניים להצליח בשינוי האקלימי שלהם. ראשית, תמרוץ חברות קטנות ובינוניות למדוד ולצמצם את הפליטות שלהן מאפשר לשחקנים ארגוניים גדולים ליצור שרשראות אספקה ​​עמידות יותר. כאשר אסונות הקשורים לאקלים ולסיכונים אחרים, כגון מגפות, הופכים נפוצים יותר ויותר, בניית עסקים עמידים מעולם לא הייתה חשובה יותר. חברת הייעוץ EY (המוכרת כ-Ernst & Young) גילתה לאחרונה שהמגפה גרמה שיבושים חמורים ב-57% מרשתות האספקה. כאשר ספקים קטנים מתקשים, גם פעולות גדולות יותר מדשדשות.

יתרה מכך, רוב פליטת גזי החממה של תאגיד גדול מגיעות משרשרת האספקה ​​שלו. למעשה, פליטות הקשורות לשרשרת האספקה ​​גבוהות בממוצע פי 11 ויותר מהפליטות המופקות בין קירות התאגיד עצמו, לפי CDP, ארגון ללא מטרות רווח שמנהל את מערכת גילוי הנתונים העולמית.

אז איך עסקים גדולים יכולים לעזור? כצעד ראשון, הם יכולים להפנות עסקים קטנים למרכז האקלים של ארגונים קטנים עד בינוניים, שם חברות קטנות ובינוניות יכולות למצוא את הכלים וההדרכה הדרושים להם כדי למדוד את פליטות גזי החממה שלהן, לגשת לנתוני דיווח פשוטים ולהפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלהם, כמו גם להכיר את המשאבים החינוכיים כדי להתחיל.

תמריצים ומימון

מרכז האקלים של ארגונים קטנים עד בינוניים משתף פעולה עם "מנהיגי שרשרת אספקה של 1.5 מעלות", קבוצה של חברות רב-לאומיות, כולל איקאה, יוניליוור, מאסטרקארד, אריקסון, Telia, ו-BT, שעובדות יחד כדי להניע את פעולות האקלים בכל שרשרות האספקה ​​העולמיות.

לדוגמה, ענקית התקשורת השוובדית אריקסון פנתה ל-350 מהספקים שלה בעלי הפליטות הגבוהות ביותר כדי לקבוע יעדי אקלים משלהם, להפחית בחצי את פליטת גזי החממה עד 2030 ולדווח באופן פומבי על ההתקדמות שלהם מדי שנה.

מיקרוסופט, חברה נוספת ביוזמה, דורשת כעת מהספקים שלה לחשוף נתוני פליטות עקביים ומדויקים של פעילותם, צריכת החשמל ושרשרת הערך שלהם (מה שנקרא פליטות בהיקף 1, 2 ו-3). יותר ויותר תאגידים גדולים מציבים דרישות רכש אקלימיות, ומאותתות לחברות קטנות ובינוניות שהן יצטרכו לתת חשיבות לנושא הפחתת הפליטות. משנת 2021, BT כוללת סעיף בחוזים מסחריים עם 12 מהספקים המרכזיים שלה, המחייב אותם להפחית את פליטת הפחמן לאורך תקופת החוזה.

עסקים גדולים יכולים גם לספק יתרונות עסקיים ותמיכה פיננסית לספקים הקטנים והבינוניים שלהם, לתמרץ אותם לנקוט פעולות לטובת האקלים. כמעט מחצית מהעסקים שנסקרו ציינו מחסור בכספים חיצוניים כמחסום להפחתת פליטותיהם מהר יותר. לפעולה אקלימית יכולים להיות יתרונות של חיסכון בעלויות לטווח קצר וחוסן עסקי לטווח ארוך, אך העלויות והמאמצים הנדרשים מראש עבור חדשנות בתחומים מסוימים יכולים להיות גדולים.

גוצ'י עושה זאת על ידי כך שהיא מאפשרת לחברות קטנות ובינוניות בשרשרת האספקה ​​שלה לקבל גישה להלוואות בתנאים נוחים, אם ישפרו את נושא הקיימות בפעילות שלהן. איקאה, למשל, מציעה לעסקים קטנים ובינוניים בשרשרת האספקה ​​שלה לעבור ל-100% אנרגיה מתחדשת, באמצעות מימון השקעות ואפשרות רכישת חשמל מתחדש.

אם העולם התאגידי רציני לגבי הפחתת פליטות בחצי עד 2030, אז עסקים גדולים יצטרכו להפעיל הן את הספקים והן את הלקוחות שלהם, מכל הגדלים, התעשיות והאזורים.

אנו קוראים לחברות גדולות ולספקים הקטנים והבינוניים שלהן לעבוד יחד על צמצום הפליטות. יהיה צורך בשיתוף פעולה חסר תקדים כדי להבטיח עולם שניתן לחיות בו לדורות הבאים.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר