גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה בשיתוף הלמ"ס: החיים התייקרו יותר עבור אזרחים ותיקים

ההוצאות של אזרחים ותיקים שונות מההוצאות של משקי הבית הממוצעים - מה שהוביל לכך שבני 65+ סבלו יותר מעליות המחירים בין 2013 ל-2020, לפי מחקר של הלמ"ס והמכון הישראלי לדמוקרטיה ● קצבאות הזקנה בארץ מוצמדות למדד המחירים לצרכן ואם היו מוצמדות לממד מותאם לקבוצת הגיל, הן היו צריכים לעלות יותר

אזרחים ותיקים. הוצאות שונות מההוצאות של חלקים אחרים באוכלוסייה / צילום: Shutterstock, goodluz
אזרחים ותיקים. הוצאות שונות מההוצאות של חלקים אחרים באוכלוסייה / צילום: Shutterstock, goodluz

מדד המחירים לצרכן נועד לבדוק כיצד המחירים בישראל משתנים בהתאם לרמת הצריכה בפועל. החיסרון העיקרי של המדד הוא שהוא בודק הוצאה ממוצעת של כל משקי הבית בישראל, אך ההוצאות של משקי בית שונות - ולכן ההשפעות של עליות המחירים שונות בין משק בית למשק בית.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מפרסמת גם מדד לפי חמישוני הכנסה, המודד כיצד המחירים עבור הצריכה של משקי בית עניים יותר משתנה ביחס לצריכה של משקי בית עשירים יותר. למשל, משקי בית עניים מוציאים יותר כסף (ביחס להכנסתם) על פירות וירקות, בעוד משקי בית עשירים מוציאים יותר על תחבורה.

פילוח נוסף שניתן לעשות הוא לחלק בין משקי בית צעירים למבוגרים. למשקי בית של בני 65+ יש צרכים שונים והוצאות אחרות לגמרי, שעלולים להשפיע אחרת על המחירים שהם חווים לעומת משקי בית צעירים יותר. זה מה שהמכון הישראלי לדמוקרטיה, בשיתוף הלמ"ס, בדקו במחקר חדש שעשו פרופ' איתן ששינסקי והחוקרת רחל זקן.

באופן לא מפתיע, על פי הניתוח שהם עשו משקי בית של בני 65+ מוציאים הרבה יותר על תרופות (9.7% מהצריכה) לעומת המדד הכללי (5.7%). הם גם מוציאים הרבה יותר על דיור (33.9%) לעומת המדד הכללי (24.1%). הם צורכים יותר פירות וירקות (3.7% לעומת 3.1%), אך מוציאים הרבה פחות על תחבורה ותקשורת (16.5% לעומת 20.3%) וחינוך, תרבות ובידור (6.1% לעומת 11.2%).

לכן, מדד המחירים עבורם משתנה אחרת: למשל, בין 2013 ל-2020 ההוצאה של אזרחים ותיקים על פירות וירקות עלתה ב-18.6% לעומת 15.8% בכלל האוכלוסייה בשל העובדה שהם צורכים אותם יותר. הם גם נהנים הרבה פחות מההוזלה בתחבורה ובתקשורת (9.5%- לעומת 12.9%-) מכיוון שהם צורכים פחות משירותים אלו,.

מהצד השני אזרחים ותיקים צורכים מוצרים אחרים שמביאים לכך שעבורם החינוך, התרבות והבידור דווקא מוזלים ב-3%, לעומת התייקרות של 4.3% לכלל האוכלוסייה. בסך הכל, מדד המחירים עבור אזרחים ותיקים התייקר בין ב-4.5% בין 2013 ל-2020, לעומת 1.7% בלבד לכלל האוכלוסייה.

מה קרה למדד אצל האוכלוסייה הצעירה?

אם המדד התייקר יותר עבור אזרחים ותיקים, מה קורה במקביל אצל הצעירים? על פי המכון הישראלי לדמוקרטיה "אם המדד של המבוגרים עלה יותר אז ייתכן של הצעירים עלה פחות. חשוב להדגיש שההשוואה שלנו היא בין מדד בני 65 פלוס לבין המדד הכללי".

המדד שנערך במחקר אינו מתייחס לשנה אחת אלא לטווח שנים 2013-2020. לכן, ראוי לחשוב מה לעשות בעניין בני 65 פלוס שהרי זוהי מטרת המחקר. במכון הישראלי לדמוקרטיה אומרים כי: "מתן עוגן הצמדה יציב אשר בבסיסו סל צריכה המתאים לצורכי האזרחים הוותיקים יביאו להפחתת העוני ולצמצום האי שוויון בקרבם".

"עם זאת", מוסיפים במכון, "יש לקחת בחשבון שבקרב הצעירים ייתכן שעלויות הדיור השפיעו יותר. אבל כל זה קשור בדרך החישוב של העלייה במחירי הדיור ולכן לא ניתן לקבוע מראש".

למה הכוונה? מחירי הדיור משפיעים על מדד המחירים לצרכן בשתי דרכים: האחת, עלייה פשוטה בשכר הדירה שמתורגמת לעלייה במדד המחירים, בהתאם לשיעור ההוצאה על שכירות מכלל ההוצאה. אך מה עושים לגבי קניית דירות? הדרך לחשב את זה היא להעריך את העלות שבעלי הדירה היו צריכים לשלם אילו היו רוצים לשכור אותה. אך דווקא עבור אזרחים ותיקים, שרובם מחזיקים בדירה בבעלותם ורבים מהם סיימו לשלם את המשכנתה עלויות הדיור משפיעות הרבה פחות.

בנוסף, הדירות שבבעלותם הן לרוב קטנות יותר מהממוצע. "לכן", אומרים במכון הישראלי לדמוקרטיה, "מומלץ לדייק את המדד בסעיף הדיור מכיוון שאכן שיעור הבעלות על דירה בקרב מבוגרים הוא גבוה יחסית כאשר לרוב הדירות שלהם קטנות".

כלומר, עדיין נדרשת עבודה שתאפשר להעריך במדויק יותר את יוקר המחיה עבור אזרחים ותיקים, במיוחד לאור האינפלציה העדכנית שעומדת נכון למועד פרסום כתבה זו על 4% בשנה. יש לכך השלכות מעשיות רבות, כמו עדכון שונה של קצבאות הזקנה בהתאם לשינויים במדד המחירים לאזרחים ותיקים דווקא ולא בהתאם למדד הכללי.

למעשה, אומרים במכון הישראלי לדמוקרטיה - אילו קצבת הזקנה הייתה מוצמדת למדד שלהם, היא הייתה אמורה לעלות בין 500 ל-750 שקל בשנה, שהם כ-40-60 שקל בחודש. אך בשל השוני המהותי בהוצאות קריטיות כמו דיור, עדיין יש צורך "לשקף טוב יותר את צריכת הדיור של אזרחים ותיקים בעת חישוב המדד לבני 65 ומעלה באמצעות חישוב סעיפי הדיור, שכר דירה ושירותי דיור בבעלות הדיירים" כפי שהם אומרים בהמלצותיהם.

עוד כתבות

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה